СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...Брой 38                        (28 октомври - 3 ноември 2011 г.)

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

Доц. д-р Димитър Стойков

 

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на община Плевен достигна до балотаж с досегашния градоначалник Найден Зеленогорски. За настроенията, с които отива на втори тур в неделя, и какво ще направи, ако получи доверието на плевенчани, е разговорът с доц. Стойков специално за читателите на "BG Север".

Имам желанието, възможностите и екипа
да променя нещата в Плевен

Доц. д-р Димитър Стойков е роден на 9 април 1959 г. в Провадия. През 1985 г. е завършил специалността "Медицина" във ВМИ - Плевен. Той е декан и на факултет "Здравни грижи" в Медицинския университет.

Доц. Стойков беше назначен за втори път за изпълнителен директор на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен на 1 октомври 2009 год. със заповед на тогавашния министър на здравеопазването Божидар Нанев. Преди това заемаше поста до 2005 г., когато бе сменен от проф. Васил Тодоров.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Доц. Стойков, с какви чувства отивате на балотаж?

 

- Отивам с чувство на увереност, защото промяната в Плевен вече е факт - най-сетне тя се случи в общинския съвет, където листата на ГЕРБ е доминираща. Искат или не, досегашните управляващи на Плевен трябва да признаят, че в града промяната вече е факт. Затова отивам на балотажа с увереност, че това ще се случи и с кметския пост. Нашата програма за развитие на Плевен е реална, плевенчани вече я познават и смятам, че ще ни подкрепят.

 

- Водите ли преговори с политически сили за подкрепа на балотажа?

 

- Имам сигнали, че ще получа такава подкрепа. Искам обаче да отбележа, че аз разчитам най-вече на подкрепата на гражданите. Кметският пост е мениджърска позиция, а аз няма да бъда кмет на ГЕРБ, а ще бъда кмет на всички плевенчани. Стремежът ми е да направя всичко най-добро за Плевен, защото тук съм създал семейството си, тук съм изградил кариерата си. Имам подготовката да бъда добър мениджър и това го доказват резултатите на УМБАЛ през последните две години - нито една болница в цялата страна няма такъв растеж. Разполагам и с професионален екип, в който няма нужда от фалшиви титли и звания. Имам подкрепата лично на премиера Бойко Борисов, защото аз съм негова номинация. Ангажимент към тази кампания имаше и председателят на НС Цецка Цачева, която обиколи с мен всички населени места в общината. Така че аз имам подкрепата на държавните институции, имам подкрепата на голяма част от плевенчани, както и ще имам като кмет подкрепата на общинския съвет.

 

- Как държавната власт може да помогне за развитието на Плевен?

 

- На първо място - ще кандидатствам по европейски програми и твърдя, че с екипа, който имам, ще ги печеля. Второ, което не е по-малко важно - имам комуникацията с държавната власт. Трето - освен в управляващата партия и държавните институции, аз имам позиции и сред представителите на бизнеса, които искат да съдействат за развитието на Плевен.

 

- Казвате, че Плевен се нуждае от промяна, това е ваш слоган в тази кампания. Каква трябва да бъде тази промяна и как ще се случи тя?

 

- Плевен действително се нуждае от промяна, защото иначе отиваме на дъното. Досегашното ръководство на общината не е в крак с времето, не е в крак с промените. Един факт, който подкрепя това, е, че местните управляващи дори не се опитаха да реализират един от двата спечелени проекта, които имат и които също ще бъдат загубени. Моята идея е да се създаде бизнес-информационен център, с подготвени хора, които не само ще търсят програми и проекти, не само ще намират бенефициентите, но и ще реализират тези програми. Аз като кмет поемам отговорност тези проекти да се случат и гарантирам, че ще се случат.

 

- Заради некомпетентност ли през последните 12 години са загубени толкова пари, които можеха да дойдат от реализация на проекти, или заради други причини?

 

- За плевенчани не е никаква тайна, че г-н кметът много трудно можеше да бъде намерен в Плевен извън националните празници и предизборни кампании. Той просто не беше в града ни през повечето време. Всички знаят и каква беше ситуацията в общината, както и че имаше многобройни сигнали за корупция. Смея да твърдя, че много неща се забавиха и не се решаваха от администрацията. В последните 12 години какво се получи в Плевен - молове и хипермаркети колкото искаш и толкова. Отгоре на всичко сега част от тях са затворени, а други пък изобщо не се отварят, какъвто е случаят с този до гарата. На фона на това община Плевен инвестира милион и половина, за да прави пазара отново на МОЛ. Смятам, че в тази ситуация в града точно това решение е най-малко странно. Община Плевен не кандидатства по европейски програми, а тръгва на варианта да тегли кредити. Аз смятам, че това е направено абсолютно умишлено. Какъв е резултатът - плевенчани са загробени с един заем от 15 милиона лева, който ще се връща в продължение на 10 години от следващите кметове. Нещо повече - не стигнаха тези 15 милиона, но взеха и два милиона вътрешен заем. Продадоха и Първо ДКЦ. Сега се говори, че на тезгяха са и Второ, и Трето ДКЦ. Мога да заявя съвсем категорично, че първото нещо, което ще направя като кмет, е да извадя тези две ДКЦ-та от програмата за приватизация. Не че не искам да работя с частния бизнес, напротив, работя много добре и това могат да го потвърдят всички директори на частните клиники в Плевен. Но ДКЦ-тата имат социална функция, не може с лека ръка това да се забрави. Пенсионерите, които всеки месец се нуждаят от прегледи, от изследвания, къде ще отидат? Ако едно ДКЦ не се справя, то е заради лош мениджмънт, а не поради нещо друго. И ако това, което се случи с Първо ДКЦ, се случи с другите, ще породи много голямо социално напрежение. В сайта на общината прочетох, че хотел "Сторгозия" ще се превърне във втори "Тотлебен" 33. Смятам, че тези групи хора се социализират не като всички се съберат на едно място, а чрез работа, която да им се предоставя постоянно. Категоричен съм, че ще осигуря за тези хора работа, хляб за тях и за семействата им целогодишно.

 

- Какво трябва да се случи с хотел "Сторгозия"?

 

- Според мен трябва да стане един хоспис, тъй като Плевен е единственият голям град в България, който няма хоспис. Тези, които са в Тръстеник и Славяново, са претъпкани и там се чака с месеци, за да се запишат хората. Определено има нужда от хоспис в Плевен, където има много възрастни хора, чиито деца са или в по-големите градове, или в чужбина.

 

- Как си обяснявате факта, че секциите в Славяново и Буковлък повишиха процентите за вашия конкурент Найден Зеленогорски и неговата листа?

 

- Имам обяснение, защото това не е само на тези избори. Факт е, че Буковлък, Славяново, някои други населени места и определени групи хора избираха кмета на Плевен. Техните гласове натежават в една или друга посока заради това, че плевенчани не излизат да гласуват. За съжаление, на предишните местни избори активността тук е 41,5 процента, засега също е 42 процента. Искам да помоля всички плевенчани на 30 октомври да излязат и да гласуват. Това е нашият шанс за промяна. Ако го изпуснем сега, се притеснявам, че Плевен ще загуби много.

 

- Защо?

 

- Защото аз имам желанието, възможностите и екипа да променя нещата в Плевен. Честно казано, аз съм реализиран човек - имам научна кариера, имам и професионалната си кариера, имам и административна кариера, цял живот съм градил и смея да твърдя, че се гордея с това. Като мениджър показах едни много добри резултати в УМБАЛ, където за последните години има 30 пъти по-добър финансов резултат от 12-те общински фирми. И още нещо - аз съм човек, който действително желае да остане в нашия град до пенсионирането си и до края на дните си. Казвам го съвсем откровено. За мен кметският стол не е трамплин по пътя за София, да речем, както съм сигурен, че ще се случи с досегашния кмет. Аз ще остана в Плевен и след кметуването. Искам да гледам хората в очите така, както сега гледам хората в болницата, да кажа спокойно - по мое време направих това и това за Плевен, имах възможност и го реализирах. Защото, ако причиня това, което Найден Зеленогорски причини на Плевен и плевенчани, след четири години аз няма да мога да погледна хората в очите.

 

- Как оценявате кампанията?

 

- Нашата кампания беше много успешна, много активна, много наситена. Направихме много срещи с хората, както в града, така и по селата. На 21 октомври, когато се прибрах вкъщи, си казах - направих, каквото зависеше от мен. Тук искам да благодаря на всички жители на община Плевен, които ни подкрепиха, защото те доказаха, че Плевен има воля за промяна. Не забравяйте, че години наред се насаждаше мнението, че Найден Зеленогорски е незаменим, че няма друг кандидат, който да се изправи срещу него. Е, смятам, че аз защитих кандидатурата си по достоен начин. При нас нямаше това, което и в момента се прави от други - търговията с гласове. Казвам го съвсем отговорно, това и в момента става в някои населени места. Искам да призова всички, дори и тези, които са взели пари - в тъмната стаичка никой не може да ти каже как да гласуваш, да дадат своя глас за промяната, за доброто на Плевен. Пак ще кажа - като кмет аз ще имам подкрепата на едно стабилно мнозинство в общинския съвет, което е гаранция за добро управление.

 

- Вие сте се срещал в кампанията с много хора. За вас ли гласуват те или за Бойко Борисов?

 

- Естествено, че авторитетът на премиера Бойко Борисов е много голям и аз се гордея, че имам неговата подкрепа. Това не е без значение. Аз приех номинацията за кмет, защото имам неговата подкрепа, а и на цялото правителство. Смятам, че за моя резултат в Плевен допринесе и моята личност, защото хората ме познават, аз от 1979 г. съм почти непрекъснато в града. Фактът, че получих подкрепа извън листата, също е доказателство за това.

 

- Имаше ли удари под кръста в тази кампания? За вас пише из интернет, че сте корумпиран, че не сте от Плевен...

 

- Да, пише още, че има четири дела срещу мен и много други неща, в които няма грам истина. Най-много ме заболя обаче, когато прочетох, че съм се срамувал от родителите си. Никога не съм се срамувал от тях, напротив. Това е най-гнусното нещо, което някой може да измисли.

 

- Как гледа семейството ви на това, че влязохте в политиката?

 

- Съпругата ми, честно казано, не искаше да влизам в политиката. Когато приех номинацията обаче, тя застана плътно до мен и ме подкрепя, и ще ме подкрепя на сто процента, както и цялото ми семейство. Дъщеря ми, зет ми и внучката ми също ме подкрепят и се вълнуват за мен.

 

- Имате ли хоби и остава ли ви време за него?

 

- Имам си хоби - обичам лова и риболова. Пролетта не можах да отида за риба, на лов също сега не можах да изляза. Обичам да се занимавам и с компютъра си. Любител съм на фотографията, правих филми, снимки... Но скоро не ми е оставало време за това.

 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


върни се в НАЧАЛО