Брой 24                                                  

26 юни - 2 юли 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Васил Антонов

 

Като председател на областния съвет на БСП в Плевен и кандидат за народен представител от “Коалиция за България” той е главният организатор и двигател на предизборната кампания в 15 избирателен район. С Васил Антонов разговаряме за икономическото състояние на държавата и областта и прогнозите му за излизане от кризата, за очакваните резултати от предстоящия вот.

 

Изпълнихме обещанията си и продължаваме да работим за Плевенска област

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Монтана (тогава Михайловград). Завършил е икономически техникум в родния си град, а след това висше образование в Икономическия институт във Варна. От 1981 до 1985 г. работи в Общинския съвет в Михайловград. В Плевен пристига през 1985 г. и започва работа в Окръжния народен съвет. След това е бил зам.-шеф на фирма “Обществено хранене”, изпълнителен директор на фирма “Тибор”, икономически управител на Медицинския университет.

От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на “голямата” Ловешка област. Подава оставка заради несъгласие с икономическата политика на Жан Виденов.

През 1998 г. влиза в частния бизнес.

Народен представител в 40 НС.

В момента Васил Антонов е областен председател на БСП в Плевен и трети в пропорционалната листа на “Коалиция за България” в 15 избирателен район.

Баща на трима сина - на 30, 24 и 8 години.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, остава една седмица до края на предизборната кампания. Как оценявате изявите на “Коалиция за България” в Плевенско до сега, успявате ли да стигнете до хората и да водите с тях откровен диалог, както обещахте в началото?

- Заедно с водача на листата и мажоритарен кандидат Румен Петков провеждаме срещи с хората в кварталите на Плевен и в другите населени места от областта, където представяме отчет за свършеното от нас като народни представители в 40 Народно събрание. В същото време изслушваме техните проблеми и ги запознаваме с нашите приоритети за следващия мандат. Всъщност този диалог ние не сме прекъсвали от 2005 г., когато бяхме избрани за депутати. Прави ни впечатление, че въпреки трудностите, които гражданите трябва да преодоляват, те оценяват обективно свършеното от нас. Освен това поставят със загриженост важни проблеми на своите села и градове и дават конкретни предложения и идеи за тяхното решаване.

- Листата на “Коалиция за България” е доста млада. Справят ли се младите кандидати с кампанията?

- Наистина, ако сравним листите, ще видим, че в нашата 70% от кандидатите са на възраст до 40 г. Всичките тези млади хора са високообразовани, със забележима професионална реализация, с добро място в обществото и в партийната йерархия. Листата е добре структурирана и спрямо териториалния принцип, почти всички общини от областта имат свои представители. Младите ни колеги участват много активно в кампанията, имат нестандартни идеи и намират общ език със своите връстници.

- Впечатляват ли ви с нещо кампаниите на вашите политически опоненти?

- Компетентността и професионализмът на нашите кандидати липсват при опонентите ни. Листите на “Атака”, ГЕРБ, Синята коалиция и другите ни опоненти, особено на първите две политически сили, не са подреждани в Плевен, а пренареждани и писани в партийните централи в София. Голяма част от кандидатите им са доста спорни фигури, има и “парашутисти”. Една седмица преди края на кампанията много от тях още не са се появили и тепърва се запознават с картата на Плевен и областта. Няма как тези хора да бъдат съпричастни към проблемите на Плевен и региона и да работят за тяхното решаване. Водачът на листата на “Атака” Десислав Чуколов няма нищо общо с нашия край и е известен само с вулгарното си поведение към служителите на МВР. Не по-малко скандално известен е и вторият Георги Мусев, за когото медиите доста писаха. Докато ние решавахме в парламента проблемите на Плевен, депутатите от “Атака” не само че не ни подкрепяха (например за военновъздушното училище в Долна Митрополия), ами дори липсваха от залата. ГЕРБ пък издига мажоритарен кандидат, а градът е облепен с плакатите на техния неформален лидер, който не участва в тази кампания. Нещо повече - въпреки че бе влязъл от два района в НС през 2005 г., Бойко Борисов бе единственият депутат, който наруши Конституцията - изобщо не се закле в НС. А според законодателството всеки избран депутат първо трябва да положи клетва, а после да напуска парламента, ако иска. Очакванията на ГЕРБ в Плевен и региона са, че инерцията ще ги води напред. Но това не е достатъчно, защото е ясно, че листата им е формирана в партийната централа в София, а не в техните местни структури. И аз съм убеден, че ако на 5 юли излязат да гласуват повече мислещи хора, минималната разлика между ГЕРБ и “Коалиция за България” от евроизборите ще бъде стопена и ние ще имаме повече гласове от тях.

Оставам с впечатлението, че другите политически сили нямат присъствие в региона и не правят кампания. А нашата кампания продължава вече четири години с това, което постигаме в управлението на страната - по отношение на доходите на хората, стабилността на държавата като институции, финансовата стабилност, реализацията на приоритетите. Въпреки че имаме някои пропуски, се вижда, че тези четири години са били плодотворни за държавата. А опонентите ни през цялото време водят “анти” кампания.

При управлението на София от ГЕРБ с нищо не показаха, че са готови да решават проблемите на столицата, а камо ли пък на държавата. Не става въпрос само за екологията, а и за рационалното използване на финансовите средства, презастрояването, инвестициите, транспорта, непрекъснатите съмнения за корупция. Имат претенции за спрените еврофондове, но с редица непремерени изказвания неформалният лидер на ГЕРБ (както и някои представители на “Атака”) създадоха съмнения у еврокомисарите и по тази причина бяха замразени някои от проектите, което доведе до забавяне на тяхното изпълнение. Сега виждаме, че след одита спрените фондове се размразяват и европарите започват да работят за България. Докато едните решаваха проблеми, други ги забатачваха, дори там, където имат интерес - в столицата.

- Какво още ви предстои да направите до 5 юли? Ще продължите ли със спокойния и неконфронтационен тон или ще направите кампанията си по-агресивна?

- Предпочитаме прекия диалог с избирателите и ще продължим да го водим както до изборите, така и след тях. Важен момент за кампанията ще бъде основният телевизионен дебат на 29 юни между мажоритарните кандидати в Плевенския избирателен район. Убеден съм, че в него ще се прояви ясно разликата между Румен Петков и опонентите му и това ще даде възможност на много хора сами да преценят качествата на всеки и готовността на политическите сили да решават проблемите на държавата и региона. Продължаваме до последния ден на кампанията срещите по населени места. По наша оценка тези срещи вървят добре, дори в почивните дни, в горещините, в необичайно време - 14 - 15 часа, вечер след 21 часа, интересът е голям. Ние не толкова правим предизборна агитация, колкото на тези дискусии водим диалог с хората за техните лични и на населените им места проблеми и търсим пътища за решаването им.

- Как си обяснявате появата на ген. Илия Илиев в плевенските листи на РЗС - според вас това опит за реванш ли е от негова страна или неправилно разчетен ход на нечие “политическо инженерство”?

- Вероятно това не е негово решение, вероятно това е стремеж на други хора както за реванш, така и за противопоставяне. Считам това решение за крайно неудачно, защото първо са несъизмерими политическите възможности на двамата. На следващо място хората знаят кой какво е направил за тях. Така че появата на Илия Илиев не ни притеснява, аз дори мисля, че тя ще влоши резултатите на партия “Ред, законност и справедливост”.

- Румен Петков пое риска да бъде мажоритарен кандидат, но изявените лидери на другите партии липсват в 15 МИР. Според вас защо, след като всички се надпреварват да го плюят по медиите, сега не се възползват от шанса да докажат, че са по-добри от него?

- Според мен най-яростните противници на Румен Петков не се явяват на пряка политическа битка, защото се чувстват неподготвени и се страхуват от него. Нашият мажоритарен кандидат е безспорен фаворит, неговото име се свързва с всичко добро и полезно, което е направено за Плевен и региона през последните години. Той е диалогичен и отворен към проблемите на населените места и техните жители и е съдействал за решаването на много от тях. Има много приятели, които му вярват и го подкрепят. И аз съм убеден, че Румен Петков ще има повече гласове от всички останали мажоритарни кандидати, взети заедно.

- Какви ще бъдат приоритетите на депутатите на “Коалиция за България” от 15 МИР в следващото НС?

- Ние с Румен Петков излязохме с подробен отчет за свършеното от нас като народни представители през последните четири години. Основните три ангажимента, които бяхме поели през 2005 г., са изпълнени. Строителството на АЕЦ “Белене” започна, фериботният комплекс Никопол - Турну Мъгуреле е готов, трасето на автомагистрала “Хемус” е преместено край Плевен. В следващия парламент ще продължим да работим по тези ангажименти за тяхното развитие. До края на мандата трябва да бъде пуснат в експлоатация първи блок на АЕЦ “Белене” и да продължи изграждането на втория. Предстоят бързи процедури за концесионирането на магистралата, за да може да продължи изграждането й в участъка до Плевен. Ще бъде пуснато в експлоатация и газовото находище в с. Девенци, което е най-голямото в страната и за чието разработване ние съдействахме. Наред с тези основни приоритети, които касаят енергийните и инфраструктурните възможности на региона и на страната, ще обърнем внимание и на още няколко важни въпроса. Единият е изграждане и подобряване на инфраструктурата между населените места и в тях. Става въпрос не само за областния център Плевен, а и за пътищата в другите общини и между селата.

- Като икономист как оценявате икономическото състояние на страната и на Плевенския регион?

- Въпреки икономическата и финансова криза в Европа и света състоянието на държавата е сравнително добро. Правилното управление на двете институции - Министерство на финансите и БНБ, успя да запази финансовата стабилност. Това стана и със съответните законодателни мерки. Народното събрание приема подготвените от правителството бюджети, които са устойчиви и изпълними, осигуряващи първо нарастване на доходите на населението при вече зараждаща се криза и второ - стабилност на държавата. Това е очевидно при сравнение с други страни членки на ЕС, които ни бяха сочени за пример, а сега са принудени да искат милиарди евро заеми. Става въпрос и за Унгария, и за Румъния, и за някои от балтийските републики. Наскоро неформалният лидер на ГЕРБ отново се изказа неподготвен, като заяви, че ако евентуално дойде на власт ще смени председателя на БНБ Иван Искров. А той е един от хората, които осигуриха стабилност на банковата система и на финансовото състояние на държавата.

- Като кандидат за кмет имахте идея за изграждането на индустриална зона край Плевен. Възможно ли е това да стане с държавно участие, след като сегашното общинско ръководство не предприема нищо в тази посока?

- Като народни представители ние помагаме на всички общини да реализират значими проекти в сферата на икономиката, които осигуряват инвестиции и работни места. Ярки примери в това отношение са Долна Митрополия, Червен бряг, Белене. Готови сме да помагаме, както и досега, и на община Плевен, въпреки слабата активност на местната власт. Тук може би е мястото да видим какво правят за икономическото развитие на Плевен някои други политически сили, например “Атака”. “Приносът” им се изчерпва с включването на техни представители като членове на директорски бордове и пиари в общинските фирми и назначаването им на високи позиции в общинската администрация - все длъжности, които са синекурни, но пък много добре платени. Това е цената на съхраняването на крехкото кметско мнозинство в общинския съвет.

- Вашата прогноза - кога ще излезем от кризата?

- Икономическите мерки в една страна са индивидуални, но в голяма степен те са част от общите мерки на ЕС. Ясно е, че доброто управление на правителството в условията на световна криза успя да смекчи последиците у нас, въпреки че много хора загубиха работните си места и бяха изправени на ръба на бедността. Но предприетите мерки - повишаването на размера на пенсиите, минималната работна заплата, осигурителните прагове и другите стъпки са в посока на подобряване на живота на хората За следващия мандат сме заложили средна заплата от 950 лева и средна пенсия от 450 лв. Тези разчети са резултат от задълбочени анализи и са реално достижими през следващите четири години. Макар в България кризата да е по-безболезнена, излизането от нея ще започне след появата на растеж в европейската и световната икономика. Големи наши фирми загубиха поръчките си, най-вече тези, които са свързани с европейските пазари, а те са над 65% от работещите български компании.

Моята прогноза е, че през следващата година ще се появят, макар и малки, първите темпове на растеж. Затова много важно е след изборите да бъде излъчено правителство.

- Според вас какво ще бъде следващото правителство?

- При излизането на повече хора да гласуват е възможно формирането на правителство без участието на ГЕРБ.

- А възможна ли е коалиция между БСП и ГЕРБ?

- Мисля, че вече отговорих на този въпрос. Убеден съм, че при по-голяма избирателна активност в парламента ще влязат и други центристки партии и с тях “Коалиция за България” може да състави правителство без участието на ГЕРБ и Синята коалиция.

- Целта, която БСП си поставя в 15 Плевенски МИР, е да бъде първа политическа сила. Какво означава това като брой депутати?

- Като наблюдавам хода на кампанията считам, че е съвсем реално ние да спечелим три пропорционални мандата плюс мажоритарния, което означава общо четирима народни представители. А не е изключено и да са повече, зависи колко хора ще излязат да гласуват. По отношение на ГЕРБ мога да кажа, че в Плевен не избираме Бойко Борисов, а местни хора, които познават проблемите и са доказали, че могат и знаят как да ги решават. От друга страна не е логично по-лошото копие на СДС в града - "Атака", да събере повече гласове от Синята коалиция.

- Какво ще призовете избирателите в Плевенско една седмица преди вота?

- През изминалите четири години ние сме доказали, че сме силно ангажирани с проблемите на гражданите от Плевенска област. Приемаме мотото на нашия мажоритарен кандидат и водач на листата Румен Петков: “Работим за вашите интереси!”. Не е необходимо да го доказваме на думи, защото сме го доказали на практика.

Купуването и продаването на гласове е престъпление