СЕДМИЧНИК ЗА НОВИНИ, АНАЛИЗИ, КОМЕНТАРИ И ОЩЕ НЕЩО...Брой 34       (30 септември - 6 октомври 2011 г.)

 

ЗАЩО ПОКАНИХМЕ


 

сн. АвторътИнж. Димитър Кочков    

 

Той е едно от новите лица в листата на БСП за общински съветници. Второто място му отрежда сигурен достъп в местния парламент. Мотивите си да се кандидатира и как смята да спечели доверието на плевенчани, Димитър Кочков сподели специално за читателите на "BG Север".

 

 

 

Общинският съвет има нужда от нови хора и от по-различни гледни точки

 

Димитър Кочков е роден на 13 ноември 1966 г. в София. Родителите му обаче се връщат в Плевен и той израства тук. Средното си образование завършва в математическата гимназия "Гео Милев". След това учи и завършва ВИАС. По професия е строителен инженер, със специалност "ВиК прочистване на води". Стипендиант е на ВиК и след завършване на висшето си образование започва работа в дружеството, клон Плевен, по договора на стипендията. Във ВиК - Плевен, работи от 22 години, сега е главен инженер на фирмата.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

 

- Г-н Кочков, откога сте в БСП и защо?

 

- Може да се каже, че се чувствам като истински член на БСП от парламентарните избори през 2009 година. Защо съм в БСП? Първо - защото споделям левия модел на управление. Преценил съм, че мога да бъда полезен по някакъв начин на обществото. Смятам, че това, с което се занимавам професионално, не ми е достатъчно и мога да се включа в подобен род обществена дейност, която е преди всичко отговорност.

 

- На второ място сте в листата за общински съветници на БСП. Как стана това?

 

- На предишните общински избори отново бях в листата, на по-задно място, и бях включен в т. нар. гражданска квота. БСП е партия, която се грижи за развитието на хората в структурите си и моето второ място е станало по най-демократичния начин. Винаги съм казвал и смятам, че БСП е най-демократичната партия, защото това е единствената партия, в която решенията се взимат с общо гласуване и отдолу, а не се налагат на вождистки принцип, както става в повечето партии. И всички сме свидетели на това нещо.

 

- Защо приехте да бъдете в листата и то на място, което ви гарантира влизането в местния парламент?

 

- Защото смятам, че общинският съвет има нужда от нови хора, от по-различни гледни точки и позиции. Мисля, че професионално мога да бъда полезен в решаването на някои наболели градски и общински проблеми.

 

- Какви?

 

- Всички, които са свързани с комуникациите. Освен това от тази година сработи Водната асоциация, която беше учредена съгласно Закона за водите и в тази асоциация, в която участници са общините и държавата, би било добре да има поглед и от самото дружество.

 

- Как ще работите за интересите на Плевен?

 

- Още не си представям в чисто конкретен план работата си в общинския съвет, но да речем, че ще направя най-доброто за града ни. Смятам, че с експертното си мнение бих могъл наистина да бъда полезен и в сесиите, и в комисиите, както професионално, така и с гражданската си позиция.

 

- Плевен има ли нужда от промяна?

 

- Плевен според мен има нужда от промяна. Всички знаем какви са ни проблемите и как те 12 години нямат своето решение. Тук бих искал да кажа, че много от хората, които работят в общинската администрация, нямат основание да се страхуват за работните си места, тъй като сред тях има доказани експерти и специалисти. В общ план обаче ми се струва, че е нужна повече прозрачност и ефективност в работата на общинската администрация.

 

- Кои са най-големите проблеми на Плевен според вас?

 

- Най-общо казано, най-големият проблем на Плевен е, че младите хора избягаха оттук. На Плевен му липсва млада кръв и това си личи във всички сфери на живота. И това е най-големият ни проблем.

 

- Местният парламент е най-важният орган на местната власт. Как един общински съвет трябва да взима своите решения, според вас - чисто партийно, или всеки от съветниците да е свободен да решава? И вие с какво ще се съобразите?

 

- Аз вече казах, че БСП е демократична партия. Много е важна гледната точка на професионалиста и на експерта. Смятам, че на първо място бих се съобразил с това, което е най-добре за Плевен и за гражданите му.

 

- Кое ще мотивира решенията ви в общинския съвет?

 

- Мен лично ще ме мотивира това, което аз смятам, че е най-полезно за плевенчани.

 

- Ще имате ли време за работата на общинския съветник?

 

- Надявам се да имам време. Ще действам според законите на страната и ще си пускам отпуск, когато се налага.

 

- За по-нататъшна политическа кариера мислите ли?

 

- Не, не мисля.

 

- Как започна предизборната кампания според вас?

 

- Като цяло в страната - хаотично, и за Плевен мога да кажа същото. Много динамично се развиват нещата, има и събития, които за много кратко време бързо обръщат общественото мнение. Случилото се в Катуница например - общественото мнение се насочи към този сблъсък и всичко останало в държавата като че ли отиде на заден план. Така че мисля, че ще бъде интересно.

 

- Мислите ли, че събитията в Катуница ще бъдат използвани с предизборна цел?

 

- При всички положения тези събития са част от политическите грешки, направени през всичките тези години. Така че политиката ще бъде намесена в тези събития. Освен това практиката в България е да се политизира всичко, което се случва. Смятам, че тези събития не бива да се използват от политиците, но е необходимо да има сериозни политически решения във връзка с тях. Нужно е преосмисляне на политиката по отношение на някои малцинства.

 

- Мислите, че конфликтът е етнически?

- Не смятам, че е етнически. По-скоро има натрупано социално напрежение, което избива в тази, за жалост, страшна посока. Всичко това е опасно и още повече този проблем се решава с пари. Според мен основният извод е, че трябва да се поеме по пътя на обучението и интеграцията на малцинствата. Знам, че това с интеграцията е клише, но наистина е нужно да се направи.

 

- Кои са подводните камъни в една кампания според вас?

 

- Ние ако ги знаем, ще ги избегнем. Във всяка една кампания тези подводни камъни са различни според мен.

 

- Защо хората трябва да гласуват за листата на БСП и за кандидата за кмет Любомир Петков?

 

- Защото в БСП има отговорност, листата ни има нов вид и защото кандидатът ни за кмет Любомир Петков е успешен политик.

 

- С какво Любомир Петков е по-добър от останалите кандидати?

 

- Най-доброто му качество, според мен, е това, че е изключително уравновесен и не взима прибързани решения. Другото му изключително ценно качество е това, че се съобразява със становището на хората около него, не е човек, който би взел прибързано решение.

 

- Какво не бихте направил в кампанията?

 

- Няма да използвам мръсни удари под пояса.

 

- Какви са очакванията ви от кампанията?

 

- Предвид на това, че започна толкова хаотично, очаквам в един момент да има и мръсни удари. Искам да пожелая на всички кандидати да бъдат разумни и да играят честно. Надявам се да има истински дебат и плевенчани да изберат най-доброто за тях. Смятам, че борбата ще бъде честна. Просто плевенчани трябва да ни чуят, да се замислят най-вече върху това, което им казва кандидатът за кмет, защото той води след себе си и листата, и всъщност изнася почти цялата предизборна кампания.

 

- Как ще стигнете до хората, за да ви чуят?

 

- Организирани са страшно много срещи в цялата община. Има възможност да се срещнем с много хора. Според мен това е основното в една кампания - срещите на живо с хората. Така те могат да чуят нашите идеи, а ние - техните проблеми. Една такава връзка е много полезна и за двете страни в тази предизборна кампания. И оттам нататък решението е в ръцете на плевенчани. Аз лично усещам сериозно напрежение във въздуха на Плевен, което говори, че може би промяната е близо.

 

- Коя кметска кандидатура ви изненада?

 

- Няма нещо, което да ме изненада в това отношение.

- Кой е основният опонент на БСП на тези местни избори в Плевен - ГЕРБ или СДС?

- Не съм много сигурен, защото смятам, че това нещо ще се променя в кампанията. Много динамично се развиват процесите и затова не бих могъл точно да определя. Смятам, че ще има доста изненади в тази кампания по отношение на водачи и изоставащи. Има събития в национален план, които ще променят и местните нагласи.

 

- Защо има такъв наплив за общински съветници, според вас?

 

- Не знам, много пъти съм се чудил и аз. Да си призная, аз бях решил сега да не вземам никакво участие, обаче моите колеги от БСП успяха да ме мотивират, че трябва да участвам и аз се включих. Лично за мен това да си общински съветник е на първо място отговорност.

 

- Мотото ви в кампанията?

 

- Който не се занимава с политика, политиката се занимава с него - това искам да кажа на хората. А моето мото е: "Плевен - богат град с богати хора".

 

- Хоби имате ли?

 

- Имам много - ходя на фитнес, обичам да карам мотор, рисувам. Правя копия на известни художници. От година обаче като че ли не съм рисувал.

 

- Значи сте и артистична личност?

 

- Не, не съм. Аз съм инженер, не мога да бъда артистична личност. Просто обичам да рисувам. Правил съм и дърворезби.

 

- Семейството ви подкрепя ли ви в новото за вас начинание - да бъдете общински съветник?

 

- Съпругата ми е стоматолог, дъщеря ми е студентка в Амстердам. Тя така избра, това е чисто нейно решение...

 

- Очаквате ли да се върне в Плевен и да работи тук, след като учи в Амстердам?

 

- Надявам се докато завърши да направим нещо, така че не само моята дъщеря, но и други млади хора да се завърнат. А относно подкрепата - да, имам подкрепата на семейството си. Аз участвам в предизборна кампания за трети път, така че ме разбират.

 

- Какво искате да кажете на плевенчани за местния вот?

 

- На първо място, да избират разумно. Всеки е достатъчно наясно с проблемите на града ни, просто да изслушат всички кандидати и да изберат най-добрия, според тях.

 

- Нещото, което не искате да чуете за себе си?

 

- Че съм безпринципен.

 

- Три неща, които обичате?

 

- Семейството, котарака, личната си свобода.

 

- Три неща, които ненавиждате.

 

- Лицемерието, само това.

 

- Какво не можете да простите?

 

- Може би всичко съм прощавал и смятам, че няма нещо, което не може да се прости.  

 


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


върни се в НАЧАЛО