Брой 42                                                  

19 - 25 oктомври 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Магдалена Иванова

 

Тя е коренячка плевенчанка и както определя себе си - "потомствен опозиционер". Била е член на СДС и е подкрепяла Найден Зеленогорски при избирането му за кмет за първи мандат. Сега обаче, разочарована от неговото 8-годишно управление, тя ни потърси, за да сподели своето недоволство и да покаже на плевенчани истинското лице на досегашния градоначалник.

 

Ако гласуваме за Зеленогорски,

обричаме Плевен на гибел

 

Магдалена Иванова е родена на 31 юли 1938 г. в Плевен. Живее в центъра на града (ул. "Бъкстон") от 4-годишна възраст. Завършва Плевенския учителски институт за прогимназиален учител с математика, физика и музика. Била е солист на всички представителни градски хорове, а в последствие и учител по музика. Ръководител на детския туристически градски хор, получавала е от републикански фестивали златни медали за хорово дирижиране и солово пеене.

Била е член на СДС при избирането на Найден Зеленогорски за кмет в първия му мандат. Сега подкрепя кандидатурата на д-р Петър Керемедчиев.

Синът й Пламен Иванов е депутат от СДС, бивш областен управител на Кърджали, откъдето е съпругата му. Има и дъщеря, която живее в Чикаго, и трима внуци.

Интервю на
Мая ПАСКОВА

- Г-жо Иванова, вие сте била член на СДС, а сега се обявявате против кандидатурата на лидера на партията в Плевен Найден Зеленогорски за трети кметски мандат. Защо? Това означава ли, че сте променила политическите си възгледи?

- Моите убеждения никога не са се променяли и винаги са били антикомунистически, била съм против тези, които независимо в кое време ограбват България и българския народ. Изглежда, че точно така те осъмнаха на 10 ноември 1989 г. - с фирми и заводи зад граница. Един от начините аз да мога да се задържа, беше да бъда изявен учител. И досега учениците ми като ме срещнат ми се радват, минах без прякор и озлобление. Баща ми и преди 9 септември е бил политически затворник два пъти и след това два пъти. Фамилно сме обременени да сме опозиционери. Той казваше: Аз съм професионален опозиционер. Така че, когато дойде демокрацията в Плевен, аз отидох на гробищата не с цветя, а с вестник "Демокрация". На абитуриентския ми бал го пуснаха от затвора в Белене. Причината да го затворят беше злобата към това, че е купил тази къща, в която живея аз в момента. А той просто е продал на майка си, на бедната вдовица имотите, за да я купи. Тогава нямаше мутри, имаше овчари. Оказа се, че простите хора владеят имотното състояние и капиталите на тази държава. И миналата власт се е провалила благодарение на такива, които се нагаждат, за да могат да се облагодетелстват, и сегашната демокрация по същия начин. Останахме излъгани пак заради такива като Зеленогорски. А той не е десен. Така обижда собствената си фамилия, собствените си майка, баща и сестра.

- Какво ви накара да промените отношението си към синия лидер Зеленогорски?

- При първия му мандат аз бях дори в комисия при вътрешните, предварителни избори в СДС. Бях член на СДС и когато Надежда Михайлова посегна на Иван Костов, който, както и да иска някой да го очерни, си остава за мен най-умния политик, най-разсъдливия. На първия тур на изборите през 1999 г. до някое време Найден Зеленогорски губеше от Румен Петков. Прибрах се в къщи, но ми позвъниха след полунощ и ми казаха: Спасени сме, дойдоха от ромския квартал на Славяново 600 гласа и Найден победи. Колко се радвахме, той даже ни разцелува пред клуба на СДС. След това му трябваше обаче само една седмица, за да промени отношението си към хората, да започне когато разговаря с човек да го гледа сякаш е прозрачен, да не среща погледа му. Не дай си Боже пък за нещо да ти потрябва! Когато го избраха за втория мандат аз бях в Прага и съвестта ми е чиста - волю или неволю не съм гласувала за него.

- А сега?

- Сега искам да обясня защо към настоящия момент няма да гласувам за Найден Зеленогорски - по лични и по обществени причини. Според мен той направи така, че в Плевен няма СДС. Намери начин да се нагоди и да манипулира десните. Той може да се види ту до Надежда Михайлова, ту до Бойко Борисов, ту до Иван Костов. Учудващо за мен е, че Иван Костов го подкрепя в тези избори и заяви на откриването на кампанията, че ако е в Плевен, ще гласува за Найден Зеленогорски. Едва ли той знае какви ругатни Найден Зеленогорси публично на събрания изричаше срещу него. Едва ли не го упрекваше, че той е виновен да се получат тези събития, че е провалил СДС на национално ниво.

- Само провалът на СДС ли е причината да не го подкрепяте?

- Аз искам и да задам няколко въпроса към Зеленогорски по повод негови изказвания и интервюта. Едното, което заявява, е, че отворил врати отново хотел "Кайлъка" - символът на град Плевен. Не може хотел да е символът на града. Плевен има Пантеон, Плевен има история, Плевен има минало. Найден Зеленогорски беше в 38-то НС в една парламентарна група със сина ми и Иван Костов направи изявление, че го подготвят и ще го поставят начело на Икономическа полиция в България. Може ли когато е бил номиниран за такъв пост, да не си задава въпроса как и откъде са парите. За Найден Зеленогорски може да е символ този хотел, защото там работещи разказват колко често той отива да вечеря и след това нощува там. Един човек, който има дом в Плевен, не знам какво може да го предизвика да отиде да нощува в хотел.

- Говорите за лични причини...

- Той издаде една заповед, с която откъм западната част на моята къща разреши право за строеж на калкан. Моята къща е със скатен покрив. С други думи - стаята, в която аз пребивавам целодневно, там и нощувам, той разреши да й се зазидат входът и единственият прозорец. Поведох борба и успях в съда. Сега общината трябва да ми възстанови разноските по делото. Като на толкова много хора е причинил подобни щети, що за наглост е това да продължава да иска да му дадат шанс. Толкова милозливо заявява по телевизията, че той не си е довършил ангажиментите към плевенското гражданство. Има някои неща, които не си е довършил, но те не са ангажименти. Ако са разумни плевенчани няма да му дадат възможност да си довърши започнатото. Колко документи е подписал с противозаконно съдържание и колко дела е загубил в съда? Защото се носи в града мълва, че който не е завел дело срещу общината, той не го е спечелил. Достатъчно е само да имаш желание да го заведеш. Зеленогорски има самочувствието на собственик на този град.

- В какво според вас се изразява собственическото му отношение към Плевен?

- Вижте какво става на площада. За този площад аз съм се самооблагала. Имаше и бригади, на които съм ходила да редя плочките. Не знаех, че след това всички мероприятия от типа "Панаир в Садовец" ще се провеждат на този площад, ще се забиват железни клинове, ще се изпотрошат плочките. Пред нас има миропомазани хора, не знам на какъв принцип, които си паркират колите точно на тези плочки. Нощно време вървят камиони, докато преди 1989 г. се спираха деца с колелета. Той си позволи и друго нещо. Оказа се, че Найден Зеленогорски открива Градската градина. Същата, на която моя свекър преди 60 години е правил осветлението. Той какво открива - няколко бордюра? А след това и каскадата, на чието откриване преди години аз съм дирижирала 4 хора. Сега аз мечтая да дойде да открие моята улица. Тази улица "Бъкстон", от която се вадят по мое усмотрение не по-малко от 500 лв. на ден от паркиране. Сложи се бариера, почистване на паркинга няма, те си пълнят джобовете, а моята къща се пълни с прах. Паркингът е изоран, за разлика от пространството около блока на Найден Зеленогорски, където се направиха пейки, бордюри, асфалтира се, хората от временната заетост облагородиха наоколо. Фрапираща е разликата. Пред общината е същото. Там непрекъснато има хора, които сменят цветята, поливат ги, а отсам, откъм Партийния дом, понеже гледа прозорецът на областния управител, той да си оправя неговата градинка. Помолих за ремонт на улицата. От общината ми отговориха с писмо, че "Бъкстон" е от второстепенната улична мрежа на Плевен, настилката е в относително добро състояние и че през последните години общината отделя голямо внимание и средства за подобряване на уличната мрежа и тротоарите в града. Но тези средства били ограничени, поради което усилията на общината били насочени към първостепенната улична мрежа. Да оставим настрана чалгата, която звучи навсякъде. Аз съм между няколко заведения. Може да им се иска да ми кажат да се махна оттук. Но ще се махна тогава, когато Господ реши. Баща ми купи къщата и тогава нямаше нито мутри, нито чалга около нас. Относно паркирането, контролът трябвало да се осъществява от упълномощените от Министъра на вътрешните работи служби. Имам едно усещане, че полицията и общината непрекъснато си прехвърлят топката. Искат общинска полиция, но тя не е за да защити гражданите, а да пази тях от гражданската любов.

- Впечатленията ви само от центъра на града ли са?

- Голям любител съм на парк "Кайлъка". Всяка сутрин ставам в 7 часа и отивам до Бригадирската поляна. Там си чета вестника и се връщам. Много ме подразни едно изказване на Зеленогорски, че областният управител му пречи Кайлъка от държавна собственост да стане общинска и така да поеме грижата за него. Той иска да направи общинска собственост парка, за да може да продаде и земята под строежите. Тази земя обаче не е нито на общината, нито на държавата. И ако се освободи от държавна трябва най-напред да се уведомят по закон автентичните собственици, а аз имам списък, заверен в Държавния архив от миналата година, и те са на брой 199 човека. И никой от тях досега не е въстанал. И аз като тях си мисля, че това е едно природно богатство, един имот на град Плевен, а не на отделни личности и е полезен да съществува в този си вид. Като не бил общински, не можели да го поддържат - това са лъжи и измами. Ако се смени собствеността ще стане като в град Елена - бариера, забрана, в частен имот не се влиза или най-малкото ще си плащаме такси, за да влизаме там.

- Като дългогодишен деятел на културата и образованието в Плевен какви са впечатленията ви от днешното им състояние?

- Ще отговоря на въпроса ви с въпрос. Колко културни институции унищожи и разсипа Найден Зеленогорски и защо докато той беше непрекъснато посетител на концертите на филхармонията в залата на читалище "Съгласие", сега вече не влиза вътре? Нима личното му отношение към Ивайло Атанасов му диктува отношението към класическата музика? Като е бил и член на настоятелството на това читалище. Не без негова помощ се разбиха и операта, и всичко. Вижте какво е отношението му и към другите културни институции, чиито ръководители клонят към ГЕРБ. Когато искаш да уволниш някого или да назначиш свой човек винаги обявяваш конкурс. Той непрекъснато по концерти и театрални представления дъвче дъвка. И на концерта на Херберт фон Караян, който се излъчваше на запис на площада, го прави, нещо което за един градоначалник е недопустимо. През цялото време пък откъм ДНА-то се чуваха звуци от сватба на ромите от Буковлък и те се надсвирваха с концерта. Хората се оглеждаха, а аз не се сдържах и попитах: "Какво гледате, нали циганите ни избират кмет. На тях трябва да им се даде пълна свобода да правят каквото си искат".

Дал и 1 000 лв. на учителите. Защо? Найден Зеленогорски няма близки деца тук, за да се вълнува за плевенските учители. Неговото дете учи в София.

Много бил направил за града. Като попиташ какво - "Билла", "Кауфланд"... Но аз съм видяла "Билла" преди 17 - 18 години в Прага. Найден ли я е направил там? Във всички други български градове той ли я е направил?

- Намеквате за корупция?

- В града всички казват: Найден е най-богатият човек в Плевен сега. А той се появи по телевизията, където го попитаха действително ли е това и отговори, че един апартамент има, на който едва сега изплаща кредита. Дори така да е, за 8 години да си го изплатиш само с кметската заплата... А на него му направиха и ремонта безплатно с общински пари, хората виждат и говорят. Интересно как би отговорил на това.

Оградил се е само със съмнителни бизнесмени с висящи дела и с жители от Садовец. Моя ученичка ми каза, че работи в общината, защото той й намигнал и й казал: Хайде да те назнача сега, докато съм кмет. Качествата й не коментирам, защото не си плюя по учениците, както и те не плюят по мене. Но е факт, че половината община е от Садовец. Една приятелка имам, която, твърдя, че е комунист, но е безкрайно образована, не е корумпирана и е много кадърна. Още по време на първия си мандат Зеленогорски я изхвърли от общината, защото не се вписва в картинката. Другата реклама, която се опита да си направи наскоро, е на ул. "Дойран" 4. Стоварвали пейки от едни камиони и викали - излезте, жени, да видите какво ви подарява кметът. Обаче там живеят твърди бивши партийки и никой не се е повлиял от призива. Само ще ползват пейките. Той ако е знаел, нямало е да ги сложи.

- Щом няма да подкрепите Зеленогорски на тези избори, тогава за кого ще гласувате?

- Сега се ориентирах към Европейски демократичен път и с най-големи симпатии и вяра подкрепям д-р Петър Керемедчиев. Във външния му вид, в начина, по който гледа, не личи лицемерие. Дано не съм се излъгала и този път, защото вече нямам време. Ако на балотаж остане който и да е с Найден Зеленогорски, аз ще гласувам за другия, дори и за комунист. Докато Румен Петков беше кмет на Плевен, аз проблеми не съм имала, въпреки убежденията си. И призовавам всички да направят като мен. Да не допуснем унищожаването на Плевен.