СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...Брой 35       (7 - 13 октомври 2011 г.)

 

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

сн. BG СеверИлиян Йончев

 

Той е кандидат за общински съветник от листата на БСП, едно от младите лица в местните избори. Въпреки това има опит в местния парламент, тъй като е бил съветник в периода 2005 - 2007 година. Смята, че Плевен има нужда от промяна на статуквото.

 

12 години стигат!

 

Илиян Йончев e роден на 11 март 1976 година в Плевен. Средно образование получава в езиковата гимназия в родния си град, след което завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" със специализации "Правораздаване", "Международно право и международни отношения" и втора магистратура "Здравен мениджмънт" в Медицинския университет (МУ) в Плевен. Има специализации по данъчен и митнически контрол от Стопанска академия "Д. А. Ценов" в Свищов, политически мениджмънт в Академията за социална политика. Работи в администрацията на МУ и едновременно с това е и хоноруван преподавател към Медицински колеж - Плевен.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Йончев, защо решихте да се кандидатирате за общински съветник?

 

- Познавам работата в местния парламент и затова приех номинацията ми за общински съветник като поредното предизвикателство пред мен, за да направя нещо повече за Плевен - моя роден град, в който съм отраснал и искам да живея. В последните години се чувства осезаемо изоставане в стандарта на живот и съм твърдо убеден, че промяната в 12-годишното статукво е наложителна. Какво става в този град, накъде отиваме - към Анадола или към Европа? Нормално ли е да има боеве с тръби, брадви и да ехтят изстрели по заведенията, да се прострелват хора, нормално ли е да се карат коли по пешеходната зона с бясна скорост... Ето такива въпроси си задавам и аз, като всеки нормален човек. Ясно е, че това не са нормални неща и е нужда спешна промяна в управлението на нашия град.

 

- Имате ли поглед върху работата на общинския съвет?

 

- Още от времето, в което бях общински съветник - 2005 - 2007 г., следя пряко случващото се в общината. Всеки един човек, който се занимава с политика на регионално ниво, трябва да е информиран за решенията на местния парламент. Ние в БСП работим екипно, ползваме нашите експерти постоянно и търсим най-добрите решения заедно.

 

- Как протича предизборната кампания до момента и очаквате ли тя да се изостри в дните до изборите?

 

- На този етап кампанията на нашите опоненти не блести с особена динамика, но мисля, че ще се изостри. За 12 години има много покрити неща, които ще излязат на бял свят. Не е тайна, че наскоро в пресата се появиха сигнали за корупция на общински служители, записи на разговори на хора от администрацията с бизнеса, където става дума за даване и искане на пари. Стигна се дотам да се коментира в публичното пространство въпросът дали се експлоатира детския труд посредством направата на картички от децата с цел да се популяризира кметът. Избухна и скандал в медиите относно подозрението, че се погазват принципите на Закона за обществените поръчки заради фестивала "Златен Арлекин", където се раздават пари на хора от инициативния комитет за издигането на кмета в предния мандат. Умря безвъзвратно футболът, за единствения елитен отбор - баскетболния, няма адекватна помощ. Трагедия е в нашия град. Общините в Плевенска област усвояват евросредства, а плевенската администрация тегли предизборни заеми, които ние ще връщаме дълги години. За първи път от години насам има трима кандидати за кмет с изравнени възможности. Ситуацията е динамична. Хората са много сетивни и настроени срещу статуквото. Доказателство са и многобройните протести, на които бяхме свидетели. Освен всичко това забелязваме и множество неточности в листата за общински съветници, която е оглавявана от сегашния кмет Зеленогорски. Ще дам само два примера, за да попитам водача на листата: убеден ли е г-н Зеленогорски, че третият в листата е професор в Медицинския университет в Плевен, и дали осмата в листата е доктор на медицинските науки (дмн)? Да си приписваш титли, научни степени и звания не е най-етичният и морален акт. Има две възможности за допускане на тази неточност. Или някой е излъгал, или пък е допусната техническа грешка. И в двата случая става въпрос за липсата на компетентност. Още от самото начало тръгнаха по този начин - с грешки при регистрацията, сега грешки в изписването на листата... - не знам докъде ще стигнат. Едно е ясно - много ще е трудно да докажат компетентността на кандидатите си за общински съветници. Интересно ми е защо при представянето на листата в медиите не е описано какъв образователен ценз имат водещи кандидати за общински съветници. Има ли хора от досегашните съветници на СДС със средно образование, има ли такива, които са на възлови позиции в постоянните комисии на общинския съвет и ако е така, това ли е нивото на управляващия политически елит? Не искам да звучи като дребнотемие, но все пак Плевен е град, известен със своите бележити личности.

 

- Как ще промените работата на общинския съвет като съветник от групата на БСП?

 

- Лично аз съм убеден, че това, което се случваше досега в общинския съвет, ще остане в миналото. Ще се дава път на полезните идеи и решения, независимо откъде идват - дали отляво, или отдясно. Крайно време е политиканстването на дребно да приключи и всички съветници да работят в името на Плевен и плевенчани. Опитите за физическа саморазправа между съветниците е порочна практика. Използването на уличния език и обидни квалификации в изказванията са символ на безсилие и демонстрация на интелектуална немощ. Времената се променят и нашата община има нужда от местен парламент, в който си дават среща многообразни тези и решения, обединени от една единствена кауза - Плевен.

 

- 12 години Плевен се управлява от дясна коалиция, какви са грешките?

 

- Смятам, че основна грешка е липсата на чуваемост от страна на десните сили. Когато ние от БСП предлагаме разумни решения, те се отхвърлят автоматично, само защото идват от нас. Има изоставане в усвояване на европейските фондове. Работим със заеми, а не с пари от Европа, а когато общината спечели някой проект се стига дотам, че не кандидатства до пълния размер на помощта. Ще дам няколко примера:

По проект "Организация на уличното движение за подобряване на физическата среда в град Плевен" е било възможно да се усвоят 10 млн. лева, а проектът, който е представен от общината, е за 7млн. лв.

По проект "Оптимизиране на част от общинската образователна инфраструктура за привеждането й в съответствие с наложените стандарти и изисквания" сме кандидатствали за 4 млн. лв., а е било възможно да се кандидатства за 10 млн.

Това са пропуснати възможности, които се надявам да не бъдат допускани повече. Има и много други примери, които ще дам, тъй като когато фактите са налице, трябва да се отчитат.

Имаше възможност да се кандидатства по ОПРР "BG161PO001/1.4-06/2010 "Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации", като за Плевен имаше отделен ресурс. Имаше нужда да се доизгради коритото на реката в Плевен някъде към индустриалната зона след колелото, но управниците не пожелаха.

Пропуснат е проект по схема BG161PO001/1.4-04/2009 "Подкрепа за дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на свлачища в градските агломерации ".

Пропуснат е проект по схема BG161PO001/1.1-01/2007 "Подкрепа за осигуряване на подходяща и рентабилна образователна, социална и културна инфраструктура, допринасяща за развитието на устойчиви градски ареали". Тук освен за образователната сфера, можеше да се кандидатства и за читалища, театри, и за социална инфраструктура.

Примери много... Плевен, ако въобще работи, то го прави с много бавни темпове.

 

- Защо Найден Зеленогорски трябва да бъде сменен, според вас?

 

- 12 години стигат. Време е някой млад, енергичен и компетентен човек да поеме града, за да може Плевен да върви напред. На това описание отговаря кандидатът за кмет на БСП Любомир Петков.

 

- Кои са качествата на Любомир Петков, с които той печели?

 

- Познавам Любо повече от 20 години, учили сме заедно в гимназията. Той е изключително образован, компетентен и подготвен. Напълно наясно е с проблемите на града ни и знае как да ги реши. Екипът, който е подбрал и който е представен в листата, е синхрон между младост, компетентност, образованост и амбиция, за да си върнем бъдещето.

 

- Добре ли се сработвате с колегите си - кандидатите за общински съветници?

 

- Взаимоотношенията ни са перфектни. Обсъждаме заедно всички въпроси, умеем да се вслушваме в другото и да приемаме решенията с консенсус. Такава ще е работата ни и в местния парламент.

 

- Как ще бъдете полезен като общински съветник?

 

- Приемам работата си в общинския съвет само и единствено като представител на хората от община Плевен. Ще работя за прозрачно управление, без корупция, задкулисни политически игри и неморални съглашателства. Общественият интерес за мен е от първостепенно значение. Плевенчани имат нужда от хубави пътища, чистота, сигурност, места за отдих и спорт и не на последно място - от високи доходи. Местоположението на града ни е стратегическо и това трябва да се използва. Има много умни, инициативни и способни плевенчани, които трябва да бъдат провокирани да покажат своя потенциал и амбиция. А това, което ще предложим, е равен достъп до общински услуги. Кметът и общинският съвет трябва да са по-близо до гражданите, да се грижат за тях, да създават условия за бизнес, а не да поставят бариери. Ще премахнем изградените бариери и препятствия пред хората, ще им бъдем от полза.

 

- Използват ли политиците Катуница с предизборна цел и до какво може да доведе това?

 

- Много е грозно това, че някои политици се опитват да извличат дивиденти от събитията в Катуница. Противопоставянето на хората никога не е водило до добро. Но когато има недоволство, трябва да бъдат представени адекватни решения на ситуацията. Лично на мен не ми е приятно, че Цар Киро е подкрепил настоящия кмет преди 12 години и с този факт станахме за срам в цялата страна, но не смятам да го коментирам. Въпросът е какво ще направим днес и в бъдеще, за да живеят съгражданите ни по-добре, спокойно и уютно, за да стигнем в следващия мандат до усещането и признанието на останалите, че Плевен е добър град за живеене. Имаме уникалния шанс да се отлепим от дъното и да тръгнем нагоре, оставяйки зад гърба си омразата и агресията.

 

- Имате ли хоби, спортувате ли?

 

- Като ученик спортувах баскетбол, футбол, а сега съм се отдал на тенис и ски. Като всеки млад човек обичам да се разхождам с приятели сред природата, да пътувам и да посещавам интересни места. Понякога пиша и стихове.

 

- Мотото ви за тази кампания?

 

- Силата е в младостта.

 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


върни се в НАЧАЛО