Брой 45                                                  

14 - 20 ноември 2008 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Васил Антонов

 

Според председателя на областния съвет на БСП в Плевен кметът Найден Зеленогорски не изпълнява предизборната си програма. След отчетно-изборната кампания в областта БСП е подмладена и обновена, твърди местният лидер на столетницата. Депутатът от левицата може и да не съди немския журналист Юрген Рот, ако той се извини публично за клеветите си в своята книга. Васил Антонов е готов да поеме разноските му в Плевен, за да се запознае с фактите.

 

Програмата на кмета се проваля,

мнозинството е пред разпад

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Монтана (тогава Михайловград). Завършил е икономически техникум в родния си град, а след това висше образование в Икономическия институт във Варна. От 1981 до 1985 г. работи в Общинския съвет в Михайловград. В Плевен пристига през 1985 г. и започва работа в окръжния народен съвет. След това е бил зам.-шеф на фирма "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет.

От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на "голямата" Ловешка област. Подава оставка заради несъгласие с икономическата политика на Жан Виденов.

През 1998 г. влиза в частния бизнес.

В момента Васил Антонов е народен представител от Коалиция за България и областен председател на БСП в Плевен.

Баща на трима сина - на 29, 23 и 7 години.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, измина една година от кметските избори в Плевен, в които и вие участвахте. Как оценявате работата на спечелилия Найден Зеленогорски през този период?

- От изборите досега аз умишлено се въздържах от оценки и критики по отношение на кмета, защото считам, че трябваше да му се даде време, за да може да се организира и да започне да изпълнява предизборната си програма. Давам си сметка, че тя е за четиригодишен период и не може да бъде изпълнена за 12 месеца, но това време беше достатъчно поне да започне да се прави нещо, да се планира дейността, да се очертаят ясно приоритетите, да започне реализацията на неотложните проекти. За съжаление нищо подобно не се случи и тази първа година от мандата е загубена за общината и за плевенчани. През този период съгражданите ни виждаха само показност и парадност от страна на кмета, който не пропуска прерязване на лента или публично събитие. Неговата първа задача е да се покаже в местните медии, а не да работи за решаване на проблемите на общината и на хората.

- Кои обещания според вас не са изпълнени и не се забелязва тенденция да се работи по тях?

- Който е запознат с предизборната програма на кмета, без затруднение може да отбележи, че тя е лишена от конкретност. А и без да я четем пунктуално ще видим, че почти нищо не е изпълнено и няма дори заявена готовност да се прави нещо. Например в нея се казва, че ще бъде разработена индустриална зона, в която ще се привличат високотехнологични бизнеси чрез система от местни данъчни преференции. Прави се точно обратното - вместо да се обособи подобна зона, общинските терени се разпродават на парче, само и само да влезе някой лев в продънения бюджет. За бизнеса не само че не се предвиждат никакви данъчни облекчения и преференции, ами новите инвеститори се товарят с непосилни данък сгради и такса смет. Ако ще се прави индустриална зона, нали общината трябва да изгради подходяща инфраструктура. Питам откъде ще се вземат пари, като общинската хазна е с няколко милиона дефицит. Да не говорим за възстановяването на Плевенската опера и построяването на нова сграда за нея, както обеща кметът. Две години се заделят средства в бюджета - през 2007-ма 500 000, през 2008 - 600 000 лв., които отиват за анонимни разходи, а в крайна сметка се оказа, че общината няма средства, за да направи концерти за 10 декември и за Коледа. Разбирам от медиите, че ще се икономисва и от коледната украса. Това говори от една страна за недалновидно планиране на бюджета, а от друга - за управленска немощ и невъзможност да се ръководят процесите в общината.

- Но в програмата е записано, че публично-частните партньорства ще бъдат основен механизъм за привличане на инвеститори в стратегически общински проекти.

- Вие да сте чули за някакво публично-частно партньорство с участието на общината? Аз не съм. А тази форма наистина е удачна и се прилага в много общини. В Плевен обаче под публично-частно партньорство се разбира частни лица да се облагодетелстват от публичната собственост, а за общината да остават само разходите. Аз не съм чул да има идеи и проекти за построяването на три детски заведения за деца от 1 до 7 години - в централната част на Плевен и в кварталите "Дружба" и "Сторгозия", както бе обещано в предизборната кампания. А в същото време местата в забавачниците, особено в яслите, не достигат, което принуждава много млади майки да си стоят вкъщи, вместо да се върнат на работа, да имат по-добри доходи и да се развиват професионално.

- Но все пак остават още три години до края на кметския мандат, може пък дотогава някои обещания да бъдат изпълнени...

- Някои могат и да бъдат изпълнени, но как например ще се преустрои рудер-басейнът в хандбална зала, след като вече с решение на общинския съвет по предложение на кмета теренът е обявен за продажба без никакви условия и не се знае какво ще построи там потенциалният купувач. Това е поредното доказателство за демагогията на градоначалника. Има и редица други обещания, по които изобщо не се работи - платна за велосипедисти по улиците на Плевен, модернизация и подобряване на уличното осветление (точно обратното - кметът призна, че е принуден да го редуцира), по-добра организация на движението и паркирането. Наслушахме се на грандиозни идеи за подземни и многоетажни паркинги, а да се придвижваш или паркираш в рамките на града става все по-трудно.

- Приоритет в програмата на Найден Зеленогорски бе и разработването на проекти по национални и европейски програми, които да докарат инвестиции в общината. Имате ли информация какво е положението в това направление?

- Доколкото аз имам информация, засега общината е реализирала няколко малки проекта, други са в процедура. За някои от тях, като например за сертифицирането на общината по ISO 9001, и ние, плевенските депутати от левицата, сме съдействали в министерствата. Но за съжаление кметът не желае да работи с нас, а от друга страна се конфронтира с правителството. На гражданите обаче трябва да им е ясно, че и за одобрените проекти никой не дава парите предварително, а след тяхното изпълнение. Това означава, че общината трябва да има необходимия финансов ресурс за реализацията на проектите, а аз не знам да са налице средства или пък да е ясно откъде ще дойдат. Единственият вариант е да се теглят кредити, което още повече ще утежни финансовото състояние на общината. Същото се отнася и за обещания гаранционен фонд за неправителствените организации в подкрепа на техните проектни намерения - още едно популистко обещание, което няма как да бъде реализирано.

- Все пак не е ли прав Найден Зеленогорски, че причина за тежкото финансово състояние на общината е световната криза?

- Г-н кметът харесва да коментира световната криза и правителството, но преди да анализира световната криза, първо да се огледа около себе си и да види, че ресорният му заместник по финансите е лекар. Мисля, че повече коментари не са необходими. Според мен е абсолютно необосновано по време на криза да се раздува щатът и бюджетът да се утежнява още повече - общината вече има цели петима заместник-кметове, толкова са и зам.-председателите на общинския съвет. В общината се назначават нови хора по една-единствена причина - пазене на безпринципното мнозинство в общинския съвет. Но аз прогнозирам, че това мнозинство само след няколко месеца ще се разпадне.

- Кметът многократно е повдигал въпроса за общинската полиция, в предизборната си програма даже е записал: "...ще работим активно за създаване на общинска полиция на пряко подчинение на кмета на общината и на кметовете на малките населени места. Чрез нашите народни представители ще направим нашите предложения за промяна в Закона за МВР, за да може общинската полиция да стане факт". Ще има ли в крайна сметка общинска полиция?

- Интересно кого визира кметът като "нашите народни представители" - може би нас, депутатите от левицата, тъй като е известно, че плевенски депутати от СДС няма. Въпросът за престъпността и сигурността на гражданите е много сериозен, но не общинската полиция ще реши проблемите. Сега има общински инспекторат, а ефективността от работата му е нулева. На всички е ясно, че той се използва за политически цели. Вече има и ресорен зам.-кмет по сигурността, а вместо положението в общината да се подобрява, става все по-зле. Ако през последните години е направено нещо за борбата с престъпността в Плевен и региона, то се дължи на Румен Петков и неговата работа като министър на вътрешните работи. Освен голямото разширение на областната дирекция на МВР в Плевен, беше сериозно обновен автомобилният парк, увеличени са щатовете в РПУ-тата и са подобрени условията на работа на полицаите. Но за да има резултати в опазването на обществения ред и борбата с престъпността, трябва да се обединят усилията на държавата - най-вече в лицето на МВР, и на общината. Разбира се, в този процес активно трябва да се включи и гражданското общество.

- Не смятате ли, че голяма роля за победата на Найден Зеленогорски преди една година изигра и учителската стачка, която съвпадна с изборите? Тогава той ги подкрепи, обеща да им вдигне осезаемо заплатите, да няма съкращения (това е залегнало и в програмата му)...

- Аз много уважавам учителското съсловие, винаги съм поддържал контакти с негови представители, помагал съм с каквото мога на училищата. Ценя труда на педагозите, знам, че заслужават много повече не само като възнаграждения, но и като обществен престиж, като признание от страна на обществото. Но със съжаление трябва да отбележа, че миналата година по време на стачката кметът се възползва от справедливото им недоволство и с присъщата си демагогия яхна проблемите им, обеща им всичко, за да спечели гласовете им. Сега плевенските учители виждат, че са били безскрупулно излъгани, но те освен че са интелигентни, са и достойни хора, стискат зъби и си правят изводи.

- В Плевенска област приключи отчетно-изборната кампания на БСП. Като областен председател как я оценявате?

- Всички конференции на БСП в 11-те общини на областта бяха проведени според предварително утвърдения график и преминаха в атмосфера на откритост и обективност. Разбира се, не си затваряме очите пред основни проблеми като липсата на информация за постигнатото от БСП в управлението на страната, неудовлетворени надежди, свързани със свръхочаквания, непремерени и неизпълнени обещания, проява на апатия в общините с незадоволителни резултати на местните избори, ниската база на доходите и др. Появиха се и "партньори", които декларират винаги привързаност към силната БСП, а избраха постовете и благините на местните управления. Тук в най-чист вид разбирайте и Плевен.

Наред с посочените проблеми бяха изтъкнати и резултатите. Най-позитивните характеристики на тазгодишната кампания са подмладяването и обновлението в ръководствата и на основните, и на общинските структури. Имаме четирима новоизбрани председатели на общински партийни съвети - в Левски, Искър, Кнежа и Гулянци. Наскоро нови лица застанаха начело на БСП и в общините Пордим и Червен бряг.

Искам да подчертая, че навсякъде приемствеността бе водеща при промените, с изразено уважение към приноса и почтеността на досегашните лидери, от които очакваме да продължат със своя опит и качества да играят важна роля в организационния живот и във формирането на политиката на БСП по места. Подобрява се и балансът между половете - досега имахме само една жена начело на ОбПО - в Долни Дъбник. След конференциите дами оглавиха и организациите в Искър и Левски. От областта са избрани 52-ма делегати за 47-ия конгрес на БСП. Сред тях са всички досегашни членове на висшия съвет на БСП (което според мен е оценка за тяхната работа), председателите на общинските партийни съвети и експерти в различни области. На висшия социалистически форум Плевенска област ще представляват и четирима социалисти с национална известност - председателката на ДАМС Весела Лечева, популярната журналистка Велислава Дърева, синът на безсмъртния плевенчанин Емил Димитров - Емил Емилов Димитров, внукът на нашия земляк Пеко Таков - Иван Таков. Категорично мога да заявя, че в Плевенска област кампанията беше изключително позитивна, организациите са стабилни и мобилизирани за успешното завършване на управленския мандат и за постигане на такъв резултат на предстоящите парламентарни избори, който ще позволи на БСП отново да участва в управлението, за да може да продължи тенденцията на подобряване на социално-икономическото развитие на страната.

- Колко депутати от БСП ще има според вас Плевенска област в следващото Народно събрание?

- Това ще зависи от много фактори, най-вече от това колко политически сили ще прескочат 4-процентната бариера. Целта, която си поставяме в регионален план, е най-добри резултати от всички партии. И съм убеден, че ще я постигнем.

- Въпреки че направихте официално изявление по повод книгата на немския журналист Юрген Рот "Новите български демони", ще ви помоля да я коментирате за читателите на "BG Север". Защо според вас тази книга се появява точно сега?

- Очевидно е защо сега - БСП като основна политическа сила в тройната коалиция е в последната година от успешния си мандат, направи много заедно със своите коалиционни партньори за стабилизацията и развитието на България, и естествено трябва да бъде дискредитирана в навечерието на изборите. Явно поръчителите и хората, които са финансирали книгата, са врагове на Румен Петков, които добре знаят, че една партия най-лесно се дискредитира, като бъдат компрометирани най-силните й фигури. Не знам доколко Юрген Рот е "разследващ журналист", но той със сигурност е поръчков журналист, на когото добре е платено от българските му "източници". Основната им цел очевидно е да се удари Румен Петков като една от най-силните фигури в БСП и в държавата. И тук съвсем произволно се представят "факти", които нямат нищо общо с действителността.

- Има ли неверни неща в главата, която се отнася до вас и отношенията ви с Румен Петков?

- Тук много манипулативно са използвани моите партийни и лични отношения с Румен Петков, за да бъде очернено неговото име. Безбожно се злоупотребява и с един трагичен случай (убийството на д-р Людмил Конов - б. а.) със същата цел. Абсолютни лъжи са изнесените факти, че Конов е убит в хотел "Ростов" (а той бе застрелян пред дома си), както и че по това време, през 2004 г., Румен Петков е бил кмет. Факт е, че мандатът му приключи през 1999 г. Истината е, че и аз, и близките на моя покоен съдружник многократно сме настоявали и писмено, и устно - включително и пред Румен Петков, да се ускори работата по разкриване на престъплението. И се възползвам още веднъж от възможността публично да призова вътрешния министър Михаил Миков и прокуратурата да открият извършителя на убийството. Смехотворно е направо твърдението, че съм "родом от Плевен". Аз съм роден в Монтана, макар че по-голямата част от живота ми е свързана с Плевен. След като не са верни толкова елементарни факти, които в ерата на Интернет лесно могат да се проверят, какво да коментираме останалото? Но все пак аз съм длъжен да кажа някои неща, които плевенчани знаят и които също могат да бъдат лесно проверени. Фирма "КА Груп" купи 40-годишния хотел "Ростов" след вторична приватизация, т. е. от частни лица, а не от държавата. Сделката е била обект на многократни проверки от Агенцията за приватизация и компетентните органи, без да са установени нарушения. "КА Груп" е създадена през август 1998 г. и няма как да е "стояла на входа и на изхода на една фирма за преработка на петрол", тъй като плевенската рафинерия бе приватизирана две години по-рано. (Плевенчани сигурно си спомнят как през 1996 г. правителството на Жан Виденов хариза "Плама" на "Евроенерджи" на цената на 6 апартамента в София - б. а).

- Ще заведете ли и вие дело срещу Юрген Рот, както вече направи Румен Петков?

- Обмислям този вариант, сигурно го обмислят и други засегнати лица в книгата. Но аз предпочитам немският журналист сам публично да признае грешката си. Дори съм готов да му съдействам, като поема разноските му, да посети Плевен, да разговаря с хората и да се запознае лично с фактите. Ако е честен и обективен, само така ще може да отсее истините от лъжите.