СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 32 (26 септември - 2 октомври)

                                                                             ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

 

Румен Петков

 

С водача на кандидат-депутатската листа на АБВ в 15 Плевенски МИР в разгара на предизборната кампания разговаряме за нейното протичане досега, за порочното явление купен и корпоративен вот, за отношенията между България и Русия. Според Румен Петков действията на нашите институции ще се отразят пагубно върху националните ни интереси.

 

С бездействието си институциите стимулират купуването на гласове

 

Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП, кмет на община Плевен (1995 - 1999 г.), народен представител в 39, 40 и 41 НС. Министър на вътрешните работи (2005 - 2008 г.).

Носител е на множество отличия, сред които: норвежки кралски орден "Мерит - Велик кръст", руски орден "Петър Велики" - първа степен, диплом на Академията по проблемите на безопасността и правовия ред на Русия, орден "Звездата на Румъния" - степен "Голям кавалер", и други.

Учредител на партия Алтернатива за българско възраждане (АБВ), неин зам.-председател и шеф на националния предизборен щаб.

Женен, с двама сина.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Петков, как протича предизборната кампания според вас?

- От една страна предизборната кампания е вяла, лишена от реален политически дебат. От друга страна, очевидно институциите нямат политическа воля да бъдат ефективни в борбата с купуването на гласове и с това си престъпно бездействие всъщност стимулират този процес. Вероятно неслучайно се говори, че изборите в Северозападна България са вече решени, че изборите в някои райони на Централна и Южна България са приключили. Това се все неща, които няма как да не безпокоят, но лошото е, че нашите институции, на първо място прокуратурата, Министерство на вътрешните работи демонстрират отчайващ отказ да се справят с това порочно явление, което допълнително отвращава много от българските граждани от участие в гласуването. Хората виждат, че доминиращият, определящият вот става купеният и корпоративният.

- Това означава ли, че купеният вот ще има решаваща роля в тези избори?

- Обща е оценката, че най-манипулираните, най-купените досега бяха изборите за европарламент през тази година. Това е достатъчно притеснително и грозно. Има декларация на главния секретар на МВР, че имат 1 000 човека на контрол за купуване на гласове. Като са на контрол тези хора, защо всъщност си купуват гласовете? За съжаление, това ръководство на МВР проспа възможността да покаже на българския гражданин политическа воля и способност да се пребори с купуването и с манипулацията. Мисля, че корпоративният вот е достатъчно видим, той отчетливо се набива в очите на нормалните хора. За купения вот вече говорихте, за съжаление, това е кампанията към този момент. Без да давам генерални оценки, мога да кажа, че част от медиите като че ли участват в опростачването на кампанията с организацията на дебати, които по-скоро са инструмент за оплюване на кандидатите и инструмент за омаскаряване на политиката като цяло, а не помагат избирателят да се ориентира и да подкрепи своя кандидат. В част от тези дебати не се чуват реалните политически предложения и тези, което допълнително обърква хората.

- Кои са ангажиментите на АБВ в Плевенска област?

- Три са нещата в региона, които за АБВ са изключително важни. На първо място - неслучайно го казвам, с това започвам и с това завършвам всяка моя публична проява, е рестартирането на изграждането на АЕЦ "Белене". Ние ще внесем предложение в Народното събрание за отмяна на мораториума. И нека всеки да отстои своята позиция и да покаже на обществото иска ли България да има евтина еленергия в бъдеще, да има абсолютна енергийна сигурност. Всичко останало са кухи декларации. БСП лъга достатъчно време за "Белене", в това число изкарахме 700 хиляди души на референдум, а впоследствие с окръглени фрази от рода на "ами коалиционният партньор малко не иска", БСП се сложи в услуга на други интереси, които определено имат противодържавен характер. За нас от АБВ е особено важно строителството на АЕЦ "Белене", рестартирането и изграждането на "Южен поток" да бъдат на базата на конкурси, които да гарантират участието на българския строителен потенциал и на първо място на плевенския строителен потенциал, защото Плевен е град с огромен ресурс в тази сфера. През наша територия трябва да мине "Южен поток". Това са два инструмента, които гарантират в следващите две години ние да имаме поне 12 хиляди работни места. Да не забравяме, че това ще повлияе и на инфраструктурата. Не можем да говорим за инвестиции, за солиден бизнес климат, дори не можем да говорим за обичайния исторически туризъм в Плевен, за спа туризма, за ловния туризъм, ако ние нямаме подходящата инфраструктура. Можем да се възползваме и от развитието на туризма, свързан с християнството, така нареченият поклоннически туризъм, вече особено популярен в Сърбия, в Русия. България има огромни възможности да покаже нашето славянско историческо наследство. Смятам, че това са много сериозни възможности за рязко раздвижване на региона. Необходимо е и по-ефективно използване на връзките със съседна Румъния, раздвижване на потока от фериботната връзка Никопол - Турну Мъгуреле.

- Какъв е вашият морален аргумент да поискате доверието на хората?

- Когато говорим за морални аргументи, за мен е проблем в пряк сблъсък с който и да е от останалите участници в политическата надпревара да говорим за това кой какво е правил през годините в политиката. Аз мисля, че във военно-образователната система на България военно-въздушното училище в Долна Митрополия трябва да бъде възстановено. ГЕРБ и БСП показаха на българите, че не искат силна военно-образователна система. Да не говорим, че това може да носи освен всичко и доста голям образователен ресурс. Ние в годините назад сме обучавали много и различни профили военнослужещи, които днес са на ключови позиции в различни страни. Бях в Ангола преди години и там началникът на Генералния щаб е възпитаник на Шуменското военно училище. Един ден трябва да спрем с оправданията и с порочната практика всеки да се оправдава с предишното управление. Необходимо е да водим политика, която да отговаря на интересите на гражданите. Един от мотивите ми за влизане в АБВ е фактът, че аз не искам да участвам в лъжата. Важното е ние - политиците, да внасяме в институциите ясни и конкретни, изпълними предложения, а не всеки да се оправдава с предишните или с коалиционните партньори. Това е непочтено към гражданите и несериозно от гледна точка на държавността. Липсата на последователност в поведението на някои от политическите партии води до този негативизъм и до тази омраза към политиката и политиците, която в крайна сметка е нещо лошо за обществото като цяло. При последователно насаждане на такава омраза се стига до различни крайности, от които, в крайна сметка, страдаме всички.

- Наскоро бяхте в Русия. Какви са настроенията там, след като България подкрепи санкциите срещу руската страна?

- В Русия има неразбиране. Как е възможно държави като Финландия, Словения, Унгария да запазят една много балансирана позиция, а държава като България, в която са загинали десетки хиляди руснаци за нашата свобода, да взима такава крайна позиция, която има поне две кулминации. Министър Ангел Найденов, който е от ръководството на БСП, поиска повече НАТО в Черно море, при положение, че в Черно море има Турция - най-мощната и най-добре въоръжената армия в НАТО. Другата кулминация е едно "откритие" на недоразумението Велизар Шаламанов, с което той обяви, че България и Русия са в информационна война. Това са неща, които в Русия не се разбират. По-лошото е, че приемствеността в правителствата - това с мандатоносител БСП и това на президента Плевнелиев, е явна в неспособността да защити българският национален интерес. Ще ви дам два конкретни примера. Първият е с неучастието на България в Панаира на книгата в Москва. Нашите автори са били винаги добре приемани на руския пазар и това демонстративно неучастие показва неадектватност за вижданията в литературния обмен между България и Русия. Руснаците възприемат това като опит за откъсване от тези традиции. Вторият много лош знак от гледна точка на икономическите интереси на България е неучастието ни в туристическата борса в Москва, където на правителствено ниво бяха представени Турция, Гърция, Германия. Това оставя едно неразбиране у руснаците какво искаме да покажем с тази си дистанцираност и това неучастие. Всички знаем много добре, че основният дял туристи в България са руснаците. И когато държавата проявява институционална незаинтересованост, това ще доведе и до отлив на руските туроператори, руските институции, а и проблемите, които сега се очертават и които ресорното министерството се опитва да неглижира, ще стават все по-отчетливи, ще рефлектират върху нашите хотелиери, върху нашите туроператори. С голям ентусиазъм министърът на туризма обяви, че голяма част от туристите на нашия пазар са европейците. Това е така, защото просто руските туристи са станали по-малко. От това страда българският туризъм, страда националната ни икономика в крайна сметка. 16 процента от брутния вънрешен продукт на България идва от туризма. Когато държавата проявява незаинтересованост към най-големия пазар за туристи, това няма как да не рефлектира. Разбира се, аз лично съм обезпокоен от анализите, които правят руските институти, че Русия ще разшири ответните мерки спрямо Европейския съюз, в това число и срещу България със забрана за внос освен на земеделски продукти и на лекарства и препарати за тях. 33 на сто от износа на България за Русия се формира именно от лекарствени средства и субстанции. Това ще бъде много тежък удар не върху няколко български компании, а въобще върху финансовото състояние на страната. По тези въпроси, за съжаление, нашите институции не говорят. Нещо повече, опитваме се да се лъжем, че ни коства само 10 милиона затварянето на руския пазар за наша селскостопанска продукция, без да си даваме сметка, че това е удар в дългосрочен план, защото връщането на руския пазар е много трудно.

- Какъв резултат очаквате на 5 октомври за АБВ?

- Аз не искам да се хвърлям в гадателство, но съм сигурен, че в Плевен и в Шумен ще имаме убедително представяне. Това е така, защото хората много отчетливо могат да видят качествата на предложените кандидати. Имаме достатъчно аргументи да се борим за доверието на хората, защото смятам, че листите ни в цялата страна излъчват много сила, държавническа мисъл, управленски потенциал.

 

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

върни се в НАЧАЛО