Брой 29                                                  

31 юли - 6 август 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Ивелин Николов

 

Областният председател на ПП ГЕРБ в Плевен бе избран за депутат в 41-то Народно събрание. С Ивелин Николов разговаряме за приоритетите му в НС, за това как той и неговите колеги ще придобият собствена физиономия (предвид това, че ГЕРБ е лидерска пария), за гафа с декларацията на НС и за съвместната работа с местната власт.

 

Знам за какво съм избран и се надявам да оправдая очакванията на хората

 

Ивелин Николов е роден на 6 май 1967 г. в Плевен. Зодия Телец. Средното си образование завършва в спортното училище "Георги Бенковски", специалност лека атлетика. По-късно получава магистърска степен по управление и организация на образованието във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Бил е шампион на България в дисциплината си като състезател на "Спартак" (Плевен) и на ЦСКА.

Като треньор по лека атлетика се занимава със състезатели като Нора Иванова, Цветомир Маринов, Вяра Георгиева, Емил Цветанов.

Тренирал е турския "Фенербахче", както и националния отбор на южната ни съседка.

От 2001 г. е началник на отдел "Спортни имоти" в община Плевен. От 2007 г. е областен ръководител на партия ГЕРБ. Става общински съветник след местните избори. На парламентарните е избран за депутат.

Не е женен, но живее на семейни начала с приятелката си Бисерка Цанева, която е съдия в Районен съд - Плевен.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Николов, роден сте на 6 май, защо не сте Георги?

- Често ме питат това. Доволен съм от името си и се радвам, че Свети Георги е мой покровител.

- Как се чувствате в парламента?

- В тези няколко дни от началото на 41-то НС се чувствам добре, тъй като имам добрия опит от местния парламент. Има много сходни неща и това ме кара да се чувствам позитивно. Смятам, че зная за какво съм избран в Народното събрание от хората и се надявам да оправдая техните очаквания.

- Засега депутатите на Бойко Борисов, както ви наричат, показват завидна дисциплина. Така ли ще бъде и занапред?

- Наистина в момента има много добра дисциплина в парламента, което мен лично много ме радва. Аз съм човек, възпитан от спорта по този начин. Както и в това - като се хванеш с дадено нещо, трябва да го свършиш докрай. Надявам се редът и дисциплината да се превърнат в един добър модел на управление, за да може да реализираме управленската програма на партия ГЕРБ, защото ние сме си поставили доста високи цели - да направим по-добър живота на нашите сънародници.

- Ще се справи ли Цецка Цачева с предизвикателството председател на НС?

- Първо, искам да кажа, че като плевенчанин се радвам, че на този висок пост беше избрана именно г-жа Цецка Цачева. Смятам, че тя се справя добре още от първия ден. Повечето от нашите съграждани познават работата й в общинския съвет. Тя е човек, който добре се справя с поставените й задачи и се надявам под нейно ръководство парламентът да заработи по-добре. Виждате и в момента, че няма, поне от наша страна, гласуване с чужди карти. Направихме така, че ние и нашите колеги да стоят на своите работни места и сами се убеждавате от телевизионния екран, че залата е пълна. С новия правилник, който гласувахме миналата седмица, и по новия начин, по който ще се гласува, се надявам наистина да направим така, че всеки един от нас да работи, да не отсъства, да бъде в парламента за това, за което е избран от хората.

- Как се стигна до гафа с декларацията на 41-вото НС и кой е виновен в крайна сметка?

- За мен няма никакъв гаф. Има декларация, която е приета от мнозинството в НС.

- Говоря за двата различни текста, заведени в деловодството на НС с една и съща дата и еднакъв час...

- Не съм запознат да има такъв гаф. Мисля, че всичко е повече медиен шум и дребно заяждане от страна на нашите политически опоненти от БСП и ДПС. За мен гаф няма. Доколкото знам, всичко беше обяснено час по час - как са внесени текстовете, поправките как са направени. Мисля, че е нормално докато не се гласува даден текст, да има промени, но всичко е в рамките на правилника на НС.

- Вярно ли е, че депутатите на ГЕРБ са подписали предварителни оставки на празен лист хартия?

- Аз лично не съм подписал такава оставка.

- А празен лист?

- Не съм подписвал и празен лист, нямам такава практика. Мога да кажа, че не съм подписвал нищо в смисъла на въпроса и не знам някой да е направил нещо подобно.

- Опасна ли е тази безусловна подкрепа, която ви дава партия "Атака", като се имат предвид оценките на ЕНП?

- Това, което мога да кажа, е, че депутатите на ПП ГЕРБ са подкрепени и от други свои колеги, не само от "Атака". Подкрепени сме и от "Синята коалиция", и от РЗС и това е едно реформаторско мнозинство. Така че не виждам нищо лошо, ако колегите от "Атака" са видели нещо добро в нашите предложения и са ни подкрепили.

- "Синята коалиция" изрази подкрепа за правителството въпреки скандала и мнението си за Божидар Димитров. Как ще работите на местно ниво и как ще коментирате факта, че заради лошо финансово състояние на община Плевен се затварят яслите от 1 август, без това да е включено в антикризисната програма?

- На местно ниво моите колеги, които остават като общински съветници, ще продължават да работят така, както са го правили до момента. Това, което сме обещавали на нашите съграждани - да работим за доброто и просперитета на Плевен, да защитаваме техните интереси, ние ще продължаваме да го правим. Това, че на национално ниво ПП ГЕРБ е управляваща, няма да ни накара да излезем от принципите си и наистина ще се мъчим всячески да помагаме на Плевенска област и на Плевен. Прочетох в местните вестници, че общината има намерение да затваря детските ясли от 1 август...

- Не е намерение, има заповед на кмета на общината....

- Такава заповед не може да бъде издадена без решение на общинския съвет, доколкото аз знам. До последната сесия не е имало решение на ОбС и не е залегнало в антикризисната програма на община Плевен затваряне на яслите. Вие си спомняте, че в края на миналата година и началото на тази, когато се обсъждаха финансовата ситуация в община Плевен и бюджетът за 2009 г., аз и моите колеги излязохме с декларация. Тогава казахме, че това не може да бъде антикризисна програма - да се вдигат местните данъци и такси, да се вдигат промилите за сметосъбиране и сметоизвозване, също и таксите за градини и ясли. Тогава г-н Зеленогорски беше казал, че може да се стигне и до затваряне на детски градини. Ние още тогава видяхме, че това, което се предлага от кмета и от неговия екип, не е добро за гражданите на Плевен. Заради това и не гласувахме и проектобюджета на община Плевен за 2009 г. Виждахме недобро управление на финансиите от екипа на кмета. Той тогава искаше да ни съди като партия - и г-жа Цачева, и мен, защото с тези наши изказвания предвиждахме какво може да случи след такова управление. Оказа се сега, в средата на лятото, че ситуацията наистина е много тежка. След като се предлагат такива мерки - затваряне на яслите, явно сме били прави и прозорливи. Говоря - нашите експерти са били прави, нашият екип. Ние няма да допуснем това нещо да стане.

- Кое?

- Да се затворят детските ясли.

- А какво ще направите?

- Ще направим всичко възможно това нещо да не стане.

- Има ли процедура, по която общинският съвет може да спре изпълнението на тази заповед?

- Все пак общинският съвет е принципалът на кмета и той е длъжен по закон да изпълнява решенията му. Ние няма да допуснем този тормоз над гражданите на община Плевен, над родителите. Искаме нашите съграждани с малки деца да могат да работят спокойно и да си изпълняват нормално служебните задължения. А не в момента да се чудят кой да гледа децата им. Сега има сериозна безработица в Плевенско, съкращаване на работници и ако хората си взимат отпуски, за да гледат децата си, работодателите може да решат да ги съкратят именно поради тази причина. Ще направим всичко възможно, ще направим среща с г-н Зеленогорски и неговата администрация и с другите наши колеги в общинския съвет, но този въпрос трябва да се реши. Ако е нужно общината ще се лиши от нещо друго, но не и от добрата грижа за нашите деца.

- Как ще коментирате скандала с Божидар Димитров, беше ли създаден специален пост за него?

- Според мен няма никакъв скандал. Колегата Димитров е един много стойностен и достоен българин, човек с точни и ясни позиции, който винаги е бил открит пред обществото. Надявам се на новия пост, на който е избран, да направи наистина така, че много от нашите съграждани, които са извън нашата страна, да бъдат приобщени към България.

- Кои са основните приоритети на Плевен, които ще отстоявате в НС?

- Един от основните приоритети, които ще отстояваме за Плевен, е Северозападният център да бъде тук, а не както сега - във Видин. Ще направим всичко възможно това да се случи, защото на Плевен му прилича да е център на Северозападната част на България. Надяваме се и доста от институциите на дойдат в Плевен, имаме идеи в тази насока. Ще направим всичко възможно да се подобри инфраструктурата в областта - пътища, канализация, водоснабдителни системи. Тяхното лошо състояние в момента е предпоставка инвеститорите да бягат от нашия регион. Трябва първо да оправим пътищата, за да може инвеститорите да дойдат тук. Г-н Борисов и неговият екип казаха, че един от основните ни приоритети са магистралите и се ще радвам, ако магистрала "Хемус" мине край Плевен.

- То е така по проект в момента...

- Да, ще държим този проект да съществува по този начин и магистралата да е колкото се може по-близко до Плевен. Като човек, свързан със спорта, се надявам да направим така, че Плевен да има един модерен европейски стадион за лека атлетика и футбол, с нова писта, с ново игрище, с нови санитарни помещения. И още: желанието ни е да направим така, че в Плевен най-после да има покрит плувен басейн и ще се борим и за построяването на една многофункционална спортна зала. Един от основните приоритети за нас е и развитието на туризма и парк "Кайлъка". Искаме отново да върнем славата на Плевен като туристическа дестинация, а и не само на Плевен, а и на областта. Има места, които заслужават да се видят в региона. Ще се борим за това Кайлъка - това богатство, което имаме, да бъде развито по различните програми и наистина да стане едно хубаво място за отдих на плевенчани и гостите на града - защото те го заслужават.

- Кой ще бъде областен управител в Плевен?

- Областен управител ще стане този, който избере премиерът Бойко Борисов.

- А вие нямате ли предложения, би следвало да му посочите имена, защото той едва ли познава всички...

- Да, имаме достатъчно имена в банка кадри, не само за областен управител, но и за други постове.

- Ще има ли чистка по места - в администрациите, държавните фирми и звена?

- Искам да успокоим тези, които са професионалисти и са си вършили добре работата - те ще продължават да си работят на своите места. Естествено е, че ще има различни промени в различните държавни институции, но хората, както каза и г-н Борисов, които са експерти, професионалисти, ще си работят, защото ние сме заложили на експерти, професионалисти, които да се занимават всеки с това, от което разбира.

- Ще подкрепите ли местната власт?

- Разбира се, че ще подкрепим местната власт, ако има някакъв проект, който е добре направен, или проблем, който трябва да се реши. Защото ние не го правим това, за да подкрепим Найден Зеленогорски или някой друг, а подкрепяме гражданите на Плевен. И ще направим всичко, което е по силите ни, Плевен наистина да възроди своята икономика.

- ГЕРБ безспорно е лидерска партия. Как ще придобиете вие и вашите колеги собствена физиономия, тъй като не е тайна, че хората гласуваха за Бойко Борисов, а не за вас персонално...

- Не съм много съгласен, че са гласували само за Бойко Борисов. Те са гласували и за хората, с които той работи. ПП ГЕРБ от създаването си през 2007 г. започна от гражданско сдружение, след това - партията, стартирахме изграждането на структурите по места. Търсихме свои експерти, консултанти. Г-н Борисов наистина разчита на всички тези хора, които работихме през тези години за утвърждаването на ПП ГЕРБ. Той е екипен играч - дава наистина поле за изява, но и търси отговорност.

- Опасявате ли се, че ГЕРБ може да повтори съдбата на НДСВ?

- Аз ви отговорих донякъде. Разликата между ГЕРБ и НДСВ е, че ГЕРБ се утвърждава вече на четири избора - европейски, местни, отново европейски и за национален парламент. ПП ГЕРБ е победител във всичките тези избори. Това показва, че ГЕРБ не е временно явление. Ние имаме едни много стабилни структури по места. Така че няма база за сравнение между ГЕРБ и НДСВ. Ние наистина сме изградена партия, която върви напред и се развива.

- Какво цените в човека до вас?

- Човекът до мен - Бисерка, е много мила, всеотдайна и към мен, и към работата си, точна, ясна и принципна. Радва ме това, че тя е успяла и самостоятелна жена. Разбираме се много добре и си живеем много добре. Надявам се това нещо да продължи и занапред.

- Ще ви промени ли властта?

- Аз съм човек, здраво стъпил на земята. Това, че сега съм народен представител, не ме е главозамаяло. Познавам себе си, знам своите възможности както преди да бъда избран за депутат, така и след това. За мен срещите и разговорите с хората ще си останат същите. Така че си оставам такъв, какъвто съм, и се надявам, че няма да се променя.

- Как се виждате след четири години и какво си пожелавате?

- След четири години ще се радвам да си говорим за това, което сме обещавали, и това, което сме изпълнили. И се надявам доста голяма част от това, което сме обещали, да го изпълним. За мен ще бъде лично щастие, ако видя, че сме направили така, че нашите сънародници живеят по-добре и се чувстват нормални европейски граждани.