Брой 19                                                  

11 - 17 май 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Любомир Петков

 

Председателят на общинския съвет на БСП в Плевен е най-младият кандидат в листата на Платформа "Европейски социалисти" и един от двамата представители на региони. Според него това е оценка за мястото и тежестта на столетницата в родния му град. Червеният лидер декларира готовността си да работи със своите колеги от листата и на европейско ниво за просперитета на Плевен и областта.

 

Включването ми в листата на БСП
е знак към младите избиратели

 

Любомир Ангелов Петков е роден на 6 септември 1976 г. в Плевен. Завършил е история и българска филология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Специализира международен бизнес и мениджмънт.

Работил е като водещ в общинско радио "Плевен", главен редактор на "Дарик радио" - Плевен, спортен репортер на БНТ, политически коментатор във в. "BG Север".

От есента на 2005 г. е председател на общинския съвет на БСП в Плевен.

Женен, с дъщеря на два месеца.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, вие сте най-младият кандидат за евродепутат от Платформа "Европейски социалисти". Как приемате включването ви в тази листа?

- Това е предизвикателство и отговорност към мен като представител на плевенската партийна организация. Възприемам включването ми в листата и като знак за оценка на тежестта и мястото, което заема БСП в моя роден град и област Плевен. Включването на достатъчно млади хора в тази листа е знак към младите избиратели, че социалистическата партия е политическата сила, която носи в себе си най-сериозен политически потенциал и представителство на всички поколения. Моето участие е и особен знак на внимание към младото поколение на България, от което ще зависи в голяма степен и нашето европейско бъдеще като страна членка на голямото европейско семейство през следващите години.

- За много хора Европейският парламент (ЕП) е нещо далечно, нещо, което на пръв поглед не касае нашето ежедневие. Смятате ли, че това по някакъв начин ще повлияе на избора на тези 18 личности, които ще представляват България там ?

- Аз много пъти съм казвал, че погрешно ще бъде за политическата класа да подценява българския избирател и неговото разбиране за ЕС като институция и структура, от която зависи животът на всеки гражданин. Считам, че на българските граждани на този етап им липсва информираност и една от целите на тази кампания трябва да бъде именно информационният аспект, за да могат хората наистина да разберат механизма за вземане на решения и това как те рефлектират върху живота на всеки гражданин на ЕС. Мисля обаче, че тази кампания не успя да постигне в голяма степен този резултат, тъй като в известен смисъл се реализира сценарият на политическите сили, които няма какво да кажат по европейската тема, а има какво да кажат по отношение на миналото, по отношение на стремежа им да бъдат създавани вътрешнополитически скандали и нестабилност в страната. За съжаление тази кампания до този момент не се различаваше от всички останали в годините на прехода. Нашият стремеж обаче като политическа сила продължава да бъде информираността на обществото, съпричастността и прекият контакт с избирателите, за да имаме възможността наистина да представим нашата управленска визия и да покажем важността на ЕС за живота на всеки гражданин, особено в България, защото като нова страна членка имаме шанс да използваме възможностите на ЕС, насочени към нас.

- Кое е най-важното, което избирателите трябва да знаят, отивайки да гласуват на 20 май и изправяйки се пред листите с кандидатите за евродепутати ?

- Най-важното, което българският гражданин трябва да е направил като своя собствена оценка, изграждайки позицията си за вота, е да е наясно какви представители изпраща в ЕП и къде точно отиват те. В този смисъл БСП, нашите партньори от ДСХ и останалите организации, които ни подкрепят в тези избори, сме ясна част от най-градивното и най-сплотеното политическо семейство в Европа - Партията на европейските социалисти. Няма политическа сила у нас, която може да се похвали в такава степен с постигната европейска легитимация. Трудно ми е да определя как ще изградят своята представа за участието на бъдещите евродепутати от България тези избиратели, които подкрепят десницата в лицето на ДСБ и СДС, тези български избиратели, които дават своя вот в последните две кампании за "Атака" или ще го дадат за новосформираната политическа организация ГЕРБ, след като част от тези политически сили определено не присъстват в съответните политически семейства в ЕС, друга част от тях загубиха своите позиции благодарение на "далновидната" позиция на техните лидери, трета част от тези политически сили, които на национално ниво боравят с крайно лява риторика, в ЕП попадат в крайната реакционна десница, която работи отвътре срещу ЕС като структура и институция. Мисля, че това е един от силните ни моменти в тази кампания и българските граждани ще оценят това, че ние сме предвидимата политическа сила, която има реално партньорство със своите съмишленици в ЕП.

- Като че ли много от тези партии, които изброихте, използват обществено-политическата обстановка в страната, за да си правят предизборна кампания, а политическият дебат липсва...

- Именно тези политически сили създадоха обществено-политическата ситуация в страната такава, каквато е тя в момента. Очевиден беше стремежът през последните месеци да се "яхват" политически всички негативни настроения в обществото, основно породени от някои ограничения, които се налагат с членството в ЕС. Очевиден е и стремежът на някои политически сили да се замерят с компромати тогава, когато дойде кампания, очевидно за тях това е проява на сила и присъствие в политическото пространство. Ние обаче не сме от тези политически сили. Безспорно е, че в тези избори оценката на избирателите за вътрешно-политическата ситуация в България ще бъде фактор, който ще определи техния избор. Но аз мисля, че това управление, в което БСП доминира през последните две години, направи две много важни стъпки, които няма как да не бъдат оценени. На първо място - извървените успешно последни най-важни стъпки по евроинтеграционния процес, на второ, но не по важност място - съхраняването, развиването и запазването на икономическата стабилност в страната и икономическия ръст, което беше поставено под съмнение от десницата още преди това правителство да бъде сформирано. Оказа се, че БСП може да води страната ни към икономически растеж и да съхрани макроикономическата стабилност, за да има възможност в оставащите две години от този мандат на национално управление да реализира и третия ключов ангажимент, свързан с подобряване на социалния сатус на българските граждани.

- Какви са акцентите във вашата лична програма и в кампанията в региона, който представлявате?

- Аз не крия моя стремеж в тази кампания да работя за това гражданите на Плевен и областта да усетят, че гласувайки за ЕП, те гласуват за нашия екип в Брюксел, който ще работи за развитието на нашия регион. Разбира се, не подценявам и възможността в тази кампания аз да работя в национален мащаб, но така или иначе моята лична кауза, с която съм свързал и политическото си присъствие в общестевния живот през последите години, е Плевен. И в тази кампания аз се опитвам наред с всичко останало да работя за доброто на моя град и моя регион. И мисля, че в немалка степен постигнахме успех с реализацията на много ключови ангажименти заедно с представители на законодателната и изпълнителната власт от Плевен, и то изпълнени ангажименти не само в самата кампания, а ангажименти, които бяха резултат от последователна работа през всичките тези две години, откакто БСП е част от управлението. Плевенските избиратели си спомнят, че през 2005 г. нашите кандидати за законодателната власт имаха три ключови ангажимента към нашия регион и те бяха свързани с автомагистрала "Хемус", с наднационалния проект АЕЦ "Белене" и с фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле.

Не бива да бъдем с къса памет и да не отчитаме, че има хора в Плевен, които и в момента са ангажирани във властта, които са работили срещу собствения си град. И това управление бе факторът, който направи така, че тези управленски грешки и рестриктивни мерки спрямо нашия град и регион да бъдат поправени. Но плевенските граждани, убеден съм, помнят кой е работил за града си и кой е работил срещу него. И в тези избори е много важно ние да успеем да убедим максимално широк кръг избиратели в това, че Плевен има перспектива, но тази перспектива може да бъде гарантирана с едно солидно представителство в ЕП - институцията, която чертае рамките и определя приоритетите в голяма степен на националните управления през следващите години.

- Какви са впечатленията ви от кампанията на останалите играчи в политическото съревнование?

- Това, което ми прави изключително негативно впечатление е липсата на всякакво желание от останалите политически сили, които имат претенциите да постигнат резултат в тези избори, поне да покажат по веднъж своите кандидати в тази кампания. Наслушахме се на всякакви политически импровизатори, които показаха компетентност в темата с чалгата, по проблемите на съдебната система, по въпросите на държавността като общо понятие, но така и не чухме поне няколко смислени тези, свързани с Европейския съюз и Европейския парламент. Изненадан съм от подхода на десницата в тази кампания, от популистките партии не толкова - те разчитат предимно на "харизмата" и "капацитета" във всички области на техните вождове. Десните политически сили обаче, които имат претенциите да са сериозни партии с политическа практика зад гърба си, се придържат към поведение, което повече подхожда на "Атака". В резултат от този подход в кампанията десните избиратели ще отидат да гласуват за листи с имена, които ще видят за първи път в бюлетината. Това е несериозно за политически сили, които държат на демократичните принципи. Ако очаквах някакъв абсолютен консенсус по определен въпрос в тази кампания, то за мен този въпрос беше свързан с общата цел на политическите сили да мотивират максимално широк кръг избиратели да гласуват. Вижда се, че никой освен нас не полага и минимум усилия за това.

Моето обяснение за този безсъдържателен аспект на кампанията е свързано с отсъствието на визия у голяма част от партиите у нас за бъдещите ангажименти и приоритети. Факт е, че никоя политическа сила не успя да предложи на обществото ясно разпознаваема програма, освен БСП и нашите партньори. Надявам се, че тази разлика между нас и останалите ще помогне на българските избиратели да направят информиран избор, да намерят съдържанието в общото политическо говорене.

- Ще се отразят ли на вота медийните скандали около БСП, които се вихрят в момента?

- Аз споменах за това, че има целенасочен стремеж за изместване на дебата от същностните въпроси на европейското ни членство и предизвикателствата пред бъдещите български представители в Европейския парламент. Този осъзнат стремеж на нашите политически опоненти опорочи цялата кампания. Остават още няколко дни време да обвинят БСП и за разширяването на озоновата дупка. С интерес наблюдавам последиците от това политическо късогледство. Безсмислието на медийните провокации, които се вихрят всеки ден, поражда много адекватна реакция от страна на трезво мислещите хора. Не ми е ясно как нашите опоненти от дясно и новоизлюпените, и тези със затихващи функции не съзнават, че сами се вкарват в лош сценарий. Българските граждани се умориха от политически скандалджии, гамени и интриганти. Тяхното постоянно присъствие в публичното пространство и опиянението им от самите себе си консолидира едно здраво ядро, което подкрепя стабилността, предвидимостта и ясната перспектива, която ние като политическа сила изразяваме. Лошият знак е преди всичко към нашите европейски партньори, които няма как да не си правят изводи за степента на развитие на българската демокрация. Те виждат днес, че в първите за нашата страна европейски избори ние не успяхме да надскочим ръста си и да избягаме от старата порочна практика на черната кампания, която впрочем у нас е носела само тежки поражения за десницата. Аз като представител на БСП отказвам да нося отговорност за този негативен за страната ни отзвук, защото ние в такива сценарии не участваме.

- А каква е ситуацията в Плевен?

- Честно казано и в Плевен, където естествено са концентрирани голяма част от усилията ми, не виждам нещо ново като практика. По традиция вече в две кампании ние нямаме сериозен политически противник, по-скоро като наш опонент продължава "успешно" да се изявява местната власт по най-безпардонен начин. Тук става въпрос за стил на управление и за ценностна система. Спокоен съм, защото напоследък излизаме победители от тази ситуация. Притеснен съм обаче, защото от нея страда като цяло институционалността, доверието на хората във властта, която по презумпция трябва да бъде в полза на всички, а на практика не е нищо повече от една партийна централа. Хората в Плевен до болка познават този модел на управление, дирижиран от СДС и пръкващите се от неговите останки структури на местно ниво като ГЕРБ и ДСБ. Тази липса на съдържание в дясно е голям порок и на местната политика в Плевен. Вижда се, че освен нас никой практически не прави предизборна кампания, като изключим безконечните и зле завоалирани общински акции, които имат единствено политическа цел. Моята прогноза е, че до изборите и в Плевен няма да се случи честно състезание на идеи и политики, а ще има показване на мускули от позицията на силата в местнта власт.

Дано плевенчани не накажат всички представители на политическото пространство заради тази безцеремонност и политическо дилетантство на плевенската десница. Ние няма да загубим като политическа сила своето място, но ще загубим много като хора, които живеят с проблемите на нашия град и нашата община, ако гражданите обърнат гръб на тези избори и не отидат да гласуват.

- Какво е вашето послание към избирателите?

- Преди всичко да упражнят своето право да гласуват на 20 май, защото за нас като държава, която защитава демократичните ценности и е една развиваща се страна членка на ЕС, е много важно да имаме знак към нашите европейски партньори, че гражданското общество в България е активно и се стреми по същия начин, по който се стреми управлението към реализация на ключовата национална цел през следващите години , а именно догонващото развитие на България като страна членка на ЕС. Нашето послание към избирателите е, че Европа не е зад пределите на България, Европа е тук, Европа сме всички ние. Затова и нашата кампания носи девиза "Европа за теб". Мисля си, че вече започна процесът на самоопределяне на българските граждани като част от едно по-голямо семейство от националното, а именно семейството на европейските нации. Развитието на този процес може да бъде гарантирано с една добра активност на тези избори. Това, което ние като лява, социално ориентирана и най-голяма политическа сила на този етап в страната излъчваме към избирателите като послание е, че Европа за нас преди всичко е най-големият и най-успешен социален проект и ние се борим за сериозно представителство в ЕП на представители на левицата, за да дадем сигурност, че Европа ще продължи да се развива именно като социален проект, насочен към подобряване на благосъстоянието на гражданите на всички 27 страни членки.

- Според вас колко евродепутати ще имат социалистите?

- С категорична прогноза за резултатите от тези избори не се ангажирам, защото не съм привърженик на неточните цифри. Но вярвам и работя за това БСП да съхрани и да развие позициите си на първа политическа сила у нас. Убеден съм, че ще го докажем на тези избори, защото имаме достатъчно аргументи и основания за това. Мисля, че и кампанията допринася българските избиратели да могат да откроят политическата сила, която наистина търси европейския дебат, която прави заявка да печели гласовете на избирателите, прави разлика между нас като политическа сила и останалите, които, нямайки какво да кажат за възможностите на България в ЕС, изместват темата към неща, които са в личната им компетенция, като се започне от чалгата и се стигне до компроматите, които се подхвърлят в публичното пространство. Мисля си, че българинът е надживял времето на конфронтацията и на стремежа да се изостря политическото противоборство. Убеден съм, че българските избиратели в първата година от членството ни в ЕС вече търсят предвидимост, сигурност и стабилност, а всичко това ние доказваме, че можем да го гарантираме като политическа сила и се нуждаем от подкрепата на избирателите, за да можем да продължим по този път.