Брой 40                                                  

19 - 25 ноември 2010 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Николай Бачовски

 

Дни преди 15-ата годишнина на КТ "Плевен Спринт" разговаряме с изпълнителния й директор Николай Бачовски за етапите, през които е преминала телевизията, за нелоялната конкуренция на пазара на телекомуникациите в Плевен, за митовете около предстоящата през 2012 г. цифровизация.

 

15 години за “Плевен Спринт” са период на израстване

 

Николай Бачовски е роден на 26 януари 1958 г. Висшето си образование завършва във ВИНС - Варна, програмист по образование.

Женен, с две деца.

Интервю на
Веселина ИЛИЕВА

- Г-н Бачовски, колко са 15 години за една кабелна телевизия?

- 15 години са и много, и малко. За една кабелна телевизия това е периодът на изграждане и утвърждаване. За 15 години с много труд и упоритост, всеотдайна работа и целенасоченост, с избистрени идеи и последователност при тяхната реализация се превърнахме в компания, заслужила позициите си на регионален лидер на пазара. За нас това е период на израстване.

- Какво успя да постигне "Плевен Спринт" за това време?

- Не знам дали читателите на "BG Север" знаят, че "Плевен Спринт" е сред първите компании, получили лиценз за кабелно разпространение у нас. За нас новаторският дух и креативността и днес си остават водещи в работата на компанията и на всеки от нейните служители. А трудности винаги има и ще има. Това всъщност е стимулът за всеки амбициозен и целеустремен човек да се доказва. Това е провокация и за фирма с потенциал, каквато е "Плевен Спринт". Историята на "Плевен Спринт" е пример като по учебник за развитието на кабелната телевизия въобще. Спомням си как по време на хиперинфлацията пътувахме до София, за да купуваме материали и не знаехме като пристигнем дали и колко кабели можем да купим заради постоянната смяна на цените. Това беше обичайно за България тогава. Ако се върна съвсем в началото - започнахме с приемането на аналогов сигнал от сателитни приемници. Плевенчани сигурно си спомнят нашата антена на кино "Освобождение" - тя беше най-голямата в града с диаметър на огледалото 4,20 м. Тогава технологията беше такава - за да доставиш качествен и стабилен сигнал, трябваше да имаш не само професионални сателитни приемници, но и да разполагаш с достатъчно голяма площ на антените. Но "Плевен Спринт", както вече казах, е пример за развитие в процес.

Следващата осезаема промяна бе в кабелната мрежа. Свалихме мрежите от покривите, прекарахме основните щрангове в стълбищните клетки на блоковете и кооперациите. Положихме всички магистрални и субмагистрални кабели под земята. Така постигнахме подобряване на сигнала, тъй като кабелите са защитени както от атмосферни условия, така и от злонамерени посегателства.

От 2004 г. насам започнахме подмяна на коаксиалните с оптични кабели и този процес продължава и до момента. Не само подменяме старите кабели в подземните магистрали, но и изграждаме чисто нови трасета, което е сериозна инвестиция в подобряване на качеството на услугата. Мога да кажа, че до момента ние разполагаме с над 40 километра кабел под земята.

Сега цифровата телевизия е хитът сред абонатите не само в Плевен.

Започнахме да работим с цифрови сателитни приемници още от 1997-1998 г. Така че това, което се говори за цифровизация сега, ние го правим много отдавна. От пролетта на 2007 г. предлагаме на нашите абонати цифрова телевизия по кабел, освен аналоговата. Това е нашата услуга "Спринт Диджитъл". От самото начало ние предоставяме всички екстри, които могат да съпътстват цифровата телевизия. Така нареченото и пи джи - електронен програмен навигатор, което много фирми пуснаха впоследствие, родителски контрол, автоматичният ъпдейт на самите приемници и др. Постоянно обновяваме техниката, която е в нашата главна станция. В момента предлагаме над 120 телевизионни и 35 радиопрограми. Наясно сме, че насреща си имаме един взискателен партньор в лицето на нашите абонати, които искат допълнителни програми. Като професионалисти се стремим съдържанието да е максимално разнообразно, за да отговори на интереса на различните като темперамент и усещания потребители на услугата.

- "Плевен Спринт" успя да се наложи като най-плевенската телевизия. Усещате ли обаче конкуренция на местно ниво, тя мотивира ли ви и какви са предимствата ви спрямо останалите оператори?

- Не знам колко от читатели знаят, но в момента в Плевен има 4 кабелни оператора, които работят още от самото начало, три Ди Ти Ейча, а вече и телевизия по интернет. Така че от самия ни старт през 1995 г. работим в условията на конкуренция и в това няма нищо лошо, разбира се. Напротив, конкуренцията е полезна, защото тя развива. Друг е въпросът кой как се опитва да пребори конкурента си. Дали като внедряваш новото, опитваш се да подобриш обслужването и да се отнасяш с уважение към абонатите. Или с лъжливи оферти и с опити да подхлъзнеш клиентите като им казваш: не отивай при онези, те са закъсали и няма да ги има. Няма да скрия, че подобни "подходи" са често срещани в нашия град. За тези 15 години обаче сме си изградили имидж на отговорна компания. За нас достойнството, авторитетът и професионализмът са средствата за постигане на целите. Не се притесняваме от каквито и да било нелоялни подходи на конкуренцията спрямо нас, защото това означава само едно - ние сме сериозен играч на пазара, от когото конкуренцията се страхува. Лидерът винаги плаши несигурните играчи. Насреща си имаме интелигентни партньори, визирам нашите абонати, така че не бих си позволил да подлагам на съмнение тяхната правилна преценка. Убеден съм също, че и бъдещите наши клиенти добре биха помислили преди да направят своя избор. Все пак "Плевен Спринт" е доказала се в годините компания, която не спира да се развива и да усъвършенства своите услуги. Стоим стабилно на пазара и така ще е занапред, гарантирам ви.

- В последно време тръгнаха слухове, че месечната такса за кабелна телевизия на "Плевен Спринт" от догодина ще е 35 лв. Така ли е?

- За всички тези години нито веднъж не си позволихме да спекулираме с цените. А знаете, че имаше периоди, когато сменяхме таксите по два пъти в месеца. Но винаги сме стояли твърдо зад това, което предлагаме. Винаги сме отстоявали интересите на абонатите още при сключването на договори с нашите контрагенти, защото това не може да не се отрази на крайната цена. Искам да кажа, че близо 5 години не сме променяли цената на кабелната телевизия. Тези спекулативни твърдения, че нашата цена ще стане 35 лв., просто звучат смешно. Ако някой чуе нещо такова, нека се обади да пита нас, дори лично мен. Пак казвам - конкуренцията е нещо много хубаво, но само когато има коректност в отношенията. А не да се трупат абонати на база на невярна информация. В крайна сметка "Плевен Спринт" е фирма с чисто плевенско участие и ние ще продължим да бъдем в този град.

- В този ред на мисли, подвеждаща ли е информацията за краха на епохата на кабелните телевизии заради предстоящата цифровизация?

- По темата много се зашумя преди време. Излязоха едни гръмки заглавия, че цифровизацията през 2012-а ще доведе до краха на кабеларките, както ни наричат. Аз знам, но не искам сега да коментирам, в коя мелница наливат вода всички тези твърдения. Но те категорично не са верни и ще обясня защо. Страната ни трябва да изпълни ангажимента от 2012 г. в ефира на България да няма аналогови, а само цифрови програми. Но се сблъскваме с няколко противоречия. Тези цифрови програми ще се предават от т. нар. мултиплекси. Те се изграждат в момента. На хората трябва да им е ясно, че мултиплексите са чисто търговски дружества и за да съществуват, трябва да формират печалба. Т. е. самите телевизионни програми трябва да платят на мултиплексите, за да бъдат излъчвани. От друга страна, телевизиите, които са с национално покритие - Канал 1, Нова тв, Тв 7 (всички знаем какви войни се водиха и те да се качат в това влакче), би трябвало да се качат на мултиплексите безплатно. Същевременно тези програми ще имат период, и то не малък, през който освен че ще бъдат качени на мултиплекса, ще са задължени да разпространяват и аналогов сигнал, за което плащат за ефирна честота. Те няма как да плащат и на мултиплекса, защото това значи да плащат двойно при изключително свит рекламен пазар в резултат на кризата. Така излиза, че някой ще трябва да дотира мултиплексите. Кой - държавата ли? В такъв случай ще се наруши равнопоставеността между две групи търговски дружества - кабелните оператори и мултиплексите. Защо едните ще плащат, за да разпространяват цифрови програми, а другите ще получават за същото държавни пари? Знаете, че има Закон за защита на конкуренцията. Никой не си прави илюзии, че при една такава ситуация Комисията за защита на конкуренцията няма да бъде сезирана.

Има и друга спънка - как хората ще приемат програмите. Кабелният оператор и сега изпълнява функциите на мултиплекс за абонатите на цифрова телевизия. За останалите ние преработваме голяма част от програмите и по аналогов път ги излъчваме в основния ни пакет. Ако след време хората искат да приемат тези канали от бъдещите мултиплекси, те трябва да си купят приемници, т. нар. сет топ боксове. Никой да не се лъже, че на това дередже, на което е държавата в момента, някой ще тръгне да раздава безплатни сет топ боксове. Ако наистина това стане, вече ми идват някои други мисли, за които всеки може да се сети: кой е спечелил поръчката за тези боксове и в кой джоб ще влязат тези немалко пари. Но и боксовете няма да решат проблема, а трябва да се купят антени, които не струват 5 или 10 лева. Те са активни устройства, а в момента ги няма на пазара. А и какво се получава - ще се върнем към онова време да качваме антени по покривите ли? И всичко това за сегашните 8 ефирни програми (толкова са в Плевен), които най-вероятно ще останат толкова на брой. Плащанията за пакета на Дискавъри, програмите от пакетите на Фокс, Евроспорт, Диема и други са доста сериозни и ми е чудно как Дискавъри, например, в един момент ще почне да плаща на мултиплекса, за да бъде разпространяван. Всичко това никъде не се пише, само се тиражира очевидно невярната прогноза, че кабелните оператори няма да съществуват.

- Какви са бъдещите ви планове за развитието на телевизията, с какво ще изненадате вашите абонати?

- Ние освен като кабелен оператор се развиваме и като медия. Винаги сме се стремили в нашите емисии и предавания да информираме нашите абонати по максимално интересния начин. Целта ни е не да ставаме национална медия, ние се интересуваме най-вече от това, което става в нашия регион. Искаме да се чуе думата на хората, които са от малките населени места, от района около Плевен. Защото много трудно малките градове влизат в големите медии, освен с някоя криминална драма. Хубавото, радостите на човека от малкия град не се виждат. Затова ще продължим да работим за нашите абонати. Ето сега стартирахме с едно предаване съвместно с читалище "Съгласие". Така че има какво да види плевенският зрител. Работим и по други проекти, но всичко ще върви по реда си.

- Как виждате "Плевен Спринт" след още 15 години?

- Успешна. Искам да благодаря на целия екип на "Плевен Спринт". Общите усилия на нашите служители, техният професионализъм, труд и креативност правят "Плевен Спринт" лидер в Плевен и региона в областта на телекомуникациите. С този екип и с нашата интелигентна публика и след 5, и след 15 години отново ще бъдем лидер на пазара.