Брой 1                                                  

7 - 13 януари 2011 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

Плевенският депутат от БСП и през 2010 г. бе в центъра на медийното и общественото пространство със своите сензационни разкрития, с противопоставянията си на правителството и на американския посланик, с поредните компромати срещу него.

 

Атаките срещу мен са ненормални, необясними и абсолютно безпочвени

 

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е математическата гимназия "Гео Милев" в родния си град и Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП в Плевен. Кмет на общината 1995 - 1999 г. Депутат в 39, 40 и 41 Народно събрание. Министър на вътрешните работи 2005 - 2008 г. Член на националния съвет на БСП.

Женен, с двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, като гледа човек отстрани, би казал, че 2010-а бе кошмарна година за вас в личен план, като се имат предвид всичките атаки и помии, които се изляха върху вас. Как я преживяхте?

- Наистина бе много тежка година, но като отчитаме навиците, които съм придобил през последните 15, както се казва, се справям. Тези атаки срещу мен не са типични за обществено-политическия живот, те са ненормални, необясними и абсолютно безпочвени, разбира се. Годината бе тежка за мен не само в личен план, но и в обществено-политически, защото не може да се каже, че 2010-а беше добрата година за левицата.

- А защо ударите на ГЕРБ са насочени най-вече срещу вас, вие ли сте най-сериозният им политически опонент?

- Аз казах още преди година и няколко месеца, че ние допуснахме една много сериозна грешка и тя е свързана с неадекватната ни реакция, когато започнаха всички клевети срещу социалистическата партия и отделни нейни дейци и функционери. Аз реагирах още тогава и имам навика да наричам нещата с истинските им имена. Това управление е провалено и в кадрови, и в политически план - няма никаква политика, има спорадични действия в една или друга посока.

- Защо смятате така?

- Провалено е от гледна точка на обществения и на националния интерес. Аз предупредих преди година и няколко месеца, че това правителство ще се провали за Шенген. Стратегическата цел на правителството на Костов - премахването на визите, бе изпълнена; на Сакскобургготски - членството на България в НАТО, бе изпълнена; на нашето правителство - пълноправното членство в ЕС, бе изпълнена. Правителството на ГЕРБ е първото от 1990 г. насам, което проваля стратегическа за България цел. Защото цялата пара отива в свирката, няма нито едно решение, което да отговаря на обществените потребности и на националния интерес. Има популистки действия, които не носят нищо добро на обществото и на държавата, които целят няколко неща - внушаване на страх, на усещане за липса на алтернатива, тотално налагане на еднолична власт и съсипване с цената на всички сили и средства на човешки съдби, на потенциални опоненти. Така че аз не съм изненадан от това отношение към мен, защото то има своето обяснение. Аз питах многократно от къде са доходите на вътрешния министър Цветан Цветанов. Няма нормална европейска държава, в която който и да е министър, на първо място вътрешният, ще откаже да декларира какъв е произходът на средствата, които той е получил - рушвет ли са, ако не са рушвет, а са консултантски услуги, кой е бил консултираният - това очевидно дразни. Посланикът на САЩ демонстрира подкрепа за Цветан Цветанов. Трябва да запитаме Държавния департамент на САЩ - това политика на американското правителство ли е да се подкрепят публични и обществени фигури, които отказват да декларират приходоизточниците си, които много бързо, при това трудно обяснимо, са забогатели, а част от имотите им са на незаконни терени. Ако това е политика на САЩ, българското общество трябва да го знае. Ако това не е политика на САЩ, Държавният департамент трябва да знае какво е поведението на посланика тук. Така че всичко това очевидно не допада на управляващите и на част от външните фактори. Но когато се подкрепят крадци и лъжци, тези неща трябва да се казват навън, за да се знаят. И аз разбирам и знам защо не се харесвам.

- Може би дразните управляващите и с непрекъснатото говорене за контрабандата...

- За съжаление ние не съумяваме да я обясним, защото това трябва да се прави всеки ден от всички народни представители, от всички фактори в БСП. Това е голяма тема. За 2010 г. от контрабандата на алкохол, горива и тютюневи изделия ще претърпим щети за над милиард - милиард и половина. И това трябва да се знае от българското общество - че някой краде тези пари от българските граждани. И този някой е във властта. Такъв обем на контрабандата без властта няма как да се случи.

- Не се ли притеснявате, че след като продължавате така упорито да защитавате вашите тези и 2011-а може да се окаже кошмарна за вас? Какво очаквате да се случи от тези спорове с американския посланик, с министъра на вътрешните работи и с правителството като цяло?

- Ами вижте, аз американския посланик съм го приключил. Той е един институционализиран лъжец с имунитет и повече няма какво да го коментирам. А и той не е мой проблем, а на САЩ.

Но контрабандата е факт. Защо продължаваме да я търпим, защо никой не предприема мерки - защото крадат. И това трябва да се каже - властта краде от българските граждани. Така че и през 2011-а очаквам продължаващи некоректни удари под пояса, непочтени лъжи и клевети и т. н.

- Освен контрабандата кои според вас са най-големите гафове на управлението през 2010 г.?

- Ше се спра само на тези, които касаят Плевен и региона. На първо място - безумното забавяне на АЕЦ "Белене" с повече от година, което оскъпява проекта неимоверно. Външните фактори гледат с недоумение - дали се бави, за да бъде изнудвана руската страна, т. е. някой да вземе още някакъв рушвет, или бавенето е поради пълен управленски нихилизъм, или е продиктувано от нечия външна агресия и интервенция. Това е друг въпрос, който също трябва да бъде анализиран. Но бавенето е в ущърб на България и това също трябва да бъде казано достатъчно ясно. Ние пропускаме шанса Плевен да бъде ключовият регион от гледна точка на енергетиката и енергийната сигурност не само в България. И това ни се причинява от сегашното правителство. Това е национална щета, но най-вече плевенска щета. В проектодоговора е записано, че 30% от общата стойност на проекта се реализира на територията на Плевенски регион. Което означава строителен потенциал, металообработване, машиностроене, местна промишленост и битови услуги. Всичко това го загубваме. Това управление съсипва Плевенския регион. Закриха военно-въздушното училище в Долна Митрополия, бившата Школа за запасни офицери, управлението на архивите е преместено в Монтана. А в същото време нищо не е направено за областта. И всички, които са гласували за ГЕРБ в Плевен, трябва да знаят какво са причинили на града и региона. За мен няма съмнение, че Плевенски регион е подложен на геноцид от централната власт.

- А каква е оценката ви за местната управа на Плевен?

- Това е катастрофално за града управление. Да започнем от спорта - един сектор, до който опират малчугани, деца, юноши, зрели и възрастни хора. Какво не е съсипано в Плевен от спорта? Спортната гимназия бе запазена благодарение на предходното правителство, не без моята и на Васил Антонов активна работа. Баскетболният отбор все още съществува въпреки общината. Футболът в резултат на "действията" на общината вече го няма. Не случайно, когато се честваше 90-годишният юбилей, Иван Славков риторично попита - абе вие какво чествате, вие нямате отбор.

- Това питаха и феновете тогава...

- И питат с право. А какво е направено за плевенската култура?

- Има общинска филхармония едва ли не...

- Общинската филхармония ще бъде следващата катастрофа в плевенската култура. Тази местна управа няма културна политика, не използва културните си институти. Напротив, прави възможното културните институти да блестят с отсъствието си. Какво показахме ние на България? Шуменският кмет се уби да показва Мадарския конник, закара Минчо Минчев да свири в основата му. А ние какво направихме - Минчо Минчев направи национално турне, а ние го изгонихме да не концертира в Плевен. А маестро Пламен Джуров, който отгоре на всичко е и наш съгражданин? Когато говорих с тях двамата съм изпитвал и срам, и неудобство, виждайки те каква болка изпитват, защото знаят колко много почитатели имат в Плевен. Какво прави Плевен, за да привлече инвестиции? По кои европейски инструменти Плевен е участвал и е спечелил?

- Да, но всички търговски вериги имат вече по няколко магазина...

- Ами това се дължи, както е широко известно, на очакването да стартира АЕЦ "Белене". Това не се дължи на общината и никой разумен човек няма илюзии в това нещо. Да се мисли, че търговските вериги са привлечени от плевенската администрация, е меко казано глуповато. Бюджетът ни е бюджет на катастрофата. Ако сравним евроинструментите на Плевен и на Червен бряг и други общини в областта, ще разберем колко много сме назад. Това издава пълна управленска невъзможност, пълна управленска неадекватност към съвременните условия и крайната несъстоятелност на това управление. Друг е въпросът защо ние го търпим 12 години.

- Каква алтернатива ще предложи БСП на следващите кметски избори?

- Моето дълбоко убеждение е, че БСП трябва да търси максимално широк формат и личност, която ще се ползва с обществено доверие. Тук въпросът далеч надхвърля партийните рамки. Имаме два варианта - единият е да се борим като партия за самоидентификация, което сме направили преди 120 години, и вторият - да предложим на обществото нещо разумно като алтернатива, силно като управленска визия, личност, която ще може да се бори за града и общината и която ще има чуваемост за наболелите обществени проблеми. Това не е въпрос, който може да бъде решен за ден или за два, но аз се боя, че малко се забавяме.

- Т. е. вие говорите за една по-скоро надпартийна, широко подкрепена кандидатура...

- Това не значи непартийна. Но трябва да е човек с много високо обществено доверие. Това не означава, че той не може да излиза от редиците на социалистическата партия. Ние имаме много такива. Въпросът е как ги представяме и как ги имплантираме в обществото.

- АБВ ще има ли роля в тези избори в Плевен?

- Ключовите фактори в АБВ заявиха, че тази неправителствена структура няма да участва в предстоящите местни избори. И може би действително трябва да се даде шанс на отделните партии, в това число на първо място на левицата, да излъчат своите кандидати и да участват по възможно най-активен и убедителен начин.

- Ще търсите ли подкрепа в дясното и центристкото пространство за кметските избори?

- Трябва да е ясно отношението на ГЕРБ или на различните крила в тази партия към СДС. Ако те подкрепят, както се е случвало в някои от заседанията на общинския съвет, това провалено управление, това трябва да се знае от гражданите на Плевен и общината. И затова БСП трябва да бъде много мобилна, отворена, интензивна в тези контакти и разговори, които без съмнение през пролетта трябва да преминат в ясно изразен преговорен процес.

- Вашите пожелания към плевенчани за новата година...

- Дано през новата година сме по-разумни. В нейния край ни предстоят два избора и на тях трябва да кажем, че сме извлекли поуки от това, което сме правили досега - и през 1999-а (първият избор на Найден Зеленогорски за кмет - б. а.), и през 2009-а (последните парламентарни избори - б. а.). Не го ли направим, обричаме себе си и нашата община на този нескончаем галоп към дъното, от което много трудно ще се отлепим.

В личен план на всички съграждани пожелавам една хубава, спокойна 2011 година. От сърце им желая здраве, лично и семейно щастие, каквото и да означава това в тези трудни условия. И завършвам с това, с което започнах - преди всичко разум, подчинен на личния интерес, на интереса на града и общината.