Брой 35                                                  

11 - 17 септември 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

Венцислав Върбанов

Той стана първият независим депутат в 41 Народно събрание. С бившия земеделски министър разговаряме за причините да напусне "Синята коалиция", за отношението му към Иван Костов и бъдещите му действия като народен представител.

 

Иван Костов и Мартин Димитров ме предадоха

 

Венцислав Върбанов е роден на 16.04.1962 г. в Долни Дъбник. Завършва Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. До 1991 г. работи като технолог в кравеферма в родния си град. От 1991 до 1997 г. e кмет на Долни Дъбник. Депутат е в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото НС. В правителството на Иван Костов заема поста министър на земеделието и горите от 1997 до 2001 г.

Венцислав Върбанов стана първият независим депутат в 41-ия парламент. Той напусна парламентарната група на "Синята коалиция" заради несъгласие с поведението на Иван Костов и Мартин Димитров, които са подписали документи за преразглеждане на изборните резултати в Добрич и Русе. Според решението на ЦИК сините печелят място в Добрич, откъдето влезе Върбанов, и губят това в Русе, откъдето трябваше да влезе седесарът Михаил Михайлов.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Върбанов, обидно ли ви е, че ви наричат първата люспа в Народното събрание?

- Това с люспата не знам точно кой го измисли, но не може да ми бъде обидно. Телефонът ми буквално за няколко часа се препълни с поздравления за мъжката постъпка. В Плевен не съм си идвал от две седмици, влизам в кафенето и от пет маси ме поздравяват за тази постъпка, като на три от масите бяха едни от най-върлите седесари на града.

- Каква бе причината да станете независим депутат?

- Причината бе предателското и некоректно отношение на лидерите на "Синята коалиция" спрямо политическата организация, която представлявам, и спрямо мен като личност. Смятам, че през всичките тези 20 години, в които активно съм участвал в политиката, съм показвал коректност, последователност и най-вече - лоялност. Специално към г-н Иван Костов, може би до последно, съм бил един от най-лоялните хора. Той получи доста удари под пояса и беше предаден от най-близките си хора. Аз и в момента не мога да кажа лоша дума за него освен това, че не мога да се съглася с едно такова поведение и отношение.

- Защо реагирахте така?

- Аз можех да се правя, че нищо не е случило. Да си седя там, да си гласувам и да ползвам някакви такива елементарни екстри, които нищо не представляват за мен. Аз разбирам политиката по съвсем друг начин. На първо място, когато става дума за коалиционни взаимоотношения, те трябва да бъдат коректни. Не може ние - 15 човека, да стоим в една стая и в деня, в който казвам, че съм взел решение да напусна парламентарната група, че по никакъв начин не съм заслужил такова некоректно отношение, на мен да ми кажат - ние те търсихме, но не можахме да те открием, за да ти кажем какво правим.

- Кой ви каза това?

- Това ми го каза г-н Костов. А Мартин Димитров ми вика: аз нали като се видяхме ти казах. А ние се засякохме, по-точно разминахме, на "Витошка" случайно преди повече от месец. Разменихме си елементарни любезности. И на въпроса: "Как си, Венци, какво правиш?", аз му отговарям: "Аз съм добре, ама чувам някакви неща около някакви жалби до Конституционния съд. Има ли нещо такова?" А той ми вика: "О, не се притеснявай, няма нищо такова. Тези жалби не могат да доведат до никакво преразпределение на мандатите." Мен не ме интересува преразпределението на мандатите, а съм обиден, огорчен и се чувствам предаден от отношението. Аз не съм се венчал за парламента, нито пък най-щастливият миг за мен е, че в момента работя там. Напротив - заради всичките тези неща, които се случват, от доста дълго време обмислях какво трябва да направя, защото не мога да повярвам, че може да се случи това нещо.

- Какво точно се случи?

- Ще ви цитирам какво каза г-н Костов в една национална телевизия. Той заяви, че имало известна некоректност към мен, но в същото време било важно за тях като политически лидери истината да излезе наяве и след като главният прокурор установил такова нарушение, нямало начин да не се сезира Конституционният съд. Това е пълна лъжа. Мартин Димитров и Иван Костов са тези, които сезират чрез главния прокурор Конституционния съд, за да се преразгледат изборните резултати в Русе, да се преброят гласовете в 21-ва секция в Русе. Ако те ме бяха поканили на един разговор и ми бяха обяснили, че имат натиск от структурите, че имат натиск от Михаил Михайлов, който по някакъв начин се бори за себе си, аз нямаше да имам нищо против. Но пък щях да извадя следното - в над 20 секции в Добрич аз нямам отразени резултати в ЦИК, а пък ги има в секционните протоколи. И те щяха да видят, че такива нарушения има навсякъде и е по-добре да не дърпаме дявола за опашката. Защото сега, ако Конституционният съд е обективен, той трябва да направи преброяване във всички секции, защото крайният резултат е този от всички секции.

- Кога се очаква решението на съда?

- Няма никакво значение кога се очаква, още не е насрочено дело. Въпросът е в принципността. По конституция предсрочно се прекратява мандат на депутат по четири причини - при оставка, при смърт, при трайна невъзможност за изпълнение на задължения и при влизане в сила на присъда, т. е. вкарване в затвор.

- Като разправа с вас ли възприемате това поведение на Костов и Димитров?

- Първо да кажа, че аз дълго време обмислях какво да направя. Те на 21 юли внасят документите в главна прокуратура. На следващия ден аз имах информация, че са го направили, и на хората, които ми казаха, отвърнах, че най-вероятно не са разбрали. Аз знаех, че Михаил Михайлов се бори за мястото си в НС и реших, че сигурно той е внесъл документи. На 11 август съдът разгледа документите и даде ход на делото. Това между впрочем учуди не само мен, но и много юристи, защото се създава прецедент, който може да обърне държавата нагоре с колелата. На следващия ден в сайта на съда излязоха документите и стана ясно, че са подписани от Иван Костов и Мартин Димитров. Когато жалбата беше препратена от главния прокурор до Конституционния съд, оттам също ми казаха, че конституционният съдия и бивш министър на правосъдието, моят приятел без кавички, поне доскоро, Васил Гоцев е обикалял и търсил лоби, за да може това решение да мине. И тогава бях шокиран и мислех да направя грандиозен скандал. После реших да изчакам, за да видя докъде ще стигнат тези хора.

- Какво е отношението на вашата партия към този скандал?

- Имам пълната подкрепа. Направихме едно извънредно заседание и на предстоящия управителен съвет ще поискам да бъдат разгледани коалиционните взаимоотношения и ще се види дали изобщо "Обединени земеделци" ще останат в "Синята коалиция". И най-болното ми е, че аз бях основният фактор в земеделското движение, който направи и невъзможното, за да я има тази "Синя коалиция". Защото на два пъти, заради унизителното, пренебрежително отношение към нас на лидерите на тази коалиция, младежите от нашата организация си тръгнаха от преговорите и не искаха изобщо повече да се срещат с тези хора. И когато говорим за причините да напусна парламентарната група, нещата са комплексни и може би тръгват оттук. Защото младежите си тръгнаха и бяха огорчени. А аз и г-жа Мозер трябваше да положим много усилия, за да ги убедим, че е важна крайната цел, че е важно да се възроди синята идея, че трябва да обясним на хората, че управлението на ОДС е най-доброто... Не беше никак лесно. И затова сега ми е обидно, защото можеха да постъпят мъжки. Да кажат - така и така. Защо не ми казаха, че не съм им удобен, аз щях да си тръгна сам. Между другото, отивам в Добрич и ако хората там ми кажат - ние не сме работили, защото си ти, а сме водени от някаква синя идея, аз си хвърлям оставката в политическата ми партия.

- Не е ли малко смешно при 15 души народни представители на "Синята коалиция" да има такива събития?

- Това е въпрос на манталитет - дали са 150, или 15 - манталитет.

- Как ще се отрази всичко това тук, в Плевен?

- Всички са наясно, че ако в Плевен не ме бяха сложили на второ място, ако не се бях разтичал и не бях мобилизирал всички структури на земеделския съюз, Плевен нямаше да има и един депутат. Това, както се казва, го знае всяко хлапе.

- С Найден Зеленогорски промениха ли се отношенията ви след този случай, поговорихте ли си?

- Поговорихме си. Доста съм притеснен и от разговора си с него, защото аз смятам, че той поне можеше да има друго поведение спрямо мен. Смятам, че през всичките три мандата съм бил коректен както аз, така и нашата организация. За него нищо повече не искам да кажа.

- Значи - или добро, или нищо?

- Разбирайте го и така. Но той поне можеше да ми звънне и да ми каже какво се случва, а не да ми се обажда постфактум и да ми обяснява, че е бил против всичките тези действия. Но пък и нищо не е направил.

- На следващите местни избори какво ще предприемете?

- Рано е да се говори. Ние поне тук сме показали, че първо мислим, после действаме. В интерес на гражданите и на населените места сме били коректни партньори и не сме политизирали излишно. Взимали сме решения и сме подкрепяли всички правилни позиции, дори и на наши опоненти. Има доста време, но ако някой си мисли, че по този начин - отстрелвайки мен, ще ликвидира дейността на нашата политическа организация, нещо се е объркал. Препоръката ми към тези хора е да прочетат малко история. Тази година земеделският съюз чества 110 години, имали сме и по-тежки моменти. Ние, за разлика от други, имаме дълбоки корени и идеи, които са реални и днес.

- Венцислав Върбанов сега накъде?

- Сега - накъдето трябва. Продължавам да отстоявам интересите на избирателите си в Добрич и в Плевен. Няма какво да си говорим - в Плевенска област земеделският съюз е втора политическа сила - има 20 кмета. И всички тези 20 кмета работеха за "Синята коалиция". И това се вижда - във всичките места, където има земеделски кметове, резултатите от евровота се утроиха на националния вот. Тези хора работят както трябва.

- Ще подкрепяте ли правителството като независим народен представител?

- В мое лице за това, което касае доброто на България, правителството ще има пълна подкрепа. Още повече, че ние сме стари партньори с ГЕРБ - на първите евроизбори се явихме заедно и имахме наш евродепутат - Петя Ставрева. Тя сега, на последните избори, беше жестоко прецакана, но това е друга тема. Искам да припомня, че ние имаме политическо решение да подкрепяме ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов. Аз това съм го припомнил и на заседание на парламентарната група на "Синята коалиция", когато се обсъждаше какво ще бъде нашето поведение в законодателния орган. Нашето национално ръководство е взело решение да подкрепя правителството, смятайки, че това е най-доброто за страната. Още повече, че българските избиратели са решили кой трябва да получи тяхната подкрепа. Наследството на това правителство е много тежко, като добавка е световната икономическа криза и в крайна сметка не виждам каква е логиката да се правим на опозиция, само и само да сме интересни.

- А защо се получава така, че Иван Костов е един от най-големите критикари на това правителство?

- Аз не мога да нося отговорност за поведението на г-н Костов. Според мен най-малкото от етична гледна точка е нужно да се дадат на това правителство 100 дни, да се адаптира, да се покаже откъде тръгва и т. н. Такъв толеранс беше даван на всички правителства досега. Не е въпросът за критиката. Когато се опитваш да кажеш нещо градивно и от полза, по-добре е да има критика, отколкото потупване по рамото и наточен нож отзад - това, което се получи с мен. Така че аз ще подкрепям правителството на Бойко Борисов. Но това не значи, че ако утре някой министър сгафи, аз ще се правя на луд, ще си затварям очите и няма да го критикувам. Тук обаче има нещо много важно и то е фундаментално. Никой няма интерес в момента или поне никой, който мисли нормално и трезво, България да бъде дестабилизирана. Дори и представители на политическите партии, които претърпяха тежка загуба на изборите, в разговорите, които имам с тях, казват, че няма интерес страната да бъде дестабилизирана. Което означава и вкарана в негативните списъци на ЕС. На управителния съвет на Обединени земеделци ние ще разгледаме и това политическо поведение.

- Не мислите ли, че все пак Иван Костов е прав, като казва, че все още правителството няма програма? И дали това какво е направило предишното правителство - вярно или невярно, е най-наложително в тази ситуация?

- Какво значи управленска програма? Това е програмата, с която всяка една партия се явява на избори. Такива програми имаха всички партии. Да не забравяме все пак, че ГЕРБ е една нова партия, която печели първите си национални избори и въпреки добрите резултати още не са толкова опитни. Но най-лесно е да хвърлиш на 20, 30 или 50 листове една прекрасна програма. Важното е не какво е написано, а какво се прави. Имаме примери на отлично написани програми, след това идва катастрофа. Поне аз смятам, че стартът на правителството не е толкова лош - напротив. Стартът е добър. Ако трябва да дам някаква препоръка, тя е да не се заслепяват в търсене на скелети в гардероба, по-добре да се търсят решения, да се отдели малко повече време и внимание на реалните действия. Защото сме на път да загубим пари по оперативните програми, имаме доста пари, които вече са спрени, а някои министри вече влязоха в ботушите, които им оставиха техните колеги от предходното управление. Те са доста кални и тежки и просто новите министри трябва в един момент да се отръскат. Ако влязат в тази схема, която случайно или не им беше подготвена, нещата стават много сложни.

- Какво става с делото срещу вас?

- Продължава. Трети мандат вече аз съм без имунитет и се чувствам прекрасно. Всъщност не се и възползвах от имунитета, който имам. Ако трябва да припомним, аз съм човекът, който поиска да се гледа това дело в съда, защото доста често бях подлаган на рекет.

- От кого?

- От бившия главен прокурор Никола Филчев. Всъщност като се "размърдам" малко, получавах телефонно обаждане - внимавай малко, че тука имаме едни папки. По времето на г-н Филчев разбутах и направих много сериозен скандал, след като образувахме анкетна комисия за търсене на зърното от държавния резерв. Тогава освен заплахите за физическа разправа с мен и близките ми, получих и заплахи по линия на прокуратурата - внимавай в играта, защото там имаме едни документи, едни дела и т. н. Така че аз искам да ги има тези дела, защото това е най-голямото доказателство, че всичко е било от естеството на политическа поръчка. Още от 2001 г. на мен ми беше казано, че аз съм "спазарен", трябваше някой да бъде бит, защото Симеон Сакскобургготски беше поел големи обещания и имаше големи очаквания и така се случи, че коалиционният партньор отнесе каиша.

- Какъв е урокът от това, което се случи с вас сега?

- Аз нищо ново не съм научил. Ние, като партия, никога не сме слагали личните и теснопартийните неща пред всичко останало. Иван Костов в прав текст каза на г-жа Мозер: "Г-жо Мозер, каквото и да правите, колкото и да ми се съпротивлявате и тръшкате, вие няма къде да отидете, защото сте принципни". Оказа се, че ако си принципен, последователен и коректен, това вече не е добродетел, а порок, защото всеки те работи.