Брой 39                                                  

28 септември - 4 oктомври 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Любомир Петков

 

Младият лидер на БСП в Плевен е водач на листата за общински съветници на левицата. Той твърди, че в кампанията столетницата и нейните коалиционни партньори максимално ще търсят прекия диалог с избирателите.

 

БСП в Плевен залага

на екипността и професионализма

 

Любомир Ангелов Петков е роден на 6 септември 1976 г. в Плевен. Завършил е история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализира международен бизнес и мениджмънт.

Работил е като водещ в общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север".

От есента на 2005 г. е председател на ОбС на БСП в Плевен, член на висшия партиен съвет. Кандидат за евродепутат в листата на Платформа "Европейски социалисти".

Женен, с дъщеря на шест месеца.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, кандидатът на БСП за кмет на Плевен е Васил Антонов, а вие сте водач на листата за общински съветници. Това не говори ли за някакъв разнобой в партийните редици?

- Преди всичко в тези избори ние залагаме на екипността. Фактът, че водачът на листата е различен от кандидата за кмет показва, че ние тръгваме в тази кампания силно мотивирани и с достатъчна доза убеденост, че Васил Антонов ще бъде кмет на Плевен през следващите четири години. Целта ни при формирането на листата бе да покажем политическия и експертния капацитет на левицата не за да надуем предизборно мускули, а за да лансираме пред обществото един екип, който в общинския съвет (ОбС) ще може да прави политика. Защото пред политическите сили в тези избори стои едно голямо предизвикателство - да възвърнат функциите и ролята на местния парламент като орган, който действително формира политика, а не узаконява чужди решения.

- Кои са според вас основните предимства на листата като състав и структура?

- Преди всичко листата беше формирана на базата на ясни критерии. Нейното представителство във всички зони - от първо до 51-во място, се определя от сферите, в които ОбС като орган формира политика на базата на постоянните комисии в него. Експертността и утвърденият обществен и професионален авторитет на кандидатите са най-голямото предимство. Този път, и предполагам за разлика от всички политически сили, в листата на БСП е заложен принципът преди всичко на професионализма над партийността. Знаем и оценяваме какво е отношението на обществото към теснопартийните листи и резултатите, които след това те дават в управлението. Затова ние сме се стремили освен политическата съпричастност да търсим и експертността и участието на гражданското общество. Аз не си спомням толкова широко представителство на гражданското общество от различни сфери в листа на левицата.

- Колко са представителите на гражданското общество?

- Коалиционните партньори и гражданската квота в листата представляват 40 процента от нейния състав. Което означава, че ние тръгваме в тези избори с идеята да включим гражданското общество в процеса на вземането на решения - нещо, което липсваше и беше един от най-тежките пороци на досегашния модел на управление. Даваме ясен знак, че търсим различен модел с този тип подбор на представителите в листата. Друга силна страна е, разбира се, и обновлението. БСП е традиционна политическа сила и е била в местната власт през всичките години на прехода - и в управление, и в опозиция. БСП е политическа сила, която в тези избори показва, че има и политическата воля, а и последователността да реализира своите кадри. Обновлението в листата не е самоцел, то почива на принципа действително да предложим в конкретната политическа ситуация най-доброто, с което разполагаме. Имаме представители във всички важни сфери на знакови места. Като общо звучене листата предлага на гражданите визията за широк екип, който има потенциал да управлява. Последните места също са заети от знакови и авторитетни личности за Плевен, които със своето име и позиция в обществото могат да привлекат доверие, макар че няма да бъдат общински съветници.

- Казвате, че имате широко представителство на коалиционни партньори и гражданска квота, а в същото време се регистрирахте като Българска социалистическа партия. Това не е ли противоречие?

- Идеята да регистрираме листата под наименованието БСП е още един знак за нашата отговорност. С цялото уважение и позитивно отношение, което е било винаги последователно към нашите коалиционни партньори, в продължителните разговори, които завършиха с подписването на предизборно споразумение, ние изтъкнахме необходимостта да покажем различното по отношение на наименованието на листата за общински съветници. Докато десницата и представителите на сегашния модел на управление се крият зад измислени имена и измислени коалиции за тези избори, ние търсим ясната отговорност и ясния знак пред обществото, че не се притесняваме от свършеното досега в местната власт. Ще гледаме в бюлетината различни коалиции, които са все за Плевен и все са коалиции, но коалиции, които в общи линии търсят да прикрият или политическата несъстоятелност, или както е в случая с представителите на модела "Зеленогорски" и управленското неумение, което демонстрираха през последните осем години. Ние нямаме от какво да се крием, мисля, че марката БСП носи достатъчно отговорност и авторитет, за да застанем зад него и да работим за спечелване на общественото доверие.

- Има доста досегашни съветници и други авторитетни личности, които не са включени в листата или се намират на неизбираеми места. Това не предизвиква ли някакво недоволство, те ще бъдат ли достатъчно мотивирани да работят за кампанията, знаейки, че няма да станат общински съветници?

- Важното, което трябва да се каже, е, че решенията за състава на листата, както и за кандидатурата на Васил Антонов за кмет на Плевен, бяха взети с пълно единодушие, което говори ясно за нагласата, която имат и досегашните представители в местната власт, и авторитетите и кадрите на БСП. Към хората, които няколко мандата са били в местната власт и сега не попадат в листата, единственото отношение, което левицата може да има, е благодарност и уважение за положените усилия и вложения професионализъм и авторитет в работата през всичките тези години, в които сме отстоявали единствено интересите на гражданите. Идват моменти в политически процес, в които смяната на лицата и на носителите на политиката се случва неминуемо. Такъв е и сегашният момент, когато ние правим заявка за управлението след 8-годишен опозиционен период, през който естествено израстнаха и нови кадри, и нови професионалисти, които търсят своето място и имат адекватна на конкретната политическа ситуация подготовка. С обновлението в листата ние не просто сменихме едни кадри с други, а осигурихме и онази приемственост, която ни е необходима да продължим последователната политика на БСП в следващия управленски мандат. Защото освен новите имена присъстват и утвърдени местни парламентаристи и хора от лявото политическо пространство, които осигуряват действително гаранциите, че БСП ще влезе с летящ старт в следващия мандат на управление.

- Каква е политическата оценка на БСП за работата на досегашния общински съвет?

- Аз преди време изрекох една фраза, зад която продължавам да стоя. За последните осем години ОбС като орган в Плевен вместо да развие позицията си на формиращ политиката на нашия град и нашата община екип, се превърна в изпълнител на политиката, която лансират кметската администрация и лично кметът. Аз казах, че общинският съвет се е превърнал в мокър печат в ръцете на кмета и мисля, че ако има някой, който трябва да се извинява в случая, са онези представители на мнозинството, които спомогнаха ОбС да принизи своето място до такава степен.

- С какво смятате, че вашата листа за съветници се отличава от останалите, за да ви гласуват избирателите доверие?

- Трудно е да се каже на този етап, когато основният политически опонент все още няма формирана листа (интервюто е взето на 24 септември - б. а.). Причините са ясни - опитът да се демонстрира някакво мнимо единство на десницата в Плевен води до вътрешни пунически войни. В нашата листа няма клиентелизъм и затова ние успяхме да постигнем онази балансираност, която ни беше нужна. При нас отсъства критерият политическа и лична вярност за сметка на собствено мислене и амбиция за формиране на политика - нещо, което 8 години гледаме в дясно. Няма да допуснем в следващия мандат при едно широко мнозинство на левицата ние да имаме двама - трима говорители и двадесетина човека миманс, както беше досега в ОбС. Разликата между нашата листа и тези на всички останали политически сили е, че тя има една висша цел - да спечели изборите. Докато листите на много от политическите сили, които са се регистрирали за участие в тази кампания, целят преди всичко влизане в ОбС. За нас не просто участието в местния парламент е важно, за нас е важно участието ни да бъде такова, че политиката на града и общината през следващите четири години да се определя от нас като политическа сила.

- Политическата конфигурация в момента е такава, че едва ли някоя партия или коалиция ще има самостоятелно абсолютно мнозинство в местния парламент, вероятно той ще бъде доста шарен. Как смятате да работите в един такъв разнороден ОбС , по какъв начин мислите да реализирате вашите идеи?

- Това, че бъдещият ОбС при очертаната политическа ситуация може да се окаже много шарен, не бива да плаши никого. Сигурно досегашният модел на управление на общината и неговите представители са силно стресирани от тази възможност, защото те свикнаха да работят при един политически комфорт, който анонимното мнозинство в дясно гарантираше чрез представителството си. Ние сме партия, която не затваря врати, а напротив - търсим позитивната енергия на останалите политически субекти, за да работим за доброто на града. Убеден съм, че ние сме политическата сила, която може да бъде генератор на енергията, необходима за формирането на широко мнозинство около добрите решения. Не сме привърженици на безпринципните коалиции, това е ясен знак и от националната политика на БСП, не сме привърженици и на капсулирането и отричането на възможността на която и да е друга политическа сила да участва в процеса на вземането на решения и ще покажем този диалогичен и партньорски модел в новия местен парламент.

- Кои са вашите основни приоритети като листа за общински съветници и доколко те съвпадат с управленската програма на кандидата на БСП за кмет?

- Ако трябва да отговоря с едно изречение в духа на екипността, с която ние тръгваме в тази кампания, приоритетите на бъдещата група общински съветници няма как да се различават и не се различават от приоритетите на кандидата за кмет на общината, който, убеден съм, ще изпълнява тази функция през следващите четири години. Подготовката на тези приоритети е наша обща задача и ние я изпълнихме с общи усилия и с възможностите на всички, които ще участват в тази предизборна кампания. Що се касае до конкретните приоритети, е трудно да откроим два или три, защото една от най-големите слабости на досегашното управление през всичките тези осем години бе, че то не умееше да очертава приоритети и да модулира развитието на града. Липсват ясни, разпознаваеми политики във всички сфери. Няма как за нас като левица и като хора, принадлежащи към тази кауза, да не поставим като висши приоритети здравеопазването, образованието, повишаването на жизнения стандарт. Това са комплексни въпроси, които са и взаимно свързани и които изискват от ОбС действително ясни стратегически решения. Досегашните управляващи нямат ясна политика нито за развитието на образованието в общината, нито за развитието на икономиката и основно производството. Сега има сериозни предизвикателства, свързани с процеса на децентрализация, и пред местната власт се открива възможността със собствени усилия, визия и политика да работи за привличането на инвестиции. В тази посока ще бъдат ориентирани и нашите предизборни обещания и ангажименти и в тази посока ще работим през следващите четири години. Всички политически сили сигурно ще направят заявка за това, че ще работят за повишаването на жизнения стандарт и благосъстоянието на гражданите, но моят призив към избирателя е да се поинтересува от това как смятат да го направят. Защото лозунги ще има много, но конкретните политики и визии за развитието на нашата община в една или друга посока обаче няма да бъдат толкова много. Аз съм убеден, че преценката и подкрепата в тези избори ще бъде наистина на базата на прагматичното отсяване на възможностите за правене на политика от елементарното политиканстване.

- Говорите за децентрализация, която безспорно ще продължи, тъй като това е изискване и на ЕС, но в същото време общините все още в доста голяма степен зависят от изпълнителната власт в държавата, а и самата изпълнителна власт дава големи възможности за финансиране на различни проекти. Според вас на какво ниво са в момента отношенията местна - централна изпълнителна власт и в каква посока трябва да бъдат променени?

- Този диалог е едностранно прекъснат от страна на Плевенската община. Аз съм свидетел, че през последните две години централната изпълнителна и законодателната власт правят много за развитието на нашата община. Необходима е коренна промяна в разбирането за това що е местна власт и къде стои отговорността й спрямо националното управление на държавата. Не може ангажираността на местната власт да се изчерпва с отдаването на помещения на една или друга държавна институция, което да се изтъква с повод и без повод като фактор за добронамерено отношение. Истинското партньорство между местната власт и националното управление следва да се базира именно на онзи диалог, който да дава нови възможности за реализация на проекти, за привличане на средства за развитието на нашия град. Не може в продължение на години ръководството на общината да не кореспондира съвсем преднамерено с различните министерства, от които в немалка степен зависи реализацията на една или друга идея за развитието на града. Свидетел съм на позитивен натиск от страна на националното управление към местната администрация, за да бъде реализиран един или друг проект. Добрата политика на местната власт трябва да бъде точно обратната - тя да бъде активна, в добрия смисъл на думата агресивна в диалога с националното управление, защото конкуренцията между общините в България с влизането в сила на оперативните програми ще става все по-сериозна и без диалог с националното управление децентрализацията няма да се получи.

- Каква кампания ще води БСП, как вашите послания ще стигнат до избирателите?

- С риск да се повторя искам да подчертая, че в кампанията ние ще заложим на екипния принцип и на възможностите за максимално пряк диалог с избирателите. Разбира се, важни са и медиите, важен е и опосредстваният диалог, но живият контакт с избирателите, конкретните проблемни дискусии са нещото, което в едни местни избори може да донесе успех и смятам точно на това да заложим. Имаме достатъчно широк актив, който може да бъде добър помощник в тази кампания. Разликата между нас и останалите политически сили е, че освен представителите в листата ние имаме добре мотивирана и отговорна структура, която може да бъде наш партньор и помощник в тази кампания.