Брой 28                                                  

30 юли 2010 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Вячеслав Щелков

 

Вицепрезидентът и главен конструктор на руското Научно-производствено обединение "РОКОР", което произвежда реакторите за АЕЦ "Белене", бе в Плевен, придружаван от депутата Румен Петков, председателя на Федерацията за приятелство с Русия и народите от ОНД проф. Захари Захариев и изпълнителния директор на Сдружение "Найден Геров" инж. Красимир Събев. Вячеслав Щелков разгледа историческите места в Плевен и Панорамата. Посети и Белене, срещна се с кмета на града Петър Дулев и разгледа площадката на Втора атомна.

Руският гост се съгласи да даде специално интервю за "BG Север" и отговори на въпросите, касаещи атомната енергетика и изграждането на АЕЦ "Белене".

 

 

Русия стриктно изпълнява своите ангажименти за АЕЦ “Белене”

 

Вячеслав Анатолевич Щелков е роден на 6 юни 1973 г. в Москва. Средно образование завършва в стандартна гимназия в руската столица, след което е приет в Московския институт за приборостроене. Дипломира се със специалност "Специални материали в машиностроенето", която е свързана с атомната енергетика, топлоенерегетиката и с химическата промишленост. След завършването на института работи по специалността си в Руски научно-изследователски институт по корозията в сферата на химическите материали. Записва научна аспирантура и след 3 години защитава кандидатска дисертация на тема "Изследвания на полимерното покритие в условията на въздействие на агресивна среда". В Научно-производственото обединение "РОКОР" преминава през различни длъжности - от инженер до вицепрезидент и главен технолог на компанията. През 2002 г. става научен сътрудник към лабораторията на Института по физическа химия и електрохимия към Руската академия на науките, в настоящия момент вече е старши научен сътрудник.

Вячеслав Щелков е семеен, с едно дете.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Щелков, как участва вашата компания НПО "РОКОР" в строителството на АЕЦ "Белене"?

- Ние не можем да участваме пряко, можем само да взаимодействаме с генералния изпълнител - руската компания "Атомстройекспорт", с нея си сътрудничим тясно. Но по силата на руското законодателство нямаме право да влизаме във връзка с българската страна, а само чрез оторизираната фирма. В един момент, когато всичко е договорено на правителствено ниво с българската страна - в случая НЕК, Министерство на икономиката и енергетиката, ние се включваме и следим чисто технологичните аспекти на този проект. На същия принцип са нещата и в Иран, където в момента се изгражда атомна електроцентрала. Рекламации по отношение на технологичните аспекти няма и никой досега под никаква форма не е предявил към нас някакви претенции в екологичен, технологичен и прочие план. Ние не можем да се явим като пряк участник, но сме хората, които могат да затворят реактор. Спускат се изискванията както към инвеститора, така и към изпълнителя.

- Първият реактор за АЕЦ "Белене" готов ли е вече?

- Ние стриктно изпълняваме нашите ангажименти по договора, реакторът технологически е готов. Отново искам да подчертая, че Русия стриктно съблюдава това, което има като предварителни договорки с България.

- Противници на проекта "Белене" у нас се опитват да всяват психоза сред населението, напомняйки за аварията в Чернобил. Каква е разликата между чернобилските реактори и тези, които предстои да бъдат монтирани у нас?

- Нищо общо няма между двата вида. Чернобилският реактор е първо поколение 400 мегавата, тогава ние прохождахме в атомната енергетика, допускаха се и грешки, от които сме си взели поука. А реакторите за АЕЦ "Белене" са трето поколение, 1 000-мегаватови. От 20 години в Русия работят генератори второ поколение, дори и с тях няма никакви технологични проблеми. Правят се известни модернизации, появяват се дребни проблеми в допълнителното оборудване, но те са незначителни, не представляват опасност и лесно се отстраняват. И това са реактори - пак повтарям - второ поколение, а сега говорим за трето поколение.

- Сътрудничите ли си със западни фирми?

- Ние се явяваме в голяма степен конкуренти и разбира се имаме ограничени възможности в достъпа до информация. Работим с китайски и японски атомни електроцентрали, чиито потенциал е значителен. Те са разбрали, че за развитието на техните икономики този ресурс е много важен. И са сметнали, че е три пъти по-скъпо да разработят техни реактори, отколкото да използват руските. Оказва се, че атомната енергия е най-евтината и най-чистата. Въпросите за безопасността, екологичността, са решими въпроси.

- Какво ще спечели Русия от АЕЦ "Белене"?

- Има, разбира се, икономически фактори, затова ние сме заинтересовани от своите контракти - построяването на реакторите, обслужването им след пускането в експлоатация. Но важна роля играе и въпросът за преработването на отработеното ядрено гориво. Това също е ресурс, производство, икономически фактор. У нас има 9 ядрени станции, в които отработеното гориво се преработва. В света има дългогодишна перспектива за сътрудничество, за бъдещи икономически връзки. Съществува и политическият въпрос - в пределите на Европейския съюз, азиатския район, Източния регион. В политически план все още е налице и противопоставянето на Америка и бившия Съветски съюз. Това са крупни държави, които не могат да бъдат сравнени, но в конкуренцията между тях - и финансова, и политическа, всичко е свързано. Разбира се, разширяването на сферата на влияние в света е много глобално. Ние сме заинтересовани и това е нормално в тази ситуация. Активно работим и се стараем да създадем съвременен продукт и да го обслужим. Не искам да засягам детайлно политическите въпроси, основното е икономиката. Такъв мащабен проект, какъвто е една атомна електроцентрала, включва сложен комплекс от въпроси, които трябва да се решават. На мен ми се струва, че вървим по правилния път.

- Как се възприема в Русия забавянето на проекта АЕЦ "Белене"?

- Предварително договорените отношения бяха положителни до втория етап. Но икономически не са удачни нашите следващи вложения. От наша страна разработките и предложенията са дадени, но на този етап няма нищо платено. Ние имаме желание да си помогнем един на друг. Сега се вкарват в проекти 50 милиарда долара на година - субсидии, на газта се намалява цената. Ние даваме, инвестираме, без нищо да сме получили до този момент. Но все пак отчитаме, че не винаги парите са най-важният фактор, който може да влияе на отношенията ни.

- Какви са перспективите пред атомната енергетика на територията на Русия?

- Работим много активно в това направление, защото то е перспективно и с голямо бъдеще. Атомната енергия е най-икономичната и най-чистата от гледна точка на екологията. В Русия много атомни централи са строени през 60-те и 70-те години на миналия век и сега въпросът за продължаването на живота им е много важен. Необходимо е да се направят малки подобрения, за да се удължи животът на централите. Няма нужда да се затваря нещо, което работи, и на негово място да се строи ново.

Освен това по програма, която е заложил премиерът Владимир Путин, в близките 15 - 20 години ще бъдат построени около 20 енергоблока само в Русия. Първа е Ленинградската атомна електроцентрала, там сега се строят два нови блока, които ще бъдат пуснати в експлоатация след 2 - 3 години. Перспективата пред ядрената енергетика е огромна. Електроцентралите, които работят на мазут, не могат да обхванат никакви икономически рамки. Газовите ТЕЦ-ове имат перспектива от екологична гледна точка, защото са чисти, но коефициентът им на полезно действия е несравним с този на АЕЦ.

- За първи път ли сте в България и как ви се струва страната ни?

- Да. Впечатленията ми са, че всичко е нормално, всичко е хубаво, природата много ми хареса. Когато пристигнах, аз се наслаждавах на пейзажа. Мога да кажа, че някои места много приличат на Русия. Като пътуваш, виждаш този пастелен, спокоен пейзаж, селцата... Природата много ми хареса. Но аз съм само от няколко часа тук. Надявам се, че ще видя повече и ще оценя по достойнство възможностите на България. Много ми се иска внимателно да разгледам столицата.

- А впечатленията ви от Плевен?

- Много спокоен и тих град. Животът е спокоен, хората са приветливи. Няколко часа се разхождах и просто гледах лицата на плевенчани - весели, приветливи. В Плевен посетих исторически места, които много ме впечатлиха заедно с историите, които ми разказаха. Има такива красоти и забележителности, спокойно място. За разлика от Москва, която е напрегната, суетна, животът тече без много да забелязваш. Аз съм се родил и живея в Москва, но съм посетил може би само три процента от музеите там. Културният живот е достатъчно голям и значим, но много хора в повечето случаи отделят внимание на домашния уют, на семействата и близките си.

С удоволствие бих дошъл отново в България и в Плевен.

Това интервю стана възможно с любезното съдействие на собственика на хотел "Ростов" и председател на областния съвет на БСП в Плевен Васил Антонов.