СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...Брой 36       (14 - 20 октомври 2011 г.)

 

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

сн. АвторътСергей Станишев

 

Лидерът на БСП два дни бе в Плевенска област, за да се срещне с избиратели от общините Плевен, Червен бряг, Долна Митрополия, Искър, Кнежа, Левски и да подкрепи кандидатите на левицата. Въпреки натоварената си програма, Сергей Станишев даде специално интервю за "BG Север".

 

 

БСП в Плевен има силен екип,
който може да промени града

 

Сергей Дмитриевич Станишев е роден на 5 май 1966 г. в град Херсон, Украйна. Средното си образование завършва в 35 СОУ в София. През 1989 г. завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет.

През 1994 - 1995 г. работи като журналист. Автор е на многобройни публикации по външнополитически теми в български всекидневници и седмичници, както и в чуждестранни периодични издания. От 1995 г. започва работа във ВС на БСП като главен експерт в отдел "Външна политика и международна дейност". На следващата година е назначен за ръководител на същия отдел. През 2000 г. е избран за член на ВС и на изпълнителното бюро като секретар по международните въпроси.

През юни 2001 г. е избран за народен представител в 39 НС от Русе. На 15 декември 2001 г. на заседание на 44-я конгрес на БСП е избран за председател на партията. През декември същата година е избран от парламентарната група на Коалиция за България за неин председател. През юни 2002 г. 45-ят конгрес на БСП го преизбира като председател на партията. През юни 2005 г. Сергей Станишев е избран за народен представител в 40 НС от Бургас. До 16 август 2005 г. е председател на Парламентарната група на Коалиция за България. На този ден е избран от българския парламент за министър-председател, какъвто е до 2009 година. Сергей Станишев има дъщеря - Дария, родена на 1 май тази година.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Станишев, в средата на предизборната кампания сме, как протича тя според вас?

 

- Много странна кампания върви. От една страна, ние виждаме как действа партията ГЕРБ. Те са заложили на рязане на лентички, първи копки на обекти, голяма част от които са финансирани от предишното правителство и са приключени още предишния мандат, първи копки на обекти, за които още няма осигурено финансиране и не се знае кога тези обекти ще бъдат довършени. Другата страна на кампанията на ГЕРБ е развлекателната, защото те бягат от политическа дискусия, бягат от дискусия за това какво се случва в страната, как живеят хората, как се чувстват. Разчитат на концерти и обиколки на най-големия отпускар в държавата Цветан Цветанов, заедно с Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. Това адски дразни хората, защото те живеят все по-бедно и на този фон такава разточителна кампания просто предизвиква. И третото, което е характерно за кампанията на ГЕРБ, е, че те разчитат на служебна победа и използват всички средства.

 

- Какви са тези средства?

 

- На първо място - страхът. Те ходят и плашат навсякъде. Казват - ако не изберете кмет от ГЕРБ, няма да видите пари от държавата, няма да видите одобрени проекти. На много места хора са се оттеглили от листите, дори и на БСП, защото са ги заплашили с уволнение - учители например. Действат с мутри, подготвят купуването на гласове, дори на цели секционни комисии. Има много сериозен риск от фалшифициране на вота. В крайна сметка това няма да им помогне. Защото аз пътувам много из страната през всичките тези години. Виждал съм хората в различни настроения, в различни състояния. Допреди няколко месеца имаше недоволство от ГЕРБ, казваха - излъгаха ни, нищо не правят, забравили са за хората, живеят в своя свят. Но това се казваше тихо и освен това казваха хората - кой може да ги спре. Не вярваха, че може да се случи промяна. Сега през последните месеци виждам, че хората просто излизат. Усещам такова настроение. Усещам голяма мобилизация и хъс на нашите симпатизанти и членове, и много хора казват - това повече не се трае, трябва да има промяна. И аз ги разбирам. Защото в крайна сметка какво получи един обикновен, нормален човек за тези две години? Няма никаква индексация на доходите. ГЕРБ заблуждават хората с "великите" си проекти. Колко проекта са реализирани? България от 14-о място в ЕС по усвояване на пари от оперативните програми падна на 26-о място. Кого заблуждават те? Пропагандата, натискът върху медиите върви за известно време, но хората вече си задават въпроса - аз лично сега по-добре ли живея, по-сигурна ли ми е работата, стигат ли ми доходите, мога ли да помогна на родителите си, мога ли да дам на децата това, от което имат нужда? Отговорът е не. И на този фон - хиляди нови милионери. Откъде?

 

- Знаете ли откъде?

 

- ГЕРБ навсякъде, във всеки бранш създават монополи в полза на свои фирми, които те покровителстват или имат явен интерес там. Смазват дребни и средни производители и фирми и работят за големи. И то под много "благородни" лозунги, като например - контрол върху качеството на храните. Това го правят, без реално да имат система за контрол, унищожават малките производители и фаворизират няколко големи, които са си набелязали. Това е част от тяхната политика и някой взима големи пари от цялата тази история. Това е ГЕРБ. Хората в България вече виждат това. Виждат и дерибейството на депутатите от ГЕРБ по места. В една от общините на Плевенска област ми споделиха, че на събрание депутатка от ГЕРБ се държала буквално заплашително към хората, казала им - мислете му за кого ще гласувате. Една депутатка, която никой не я знае в парламента, но тук тя е феодал.

 

- Защо тогава социологията сочи, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ има доста голяма преднина пред тази на БСП? Вярвате ли на тези проучвания?

 

- Социологията преди няколко месеца сочеше, че ГЕРБ ще спечели президентските избори на първи тур, че ние ще сме трети... Днес вече никой не спори, че на балотаж ще бъдат Ивайло Калфин и Росен Плевнелиев.

 

- Това е заради Стефан Данаилов...

 

- Не е само заради него. Разбира се, Стефан Данаилов е много важен участник в нашата кампания, един сърцат, истински българин, който внася огромна емоция сред хората. С неговата кандидатура изненадахме ГЕРБ. Става дума за друго. Аз сравнявам кандидатите - Плевнелиев се държи като човек от епруветка. Той говори фалшиво, с кухи общи фрази и аз съм го виждал неведнъж да лъже. Оплете се с обясненията давали ли са му подкуп, не са ли му давали, искали ли са му някакви услуги или не. Веднъж казва - да, аз съобщих на ДАНС, после казва - не, не е имало такова нещо никога. Кой лъже? Освен това, много хора казват - той е добър строител. Да, ама той се кандидатира не за шеф на камарата на дюлгерите, той се кандидатира за президент на България. И звучи ужасно изкуствено, но аз разбирам защо звучи така - защото той не може да каже истината. Не може да му се обърне езикът и да каже на хората - вижте какво, аз ще бъда президент на Бойко Борисов и за всяко нещо ще тичам да го питам.

 

- Това лошо ли е?

 

- Лошо е, защото няма да бъде независим президент. Днес, когато ГЕРБ искат да концентрират цялата власт - законодателна, изпълнителна, съдебна, трябва да има някой, който да може да им каже - спрете се, това, което правите, е грешно, хората мислят друго, трябва промяна. Ако трябва дори да им се сложи намордник, защото има нужда. Толково самодоволно и самозабравило се правителство като сегашното България не е имала. Те гледат на живота в страната от хеликоптера, с който обикалят. Ние сме социална държава по конституция. Правителството има задължения към това. Две години има замразяване на доходите, при 22 процента инфлация за хранителните продукти само за последната година. Това означава обедняване, масово при това. Аз се хващам на бас, че в следващия бюджет, който между другото го крият и който ще го внесат след изборите, няма да има нищо съществено по отношение на това, което най-много вълнува хората - доходите.

 

- Местните избори - какви са очакванията ви и какво ще бъде победа за БСП? Имате ли план да спечелите примерно 15 областни града, 100 общини...

 

- Често ми задават този въпрос. Моята цел е тази - искам в нощта след изборите на 23 октомври един нормален човек, който е седнал да си изпие ракията и да вечеря и си е включил телевизора, да си каже - нещо се случи, да въздъхне облекчено и да каже - абе, не са толкова страшни тези от ГЕРБ.

 

- Има кой да ги бие ли?

 

- Има кой да ги бие. Така се случи с Иван Костов, ако си спомняте, през 1999 година. И Костов беше всевластен, и той мачкаше, газеше като валяк, заплашваше. Тогава се смяташе, че е едва ли не спасителят, най-великият премиер. Обаче хората поднесоха своята изненада и оттогава започна освобождаването от онова състояние, в което държавата беше две години по времето на Костов. За мен е важно сега да се случи това и гражданите да започнат по-свободно да изразяват мнението си. Защото аз навсякъде виждам притесненията на хората. Това не е било никога за тези 20 години, разберете! По наше време например - някой симпатизира на ГЕРБ - имаш право, ние живеем в свободна, европейска държава. Не харесваш правителството - заповядай, това е твое право. Сега това се смята едва ли не за престъпление. Репресии и страх - това е стилът на ГЕРБ.

 

- Наказателен вот със сигурност ще има. Къде ще отиде според вас?

 

- Дълго време се твърдеше, че ГЕРБ няма алтернатива. Сега ще видим резултатите от изборите, аз очаквам много балотажи и на повечето места ще бъдем ние срещу ГЕРБ. Безспорен е балотажът и на президентските избори, при това - при много близък резултат.

 

- Разчитате ли на ДПС, на техните гласове за президентските избори?

 

- На втори тур разчитаме на всички български граждани, които не харесват това, което се случва. Защото просто трябва да има коректив, спирачка. Президентската институция трябва да бъде влиятелна институция, с визия и да може да каже не на правителството. В тези условия това е много важно за хората, не за БСП.

 

- Как гледате на вица, че управлението на Борисов ще бъде запомнено със Станишев?

 

- Това си е реалност в голяма степен. Има и много други вицове. Когато една власт стане за смях и постоянно се раждат вицове, това означава, че хората нямат доверие към тази власт. Вижте, то е наистина смешно - Бойко Борисов - почетен член на Съюза на българските художници. Очаквам и следващата стъпка - почетен член и на Съюза на писателите...

 

- Може да пропише...

 

- Не, няма нужда да прописва. Той все пак е прочел "Винету"...

 

- Видяхте кандидатите на БСП за общински съветници, познавате кандидата за кмет Любомир Петков. Какво е усещането ви?

 

- Мисля, че е крайно време Плевен да се отърси от един феодален начин на управление. Всеки човек сигурно се износва в определен момент. 12 години един и същи кмет - нека плевенчани си зададат въпроса - какво се е подобрило толкова в Плевен като икономика, заетост, инфраструктура... 12 години са адски много време. Ако имаш визията и капацитета, планини може да обърнеш. Убеден съм, че нашият кандидат Любо Петков наистина подхожда към тази кампания с амбицията да направи Плевен хубав град, икономически по-силен, общината да е по-социална. Той е млад човек с енергията и с желанието да свърши нещата. По време на кампанията през 2005 г. основната атака срещу мен от НДСВ беше, че съм твърде млад и няма да се справя. Ето, виждате, страната си вървеше 2005 - 2009 година много добре, защото освен личните ми усилия имах зад себе си партия, която има огромен потенциал от знаещи хора. В Плевен имаме не само млад кандидат за кмет, но и много сериозно обновена листа с млади хора, професионалисти в своята сфера. Това е много ясно доказателство, че БСП е партия, която постоянно се обновява. Иначе нямаше да е жива 120 години вече. Сигурен съм, че в Плевен БСП ще направи силен екип, който може да промени града към по-добро.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


върни се в НАЧАЛО