Брой 17                                                  

27 април - 3 май 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Проф. Каролин Кулам

 

Известната агушер-гинеколожка приема и консултира пациенти в новооткрития Клиничен институт за репродуктивна медицина с ръководител доц. Емилияна Конова в Плевен. Американката в дългогодишната си практика е помогнала на хиляди семейства да преодолеят безплодието и да се сдобият със собствени рожби.

 

Диагностиката е изключително

важна за лечението на стерилитета

 

Проф. д-р Каролин Кулам е родена в Соутлейк сити, щата Юта. Живее и работи в Чикаго, щата Илинойс. Директор е на Центъра за успешна бременност към Rinehart Center for Reproductive Medicine, медицински директор на Millenova Immunology Laboratories и CARI Reproductive Institute, IL, USA. Тя е водещ специалист на САЩ по лечение на спонтанни аборти. Седемнадесет години e била професор и директор по репродуктивна ендокринология към Mayo Medical School и основател на първата IVF програма на Мayo Clinic през 1983 г. Била е национален директор по репродуктивна имунология на Центъра за човешка репродукция. Лицензиран специалист е по акушерство и гинекология, репродуктивна ендокринология и имунология. Има повече от 200 публикации в научни списания, книги и глави от книги в тези области. Проф. Кулам вече е част от екипа на новооткрития медицински център "Клиничен институт за репродуктивна медицина" в Плевен, ръководен от доц. д-р Емилияна Конова.

Освен виден учен, американката е майка на 10 деца и баба на 10 внуци.

Интервю на Дарина БОГДАНОВА

- Професор Кулам, какво ви накара да прелетите хиляди километри, за да кацнете в България, и то точно в Плевен?

- За първи път посетих България през 1998 г., за да участвам в конгрес по проблемите на безплодието във Варна. При следващото си идване се запознах с доц. Конова. С д-р Румен Русев, с когото работя в Чикаго, разбрахме, че тя има голямо желание да започне нещо сериозно в Плевен. Ние пък от своя страна искахме да помогнем на някого, който иска да направи нещо. Така беше сложено началото на нашата връзка с доц. Конова.

- Да разбирам, че нашият град е предпочетен заради професионалистите, които работят тук?

- Репродуктивната имунология е сравнително млада дисциплина в сравнение с останалите, а доц. Конова още при запознаването ни показа със своята прогресивна работа, че е доста по-напред от средното ниво в страната ви. Тя беше наясно какви съвети иска да получи от нас и така започна всичко. Освен като професионалист, тя ми допадна много и като личност.

- А защо твърдите, че тук се чувствате като у дома си?

- Защото е така. Била съм в Плевен няколко пъти, всичко ми е познато и естествено все повече ми допада. Знам как да стигна от хотела до медицинския център. Изобщо ми е много комфортно. Има още нещо, което ме мотивира да бъда тук. Диагностиката е изключително важна за лечение на стерилитета. И когато доц. Конова разви тази област с помощта на нашите съвети, съвсем естествено се появи въпросът защо да не затвори цикъла с клиничната част.

- Успя ли доц. Конова да създаде едно място, което е на световно ниво?

- Категорично да. Аз съм много приятно изненадана от това, което видях. Техниката, с която се работи тук, е същата като моята в Чикаго. Екипът е много добър и много мотивиран, много позитивно зареден. Атмосферата е прекрасна. Какво повече? Всичко необходимо е налице, за да твърдя, че центърът е на световно ниво.

- Вече се срещнахте с първите си пациенти. Какво ви развълнува най-силно, след като чухте различни лични истории?

- Видях много болка, защото всички тези семейства вече са правили опит или опити да лекуват стерилитета. За съжаление тези опити са били безуспешни - дали защото лекуващият лекар не е разполагал с модерна апаратура и това е ограничавало възможностите му, или по други причини, но до положителен резултат в крайна сметка не се е стигнало. Аз имам послание към българските жени - не чакайте да минават години в неуспешни опити да забременеете, преди да потърсите помощ за решение на вашия проблем. Имам наблюдения, че българката много чака, преди да се реши да потърси съвет. Излишно е това - ако до година-две не може да забременее, веднага трябва да реагира. Преди не е било възможно да се лекува толкова успешно безплодието. Сега вече съществуват много неща, които можем да направим, за да ви помогнем. Не забравяйте, че е по-добре да дойдете при нас рано, отколкото късно.

- А американката със същия проблем по-информирана ли е какво трябва да прави, по-активна ли е?

- О, да. Ние сме горди, че през последните няколко години много хора смятат за своя мисия да просвещават и ограмотяват американската жена по проблемите на безплодието. В Америка страшно много се говори и се пише на тази тема и хората знаят доста, търсят помощ от специалистите и отиват при тях навреме. Интернет е изключително средство за информация. Хората четат много и знаят всичко. Понякога се оказва, че те са по-образовани от лекарите (смее се)! Бях учудена, че някои от пациентите, с които се срещнах в Плевен, ме познаваха от Интернет. А това доказва, че българките също придобиват културата на активно търсещи.

- Кои са най-често допусканите грешки при лечение на стерилитета в България?

- Добър въпрос. Мисля, че основният проблем е какво е нивото на техниката, с която се работи. Ако то е ниско, съответно много неща ще бъдат пропуснати. Лекарят може да иска да направи нещо, но ако няма тази възможност, всичко остава на по-ниско ниво.

- А само в липсата на техника ли е проблемът? За никого не е тайна, че в България има "лекари", които злоупотребяват с болката на хората, като търсят само финансовата изгода от нея.

- Като проблем за неуспехите при лечение на стерилитета след липсата на техника се нарежда нивото на образование на лекаря. Мисля, че от там се получава проблемът, за който говорите.

- Вие сте много дипломатична. И все пак ако говорим по принцип - не е ли престъпление да се вземат огромни суми за скъпата ин витро процедура, и то многократно, без да се търсят причини за стерилитета?

- Да, по принцип е така. Все пак зависи - има семейства, при които е подходящо да се пристъпи направо към ин витро, има и семейства, при които не е подходящо. Всичко се определя от това с какво разполага колегата. Задължително е обаче към всяка една двойка да се подходи строго индивидуално. Точно това правим ние в Плевен. В Щатите всеки пациент може да търси съдебна отговорност на лекаря си, ако не е подходил правилно към него. И никой специалист не смее да прави нещо, което не е редно.

- До каква степен в Щатите е овладян проблемът с безплодието? Има ли тенденция за увеличаване на бездетните двойки, или напротив?

- В Америка има много капацитети в тази област. Те са подготвени изключително добре, образоват се дълго и в крайна сметка стават по-тесни специалисти. Системата на образование изисква първо да учиш в колеж с биологична насоченост - 4 години, след това да завършиш медицинско училище - 4 години, следва резентура - 4 години. Чак тогава можеш да влезеш в практиката. Ако искаш да се занимаваш със стерилитет, това означава да учиш още 3 години. Последната степен е като подспециалност. В акушер-гинекологията тези подспециалности са много и това дава възможност на жените да се насочат към точния специалист.

Мисля, че процентът на бездетните двойки не се променя с течение на времето. Чистата статистика говори, че има съвсем бавен растеж. Някои специалисти докладват, че цифрите растат през последните години. Моето обяснение на този факт е, че започна по-отворено да се говори и да се дискутира по тези проблеми, което мотивира повече жени да търсят помощ. Доколкото ми е известно, в България е същото.

- Каква е причината процентът на бездетните двойки да е относително постоянен? Самата природа ли се грижи за това или има друго обяснение?

- Не само природата. Ако аз се поставя извън работата и трябва да дам съвет на жените, той е следният: на първо място трябва да е семейството, а кариерата да е след това. В Щатите обаче е обратното. Всички жени правят първо кариера и когато се сетят да имат деца, се оказва, че са закъснели. Това е основният проблем при нас.

- В България също има индикации за подобна тенденция.

- Да, капиталистическата икономическа система предопределя това. Иска ми се да настъпят промени в обществото, които да поставят семейството на първо място.

- Бихте ли споделила за широката аудитория кои са последните научни открития, които дават възможност по-успешно да бъде лекуван стерилитетът?

- На първо място това е възможността ни да помагаме на една яйцеклетка да узрее. Ако тя е от лошо качество, ние можем да я доведем до зрялост, след като я вземем от жената. Другото важно откритие е възможността да замразяваме яйцеклетки. Учените доста време работиха над това, но нищо не постигаха. Тогава се отчиташе и най-ниската успеваемост на ин винтро. След като се разбра, че не можем да замразяваме яйцеклетки, се замразяваха ембриони. Докато сега една жена може да замрази яйцеклетки и когато реши, че е срещнала бащата на децата си, или че е дошъл моментът да има деца, те могат да бъдат оплодени. Това откритие е изключително ценно. Особено ако жената има някакво заболяване и се налага да мине през по-агресивна терапия, тя може да замрази яйцеклетки преди това. В Чикаго с д-р Русев за първи път започнахме да селектираме най-подходящите ембриони, които да бъдат инплантирани. Този метод също ще бъде въведен в центъра в Плевен. Това е важно, тъй като рано или късно ще бъде забранено да се трансферира повече от един ембрион. В Италия вече има такъв закон. Някои страни даже забраниха ин витро, именно заради рисковете на многоплодните бременности. Въвеждайки този метод като селекция, ще имаме най-добра възможност за постигане на бременности. Те никога няма да бъдат 100%. В най-добрия случай максималната успеваемост при ин витро в света е между 40 - 45%. И на пациентите това трябва да се обяснява предварително. Самата природа не дава повече от 30 и няколко процента успешни бременности след ин витро - всичко друго се отхвърля.

- За 30-те години, през които лекувате стерилитет, имате ли представа колко бебета са се родили с ваша помощ и смятате ли, че в появата на живота има не само наука, но и някакво чудо?

- О, хиляди са! С моята професионална биография е невъзможно да ги изчисля. Вълнуващо е да участваш в създаването на човешки живот! Най-важното е непрекъснато да вървя напред, да се информирам за всичко ново. Чета непрекъснато. Създаването на човек наистина е чудо, благодарение на еволюцията. Минали са много, много години, за да ни има всички нас, и все още е много впечатляващо да наблюдаваш как се появяваме отново, и отново. Трябва да помогнем на всички да имат по-добър живот, ако искаме да извървим следващата стъпка на еволюцията, и следващата, и т. н.

- Един факт от личната ви биография силно ме респектира - вие сте майка на 10 деца! Имам чувството, че за вас е съдба да бъдете близо до създаването на живота - и като професионалист, и като жена. Така ли е?

- Мисля, че това е хубаво за всеки. Да, на мен страшно много ми харесва! Още като дете винаги съм обичала новородените същества - малките кученца, малките котенца. Винаги съм предпочитала да съм близо до началото на живота, до неговия извор, вместо до неговия край. Медицината ми даде възможност не просто да съм близо до началото на живота, а да се докосвам да неговото създаване.

- Някое от децата ви последва ли ви по пътя на науката?

- Да. Най-голямото ми дете - дъщеря ми Кристън, е репродуктивен ендокринолог, след нея е синът ми Кърт, който е радиолог (бел. р. - поддисциплина на рентгенологията), следва дъщеря ми Кери, която е мениджър на института ни с д-р Румен Русев, дъщеря ми Кеми в момента завършва резентурата си по акушерство и гинекология, петото ми дете е дъщеря ми Клеър, която е доктор на науките по детска психология, Крейкън е шестият - той е пилот, Колийн е учител, Кайл е студент по медицина в момента, Чейз подготвя костна тъкан за трансплантиране и моето бебче - дъщеря ми Челси, е в колеж, в който се подготвя да кандидатства медицина. Това е моето голямо и интересно семейство. Някои хора инвестират в петрол, други в банки, а аз инвестирам в децата си - в тяхното образование, защото в САЩ това е много важно. Не мисля за себе си - да си осигуря пенсионно инвестиране. Шегуваме се в къщи, че някой ден всяко от деца ми ще ме издържа с 10% от доходите си.

- В България си говорим за демографски срив, но държавата не прави много, за да мотивира майките да имат повече деца. В Щатите как стои този въпрос?

- При нас няма такъв проблем. Емигрантите са ни проблем. Американците имат много деца. Средната цифра за страната е 2,3, което е много висок показател. Икономиката дава сигурност на семействата и ги мотивира да имат повече деца. В Щатите няма отпуск по майчинство, като в България. Там една работеща жена се връща на работа 6 седмици след като е родила. Толкова е полагащият й се платен отпуск. Тя би могла да ползва още 6 седмици, но те ще са неплатени. В Америка никой не може да си позволи дълго да не работи. Кой ще издържа семейството?

- Вие лично как успяхте да съчетаете ролята на многодетна майка с преуспяваща кариера?

- Полудях (смее се)! Винаги съм била много организирана и съм разчитала на много помощ от детегледачката ни.

- На каква възраст родихте последното си дете?

- На 45 години. Последното ми дете Челси не беше планирано. Но не съм имала проблем с раждането. В Америка в по-напреднала възраст жените задължително си правят генетичен тест, за да бъдат открити и лекувани съвсем рано евентуални аномалии.

- Как минава един ваш натоварен работен ден?

- Ставам много рано сутрин, пиша научни статии, отивам на работа, вечер готвя, понякога ходя да танцувам салонни танци. Така релаксирам. Точно преди да дойда в Плевен спечелих първо място по фокстрот, а в общото класиране след представяне на 14 различни танци станах втора.

- А друго любимо занимание имате ли?

- Много обичам да плета. Правя го навсякъде, където имам възможност да седна за 15 минути - по аерогари, по време на полети, които обикновено са продължителни. Имам 10 внуци, така че постоянно има какво да плета.

- Виждам, че държите аметист в ръката си...

- О, от скоро опознавам полускъпоценните камъни. Тези си ги купих от изложението (бел. р. - "Партнерс експо"). Истинското ми хоби всъщност е да колекционирам всякакви предмети с яйцевидна форма. В нея има много символика, свързана с професията ми. Имам стотици яйца - огромни и съвсем малки, много скъпи и съвсем непретенциозни.

- А какво най-обичате да ви подаряват?

- Много обичам вино. Любимото ми е българското.

- Има ли място вярата в сериозната наука?

- Аз вярвам, че истината винаги излиза наяве, за да направи живота по-добър.

- И на края на нашия разговор споделете за какво мечтаете?

- Надявам се, че ще продължавам да израствам, да създавам, да откривам и да давам отговорите на въпроси, които други хора си задават.