Брой 23                                                    

10 - 16 юни 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Венцислав Върбанов

 

Водачът на плевенската листа на коалиция Български народен съюз ще се бори за ревизия на всички скандални сделки - държавни поръчки, търгове и конкурси по европейските програми. Настоява за предоговаряне на квотите по глава Земеделие, защото аграрният сектор е подценен, а интересите на земеделските производители - незащитени.

Венцислав Върбанов е роден на 16 април 1962 г. Министър на земеделието и горите в правителството на ОДС. Бил е два мандата кмет на община Долни Дъбник и заместник-председател на Комисията по земеделие и гори в 39 Народно събрание. Член е на БЗНС - Народен съюз.

 

Имам опит и воля да отстоявам интересите

на земеделските производители

 

Интервю на Ани БРЕЗОЕВА

 

- Г-н Върбанов, като бивш земеделски министър и заместник-председател на парламентарната комисия по земеделие и гори в 39 Народно събрание, как ще коментирате сегашното състояние на земеделския сектор?

- От проведените ми срещи със земеделски производители в цялата страна мога отговорно да кажа, че пред хората стоят много проблеми и земеделието е в криза.

На настоящия етап множество дребни и средни земеделски производители изпитват финансови трудности, защото реално те нямат достъп до кредитите и субсидиите, отпускани от ДФ Земеделие и по програма САПАРД. Производителите са принудени сами директно да реализират продукцията си поради липсата на регламентирани места за изкупуване на тяхното производство. Това засяга особено дребните стопани, защото за тях няма създадена пазарна среда. България от нетен износител на селскостопанска продукция е на път да се превърне в нетен вносител. Затова ние от коалиция Български народен съюз смятаме, че е необходимо постигане на устойчиво развитие на земеделието и селските райони чрез преструктуриране на аграрния сектор. Трябва да се изгради радикално нова кредитна политика за подпомагане на земеделските производители и да се създаде конкурентноспособно и експортно ориентирано земеделие, което да е в състояние да издържи на натиска на европейските и международни пазари.

- А какво е мнението ви за създалата се ситуация на пазара на зърно в страната?

- Преди една седмица по време на консултативния съвет по зърното в Министерството на земеделието и горите зам.-министър Бойко Боев е потвърдил, че единствено решение за изход от създалата се ситуация на зърнения пазар е предложеното от мен да се отпусне експортна субсидия, за да може залежалото зърно, което е над 500 хил. тона, да бъде експортирано и по този начин да се освободи пазарът. Това мое предложение беше отправено след многобройните ми срещи със зърнопроизводителите в Плевенски и Разградски региони, но за голямо съжаление никой тогава не му обърна внимание. И ако тогава то беше подкрепено и правителството беше отпуснало по 20 лв. на тон експортна субсидия, щеше да има раздвижване на пазара. Сега обаче каквото и решение да се вземе, вече е много късно. Само след броени дни ще започне прибирането на зърното и се очаква една много добра реколта от над 3,5 млн. тона, като се прибави и залежалото зърно от 500 хил. тона, това ще доведе до напрежение на пазара. В края на седмицата се е взело едно ново решение, а именно за излизане на пазара на Държавния резерв, но не да купува зърно, както бяхме предложили, за да повиши цените на пазара. Държавният резерв излиза да продава 90 хил. тона зърно на цена от 140 лв. на тон. Разбира се сделка не е имало. Но решението Държавният резерв да излезе в тази ситуация на пазара показва едно абсолютно неадекватно и некомпетентно поведение, а може и да се каже, че това е едно безхаберие на управляващите. Не може когато пазарът е задръстен и няма никакво търсене, държавата да се намеси, и то като излиза на пазара не да купува зърно, а да предлага. Държавният резерв трябваше да излезе на пазара и да обяви, че започва да изкупува зърно от новата реколта, и то на цена от 180 лв. на тон. По този начин цените щяха да се задържат и производителите да имат сигурност, че ще реализират продукцията си на добра цена. Сега търговците се възползват от това положение, обикалят по селата и складовете на кооперациите и предлагат цени от 120 - 130 лв. за тон, което е под себестойността. Това поведение доказва за пореден път, че управляващите през всичките тези 4 години не са имали никаква стратегия за развитие на сектора и нямат реална представа за ситуацията на пазара. В рамките на своя мандат управляващите докараха страната до втора зърнена криза. Преди две години кризата беше поради недостиг на зърно. Тогава Държавният резерв изнесе зърно в Румъния и след осем месеца се наложи внос, а сега кризата е породена от натрупалия се излишък в страната и това ще доведе до срив в цените.

- Има ли начин да се тушира тази криза?

- Още преди два месеца предложих да се отпусне експортна субсидия, но за това решение вече е късно, а другото беше Държавният резерв да обяви, че ще запълни своя норматив със зърно от новата реколта при високи цени. Това в момента е единственият правилен ход - държавата да купува зърно директно от производителите на нормални цени.

Ако бяха изпълнени ангажиментите по глава Земеделие до края на 2004 г. да се създаде функционираща интервенционна агенция, сега тази ситуация нямаше да съществува и Държавният резерв да се намесва на пазара.

- Какви са най-големите гафове на правителството на НДСВ във връзка с предприсъединителната политика в областта на земеделието?

- Има огромно изос-
таване в подготовката на България за присъединяване към ЕС особено в областта на земеделието, която е една от най-чувствителните области, в които се водеха преговорите. Между другото, преговорите се водеха по един доста непрозрачен начин, не бяха защитени националните интереси, а да не говорим за интересите на отделните земеделски производители. Съгласно поетите ангажименти до 2004 г. освен, че не е изградена интеревенционната агенция, не е създадена разплащателната агенция, нямаме и интегрирана информационна система в която да има информация за всеки един земеделски производител. Абсолютно задължително е създаването на тези агенции, защото ние не можем да прилагаме европейската практика и да усвоим договорените средства в подкрепа на земеделските производители.

Така че следващато управление ще трябва за година, година и половина да се опита да навакса пропуснатото време в рамките на 4 години. Това е едно голямо предизвикателство и решаването на този проблем ще зависи до голяма степен от конфигурацията на следващия парламент.

- Как оценявате конкретните договорености по глава Земеделие?

- Управляващите твърдят, че са успели да договорят с Европейския съюз най-доброто за аграрния сектор, но то е едва половината от това, което заложихме като програма през 2001 г. Квотите за зърно, мляко, месо и тютюн са орязани, а интересите на производителите на вино, плодове и зеленчуци не са защитени. Като пример мога да посоча следните данни: договореният среден добив за производство на зърно е 290 кг/дка. Даже и за хората, които не се занимават със земеделие е ясно, че тази квота е смешна, имайки предвид възможностите на страната и изкарваните добиви, особено в Добруджа. Броят на договорените крави с бозаещи телета е 15 500 бр., но само в Плевенска област към момента те са 20 000 бр. От предложената по мое време квота за мляко в размер на 2 600 000 л. са договорени едва 976 хил. л. мляко за цялата страна. През 2007 г. страната ни трябва да получи 1,8 млн. евро под формата на директни субсидии за земеделието и подобряване на инфраструктурата в селските райони. Това означава, че всеки селскостопански производител трябва да е добре подготвен, за да могат да се усвоят тези средства.

Има обаче друг парадокс. От многобройните ми срещи със земеделските производители в Плевенски и Разградски региони установих, че те не са запознати с договореностите и как парите от фондовете могат да стигнат до тях. Хората не знаят нито какво ще спечелят, нито с какво трябва да се разделят.

- Може ли да се променят договореностите по глава Земеделие?

- Като водач на листата на коалиция Български народен съюз в Плевенска област на срещите със земеделските производители съм поел ангажимент за ревизия на постигнатите договорки с ЕС в аграрния сектор, за да бъдат защитени интересите и труда на всички. Ще настоявам за увеличаване на квотите за производство на традиционните стоки в страната.

- Как ще се повишат доходите на хората според програмата ви?

- Повишаването на доходите може да бъде постигнато, ако има равен достъп на всички до средствата от европейските фондове и хората знаят къде да търсят парите, които им се полагат.

За пенсионерите, които са работили в областта на земеделието, ще настояваме за увеличаване на земеделските пенсии, тъй като в момента те са най-ниските в страната. Ние предлагаме и въвеждането на добавки за старост към пенсиите на всички навършили 75-годишна възраст.

- Как ще коментирате последните социологически проучвания?

- Що се касае за прогнозите, за мен не е изненада, че коалиция Български народен съюз преминава 4-процентната бариера. Малко закъсняхме с обявяването на нашата коалиция, тъй като тя е нова и до старта на предизборната кампания не можахме да наложим името и имахме малък проблем с идентификацията. Все още някои хора, особено при срещите ми в Плевенско, смятат, че съм в листата на ОДС, но това не е така, защото аз водя листата на Български народен съюз, коалицията между партията на г-н Стефан Софиянски - Съюз на свободните демократи, на партията с лидер г-жа Анастасия Мозер - БЗНС - НС, и г-н Красимир Каракачанов - ВМРО.

- Тези резултати на какво се дължат и каква кампания води коалиция Български народен съюз?

- Ние имаме добра програма и водим балансирана политика. Български народен съюз не води кампания анти, а позитивна, като основната ни цел е да накараме хората да излязат и да гласуват, защото от новия парламент и правителство зависи дали интересите ни в Европейския съюз ще бъдат защитени и дали ще се промени животът им.

В нашата коалиция ние постигнахме абсолютен паритет, всички решения се взимат на принципна основа и няма никакви напрежения вътре в самата коалиция или между отделните кандидати. Коалиция БНС е подкрепяна от много млади хора, защото в нашите листи кандидат-депутатите са предимнно млади и образовани хора, специалисти в различни области.

С нашата кампания ние се опитваме да наложим вижданията си и предложенията ни за решаване на проблемите и се надявам, че по този начин ще можем да привлечем хората, които все още се колебаят да ни подкрепят на изборите.

- Какви са конкретните ангажименти, които поемате за развитие на Плевенска област?

- Програмата на коалиция Български народен съюз за развитието на Плевенска област предвижда изпълнение на проекти в областта на селското стопанство и развитието на селските райони. Ние сме единствената политическа сила, която има разработена стратегия за развитие на земеделието и селските райони. Ще продължим започнатия от нас преди 4 години проект за построяването на модерни тържища и пазари на едро за селскостопанска продукция с финансовата помощ на ЕС.

Целта ни е да подобрим пътната и пазарна инфраструктура, като пълноценно използваме уникалните предимства на региона. Ние ще работим за увеличаване на инвестиционната активност на бизнеса в областта чрез намаляване на данъците и облекчаване на лицензионните и митнически режими. Друг наш приоритет е изграждането на нова водоснабдителна мрежа в областта и на язовир Черни осъм, както и превръщането на Плевенска област в център на аграрната наука.

Аз мога да бъда полезен с опита, който имам, и волята да отстоявам интересите на земеделските производители от Плевен.

Смятам, че българинът заслужава повече от това, което управляващите му предлагат в момента.