Брой 45                                                  

20 - 26 ноември 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Комисар Светозар Илиев

 

Дали в областната дирекция на МВР - Плевен, ще има кадрови промени, при какви условия работят униформените и какви са основните проблеми на местно ниво. По тези и други въпроси разговаряме с временно изпълняващия длъжността директор на областната дирекция на полицията комисар Светозар Илиев.

 

Добрите отношения между полицая и гражданите са двустранен процес

 

Светозар Илиев е на 42 години. Завършва висшето военно училище във Велико Търново с профил тогава "Народна милиция". Веднага след това започва работа в системата - първо в охранителна полиция, след това в икономическа полиция, след което в БОП. Междувременно завършва право във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Семеен, със син на две години.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Комисар Илиев, вие сте временно изпълняващ длъжността директор на областната дирекция на МВР - Плевен. Ясно ли е докога сте на този пост?

- Този въпрос трябва да е към ръководството на министерството, не към мен. Доколкото зная, с новите промени в Закона за МВР идеята е длъжността да е на конкурсно начало. Така че най-вероятно ще бъде обявен конкурс и след неговото провеждане ще се вземе решение.

- Кои са основните проблеми на плевенската дирекция и в какво състояние я заварихте?

- По принцип плевенската дирекция винаги е била една от най-добрите в страната. Авторитетът на нашата дирекция пред ръководството на МВР, по мое мнение, е бил на необходимото ниво. За проблеми мисля, че е силно казано да се говори. По-скоро се налагат някои козметични ремонти, като най-съществени аз виждам в мотивацията на служителите. По-точно правилното и добро използване на човешкия ресурс, който имаме, и уплътняването на работното време с това, което трябва да вършат служителите. Те трябва да бъдат съпричастни изцяло - както в работно време, така и извън него, към работата на дирекцията.

- А като материално-техническа база какво е положението тук?

- За разлика от други дирекции, нашето материално-техническо оборудване е доста добро - като автомобили, като компютърна техника. В процеса на работа някои от тези техники излизат от строя и се налага своевременна реакция, тъй като са необходими за изпълнение на задълженията на нашите служители. В тази насока се прави необходимото, но както се знае, в момент на финансова криза възможностите ни не са много големи. Все пак правим необходимото и възможното на този етап.

- Още ли е проблем наличието на бензин за патрулните коли на МВР?

- Определено е проблем за дирекцията. От страна на ръководството на министерството е направено всичко възможно да се предостави този така необходим продукт за нашата работа, колкото е възможно, разбира се. Използваме и спонсорства, има фирми, които спонсорират дирекцията, и ние им благодарим за това.

- Имате ли добро взаимодействие със съда и прокуратурата в Плевен?

- Тук взаимодействието със съда и прокуратурата винаги е било на много високо ниво. Ние сме доволни от тяхната съпричастност към нашата работа, надявам се, че те също. Понякога възникват някакви въпроси, които решаваме в движение, но сериозни проблеми няма.

- Разчитате едни на други?

- Ако не разчитаме, няма да можем нито ние да си вършим нашата работа, нито те - тяхната. Полиция, прокуратура и съд са част от една верига. И ако има напрежение в една част на тази връзка, работата ще бъде поставена под въпрос.

- Как ви приеха колегите ви на този пост?

- Аз работя от 20 години в тази дирекция и познавам ако не всички, то поне по-голямата част от състава, а ръководния състав го познавам изцяло. Моето виждане е, че съм приет добре, но колегите могат да кажат. На някои сигурно им харесва тази ситуация, на други - не. Но... това е положението.

- Кражбите или наркотиците са основният проблем в нашия регион? Или има друго...

- Не смятам, че като цяло трябва да разделяме престъпността на кражби, на наркотици, на престъпления срещу личността и т. н. Още повече, че те са обвързани. Например наркотиците са свързани често с кражби, парите от кражбите пък се въртят в наркотици. Така че не можем да определим кое е по-сериозен проблем и кое - не. Всичко е проблем, щом касае престъпността и е нарушен интересът на обществото.

- Носят се слухове, че Плевен едва ли не се превръща в перачница на пари - с изграждането на всевъзможни билдинги - магазини, бизнессгради, молове. Има ли истина в този слух и разполагате ли с такива данни в полицията?

- Действително в града има строежи, които в голямата си част не се използват рационално. Помещенията за магазини са празни и това всеки го вижда. Но това е свързано повече с кризата. Не мога да кажа дали става дума за пране на пари или за някакви кредитни линии. Нямаме такива материали в момента, които да са изпратени в прокуратурата за търсене на наказателна отговорност специално в сферата, за която питате.

- Как ще коментирате появата на ваша снимка с Красимир Георгиев в медиите? И кой и с каква цел я е изпратил?

- Кой я е изпратил тепърва ще се разбере. Знам кой е снимал. Явно имам някакъв "фен", който се опитва нещо да направи. Ясно е, че е съвсем умишлено и целенасочено, тъй като предния ден, преди да излезе снимката в медиите, аз заявих, че знам кое е това лице, но не съм имал, още по-малко поддържал някакви контакти с него. Били сме на здравей - здрасти, което е нормално, когато си се запознал с някого, да го поздравиш. Ръководството на министерството беше запознато отпреди това с факта, че познавам Красимир Георгиев, но по-същественото е, че не е имало никакви контакти. Плевен е малък град и смятам, че доста хора познават това лице. На снимката е събитие от 2004 г., преди пет години, и това е едно събиране на сбор в едно село, където както аз, така и той, сме гости. Нито той ме е канил, нито аз него, просто е стечение на обстоятелствата, че сме там и двамата. А затъмнените хора до мен и до него - до мен е съпругата ми.

- Какво ще промените в стила на работа в плевенската дирекция и какво смятате да съхраните?

- Има доста положителни неща в стила на работата на дирекцията, те ще бъдат запазени. Нормално е, когато една работа върви, да не се пипа там. Също както и във футбола - когато играта върви и резултатът е добър, не се правят смени. По-скоро ще се работи в насока активизиране на дейността на всички служби , тъй като ми прави впечатление, че не е достатъчна съпричастността на някои служители към работата им, без да давам примери с имена. Както казах, трябва да се използва целият човешки ресурс в дирекцията и всички да са максимално активни в работата си. Не да си намират разни други занимавки и да се отклоняват от своите задължения.

- Какви "занимавки" - допълнителна работа или нещо друго?

- Има информация и в тази насока - че някои от състава имат и допълнителна работа, тя не е свързана с престъпна дейност, но ги отклонява от първостепенните им задължения. Все пак държавата ги е назначила на отговорна работа, каквато е тази в системата на МВР, и те би трябвало да откликнат с необходимата отговорност.

- Има ли нужното самочувствие българският полицай днес като представител на държавата и ако не - какво трябва да се промени това да е факт?

- Самочувствие българският полицай е имал и го има. Въпросът е, че при този преход в страната има известни промени на закони и други нормативни актове, които влияят в определена степен върху работата. Но като цяло според мен българският полицай има нужното самочувствие. Българските граждани от своя страна трябва да разберат, че трябва да оказват необходимото съдействие на този човек, който се грижи за тях и рискува живота си за тях. И да виждат в негово лице приятел, човек, който може да им помогне, защото това му е работата. Това е един двустранен процес - ако единият има необходимото отношение, то ще е такова и от страна на другия.

- В тази връзка как гледате на посегателствата срещу полицаи и дали те ще ескалират?

- Дали ще ескалират, или не - не можем да дадем такава оценка. Вярно е, че има отделни случаи, изолирани. Но ние взимаме веднага необходимите мерки тези действия да бъдат преустановени и съответният нарушител да си понесе наказанието.

- А другият вариант - когато полицай си изтърве нервите и употреби сила, дори и при провокативно поведение?

- Мисля, че по-голямата част от колегите имат нужната подготовка да не се поддават на провокации и това е видно от състоянието в момента. В никакъв случай не е допустимо изпускането на нерви от страна на служителите и това не е тенденция или някаква практика. Има, разбира се, изолирани случаи на подобно поведение от страна на служители, но и тук се взимат всички мерки.

- Какво е отношението ви към синдикалната организация на полицаите и как ще работите с нея?

- Имам положително отношение към тази синдикална организация, тя е необходима. Още повече, че в закона са регулирани тези взаимоотношения между ръководство и синдикат. Сигурен съм, че занапред, ако всеки си знае задълженията и отговорностите, няма да има проблеми. Имаме добро взаимодействие, познавам колегите, работили сме заедно. Аз не съм външен човек, дошъл отнякъде, кариерата ми е преминала тук.

- Помага ли адекватно държавата на семействата на загинали или пострадали при изпълнение на служебните си задължения полицаи?

- Това също е правно регламентиран въпрос. Държавата помага до известна степен, но не е достатъчно. В тази насока трябва да се помисли. Тази загуба е много голяма - един човешки живот, и едва ли някакви дребни парични суми биха помогнали. Трябва във времето, както се прави тук - в дирекцията, децата на загиналите колеги да бъдат подпомагани, за да видят те, че държавата не ги е загърбила. Ние в тази насока правим необходимото.

- Ще има ли промяна в кадровия състав на плевенската дирекция, съкращения или нови попълнения?

- Аз не съм оторизиран да правя съкращения, това прави министерството. Попълненията също - има регламент за това. Определено има нужда от попълнения, защото работа се върши с хора. По отношение на кадрови промени - ще има. В момента се ориентирам в резултатите на съответните служби и районни управления спрямо оперативната обстановка. И ако се наложи някъде - ще има кадрови промени, защото обществото иска от нас резултати.

- Вие защо избрахте тази професия?

- Аз съм я започнал на 22 години. Така съм избрал, никога не съм работил друго нещо. Имам интерес към тази професия и предполагам, че се справям добре.

- Семейството ви как гледа на вашата работа, лишавате ги от себе си...

- Да, има го този момент, но когато съм се женил, съпругата ми е била наясно с професията ми и какво ще бъде положението.

- Какво не искате да чуете за себе си?

- Аз не мога да ви кажа какво не искам да чуя, защото после ще го чуя. Ще кажа какво искам да чуя. Искам да чуя, че работата на плевенската дирекция върви в положителна посока и евентуално изборът на министерството е бил правилен.

- Кое е най-голямото постижение на дирекцията от времето, когато сте на този пост?

- Не мога да кажа кое е най-голямото постижение, защото всеки резултат е свързан с дадена работа на определени колеги. Така че трудно мога да степенувам кое е най-голямото постижение, защото всеки добър резултат е успех.

- Мислех, че ще посочите спасяването на отвлечените момичета...

- Спасяването на отвлечените момичета е същото като работа като разкриването на кражбата в дома на баба Иванка, например, защото проблемът за нея е такъв, какъвто е за родителите на момичетата.

- Така ли е?

- Така е в смисъл, че всеки един добър резултат на колегите е свързан с много работа и това трябва да се оценява по най-добрия начин и така е редно. Ако кажа, че успех има този или онзи, а не спомена резултатите на друг, просто няма да е коректно. Защото една служба има задължения да работи по тежки престъпления, друга по по-леки, но всеки има резултати и никой не трябва да бъде ощетяван.

- Как ще мотивирате екипа?

- В нашата дирекция като цяло работят отговорни хора, които знаят какво се изисква от тях, знаят какво се изисква като цяло от полицията, така че мотивацията е те да откликнат с необходимата отговорност. Аз няма да им обещавам нищо, няма да забранявам нищо, те са отговорни хора и смятам, че ще изпълняват задълженията си.

- Любимо занимание?

- Ходя за риба, гледам си детето и футбол.