Брой 11                                                  

20 - 26 март 2009 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Доц. Иван Цинликов

 

Какво представлява диабетът, може ли да се предотврати развитието му и да се избегнат усложненията, какви са правата на диабетно болните. За отговор на тези въпроси потърсихме ендокринолога доц. д-р Иван Цинликов. Той беше един от участниците в срещата, инициирана от РЗОК - Плевен, с асоциация "Диабет", която е първата за годината от поредицата работни срещи с различни групи болни.

Според статистиката всяка година 3,8 млн. души умират от захарна болест, нови 7 млн. се разболяват, а 50% от хората със заболяването дори не знаят, че го имат. В България с диагноза диабет са близо половин милион души.

В Плевенска област диабетиците са 11 хиляди, 3 хиляди от тях на инсулин. Всеки втори от болните е с усложнения.

 

Диабетът е колесница,

управлявана от пациента

 

Доц. д-р. Иван Цинликов е роден на 11.02.1949 г. в с. Пелишат, Плевенско. През 1974 г. завършва висше медицинско образование в Плевен, специалност "Вътрешни болести" и "Ендокринология". Работи във Военна болница - Сливен (1975). Асистент (1978), старши асистент (1981), главен асистент(1984) в катедра "Пропедевтика на вътрешните болести" в Медицински университет - Плевен. През 1990 г. защитава докторска дисертация на тема: "Диабетна микроангиопатия". Доцент (1991) и ръководител катедра (1992). Научните му интереси са в областта на диабета, заболяванията на щитовидната жлеза, алкокол-индуцирания Кушинг-синдром, съдовите увреждания при диабетици, имунологични заболявания при пациенти с диабет и др. Въвежда тънкоиглената аспирационна биопсия на щитовидната жлеза в практиката си.

Вицепрезидент на Научното дружество по вътрешни болести, член на Българско дружество по ендокринология и на Европейска асоциация по диабет. Консултант в РЗОК - Плевен.

Интервю на
Мая ПАСКОВА

- Доц. Цинликов, как човек се разболява от диабет?

- Висок процент от диабетиците са придобили заболяването по наследствен път. Само 10% са с т. нар. придобит диабет - в следствие на други заболявания, като възпаление на панкреаса, в който се намират "лангерхансовите острови", където се произвежда инсулинът. Продукцията на инсулин намалява, няма кой да понижава кръвната захар и това вече е предпоставка за развитието на захарната болест. Ние разглеждаме диабета в две направления като първопричина - едната е намалена продукция на инсулин, другата е, когато има добра продукция, но действието му в периферията е намалено поради намалена чувствителност на тъканите, които са отговорни за това.

- Може ли прекалената консумация на сладки неща, стресът и други причини да провокират появата на диабет?

- Това са фактори, които изявяват заболяването, ако го носим като генетична предопределеност. Но сами по себе си не могат да бъдат причина.

- Кои са първите симптоми на болестта?

- Оплакванията, които най-често водят пациентите при нас, са съхнене на устата, повишена жажда, често уриниране - 5 - 6 до 10 пъти на нощ (разбирате, че този човек не може изобщо да спи), загуба на тегло. Не са редки и случаите, когато по проявите на диабета и колеги от други области могат да поставят диагнозата. Дерматолозите заради честите инфекции на кожата - циреи, гинеколозите, невролозите заради т. нар. диабетна полиневропатия, която се изразява в намалена чувствителност, мравчене по кожата, болки понякога, чувство на студ. Или пък очните специалисти - едно от усложненията на диабета е намалението на зрението и това е едно от заболяванията, които са най-честата причина за слепота в света.

- Кога се появяват усложненията?

- По принцип, когато поставим диагнозата, една значителна част от усложненията вече ги има за съжаление. И затова пациентите, които имат близки с диабет, трябва да бъдат много внимателни и да се профилактират редовно, за да можем навреме да ги предупредим, а също да намалят консумацията на сладко.

- Коя е нормалната консумация на сладко?

- Това е много индивидуално, всеки организъм се справя по различен начин. Болните от диабет обичат сладко, а още от древността битува една мисъл на латински, която в превод значи "Всеки диабетик е лъжец". Защото той си похапва скришом сладко, а казва, че не яде. Но това той не го прави, защото няма воля, а защото чувства необходимост. Диабетът е състояние, при което клетката се къпе в захар поради високото съдържание на кръвна захар, но тя не може да бъде използвана - не доставя нужната енергия на организма и тогава пациентът, за да може да си извършва нормалните ежедневни дейности, усеща нужда да изяде нещо сладко. И се получава порочният кръг - повече захар, която не се усвоява и тогава се появяват усложненията, за които говорихме.

- Диабетиците трябва ли да спазват строга диета?

- В народната медицина има лечение с храна, защото това, какво ще консумираш, е от значение за здравето. Много е важно в едно семейство какъв е хранителният режим. Ще видите, че там, където са по-пълни дядото, бабата, майката и децата вървят така. От една страна има наследственост, но от другата е начинът на хранене, който определя развитието на много заболявания. Затлъстяването е рисков фактор за развитието на диабета. 80% от болните от втори тип диабет са затлъстели. На времето бяхме много строги по отношение на диетата - настоявахме пациентите да я спазват стриктно, бяхме променили съотношението въглехидрати - белтъчини - мазнини, като бяхме намалили много въглехидратите за сметка на белтъчините. Това се оказа не най-доброто нещо за пациентите и през последните години беше направена сериозна ревизия. Все пак диабетиците трябва да избягват всичко, което е приготвено с обикновена захар. Единственото съображение е, че тя се резорбира много бързо в червата, бързо навлиза в кръвта и тъй като панкреасът не може да отговори адекватно и да отдели нужното количество инсулин, за да следва това покачване на кръвната захар, се получава разминаване - висока кръвна захар с малко инсулин. При условно здравите като нас, когато си хапнем шоколад и кръвната захар започне да се качва, инсулинът също се повишава и покрива нуждите на организма. Някои плодове като банани, грозде, смокини, круши, също съдържат много захар, докато ягоди, малини, ябълки са позволени. Разрешаваме на нашите пациенти, когато са компенсирани, да си хапват дори торта. Медът също е разрешен, но в малки количества. Другото важно нещо, освен диетата, е режимът на хранене, особено при болните на инсулиново лечение, затова защото по това в колко часа се хранят болните, се настройва лечението, тъй като за различните видове храни е необходимо различно време да могат да бъдат разградени и да се стигне до изходно ниво на състоянието на кръвната захар. Ако се хапне нещо сладко за закуска, това време е около два часа. Но ако освен въглехидратите хапнете повече белтъчини, една английска закуска например, времето се удължава на 6 часа. А ако пък храната е предимно мазна, това време става вече 10 - 12 часа. Разбира се ние никога не консумираме само една или друга храна, зависи кое преобладава. Не съм привърженик на така наречените диетични храни. В тях има много консерванти, стабилизатори, които не са полезни, даже са вредни за пациентите. По-хубаво е нещо естествено да си хапнат или пийнат, като съобразяват състоянието си с количествата. По този начин те се чувстват като всички нас. Другото важно за доброто лечение е движението. Едно време казвахме, че диабетът е колесница, която се води от три коня - диета, физическо натоварване и медикаментозното лечение. Води я пациентът и от него зависи как ще се чувства, колко ще е работоспособен, дали ще се развият усложнения и колко тежки ще бъдат те.

- Може ли да се излекува диабетът?

- На практика не. Въпросът е да постигнем оптимална компенсация, за да можем да предотвратим усложненията - засягането на очите, на нервната система, на бъбреците, диабетното стъпало, което е следствие на засягането на периферната нервна система. Целта на лечението е тази - оптимална компенсация.

- Кога лечението е с инсулин и кога - с медикаменти?

- По принцип при първия тип диабет - диабетът на младите хора, лечението е задължително инсулин. Докато при втория тип, диабетът на възрастните, започваме първо перорално лечение - с хапчета. Има много групи лекарства, с които постигаме това. Първата група са така наречените сулфанил-урейни препарати, другата е на метформините. Ако при първата група механизмът на действие е да стимулира панкреасната клетка да произвежда и да отделя повече инсулин, втората група подобрява използването на глюкозата в периферните тъкани. Има и едно странично действие, на което ние се радваме - че притъпява апетита и води до намаляване на теглото. При пълните хора понякога започваме лечение с препарати от тази група. Друга група - алфа-глюкозидазни инхибитори, са лекарства, които намаляват всмукването на глюкозата в червата. Има следващи групи, които подобряват използването на инсулина в периферията и т. н. Групата на пероралните средства е с ограничени възможности. Обикновено след 10 - 12 години възможностите на панкреаса се изчерпват и тогава се минава на инсулин. За да постигнем обаче добро лечение, най-важното е пациентът да помага. Защото лечението на диабета не е само лекарства. То е начин на живот.

- До каква степен касата поема разходите за лечение на диабетиците?

- По отношение на инсулина поема на сто процента лечението. Апаратите за мерене на кръвна захар и тест лентите също според мен са достатъчни, въпреки че някои пациенти не са на това мнение. Но ако си позволим в едно отношение по-голямо покритие, страдат други. Може би е по-уместен диференциран подход, но той пък по-трудно се постига. Някои болни, при които диабетът е по-лабилен, по-лесно изпадат в хипергликемия, имат повече нужда от тест ленти. Обратно - има пациенти с добре контролиран диабет с по-малка нужда. При пероралното лечение има процент реимбоксирани лекарства, но от всяка група има такива препарати. Така че всеки лекар може да направи такава комбинация, че на практика пациентът да не заплаща нищо или много малко.

- Какво се прави във връзка с превенцията и ранното откриване на диабета?

- Ежегодно личният лекар извършва профилактични прегледи на всички здравноосигурени лица от пациентската му листа и попълва анкетна карта. Според резултатите в нея се оценява наличието на риск за възникване на определени заболявания, включително и захарен диабет. Джипито води регистър на рисковите си пациенти и веднъж годишно ги изпраща за консултация със специалист по ендокринология.

- А какви изследвания им се полагат?

- Децата до 18 г. със захарен диабет имат право на 12 прегледа годишно, които включват определяне на общ клиничен статус и изследване на кръвната захар; един път в годината консултация със специалист (нефролог, офталмолог, невролог и др.) и изследвания: кръвнозахарен профил, гликиран хемоглобин, микроалбуминурия два пъти годишно, а холестерол, триглицериди, холестерол и креатин - един път в годината.

Пациентите над тази възраст с диабет II тип на перорално лечение имат право на три диспансерни прегледа годишно при общопрактикуващ лекар, които включват определяне на общ клиничен статус с насоченост към сърдечно-съдовата система (с ЕКГ - един път годишно), изследване на кръвната захар (при необходимост с глюкомер); по преценка на джипито един път в годината болният се консултира със специалист ендокринолог; изследване на гликиран хемоглобин 2 пъти годишно или кръвнозахарен профил - 2 до 4 пъти годишно, както и 1 път годишно изследване на урината за микроалбуминурия. Ако заболяването протича с усложнение, касата заплаща допълнителна консултация със съответния профилен специалист (невролог, офталмолог, нефролог, съдов хирург или хирург) - един път на две години.

При болните над 18-годишна възраст с инсулинозависим захарен диабет касата поема три диспансерни прегледа годишно, които включват общ клиничен статус с насоченост към сърдечно-съдовата и нервната система; един път годишно задължително се прави ЕКГ, а по преценка на лекаря - и при всеки преглед. Два пъти в годината се определя кръвна захар с глюкомер; кръвнозахарен профил, гликиран хемоглобин, седимент в урината - два пъти в годината, креатинин, холестерол и микроалбуминурия - един път годишно и допълнителна консултация със специалист при усложнения.

При необходимост и при преценка от специалист по очни болести на пациенти с диабетна ретинопатия в амбулаторни условия може да се приложи високоспециализирана медицинска дейност "Лазертерапия при очни заболявания". За целта е необходимо специалистът да издаде медицинско направление за високоспециализирани медицински дейности.

- Асоциациите до каква степен помагат на членовете си?

- Това са доброволни сдружения и аз ги намирам за добро начинание. Те информират за много неща членуващите в тях, защото обучението на пациентите е много важно, за да могат да компенсират диабета си. По линия на тези асоциации вървяха помощи, фирми правят дарения.