Брой 11                                                  

14 - 20 март 2008 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Цветан Цветанов

 

Председателят на ГЕРБ в края на миналата седмица бе в Плевен за областното събрание на местната структура. Специално за читателите на "BG Север" той коментира отношенията на неговата партия с кмета Найден Зеленогорски, необходимостта от предсрочни избори и вероятната коалиция в бъдещия парламент.

 

Зеленогорски използва

администрацията като

репресивен апарат

 

Цветан Цветанов е роден в София на 8 април 1965 година. Завършил е НСА и право в УНСС. Специализирал е противодействие на глобалния тероризъм и незаконен трафик в Генерална дирекция на полицията в Мадрид. Завършил е курс по мениджмънт в Международната академия за кадри на закононалагащи органи в САЩ. Специализирал е в Сикрет сървис във Вашингтон, изкарал е курсове на ФБР, Департамента за вътрешна сигурност на САЩ и Международната академия по правоохраняване. От 2001 до 2005 г. Цветан Цветанов бе оперативен помощник на главния секретар на МВР Бойко Борисов и шеф на сектор "Ръководство на МВР", а след това зам.-кмет на София. Лидер е на партия ГЕРБ от учредяването на политическата формация.

Семеен, с две дъщери на пет и тринадесет години.

 

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Цветанов, ще има ли промени в плевенското ръководство на партия ГЕРБ след резултатите от местните избори?

- Вие сами разбирате в каква среда сме работили по време на изборите. И като отношение на местната власт в лицето на Найден Зеленогорски, и от страна на основния ни опонент на национално ниво БСП. Естествено, не беше никак лесно на колегите в областта. Да вземем за пример една община Долни Дъбник, където Венци Върбанов водеше твърде агресивна кампания. Така че според мен колегите положиха максимални усилия и успяхме да постигнем резултати, с които да бъдем сериозен коректив в общинските съвети и да имаме своето представителство в местната власт. Тези резултати ни мотивират да работим много по-усърдно след приключване на изборите. Това, което си поставяме като цел, е да бъдем много активни, да стигнем до последното село с най-малко жители, и то да отидем сега, а не преди поредните избори. За краткото време на политическо съществуване на партия ГЕРБ успяхме да изградим своите структури в областните градове и в голяма част от по-малките общини, поставили сме си задача до месец септември да имаме структури във всяко едно населено място. Искаме и водим политика близо до хората и смятам, че това е начинът, по който можем да върнем доверието към политическите сили. Що се касае до оставките - мисля, че в настоящия момент не са необходими. Как мога да обясня на хората, които дадоха всичко от себе си, някои от тях бяха подложени на истински тормоз и напуснаха града си да търсят препитание в друг град, че ще ги сменяме, защото някой си искал това? Ние сме партия, която има принципи.

- Как ще коментирате това, което се случи на шефката на Северняшкия ансамбъл Лилия Тошева и отношението на Найден Зеленогорски?

- Лили Тошева бе принудена от кметската администрация да напусне родното си място и да търси препитание в чужд град. Мисля, че това, което направи Найден Зеленогорски, е несъвместимо с принципите на демокрацията, с които България живее. За мен е важно, че успяхме да върнем духа на Лили, защото след изборите, когато я видях, тя бе един отчаян човек, изгубил всякаква надежда. Явно за Найден Зеленогорски критерий за работа е това кой е послушко и кой не е послушко. За нас критерият е кой може и знае.

- Не съжалявате ли все пак, че не подкрепихте Найден Зеленогорски за кмет? Сега щяхте да имате още един град на картата на партия ГЕРБ...

- Не с цената на всичко искаме да влезем във властта. Най-лесно за нас беше да подкрепим Найден Зеленогорски. Но очакването на хората е да има промяна на сегашното статукво. Ние искаме открито управление, а вие виждате какво е отношението на кметската администрация към членовете на ГЕРБ. Представете си, стигна се дотам в Плевен да има репресивен административен апарат, който да бъде впрегнат, за да се неутрализира и да бъде уволнена, да бъде унижена шефката на Северняшкия ансамбъл Лили Тошева! Това е просто недопустимо във времето, в което живеем. И още повече, това да го направи един мъж към една дама. Ами бъди поне кавалер! Нещо повече - този човек се счита за демократ! Да считаш за първи враг местната структура на ГЕРБ - това няма как да го обясни дори на неговите си избиратели. И на други места се стигна да парадокси. Давам пример - в Монтана, с цената на това да бъдат против ГЕРБ, се обединиха в решенията си СДС и БСП.

- Явно плашите всички...

- За нас е важна оценката на хората. И ще си позволя един призив - нека всички отидем да гласуваме на следващите избори. Защото високата избирателна активност ще даде реалната представителна извадка в следващия български парламент. Нека да не оставяме следващият парламент да бъде избран от случайността или от корупционните практики с купуването на гласове.

- Защо като дясна партия в местния парламент в Плевен често не подкрепяте предложенията на кметската администрация?

- Аз смятам, че всяка една община има своите актуални проблеми, които интересуват обществото. Мога да гарантирам едно - предложенията на общинските съветници от ГЕРБ се ръководят само и единствено от интересите на жителите на съответната община. Политическа партия ГЕРБ е реалната алтернатива нещо да се случи в тази държава. Ние ще подкрепим всяко едно разумно предложение, което би могло да дойде и от кметската администрация, ако обаче то е в интерес на жителите на община Плевен. Нямаме тенденция за противопоставяне на кметската администрация. Ние искаме да няма противопоставяне на политическите формации център - дясно, но няма да предадем хората, които са гласували за нас. Аз съм убеден, че кметът и кметската администрация би трябвало да се радват на разумните предложения на нашите общински съветници, защото това е в техен интерес, както и в интерес на жителите на Плевен. Не бих приел критика, когато нашите общински съветници са принципни и искат да излезе наяве всичко, което е направено не в интерес на обществото.

- ГЕРБ ще иска ли оставки заради трагичния инцидент с влака София - Кардам и бяха ли адекватни според вас действията на държавните органи, ангажирани с инцидента?

- Този трагичен и изключително тежък инцидент за пореден път показа неспособността и некоординираните действия на цялото българско правителство по отношение на такава критична ситуация. Когато стана катастрофата аз бях в Добрич, а знаете, че сред пътниците и сред жертвите има много хора от този град. Трябва да ви кажа, че роднините, които се вълнуваха за съдбата на своите близки, нямаше откъде да получат информация. Телефонът, който беше даден, в съботния ден не бе вдиган от никого. Виждате, че все още никой не излиза и не казва защо се случи това. Тази трагедия има своите причини и отговорността, естествено, трябва да бъде понесена от министъра, който отговаря за този сектор.

- Не преиграха ли част от политиците с трагедията на хората?

- Може би някои се възползваха да правят политика от това. Реалностите обаче са такива - държавата не отговори на тази трагедия по адекватен начин. За нас е много важно да излязат наяве виновните за това, което се случи. Нека наистина не коментираме повече, защото в момента трагедията в тези семейства е огромна и с всяко едно говорене по тази тема бъркаме в тяхната рана. Аз съм убеден, че истината като излезе, нещата ще бъдат много ясни и всеки ще си понесе отговорността. Но категорично министър Петър Мутафчиев трябва да си подаде оставката.

- Как ще коментирате спрените пари по програмите ФАР и САПАРД?

- Става въпрос за три милиарда, които всъщност няма да се получат, а българското общество разчита на тях, за да се съживи малко икономиката. Корупционните практики обаче са практика за българското правителство и това показва пълната му неспособност по усвояване на фондовете. Може би усвояването е по друг критерий, за облагодетелстване на определен кръг лица, но не и да бъде в интерес на обществото. Например преди няколко месеца е изградена пречиствателна станция, но тя в момента не функционира, усвоени са парите, открита е демонстративно, а сега е изпочупена. Значи има безстопанственост в държавата.

- Заиграването с "Атака" не носи ли опасност?

- Няма заиграване с "Атака", не виждам такова. Ако говорите за Плевен, те заиграват със СДС.

- Не, питам в национален мащаб.

- Що се касае в национален мащаб, ние категорично и ясно сме заявили нашата позиция за бъдещо управление на страната и начина, по който ще вървим към евентуална коалиция, ако нямаме пълно мнозинство. Политическа партия ГЕРБ се бори за абсолютно мнозинство в следващия парламент, за самостоятелно управление, за да носим пълна политическа отговорност и да не влизаме в безпринципни коалиции. Ако избирателят е определил, че трябва да има коалиции и на партия ГЕРБ не стигат малко гласове, бихме се обърнали и поканили политическите сили, които са членове на Европейската народна партия.

- В един седмичен вестник се прокрадва идеята за програмен кабинет ГЕРБ - БСП, който се подготвял отсега. Вашият коментар?

- Не знам кой дава такива насоки на журналистите от този вестник. Категорично мога да заявя, че последните публикации в този вестник, в това число и тази статия, изобщо не отговарят на истината. Там беше визиран политическият живот на ГЕРБ и се стигна дотам да пишат, че има конфликт между Борисов и Цветанов и едва ли не ние не си говорим. Между нас има доверие, градено осем години и не смятам, че някой е в състояние, дори с такива интриги, да създаде противопоставяне между мен и г-н Борисов.

- Тоест имате добри отношения?

- В политиката екипността е най-важното качество. Аз съм работил с г-н Борисов от 2001 година, когато бе главен секретар на МВР и съм вършил тази работа, която е била успешна за целия мандат. Заедно сме правили това и когато започнахме в Столична община - той като кмет, аз като зам.-кмет. В момента аз съм председател на най-голямата политическа партия, с най-авторитетния и уважаван лидер в лицето на г-н Борисов, който е енергийният носител на всичко това, което обединява хората.

- Категорично с кого няма да направите коалиция?

- Категорично няма да направим коалиция с ДПС и БСП. Това не е отношение към редовите, излъгани членове и симпатизанти на тези партии, защото в момента в България живеят много бедно както членове на ГЕРБ, така и на ДПС, и на БСП, и на Атака и не трябва да има разделение на избирателите на "наши" и ваши", а трябва да има български избиратели. Ние искаме да направим политика в едно бъдещо управление, която да върне доверието на хората към политическите партии. Затова ще бъдем партия, която ще работи за всички български граждани, но няма да направим коалиция с ДПС и БСП. Може би ще ме попитате за НДСВ - тях не ги споменавам, защото вече ги няма.

- Има обаче прилика между НДСВ и ГЕРБ - партии от лидерски тип, които се оформят около една личност. Виждате ли опасност след няколко години ГЕРБ да последва съдбата на НДСВ?

- Не виждам такава опасност. Всяка една партия има своя енергиен носител и това е нейният лидер. Много е важно обаче изграждането и функционирането на партийния живот на една партия. Когато започнаха номинациите на ГЕРБ за евродепутати, за общински съветници, това бяха номинации от местните структури. Те не бяха спуснати отгоре. Това е всъщност проблем, който имат другите партии, защото те пускат парашутистите, знаейки, че имат един твърд електорат, който каквото и да му поставиш, ще гласува за него. Ние искаме да имаме диалог с хората. Затова пет седмици вече аз обикалям страната и провеждаме областни събрания - защото веднага след местните избори трябва да се работи за следващите. Срещите с хората, с местните структури, дават представа за реалните проблеми. Проблемът, който стои в една община като Пордим или Червен бряг например, няма как да го разбереш, ако стоиш в кабинета си в столицата. При срещите с хората се чуват различни мнения.

- Какво ще правите с десните партии?

- Всичко е на принципна основа. С тези, които успеят да влязат в следващия парламент, ако на нас не ни стигне да имаме пълно мнозинство, всичко ще бъде поставено на принципна основа и няма да влизаме в безпринципни коалиции с когото и да било.

- Обикаляте на много места, идват ли хората на вашите събрания? ГЕРБ има ли вече структури на реален политически субект?

- С две категорични победи на два последователни избора през 2007 година партия ГЕРБ е категорично структурирана от българските избиратели като реален политически субект. Това, което в момента става, включително и в Плевен, е, че има желаещи да влязат в ГЕРБ, които са членове на всички партии - СДС, БСП, Атака... Това са хора, които виждат, че политиката, която се води от техните партии досега, не съответства на техния реален живот.

- В тази обстановка в страната виждате ли предпоставки за предсрочни парламентарни избори?

- Това, което наблюдаваме през последните няколко седмици след вота на недоверие, е, че правителството не се вслуша в реалните проблеми, които се поставиха не толкова от политиците, колкото от хората от страната. Предсрочните избори не ги искаме с единствената цел на влезем по-бързо във властта, а ги искаме, защото това е в интерес на България и на обществото. Защото виждате какво се случва със спрените пари от ФАР и САПАРД, трагичния инцидент с влака, това което се случва в сектор земеделие - протестите на зърнопроизводителите, млекопроизводителите... Виждате неефективните реформи в системите на образованието и здравеопазването, които правителството гарантира, че ще направи, но вече трета година не ги извършва. В момента какво се случва в българското образование? С делегираните бюджети правителството прехвърли "горещия картоф" на директорите на училища и на общините. В момента малките общини са принудени да взимат непопулярни мерки и да закриват училища и детски градини. Проблем, който стои пред българското общество. За 2007-а бюджетният излишък е 1,4 млрд. лева. Част от тези пари трябваше да отиде за реални реформи в секторите здравеопазване и образование. Това не се осъществи, а правителството остави този бюджетен излишък, за да си го разпредели в края на годината и да не стигне там, където трябва - в интерес на обществото.

- Смятате ли, че партия ГЕРБ има капацитет да управлява държавата?

- Какво разбирате под капацитет? Политическа партия ГЕРБ, като дойде на власт, няма да подмени всички редови хора в администрацията на държавата.

- Не, става дума за управление на държавата на най-високо ниво.

- Управлението на държавата може да бъде запълнено с необходимия капацитет от хора, които имат волята и ресурса да правят политика в интерес на гражданите. В момента всички политически партии, участвали в управлението на държавата през последните 20 години, нямат политическата воля да се справят с реалните проблеми на българските граждани. Не е толкова сложно. Трябва просто да бъдеш искрен и да имаш политическата воля да изпълниш това, което знаеш, че трябва да се направи. Но не го правят, защото имат икономическата зависимост от други субекти, които не позволяват да бъде направено това.

- За вас лично труден ли беше скокът от правоохранителните органи към политиката?

- Много труден. Никога не съм си представял, че ще се занимавам с политика. Това, което съм си поставил за цел, е да се постарая и да си остана същият - такъв, какъвто съм бил преди да вляза в политиката. Защото човешките отношения и приятелите, които имам от години и с които продължавам да поддържам контакт, за мен са много важни. Човек трябва да знае, че всички сме равни и всеки трябва да е активен, за да можем да подобрим бъдещето на нашите деца.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии.