Брой 25                                                  

3 - 9 юли 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

Водачът на пропорционалната листа на "Коалиция за България" и мажоритарен кандидат в 15 Плевенски МИР е удовлетворен от изпълнените обещания, поети преди изборите през 2005 г. Той е убеден, че в неделя хората ще направят разумния избор и ще подкрепят неговата мажоритарна кандидатура и колегите му от листата.

 

Да гласуваме със сърце и душа, но и с разум

 

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е с отличен успех математическата гимназия "Гео Милев" в родния си град и висше образование със специалност математика в Пловдивския университет. Специализирал мениджмънт.

Бил е председател на ОбС на БСП - Плевен, от 1991 до 1995 г. От 1995 до 1999 г. е кмет на общината. През 2001 г. е избран за депутат в 39 НС, през 2005-а - в 40 НС.

Министър на вътрешните работи 2005 - 2008 г. В момента е член на изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, където отговаря за коалиционната политика.

Водач на пропорционалната листа и мажоритарен кандидат на "Коалиция за България" в 15 Плевенски избирателен район.

Женен, с двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, каква е вашата оценка за предизборната кампания за 41 Народно събрание?

- За съжаление тази кампания не стана истински съдържателен спор за политика, за управлението на страната в условията на криза, за конкретни управленски решения. Единствената политическа сила, която излезе с много ясни управленски проекти, е "Коалиция за България" (КБ), в която водеща е БСП. Нашите опоненти не са на висотата на очакванията и потребностите на гражданите. За съжаление кампанията се изврати в размер и мащаби, на които не сме били свидетели и в най-тежките години на политическо противопоставяне от началото на прехода. Ние практически сме изправени пред възможния избор - единият на конкретни управленски решения и политики, които предлага КБ в различните сектори, другият - аргументите на арогантстващата посредственост, които се изчерпват с хвърлянето на павета и камъни по жени и по деца, със замерянето на политическите опоненти с яйца, аргументи на кресливостта, на лъжата, на клеветата, на злепоставянето. И трябва да си дадем сметка, че този избор е страшен. Той освен че е много важен, е и много страшен за бъдещето на България. Никой досега през тези 20 години на прехода не е поставял под въпрос правото на политическа ориентация, на собствено мнение, различно от мнението на другия. Днес виждаме тази арогантстваща посредственост, която откровено избива в простащина, да хвърля камъни по деца и по жени, да не допуска нормален разговор, да вади като аргументи крещенето. И пред този избор всички съзнателни граждани трябва да излезем и да кажем накъде искаме да върви България, накъде искаме да се движим ние, българските граждани. Защото пак казвам, едната от възможностите е страшна за всички ни, тя е страшна за нас самите, тя е страшна за родителите ни, тя е страшна преди всичко за децата ни. Защото ако гласуваме за кресльовците и за хвърлячите на камъни, ние ще кажем на децата ни, че те няма да имат право не просто на свободен избор, а и че няма да имат право да изразяват своите позиции, своите виждания, своите оценки, няма да имат право да симпатизират така, както на тях им се иска.

Относно политиките - тук е много важно да се направи разграничаване между КБ и нашите опоненти, и то по ключови за Плевен и за региона въпроси.

- И кои са тези ключови въпроси?

- На първо място ще поставя атомната централа в Белене. Изграждането й не може и не бива да има алтернатива. Нещо повече - разчетите на специалистите показват, че за 2009 и 2010 г. в обекта трябва да бъдат инвестирани 220 млн. евро. Немската компания RWE е готова да инвестира 32 млн. от тях, като обектът не бива да бъде спиран. Оценката на експертите показва, че оскъпяването на обекта при едногодишно спиране ще възлезе на 1 млрд. евро. Единият ни опонент - "Синята коалиция", съвсем честно заявява, че ще спре изпълнението на обекта, а другият ни опонент ГЕРБ обявява, че обектът няма да бъде реализиран с този ресурс, с който към него се върви сега от страна на държавата в лицето на Български енергиен холдинг, руската компания "Атоменергопроект" и германската RWE, а ще се търсят друг тип финансови инструменти. Тук веднага трябва да е ясно на всички жители на Плевен и на областта, че това означава година и половина - две процедури по определянето на евентуалните инвеститори. Два прости въпроса нямат отговор - единият е кой в условията на световна финансова и икономическа криза ще дойде да изсипе 4 млрд. евро в Белене, за да си построим ние, българите, атомна централа, и вторият - кой луд би се ангажирал да изсипе с 1 млрд. повече с оскъпяването, които всъщност ще бъдат пари, хвърлени на вятъра. На тези въпроси няма отговор, защото няма разумно обяснение нито за необходимостта да се отлага изпълнението на проекта, нито за необходимостта българската държава да се дистанцира от него. И това е едно много сериозно различие, което ще повлияе върху живота на всички ни - става въпрос за 8 - 10 хил. работни места в годините на интензивно изграждане на атомната централа, 1 500 - 1 800 места в годините на постоянна експлоатация. Така че нашето предложение е Плевен да стане икономически и енергиен център, а предложението на нашите опоненти е да ни върнат три години назад и всъщност да не допуснат динамично развитие на икономиката и на енергийната сигурност на България и на първо място на Плевенска област.

- Доколкото знам, и по отношение на военновъздушното училище в Долна Митрополия се разминавате с вашите опоненти...

- Това е вторият ключов въпрос, по който имаме разминаване. Излишно е да припомням кой закри Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия. Ние тогава правихме многократно опити училището да бъде спасено в една много груба, несъстоятелна военна псевдореформа, но така или иначе не успяхме. За щастие заедно с моя колега Васил Антонов направихме предложение за промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, засягащи специално частта за военнообразователната система, и възстановихме ВВВУ. Алтернативата, както се развиваха събитията - факултет на Великотърновския военен университет, а тук само база на ВВС, беше след 7 - 8 години тя да бъде фактически и физически ликвидирана. Защото е естествено когато се правят инвестиции във военното образование, те да са в майката, в случая Великотърновския военен университет, и военната база в Д. Митрополия да бъде оставена на доизживяване. Моята оценка е, че това е най-големият ни успех като народни представители от гледна точка на националната сигурност и от гледна точка на утвърждаването на Плевен като университетски център. А опонентите ни от ГЕРБ заявяват, че ще отменят Закона за отбраната, което означава и закриване на ВВВУ.

- Очакваше се диспутът между мажоритарните кандидати в Плевен по БНТ да е гвоздеят на кампанията. Получи ли се според вас дебат, успяха ли да се чуят становищата на различните политически сили?

- Според мен не се получи реален сблъсък на идеи. От една страна в диспута участваха хора, които са подскачали от политическа сила в политическа сила - като се почне от комунистическата партия, мине се през СДС и акостирали на този етап в ГЕРБ. От друга страна - хора, които изхождат само и единствено от популистични идеи, които нито могат да реализират, нито могат по някакъв начин да ги впишат в една общоуправленска политика в условията на криза. Като че ли в този диспут по-голяма изява получиха не политическите и управленските решения, а крещенето на групи хора. И това е много ярка илюстрация пред какъв избор сме изправени на 5 юли. Пред избор на управленските ангажименти, на управленските решения и пред аргументите на крещенето. Но въпреки всичко смятам, че аз успях да представя основните ни идеи за развитието на Плевен и областта, като съдя и по отзивите на хората, които са гледали предаването.

- А каква е оценката ви за кампанията на КБ и вашата кампания като мажоритарен кандидат - успяхте ли да стигнете до хората и мислите ли, че те чуха и разбраха вашите послания?

- Тази кампания като че ли беше малко по-различна от останалите традиционни кампании, които сме провеждали досега, а за БСП тя беше достатъчно евтина - видимо за всички не сме се разпростирали в скъпи решения. И рекламните ни материали са достатъчно семпли в добрия смисъл на думата и са произведени с идеята да стигнат до максимална група от хора. Аз мисля, че имаме големи резерви, ще дам за пример Плевен. В общината имаме основания да търсим удвояване на гласовете, които постигнахме на европейския вот. Аз специално съм разтревожен от това, че вече на три избора БСП получава около 8 000 - 8 500 гласа при положение, че имаме деклариран списъчен състав от 3 500 члена. Една уважаваща себе си партия с такъв списъчен състав трябва да търси от порядъка на 15 - 16 - 17 хил. гласа подкрепа в общината. Защото досегашните три избора - два европейски и един за местни органи на самоуправление, не могат да не будят тревога с този резултат. Мерките и насоките за работа и след изборите трябва да бъдат в тази посока - укрепване, утвърждаване на социалистическата партия в Плевен като водеща политическа сила.

- Вече трети мандат в Плевенска община управлява СДС, успяхте ли през това време вие и колегите ви народни представители от “Коалиция за България” да намерите общ език с общинското ръководство, за да реализирате успешни за Плевен проекти?

- Аз веднага ще кажа, че за този период за Плевен бяха направени много полезни неща, в сферата на инфраструктурата например - и генералният ремонт на булевард "Христо Ботев", водоснабдяването и канализацията, ремонтът на улицата в индустриалната зона край "Топлофикация". Решихме по същество въпроса с Регионалната библиотека, като осигурихме от правителството 700 000 лева за завършването и оборудването на новата сграда. Направихме много и за плевенската култура. За съжаление моето впечатление е, че диалогът между община Плевен и народните представители като цяло е на много ниско равнище. Ярка илюстрация за това е и отсъствието на Плевен сред одобрените проекти.

- Да, но общината се оправдава с правителството и министерствата, че не ги одобряват, защото местната управа е синя...

- Е, община Левски като е със синьо ръководство, защо има одобрени проекти? А в Червен бряг кметът като е независим защо има одобрени проекти? Община Пордим, която е с кмет от друга политическа сила, защо има одобрени проекти? Така че това е абсолютно несъстоятелно твърдение. Истината е, че за съжаление община Плевен не разполага с капацитет за подготовка на качествени проекти. Средствата за библиотеката, за бул. "Хр. Ботев", за асфалтирането на улици в индустриалната зона, за ВиК са по инициатива на народните представители от "Коалиция за България", не са по инициатива на общината. Така че такива обяснения са абсолютно несериозни и неверни.

- Вие получихте официално като мажоритарен кандидат и подкрепа от ДПС, което даде повод на опонентите ви отново да заговорят за "доганизация". Притеснява ли ви нещо в тази подкрепа?

- Аз не мога да коментирам какви са мотивите на ДПС да подкрепи моята кандидатура, но още веднъж искам да подчертая това, което беше направено през последните четири години, защото то е за всички жители на Плевен и региона - и за симпатизантите на БСП, и за симпатизантите на СДС (каквото и да означава това днес), и за тези на ДПС, на "Атака", на ГЕРБ. Както и асфалтирането на улиците, завършването на библиотеката, изграждането на спортни съоръжения, с които Плевен може и трябва да се гордее. Ами болничната база - кой ще сравни университетската болница днес с тази от преди 3 години? Това всичко е с адресат гражданите, независимо на коя политическа сила симпатизират. Така че тук грубоватите намеци за мен не са приемливи. Всъщност кои ме обвиняват - "Синята коалиция". Тогава кажете ми господин Зеленогорски на кого разчита за мнозинството си в общинския съвет, а и да видим по същество БСП колко време е била в коалиция с ДПС и колко време - сините. Поне двайсетина са общините в България, в които ГЕРБ е в коалиция с ДПС. Така че такъв тип поведение говори за липса на политически морал, говори за двойни стандарти и стремеж нещо да бъде заметено под килима и ако можем да продължим да лъжем жителите на Плевен, както сме го правили близо 12 години. Тези системни лъжи трябва най-после да се сблъскат с реалността.

- Освен от т. нар. твърдо ядро на БСП и симпатизантите като мажоритарен кандидат каква друга подкрепа очаквате?

- Едно социологическо проучване от преди месец показа и 15% подкрепа от страна на десния избирател. И тази подкрепа според мен е точно заради това, което е направено. Искам да благодаря на всичките тези хора. Изборът, разбира се, има своя партиен характер. Но един мажоритарен кандидат мисля, че може да получи много по-голяма подкрепа и то от хора, които оценяват направеното.

- Какви ще бъдат приоритетите на червените депутати от Плевен в следващия парламент?

- Първо Плевен е енергиен и икономически център със сериозна перспектива и възможности, далеч надхвърлящи мащабите на България. В рамките на мандата предвиждаме въвеждане в експлоатация на първия реактор на АЕЦ "Белене" и на газовото находище в село Девенци, Червенобрежка община, както и утвърждаването на региона като средище на заменяеми енергийни мощности - т. нар. ветрогенератори, от които 4 вече са монтирани. На следващо място е утвърждаването на Плевен като университетски център. Трябва да бъдат укрепвани и развивани Медицинският университет, ВВВУ, факултетът на ВТУ "Кирил и Методий". Имаме основание да искаме разкриването на факултет, който да подготвя специалисти за нашата атомна енергетика, защото освен всички други мотиви, важно е и географското положение на Плевен и близостта му с атомните централи в Козлодуй и Белене. На трето място сред нашите приоритети са инвестициите в инфраструктурата - изграждането на автомагистрала "Хемус", ремонтът, поддържането и обновлението на пътната мрежа на територията на областта - въпрос, който беше не просто затлачен, а и занемарен в целия период от 1990 до 2005 г. За изминалия мандат само за инфраструктурата в региона държавата е инвестирала 75,5 милиона лева - това е в пъти повече, съотнесено към целия период от 1990 до 2005 г. Ще продължим да работим и за развитието на социалната сфера - достъп до здравеопазване и здравни грижи за всички жители на областта, стабилна образователна система, която гарантира бъдещето на всички населени места в региона. Ще продължим да съдействаме Плевен да се развива като туристически център. За това ще спомогнат и пускането на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле, облагородяването на каньона на река Чернелка. Но на първо място туристи могат да бъдат привлечени чрез парк "Кайлъка". Там са инвестирани от държавата над 1 млн. лева, но смятам, че и общината трябва да бъде по-активна. Както и досега, ще продължим да оказваме пълна подкрепа за плевенския спорт и плевенската култура.

- Вашият призив към избирателите за 5 юли?

- Да излезем и да гласуваме както винаги със сърцата и душите си, но да гласуваме и с разума си и да сме с отворени очи, защото този избор ще повлияе върху нас за десетилетия напред. Да не забравяме двете алтернативи - аргументите на политиката, на управленските решения, които дължим на жителите на Плевенска област и на държавата като цяло, и аргументите на павето и крясъка. Изправени пред този избор, ние трябва да подкрепим листата на "Коалиция за България" с номер 6, защото вътре са доказани хора, които имат своята лична и професионална реализация и избират днес политиката, за да бъдат полезни на обществото.

Купуването и продаването на гласове е престъпление