СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...                                                                          Брой 30 (12 - 18 септември)

                                                                             ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Цветан Антов

 

С баскетболната легенда на Плевен и на България разговаряме в качеството му на политик - областен лидер на АБВ и втори в плевенската листа за парламентарните избори. Макар и в ново амплоа, победителят не е загубил спортния си дух и готовността за победа чрез пълно себераздаване.

 

АБВ е единствената партия с цялостна стратегия за възраждане на нашия край

 

Цветан Методиев Антов е роден на 17.09.1964 г. Започва да тренира баскетбол през 1977 година. На 15 години е включен в юношеския национален отбор, от 1980 до 1982 г. е негов капитан. През 1981 г. юношите ни стават трети в неофициално световно първенство след отборите на СССР и САЩ в Германия, а през 1982 г. са трети на европейското. През 1981-ва Цветан Антов е включен в мъжкия национален отбор, още ненавършил 17 години. Играе в националния тим до 1996 г., има над 230 мача. През 1984 година баскетболните национали стават шампион на Балканите в Атина, както и четвърти на паралелната олимпиада в Москва. На квалификации в Швеция и Финландия през 1984 г. Антов е обявен за MVP (най-полезен играч). През 1986 г. (едва 22-годишен) става капитан на националния отбор. Участвал в три европейски първенства, обявяван за най-добър баскетболист на България, най-добър изпълнител на наказателни удари в периода 1986 - 1990 г. През 1990 г. кариерата му продължава във Франция, където играе до 1994 г. в отборите на "Лориан" и "Лил". Става втори реализатор на френското първенство с тима на "Лил", като отбелязва 32,6 точки средно на мач. През 1994 г. се връща в България и става капитан на "Плама" - Плевен, с който извоюва две шампионски титли и една Купа на България. Плевенчани имат исторически победи над грандове като "Реал" (Мадрид), "Партизан" (Белград), "Бенфика" (Лисабон) и други. От 1990 г. е старши треньор на "Спартак" (Плевен) и президент на клуба.

От февруари тази година е областен координатор на ПП АБВ в Плевен. Втори в листата за предсрочните парламентарни избори.

Семеен, с две дъщери.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Антов, започваме интервюто с това, че вандали са потрошили през нощта срещу 10 септември табелата на офиса на АБВ. Как ще коментирате?

- Това е изключително недостоен и некоректен акт. Това не е случаен вандализъм, а умишлен акт на насилие, поръчан от наши конкуренти в предизборната кампания. Най-вероятно този, който е извършил вандалската проява, и най-вече който я е поръчал, приема АБВ като заплаха. Тази табела стои от пет месеца и е на такова място, че не може случайно да е счупена. За мен наистина такива вандалски действия са абсолютно непонятни.

- Предизборната кампания е в ход. Какви са впечатленията ви към момента?

- Ако питате за настроенията в АВБ, аз смятам, че ние стартирахме кампанията с огромна енергия и сила. Този позитивен заряд ще запазим и до изборите. Имаме вече структури в почти всички населени места, малко под 1 000 са членовете ни в региона. Хората ни са доста ентусиазирани и ще постигнем добър резултат.

- Какви са основните ангажименти на АБВ към плевенчани?

- АБВ е първата политическа сила, която обяви своята програма. Основен приоритет за нас е възраждането и възстановяването на държавността. Какво означава това? Пълна реформа в институциите, в това число и съдебната система. АБВ е за увеличаване на средствата за здраве до 8 на сто от БВП. Ние предлагаме да има безплатно здравеопазване за децата, майките и бременните. Също така сме за изграждането на високотехнологични болници, както и за подобряване на спешната помощ. В нашата програма е записано, че искаме бюджетът на училищното образование да е не по-малко от 5 процента от БВП. Искаме въвеждане на почасово заплащане на труда минимум по 4 лева на час. Активно ще работим за развитието на потенциала на младите хора. АБВ се ангажира с възраждането на културата. Това са само част от нашите ангажименти. Специално за Плевен и региона - ние сме единствените, които имаме цялостна стратегия за възраждането на нашия край. Наш приоритет е изграждането на "АЕЦ Белене". Няма нужда да обяснявам какво означава това - на първо място - работни места, добро заплащане, работа за млади специалисти, спиране на икономическата миграция, която е бич за нашия регион. Плевен се оформя като средище на медицината, където също ще концентрираме усилията си. Стратегията за развитието на региона е тясно свързана и с изграждането на "Южен поток". Един от нашите ангажименти е възраждането на военното училище в Долна Митрополия. Имаме визия за развитието на туризма, особено културно-историческия туризъм. Разбира се, нашите ангажименти са и в по-малките населени места, където хората имат нужда от канализация, ремонти на пътната мрежа и дори изграждането на църкви.

- Плевен е градът с най-бързо намаляваващо население. Как ще коментирате това и какво може да се направи, за да се спре тази тенденция?

- Да, за жалост излезе статистика, че през последната година най-много хора са напуснали Плевен. Това обаче е тенденция не само през последната година, а в течение на поне 10 години. Искам да поставя на вниманието ви следния въпрос - защо големите проекти на Плевен се изпълняват от фирми от други региони? Това е нещо, което трябва да се промени, защото Плевен има потенциал за бизнес. Най-големият проблем в града и региона е безработицата. Затова ние смятаме, че големите обекти трябва да се реализират като се наемат местни фирми и хора. Младите хора, които напускат града и региона, не виждат никаква перспектива. Наша грижа е да имат възможността за реализация и тогава те ще останат тук.

- Вие сте човек, който цял живот се занимава със спорт. Какво смятате, че би трябвало да се направи в тази сфера?

- Аз съм казвал неведнъж, че трябва тотално да се промени отношението към спорта от страна на държавата. Като се започне от ранна детска възраст и заниманието с физическа култура в училищата и се стигне до професионалните клубове. Не може да искаме да има професионални клубове, след като няма детско-юношески спорт и физкултура. Според мен трябва да се промени Законът за спорта и да има облекчение за фирмите, които ще спонсорират спорта. Многократно съм казвал, че не може една малка България до преди 1989 г. да е била в шестицата на света по медали в различните видове спорт, а сега да не можем да вземем един - два медала в първенство. Отделно от това, базите за спорт са в окаяно състояние. Всеки си прехвърля вината - общините на държавата, държавата - на общините, и се въртим в един омагьосан кръг. Сигурен съм, че държавният бюджет няма да се натовари толкова много, ако се направи облекчение за фирмите, които помагат на спорта. Експертите знаят, че големият процент от образуването на държавния бюджет идва от акцизи и ДДС, а не от данък печалба. Затова досегашните управници нямат никакво оправдание, че не са въвели това облекчение за спонсориране и на спорта, и на културата. Спортът е социална дейност. Освен това непрекъснато вече се говори, че България е на първо място по затлъстяване на децата. Оглавяваме и класациите за болна нация. Всичко това е от липсата на спорт, защото всеки знае, че движението е живот. Ако заложим повече на спорта, това означава, че ще имаме здрава и силна нация.

- От многобройните ви срещи с хората усетихте ли техните настроения?

- Не съм спирал до обикалям региона още от европейските избори. Хората са отегчени, изморени, не вярват на политиците, на политиката. Много често ме питат защо съм се захванал с тази работа. Смятам, че имам морален ангажимент към хората, както и че е нужна активна позиция, ако искаме нещата в страната ни да вървят към по-добро. Масово хората се оплакват от това, че политиците се сещат за тях само когато има избори, а през останалото време - "Бог високо, цар далеко". Питал съм на срещите да ми изброят имената на деветимата депутати от Плевенско - не могат. Защото никой не си е направил труда да отиде и да каже - ей, вие сте ме избирали, сега съм тук, какви са проблемите, да видим какво може да се направи. За мен това е порочен начин на поведение и порочен начин на мислене.През целия си живот съм държал на думата си и съм показвал, че за мен екип, отбор, морал, не са само думи. Това е моят начин на мислене. Разчитам много на хората от нашата листа, на общинските ни председатели. В листата ни има представители на почти всички общини, с което показваме нашия ангажимент към всяко едно населено място в региона.

- Представете с няколко думи листата на АБВ за 15-ти МИР - Плевен?

- Според мен, а и не само, нашата листа е най-силната в региона. Ние нямахме никакви проблеми с попълването й. Имаме голяма палитра от професии, имаме общински съветник, кмет... Едно от нещата, с което се гордеем, е, че една трета от кандидатите ни са жени.Така че листата ни е хармонична и балансирана и смятам, че ще постигнем добър резултат.

- Кой е основният ви противник за тези избори?

- По-скоро бих го нарекъл опонент. Ние искаме да извлечем максимално добър резултат и това, което сме поели като ангажименти, да го спазваме. Що се касае до опонентите ни, за нас е важно следното - да се обединим около пет основни приоритета, които всеки да спазва, независимо от бъдещото управление на страната. Не приемаме начина на поведение и мислене на ДПС и "Атака", защото те противоречат на нашите ценности. Цял живот съм бил спортист и за мен изборите са едно състезание. Ще има и победители, и победени. Важното е всеки да запази добрия тон и достойнството си. Ние разчитаме на срещите с хората, а след изборите те могат да разчитат на това, че ние изпълняваме ангажиментите си. Хубаво е, че хората, които ни подкрепят, са сред младите, интелигентни българи, мислещи разумно.

- На изборите за европарламент имаше ужасяваща търговия с гласове. Опасявате ли се да не се повтори това сега?

- Да, имам опасения. Искам да кажа на всеки, който продава днес гласа си за мизерни пари, че тези пари утре ще отидат към наркотици, контрабанда и мръсни сделки. Защото парите за купуване на гласове са от тези дейности. Нещо повече, всички знаем къде и кой купува гласове. Апелирам към органите на МВР най-сетне да са на мястото си и да вземат мерки срещу тази уродлива практика - купен вот. Гражданското общество също би следвало да се активизира и да се подават сигнали. АБВ няма да даде един лев за купуване на гласове и това е ясно на всички. Не само защото не разполагаме със субсидии, а защото това е нашето мислене и съзнание.

- Промени ли ви политиката и как се чувствате в нея?

- Промени ми режима на живот. Доволен съм, че се срещам с много хора и това ме обогатява.

- Какъв резултат прогнозирате в Плевен? Виждате ли се на депутатската банка?

- Първо, да бъда депутат не е детската ми мечта. Аз искам да си свърша работата и да имаме един хубав резултат в Плевен. Смятам, че числото 14 ще ни донесе късмет, защото за мен то е сакрално. Вероятно знаете, че съм носил 14-ката на гърдите си и с нея съм извоювал доста победи не само за Плевен, но и за България. Живот и здраве, ще говорим на 5 октомври.

- На 17 септември имате юбилей - 50 години. Как ще го празнувате?

- Със семейството, приятелите, с близките си хора ще отидем на ресторант. Пожелавам си здраве за мен и за хората, които обичам. Пожелавам си също успех.

 

 Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

върни се в НАЧАЛО