Брой 27                                                    

8 - 14 юли 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Подп. Марио Тодоров

 

С шефа на регионално звено "Полиция" към плевенската РДВР репортер на "BG Север" разговаря в навечерието на професионалния празник на служителите от МВР - 5 юли. Няколко дни преди това подполковникът закръгли 40 години. За читателите на вестника той сподели свои мисли за предимствата и лишенията на професията, за успехите и проблемите, които стоят пред ръководената от него служба.

 

Професията полицай е

преди всичко мъжество

 

Подп. Марио Георгиев Тодоров е роден на 25 юни 1965 година в Плевен. Завършил е военно училище, профил "Народна милиция", и от 1 октомври 1988 година е в системата на МВР. Бил е взводен командир в АЕЦ "Белене", след това районен инспектор към общинско управление - Плевен, полицейски участък в Пордим, оперативен работник в "Криминална полиция", началник на полицейски участък в ж. к. "Дружба", началник оперативна група към Първо РПУ. От 14 февруари 2000 година е шеф на районното управление, от 2002 г. година - началник на регионално звено "Полиция" към РДВР - Плевен. Службата обединява шест сектора - криминална, икономическа, охранителна, пътна полиция, СОТ, документи за самоличност. Подп. Марио Тодоров има близо 18 години стаж в системата на МВР.

Семеен е, с едно дете. Съпругата му е фармацевт, 15-годишната им дъщеря учи в плевенската математическа гимназия "Гео Милев".

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Тодоров, какво дава и какво взема професията полицай?

- Мисля, че тази професия повече взема, отколкото дава, тъй като полицаят най-вече е ощетен от липсата на свободно време. По тази причина той е длъжник на семейството си, на което няма физическа възможност да обърне достатъчно внимание. А какво дава професията? Ами ако човек е организиран, става още по-организиран, систематизиран, придобива още по-голямо чувство на отговорност. Без да звучи помпозно, ние работим за обществото. На мен лично ми е най-приятно, когато върнем на някой потърпевш от кражба собствеността, тогава наистина усещането е, че нашата работа е възнаградена.

- Вярва ли според вас обществото на полицията?

- Ако се върнем 18 години назад, когато започнах работа в системата, трябва да признаем, че тогава полицията се използваше повече като репресивен апарат, като силова структура, която изпълняваше поставени задачи от правителството, особено по партийна линия, за да смачка обществото. Този голям недостатък с годините се изчисти, пък и вече съставът на полицията се ограмоти. Вече наистина сме слуги на гражданите, на обществото.

- Налице са данните от отчета на РДВР - Плевен, за първите шест месеца на 2005 г. Какво показват те и каква е тенденцията?

- Тенденцията, която беше запазена от 2002 година насам - за снижаване ръста на престъпността, се запазва и за първите шест месеца на тази година. Мисля, че това се дължи преди всичко на превантивните мерки, които сме предприели, и огромната работа, която свърши униформеният състав. Това са не само ежедневни, но и еженощни мероприятия, специализирани операции. Тук е мястото да подчертая доброто и много тясно взаимодействие с районната прокуратура и съда. С измененията на НПК от 14 април работим в много тясна връзка и с окръжната прокуратура и съд, от които срещаме голяма подкрепа. Въпреки че от 14 април тази година се удължи срокът на дознанията и вече е два месеца, въпреки че все още нашият състав не е напълно ограмотен юридически, със съдействието и напътствията на съда и прокуратурата сме решили да не спазваме този двумесечен срок и там, където е възможно, го съкращаваме на един месец. Мисля, че това дава отражение и в сравнение с миналата година имаме почти двойно повече реализирани бързи полицейски производства, активно работим и по указа за борба с дребното хулиганство и други престъпления. Показателите за първите шест месеца сочат, че ние сме по-добре в сравнение със същия период на миналата година, която бе най-добрата като резултати.

- А проблемите?

- Въпреки добрите резултати имаме и престъпления, които ни тежат. Това са все още неразкритите две убийства за тази година - двойното в Бохотската гора и убийството на помпиера до Гривица. Ежедневно обаче работим и по двете престъпления и мисля, че в най-скоро време, ако имаме малко шанс, ще ги разкрием

- Защо се "закучи" това убийство в Бохотската гора, което първоначално изглеждаше лесно за разкриване?

- Никога едно убийство не е ясно, може на пръв поглед да изглежда ясно, но по време на работата се разбира, че не е така. Когато сме на вярна следа, времето не е от значение. Лошото е, когато не сме наясно с мотива за убийството, или пък версиите са много. Сега сме на вярна следа и мисля, че скоро ще имаме резултати.

- А на каква фаза е разследването на убийството на д-р Людмил Конов и опита за убийство на съдията Валери Цветанов?

- И по двете престъпления продължаваме да работим. Мисля, че следствените действия са спрени срещу неизвестен извършител, но в полицията работата продължава. Има още какво да се работи, какво да се чисти като версии, като лица, за да излязат годни за пред съда доказателства. Непрекъснато получаваме информация - и за опита за убийство на Цветанов, и за разстрела на д-р Конов. Една информация е в потвърждение на една версия, друга информация изключва части от друга версия, но ние продължаваме да работим. По принцип поръчковите убийства са най-трудни за разкриване, сега всичко е ровене, леко-полеко... До гражданите и обществеността в началото достигна като че ли една единствена версия - че д-р Конов е поръчал убийството на Валери Цветанов и че после пък съдията е поръчал убийството на Конов. Има и такава версия, но тя е само една от всички

Грубото разкриване на престъпления е по-лесно, отколкото събирането на читави доказателства, които да важат в съда. А не да внесем случая прибързано пред Темида и той да отпадне.

Във всички убийства ние работим с наблюдаващ прокурор и следовател, така че ако правим нещо, го правим с тяхно знание.

- Кой е най-големият проблем на служба "Полиция" в Плевен?

Един от проблемите е обективен и той е в малките лимити за бензин, които имат колите - едва 4 литра на денонощие. Това ни кара полицаите да патрулират повече време пеша, а горивото да се пази за нощните патрули или за спешни случаи. Има недостиг на средства, дори и на СРС-та, вече имаме лимит и на телефоните Другият проблем се състои в това, че като че ли куца връзката полиция - общество. Ние отдавна работим по програма Полицията в близост до обществото, но се оказва, че обществото не иска да е близо до полицията. Много хора, очевидци на престъпления, дори на тежки криминални престъпления, не искат да съдействат - било от страх, било заради други причини. Проблем от субективен характер е, че продължава обучението на полицейския състав. Полицаят вече трябва да е правно грамотен, затова има съответните обучения - с откъсване или без откъсване от работа. Полицаят на улицата трябва, ако го попитат, да знае защо е излязъл на улицата. Все още има хора слабо подготвени, които не могат да реагират при дадена ситуация. Затова има много жалби срещу полицейски действия и бездействия.

- Колко са жалбите за година?

- 120 са за година. Разбира се, повечето от тях са неоснователни, основателни са само 4 - 5.

- Притесняват ли се полицаите от смяна на министъра на МВР?

- Министърът е политическа фигура и не трябва изобщо полицаите да се притесняват от смяната му. Полицаят си е полицай - дали ще служи при министър Петканов или при друг, неговите права и задължения са определени в закона, той е държавен служител. Ние сме деполитизирана структура и политическите смени не ни касаят.

- Кой вид престъпност е най-опасна за обществото и работата в кое направление е най-трудна?

- Най-сериозни, разбира се, са тежките криминални престъпления. Колкото и да е странно, от година на година домовите кражби намаляват. Увеличават се обаче грабежите, и то грабежи посред бял ден. Това в момента е сериозен проблем за Плевен. Обикновено грабежите се извършват от малолетни и непълнолетни, зависими от дрогата. Грабят ланци, телефони, чанти. След това са джебчийските кражби, които се извършват предимно от роми.

Наркотиците също са проблем за Плевен. По наша информация в Плевен този проблем ще продължи да се задълбочава, тъй като доста чест гост в града е Антон Милтенов - Клюна. Това говори, че явно има преразпределение на наркопазарите.

- Колко институции и как трябва да се намесят, за да бъде решен проблемът с наркотиците според вас?

- Всичко зависи от взаимната връзка между семейство - общество - полиция. Родителският контрол е от особено значение, защото основната маса наркомани са малолетни и непълнолетни. Ролята на училището също е голяма. След това идват различните комисии, както и функцията на законодателната власт. И разбира се, нашата работа, която е ежедневна. Наркотиците са проблем на всяко семейство, на цялото общество, защото никой не е застрахован.

- Как ще се решат проблемите в малките села, където хората ежедневно са жертва на кражби от страна на ромите?

- От миналата година ние имаме младши инспектори във всички села. Няма населено място без квартален полицай. Дори в Пелишат и Мечка, където проблемът е особено голям, има по двама. Каквото можем, и ние съдействаме оттук.

- Увеличава ли се броят на икономическите престъпления в региона?

- За пръв път тази година успяхме да разбием схема за неправомерно раздаване на кредити от частна банка. Сега се работи по втори такъв случай. По единия случай е образувано следствено дело. Замесени са служители на банката в плевенския клон, както и чиновници от София. Активно работим и по ДДС-измамите.

- Срещу вас имаше проверка, какви са резултатите и на какво я отдавате?

- Проверката мина, няма данни за извършено престъпление, така че това вече е минало. Всичко е забравено.

- Какво означава тържествената клетва на полицаите, която положиха пред Мавзолея в Плевен? Само заради заповедта на министъра ли беше тя?

- За мен това може да се сравни с Хипократовата клетва на лекарите. От миналата година се въведе етичният кодекс на полицая. Ние сме призвани да изпълняваме някакви норми и да защитаваме някакви идеи. Тук се заклехме пред Мавзолея, направихме го по-тържествено, за да могат полицаите и служителите да осъзнаят под какво се подписват, на кого и за какво служат.

- Семейството ви ощетено ли е от професията и как компенсирате това?

- Определено е ощетено и мисля, че имам голям грях към дъщеря си. Компенсирам това, като гледам поне в събота и неделя да съм с тях, да ги изведа извън града.

- Има ли случай от практиката, който да е оставил неизлечим отпечатък върху вас?

- Неизлечим отпечатък е силно казано, но си спомням почти всички случаи, върху които съм работил. Най-трудно ми е при убийствата. В професионален план най-тежко ми бе, когато от началник на Първо РПУ станах началник на РЗ Полиция. Тогава се сблъсках с по-широк кръг от проблеми.

- Ако трябва да опишете с три думи професията си, кои са те?

- Преди всичко мъжественост, мъжество. Другото е отговорност. Полицаят няма право на грешка. Третата дума е чистота.