Брой 16                                                  

20 - 26 април 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Кристиан Вигенин

 

Водачът на евродепутатската листа на БСП в края на миналата седмица посети Ловеч и Плевен, за да представи предизборната платформа на социалистите. Младият политик бе любезен да отдели доста време специално за читателите на "BG Север".

Решенията на

 

Брюксел имат пряко действие

върху нашето ежедневие

 

Кристиян Иванов Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в София. Завършил е Немската гимназия в столицата и специалностите Международни отношения и Макроикономика в УНСС. Зам.-председател е на парламентарната група на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент (ЕП). Депутат от Коалиция за България в 40 Народно събрание, секретар на висшия съвет на БСП и ръководител на направление "Външна политика и международна дейност". Водач на листата за евродепутати "Платформа европейски социалисти". Владее четири езика - немски, английски, френски и руски.

Женен.

Интервю на
Мира ГАНЧЕВА

- Господин Вигенин, очаква се ниска избирателна активност и това е така в цяла Европа на изборите за евродепутати. Как вие ще убедите, първо, българските граждани да гласуват и, второ, да дадат вота си точно за вашата листа?

- Ако имаше лесен отговор, всички щяха да го правят. На първо място, аз разчитам българските избиратели да се възползват от правото си да гласуват за пръв път на европейски избори. Всъщност това е първото нещо, което може да ги накара да се почувстват истински европейски граждани, които имат възможността да изпратят свои представители в ЕП - единствената институция, която се избира пряко от европейските избиратели. На второ място, за пръв път на това гласуване те ще имат възможността да изразят предпочитанията си не само за партия, но и за определен кандидат в листата на тази партия. Това също е нещо ново. Ако то сработи, ако наистина се окаже, че българските граждани имат желание в пропорционални избори да се гласува персонално, тогава бихме могли да го прилагаме и в други избори - следващите парламентарни, защо не и в местните наесен. Ако се окаже обаче, че няма интерес, това усложняване на избора ще стане безсмислено. Трето, което никак не е маловажно и може би с него трябваше да започна, ще се опитаме да обясним, че ЕП не е парламент, който няма отношение към живота на всеки един от нас. Че това е парламент, чиито правомощия нарастват с времето. Той определя до голяма степен рамката, в която се развива националната политика на всяка една държава членка, и не е без значение кои ще бъдат представителите там. Смятам, че нашата листа и политиката, която предлагаме, са достатъчно мотивиращи и разчитаме българските граждани освен да гласуват, да гласуват за нас.

- Каква е вашата прогноза за броя на евродепутатите от БСП?

- Социолозите предвиждат между 6 и 9 места за БСП, но според мен най-реални са 7 - 8. Но това много зависи от развоя на кампанията. И сега имаме шестима представители. Не мисля, че бройката е най-важна, по-важното е, че БСП ще изпрати в Европарламента подготвени хора. На някои представители на други партии ще им трябва най-малко една година да влязат в час, а в избираемата част на нашата листа преобладават настоящи евродепутати.

- Кого от колегите ви - водачи на други листи, приемате като най-голямо предизвикателство? Често се правят съпоставки, най-вече в медиите, между вас и Биляна Раева от НДСВ?

- Не гледам на никого от водачите като предизвикателство. Сравненията между мен и Биляна Раева свършват с близката възраст. Оттам нататък по доста различен начин е протекло политическото ни развитие - тя на практика няма никакъв политически опит, нито парламентарен. Аз обаче не виждам в НДСВ опонент на БСП в тези избори. Нямаме общи избиратели, които да делим, примерно. НДСВ с една активна кампания биха могли да мобилизират свой латентен електорат, който обаче не е електорат на БСП. С нашите послания ще се опитаме да активизираме традиционните си избиратели и избиратели, които не винаги гласуват, да стигнем до хора, които не са активни политически, но могат чрез нас да бъдат реално представени в европейския парламент.

- Тезата за медиците ни в Либия - кандидатите за евродепутати, вече е много преекспонирана. Д-р Здравко Георгиев обаче в телефонно интервю за една телевизия заяви, че, ако някоя голяма партия, а не "Ред, законност, справедливост", им предложи да ги включи в листа, те ще приемат. Ако ЦИК вземе такова решение, че те да могат да са кандидат-евродепутати (интервюто е правено преди ЦИК да оповести решението си - б. а.), вие лично готов ли сте да отстъпите водаческото място?

- Въпросът има три части. На първо място, стои въпросът законът позволява ли това. Много е проблематично да се каже, че го позволява. Но искам да подчертая, че за този закон гласуваха тези, които сега са най-големи защитници на идеята сестрите да станат кандидати за евродепутати. Ние бяхме против принципа за отседналост по този начин. На второ място, да помислим дали е целесъобразно включването на медиците на избираеми места. Защото те по никакъв начин не могат да се възползват от имунитета, който дава ЕП. Още повече, че той е доста слаб, не е от рода на дипломатическите, а е имунитет за действия, които те правят в качеството си на европейски депутати. Освен това, тези, които лансираха идеята, не са си направили труда да проверят какво означава това от гледна точка на юридическото законодателство, нито дали такова действие няма да навреди на усилията за тяхното спасяване и извеждане от Либия. Не е направена никаква консултация с ЕП или с която и да било друга европейска институция преди това. За мен това означава много несериозен подход, който цели единствено да преексплоатира трагедията на тези хора за чисто политически цели. Трето, ако на предишните два въпроса е даден положителен отговор, ако съм убеден, че това е начинът те да бъдат спасени, едва ли ще има някой в нашата партия, който не би възприел тази идея. За съжаление, нито едно от тези неща не е налице и да се бъркат едни европейски избори с подобни политически игри не е добре нито за медиците, нито за България, нито за българските граждани.

- Добре, да приемем, че изборите вече са минали и вие сте европейски депутат. Какви амбиции имате, какво бихте искал да свършите?

- Първо, трябва да си даваме сметка, че това е мандат, в който ние се включваме малко след средата му - той е започнал през юни 2004 г., следващите европейски избори ще бъдат през юни 2009 г. Една част от приоритетите на парламента и съответно на групата на социалистите вече са определени и в средата на мандата няма да се променят тепърва. Но аз споделям огромна част от тях, така че без колебание бих работил за набелязаните от ПЕС цели. Заедно с това, разбира се, можем да поставим като първи избрани български депутати основите на българския образ в европейския парламент. За мен персонално - досега в моята кариера съм се занимавал с външна политика и международна дейност. В рамките на групата на социалистите бях избран за зам.-председател и ще поема част от външнополитическата работа на групата, по-конкретно в региона на Югоизточна Европа, Черноморския регион и отношенията с източните съседи на съюза. Смятам, че България трябва да поеме централна роля в политиката на ЕС към нашия регион и особено към нашите западни съседи. Смятам, че трябва да помогнем Македония, Сърбия и другите страни да станат възможно най-скоро членове на ЕС, да поддържаме жив, така да се каже, ангажимента на Евросъюза към тези страни. Защото, реално погледнато, България ще бъде изцяло интегрирана едва когато и тези страни бъдат приети. Иначе другите неща, на които ще се опитам да обърна внимание като евродепутат, са свързани с втората комисия, в която участвам - там нямам право на глас, но имам право да участвам в работата й. Това е комисията по икономически и парични въпроси. Смятам, че една от важните цели на България в ЕС е присъединяването към общата валута в обозримо бъдеще. Ще работя и по други въпроси, които възникват постоянно. Ето, например, през тази седмица (миналата - б. а.) се обсъждаха цените на роуминга в рамките на ЕС - нещо, което засяга всеки един от нас, обсъждаше се въпросът за акциза върху алкохола и алкохолните напитки - пак засяга голяма част от българските граждани. Давам го като пример, че Брюксел изглежда толкова далече в нашите представи, а всъщност решенията там имат пряко действие върху неща от ежедневието ни.

- Казахте, че една от задачите на евродепутатите е да дадат добър облик на България в Европейския парламент. Как вие бихте рекламирал страната ни?

- Смятам, че най-добрата реклама за страната ни би била, ако в ЕП влязат добре подготвени български депутати, които да участват пълноценно в работата на комисиите и да допринасят най-добре за работата на своите политически групи - парламентът е разделен не по нации, а по групи. Заедно с това има редица възможности, които всеки един европейски депутат би могъл да използва. Биха могли да бъдат организирани изложби, концерти - начини за популяризиране на българската култура, защото това е нашият най-силен коз в ЕС. Смятам, че специални усилия трябва да се направят, за да се популяризира българската култура и, разбира се, българската азбука, защото за пръв път в ЕС кирилицата става официална азбука. Освен това има много възможности български граждани да се запознаят с ЕП. Годишно всеки депутат може да покани до 100 граждани, които да отидат в Брюксел или Страсбург. Аз съм се възползвал от тази възможност и в края на април 30 младежи от цялата страна ще посетят Страсбург, където съм им организирал срещи с лидери на ПЕС, посещения на други институции, тоест това пък е друг начин да популяризираме ЕС. Разбира се, много важна е връзката с медиите. Ние като делегация полагаме усилия да установим максимално добър контакт с тях. Съвсем скоро ще започне да функционира интернет-сайт на евродепутатите от БСП, вече имаме пресаташе, което се грижи да изпраща информация до медиите.

- След две години ще приключи мандатът ви в Европарламента. Вие ангажирате ли се да дадете ясен и точен отчет на българските избиратели с кои точно организации сте се срещал в Брюксел и за какво точно сте лобирал?

- Да, разбира се. Казвам го в рамките на шегата, защото има много ясни правила за лобистките организации в Европейския парламент. Например аз постоянно получавам искания за срещи по различни въпроси. Европейският парламент е като един малък Вавилон - всякакви идеи могат да се чуят там. Аз смятам не в края на двугодишния период, а постоянно да информирам за своята дейност. Може би е добра идея да систематизирам тази информация, за да е налице в края на мандата. Аз самият имам информационен сайт, който, смятам, че доста добре информира за моята дейност и за ангажиментите ми сега. Малко ще променя стила след изборите, защото повече трябва да се наблегне на това не какви са ми идеите и с кого съм се срещнал, а какво съм направил в крайна сметка. Освен това вече подготвям своя информационен офис в София, вероятно още един - два офиса ще направя и в страната - това пак е в рамките на възможностите на евродепутатите. Те ще функционират като своеобразни приемни, където гражданите ще могат да се обръщат с конкретни въпроси. Ясно е, че не всички от тях ще мога да реша, но поемам ангажимента да предам въпроса там, където трябва. Така че за мен е приоритетна живата връзка с избирателите - било очи в очи, било чрез Интернет. Тоест, ще направя така, че да бъда леснодостъпен.

- Признавал сте, че ви е минавало през ума да се оттеглите от политиката, но сте останал заради кампанията за втори мандат на президента Първанов. Сега усилено се говори за създаването на президентска партия. Ще се раздвоите ли между нея и БСП?

- Смятам, че Първанов е един разумен, улегнал политик и държавник. Един президент трябва да остане президент в очите на нацията, още повече, когато е имал един успешен и, предполагам, втори успешен мандат. Не мисля, че намеренията на Първанов са свързани тепърва с връщане в политиката, защото рискува да олекне, както това стана с Желю Желев, който, след като беше президент, реши да става депутат и не можа да премине бариерата със своята партия, като Петър Стоянов, който, след като е бил президент, реши да става лидер на партия, която очевидно не може да възстанови доверието си. Сега не знам дали ще успее да стане и европейски депутат. Аз не очаквам Първанов да организира партия. Но този въпрос ми го задайте в края на мандата му, когато вече я е организирал. Много неща могат да се променят дотогава.

- Политик мръсна дума ли е все още, професия ли е, или - какво?

- Мога да направя едно признание пред вас. Въпреки че на практика отдавна се занимавам с политика - още от 1994 г. в младежката организация на БСП, след това в самата партия, не съм се възприемал като политик, никога не съм се причислявал към тази група хора, която някак си е недолюбвана от гражданите. Сега, когато вече съм в сърцето на политиката до голяма степен, в ръководството на партията, в ръководството на парламентарната група на ПЕС, виждам, че, както навсякъде, и в политиката има различни хора. Болшинството от тях се стараят много, отделят от собствените си сили, жертват времето за семейството си, за да свършат полезна за хората и за държавата работа. Има и други, които са много по-малко, те гледат собствения си интерес, поставят винаги себе си на първо място. И обликът на политиците се определя именно от тях - в смисъл лошото лесно се вижда, а доброто остава незабелязано. Надявам се с моята работа и усилия да покажа, че политик няма да бъде непременно обидна дума, а название на общност от хора, които работят в интерес на страната си, а не в личен интерес.