Брой 20                                                  

18 - 24 май 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Илияна Йотова

 

Втората в евродепутатската листа на Платформа "Европейски социалисти" е едно от най-популярните лица на БСП през последните години. Във вторник тя участва в грандиозния предизборен митинг-концерт, който се проведе в плевенския парк "Кайлъка".

 

Основните ни

приоритети са медицинските

сестри и ядрената енергетика

 

Илияна Малинова Йотова е родена на 24 октомври 1964 година. Завършила е българска и френска филологии в Софийския унивеситет "Св. Климент Охридски". Специализирала е в Националното училище на Франция по администрация и в Центъра по европейски науки в Страсбург.

Работила е като репортер, редактор, водещ и шеф на дирекция "Новини и актуални предавания" в БНТ.

Депутат в 40 Народно събрание, ръководител на пресцентъра на висшия съвет на БСП. Председател е на българската делегация в Парламентарната асамблея на франкофонията и зам.-председател на Парламентарната делегация в ПАСЕ.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-жо Йотова, каква е вашата оценка за предизборната кампания?

- За съжаление кампанията за избиране на евродепутати не се получи такава, каквато бихме искали да бъде. След като толкова години хората бяха държани настрана от истинските проблеми, свързани с европейската тема, от плюсовете и минусите, от положителните неща и недостатъците на тези институции и изобщо на членството в Европейския съюз (ЕС), за съжаление тази кампания в голяма степен не успя да изпълни функцията си. Според мен по-скоро се плъзнахме от една страна по опаковката на кампанията, от друга страна по текущата политическа ситуация и всъщност отново изолирахме хората от европейската тема.

- Очаква се ниска избирателна активност...

- През последните 12 години, след като тогавашният външен министър Георги Пирински подаде молбата на България за членство в ЕС, темата се оказа заключена в институциите и много малко е стигнала до хората, с всички "за" и "против", които избирателите трябва да знаят. Има притеснения за това какво ще се случи с България през следващите месеци, дали ползите или рисковете от това членство са по-големи. И затова нашата кампания придоби чисто информационен характер за това какво представляват европейските институции, какви са правомощията на всяка една от тях, с какво се занимава Европейският парламент (ЕП), каква е разликата между неговото функциониране и функционирането на националните парламенти. Опитахме се да спрем спекулациите, че един или друг депутат може да вкара една или друга директива - там има строго определен ред, законопроектите се разглеждат от членовете на Европейската комисия, върви много сериозен дебат между политическите формации в Европарламента.

- БСП излезе на тези избори с платформа "Европа за теб". Според вас изпълними ли са записаните в нея обещания?

- В нашата кампания ние се старахме да не даваме празни обещания. Имаме два сериозни приоритета. На първо място - да направим всичко възможно да убедим нашите европейски партньори чрез колегите евродепутати за оказване на икономически натиск върху Либия, така както принципното си мнение дадоха страни като Германия и Франция, за да може действително да се получи онзи натиск, който ни е необходим. И ако можем в един прекрасен момент да стигнем до общо решение на ЕС въпросът да бъде внесен в най-висшата комисия за защита правата на човека в ООН. Направено е доста в това отношение, но просто трябва усилията ни да продължат.

На второ място задължително трябва да спечелим повече съюзници в Европа за бъдещето и развитието на българската ядрена енергетика. И тук не става въпрос само за 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", за които битката все още не е загубена. Шансовете ни нарастват със задаващата се енергийна криза в района на Западните балкани - знаете, че в момента в Македония и в Албания има режим на тока, тъй като спря продажбата на електроенергия от Козлодуй, а в пресата се появява информация, че същото чака Гърция. Така че Европа също трябва да разбере, че става въпрос не само за сигурността на България, а за сигурността на целия този регион. Съюзници трябва да се спечелят и за изграждането на АЕЦ "Белене", защото ако си мислим, че с подписаното споразумение и одобрените проекти всичко е приключило, значи се заблуждаваме. Европа грубо казано е разделена на две - има страни като Франция, които смятат, че това е енергията на бъдещето за континента, докато има страни като Австрия, която е за съжаление много по-близо до нас, които са много яростни противници. Буквално трябва да се печелят делегация по делегация, евродепутат по евродепутат, за да не пропуснем отново онези шансове, както стана при предишните две правителства и действително да гарантираме изграждането на централата, която отново е свързана със сигурността не само на България, но и на целия този регион. Икономическите интереси тук са много, има лобита на различни държави за това примерно къде да бъде тази централа - дали в България или в Румъния, и затова трябва много да се постараем, за да ги убедим защо този проект трябва да стане факт.

- В ЕП БСП е в групата на европейските социалисти, какви са общите приоритети, които левицата ще отстоява?

- С участието ни в парламентарната група на европейските социалисти е свързана другата ни основна задача. Ние няма да пестим усилия за реализирането на т. нар. европейски социален модел. Става въпрос за гарантиране на равен достъп до образование за всички млади хора от страните членки на ЕС, включително това да важи и за българските студенти. Тук имам предвид онези директиви и закони, които са свързани с преференциалното кредитиране, изпълнение на програмата за протегната ръка за първо работно място - т. е. за по-малко развитите страни, каквато е България и която ще получи средства по линия на еврофондовете, като задължително условие да бъде записано гарантиране на квоти за работа за млади хора. Защото иначе какъв е смисълът да имаме младежи със солидни дипломи, които остават на улицата. Трябва да се прекъсне този омагьосан кръг, в който сега за да те вземат на работа, се изискват еди-колко си години трудов стаж, а пък от друга страна никой не те взема, за да го натрупаш. Другият основен социален проект на европейските социалисти е за изравняването на минималните пенсии и минималните доходи във всичките 27 страни членки на ЕС. Този проект е много дълъг, много труден, с много съпротивителни сили и вън, и вътре в Европа. За одобряването на една такава директива понякога са необходими години, тъй като интересите са много, има сериозна съпротива от страна на десните сили, които в крайна сметка имат друга идеология, друга политика. И тази политика е свързана повече с икономическо развитие, печалба и пазари, докато при нас нещата 50 години след създаването на ЕС са обърнати повече към правата на човека, към неговото свободно движение, свободно движение на труда и други условия, които да гарантират нормалното му и достойно съжителстване. Не е тайна, че в Европа още има не малко страни, включително и сред най-развитите, в които живеят много бедни хора, царят мизерия и унижения.

Това са приоритетите на нашата политика, която ще водим в следващите две години. Разбира се, през всичкото това време голяма част от нашата работа трябва да бъде естественото посредничество между българското правителство и различни лобита в ЕП с цел по-качественото и по-ефикасното осъществяване на проектите и оперативните програми, тъй като това не са малко пари и те могат да дадат глътка свеж въздух за хората и за бизнеса в България.

- Мислите ли, че ще успеете да постигнете консенсус с българските евродепутати от другите политически сили по националните приоритети?

- След 20 май тези 18 човека, които ще представляват България в Брюксел, трябва да действат като единен екип, а не по партиен признак, защото става въпрос преди всичко за страната, за нейното развитие и решаването на тежки проблеми. И ако има пробив вътре в българската делегация, струва ми се, че усилията ни ще бъдат обречени на неуспех.

- У нас като че ли все още има доста голяма доза скептицизъм. Хората разсъждават по следния начин - уж сме европейци като всички останали, но нашите доходи са съвсем други...

- Не става всичко с магическа пръчка. Ние сме едва от четири месеца членове на ЕС. Оттук нататък това, което ни предстои, е да използваме всички онези възможности, които ЕС дава, особено за по-малко развитите страни от последните две разширения. Трябва пълноценно да се въззползваме от оперативните програми и свързаните с тях проекти, за да може накрая хората да почувстват, че си е заслужавало да преживеят всички тези трудности през годините. 7 милиарда за 7 години - това изречение, което вече достатъчно много се наби в съзнанието на хората, не са малко и ще бъде голямо престъпление от наша страна, ако не направим всичко възможно те да бъдат оползотворени по най-добрия начин. Разбира се, не могат още през първите месеци да се усетят, да се пипнат тези придобивки, но посоката е правилна и струва ми се към края на годината вече ще има осезателни резултати. Засега хората, може би и защото нямат достатъчно информация, повече виждат негативните страни от членството в ЕС отколкото положителните, например високата вноска, която България трябва да даде, и различни други ограничения, свързани с ясни европейски регламенти и директиви. Но мисля, че в крайна сметка стъпка по стъпка положението може да се промени.

- Според вас в какви направления основно трябва да бъдат насочени усилията на българските евродепутати?

- Ако хората ни дадат своето доверие, преди всичко трябва да отидем там с ясното съзнание, че преди да сме социалисти, десница, център или други формации, ние сме представители на страната си. И много е хубаво, ако заедно с изпълнителната власт, заедно с националния парламент успеем да отсеем онези приоритети, за които да работим заедно. Както вече казах считам, че като непосредствени задачи трябва да продължим усилията си за спасяването на сестрите в Либия с много сериозна работа и създаване на лоби в Европа. И разбира се много важния икономически въпрос, свързан с отстояване на българската кауза по развитието на ядрената енергетика.

- Да, но все пак евродепутатите са разделени в различни политически фракции...

- До голяма степен е важно това да се направи, защото тук не става въпрос да се прокара отделен закон или отделна поправка. Макар че сега с акциза за ракията мисля, че няма никакво противоборство между политическите сили, защото става въпрос за нещо, което касае всеки българин. Когато българската делегация си стисне ръцете по този въпрос, нещата стават и дай боже да станат и до край. Същевременно трябва да си даваме ясна сметка, че ЕП е най-демократичната институция, единствената европейска институция, която е пряко избрана, не е назначена както Европейската комисия или както се събира на друг принцип Съветът на министрите. В ЕП много по-сериозно отколкото в националните парламенти има изразяване на ляво и дясно виждане за развитието на Европа. Десницата естествено защитава преди всичко интереси на големи корпорации, на големи предприятия - ето вижте как преди няколко месеца избухна големият скандал за съкращенията в Еърбъс и ако не се бяха намесили левите партии 10 000 човека сега щяха да са на улицата. Давам този пример, за да се разграничи ясно какво е ляво и какво е дясно в Европа. Утре ще се създаде подобен проблем за България за отстояване на селскостопански квоти или да речем нещо свързано с малкия и средния бизнес. От нас зависи да убедим своите европейски колеги да бъде защитен интиресът на страна като България. В крайна сметка тези проблеми не са типични само за България, те са валидни за много страни, които имат да догонват останалите в развитието си. Съвсем скоро например прочетох, че има една директива, която трябва да бъде одобрена от ЕП - за квотите на захарна тръстика. Този въпрос касае и България. Отдавна се знае, че проблемът влиза в дневен ред и първото условие е да се събере достатъчно информация първо за нагласите в политическите формации, вътре между делегациите на отделните държави. Защото много често дори и чисто партийният и политически интерес е на заден план, има и държавни интереси. След като се събере тази информация, трябва да се измисли най-добрият вариант за България и той да бъде позиция на всички 18 български евродепутати, а не да се защитава от двама или трима.

- БСП е водеща сила в управлението на страната в момента, считате ли, че отношението на хората ще се определя и от отношението им към управлението на държавата, от нейното социално-икономическо състояние?

- До голяма степен смятам, че нещата са взаимно обвързани. Точно това е нашата задача в момента - да обясним на хората защо беше важно приемането ни в ЕС. Защото ресурсът на държавата не стига, за да се справим сами. Говоря като финансов, като икономически ресурс, като ниво в развитието на стандарта на хората и т. н. И затова сега трябва да направим всичко възможно да вземем онова от Европа, което не само ни се полага, но и което най-добре да оползотворим. Аз съм дълбоко убедена, че ако се осъществят проектите и се изразходват тези 7 милиарда и още близо 5 милиарда в селското стопанство, това до голяма степен е залог за вдигане на стандарта на хората. Защото най-малкото това ще приближи България към онази степен на развитие и на заетост, в която се състои и битката на целия ЕС. Елементарно казано - да има работа за хората. Сега процентът на безработица у нас, макар и доста снижен, все още не е в онези граници, в които на нас ни се иска. Когато в една страна започне да се произвежда, това неминуемо води до повишаване на стандарта на хората. Защото ние 17 години издевателстваме над собствената си страна, като живеем предимно от търговия и данъци и така просперитет не може да се очаква. Така че когато с хората се поговори, когато им се обясни стъпка по стъпка какво трябва да се прави, моето усещане е, че срещаме разбиране. Иначе обясняваме и стъпките на правителството, и това че след първия важен приоритет - приемането ни в ЕС, сега правителството и управляващата коалиция се обръщат към нещо, което е още по-важно - към втората част от коалиционното споразумение, а именно икономическия растеж и повишаване стандарта на хората. От името на висшия съвет на БСП преди около месец беше публикувана програма, в която ясно се говори за намаляване на данъци, за 10-процентно увеличаване всяка година на заплатите в бюджетната сфера, за 10-процентно увеличаване на пенсиите от 1 юли и най-вече това, което е изключително важно - най-накрая това правителство рискува да изравни пенсиите на хората, които несправедливо бяха обидени, пренебрегнати и буквално изхвърлени извън борда. Говоря за пенсиите отпреди 2000 г., когато Иван Костов каза, че тези хора са строили комунизма и нямат право на високи пенсии. За това упражнение са необходими някъде около половин милиард лева, това е един огромен ресурс, който трябва да се извади от бюджета, но въпреки този риск смятам, че ще има воля в управляващата коалиция, защото от това зависи стандартът и начинът на живот на много възрастни хора. Това е наш дълг към тях.

- Вие сте водещ журналист, защо избрахте политиката пред журналистиката?

- Има две причини за това. При мен беше малко неочаквано, защото аз избрах политиката през 1997 г. и напуснах една журналистика, която щеше да бъде доста услужлива към новоидващите на власт, имам предвид Иван Костов. За съжаление не съм се излъгала в прогнозите си, защото дълго време след това БНТ имаше една единствена функция - да обслужва Иван Костов. Това показва, че съм взела правилното решение. Що се отнася до това защо съм се прехвърлила в политиката, човек чувства в един момент, че в онова, с което се занимава, може би е стигнал онези стойности, онези нива, в които то се превръща в рутина. Аз не искам моята професия да бъде рутинна и винаги обичам предизвикателствата на новото.

- Прогнозата ви за резултатите от евровота?

- Не давам прогнози. Това е разликата с моите колеги, че аз никога не се ангажирам с прогноза. Изборите са нещо много деликатно, различни неща влияят дори до последната минута. Така че, както е казал Мечо Пух, колкото повече, толкова повече.