Брой 15                                                  

13 - 19 април 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Ивелин Николов

 

Изненадващо за местните политически наблюдатели в Плевен наскоро той бе посочен от Бойко Борисов за областен координатор на ГЕРБ. Общинският служител досега беше член на СДС, мнозина подозират, че чрез него кметът Найден Зеленогорски ще дърпа конците на ГЕРБ на местно ниво.

 

ГЕРБ няма да бъде

ракета носител за СДС, ще водим

самостоятелна политика в региона

 

Ивелин Николов е роден на 6 май 1967 година в Плевен. Зодия Телец. Завършил е спортната гимназия "Георги Бенковски" в родния си град, специалност лека атлетика. Бил е състезател по бягане на 100 и 200 метра на "Спартак" (Пл), ЦСКА, "Академик" (София). Многократен републикански шампион с екипите на ЦСКА и "Спартак". Работил е като треньор в СК "Емона - Н", "Славия" (София), "Левски - Атлас" (Сф), "Фенерабахче" - Турция. Бил е треньор в националните отбори на България и Турция, помощник-треньор по общо-физическа подготовка футболен клуб "Лекс" (Ловеч) със старши треньор Борис Ангелов, сега наставник на националния юношески отбор на България. Бил е личен треньор на Емил Цветанов, Вяра Георгиева, Цветомир Маринов, Нора Иванова, Ангел и Веселин Енчеви. Всички те са национални рекордьори и шампиони, медалисти от световни и европейски първенства. Завършил е ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново, бакалавърската му степен е със специалност "Педагогика на физическото възпитание", магистър по "Организация и управление на образованието". В момента е президент на спортен клуб по шахмат "Дракон" (Плевен), член на управителния съвет и председател на финансовата комисия при Българската федерация по шахмат. Сега работи като началник отдел "Общински спортни имоти" към "Жилфонд" в Плевен.

От март т. г. е областен координатор на ГЕРБ.

Интервю на Поля ТОМОВА

- Г-н Николов, как станахте координатор на ГЕРБ, откъде дойде предложението, беше ли изненада за вас?

- Преди време бях извикан в столицата за среща с Бойко Борисов и председателя на партията Цветан Цветанов след направено проучване на ГЕРБ. Тогава стана дума за това, че трябва да има структура и в Плевен, но все още не съм и предполагал, че координатор ще бъда аз. Научих за това едва при посещението на Цветан Цветанов в Плевен.

- Не е ли авторитарно взимането на такова решение от един човек?

- Не, не мисля. Кой ще представлява ГЕРБ по места решава Бойко Борисов и ръководството в София. Не става дума за гласуване на местно ниво и избор между отделни кандидати.

- За много хора вие сте приближен на Найден Зеленогорски, как ще ги убедите, че ГЕРБ в Плевен не е просто структура на СДС? Вярно ли е, че сте местен лидер на партията заради договорка между Зеленогорски и Борисов?

- ГЕРБ е достатъчно популярна политическа сила и ще води самостоятелна политика в региона. Изборът ми за координатор е решение и преценка единствено и само на Бойко Борисов и изпълнителния съвет. Коментарите за влияние на Найден Зеленогорски над мен считам за несериозни. Не отричам, че с него сме добри приятели от години, но той също бе изненадан от моя избор. След това ми пожела успех, като истински демократ. На местно ниво ГЕРБ ще работи със СДС, защото ще си сътрудничим с политическите сили от центъра и дясното политическо пространство, а СДС е там. Мога да ви уверя обаче, че никой никого няма да манипулира или контролира. Във всеки случай аз съм в политиката от седем години и не съм подходящият човек за сделки и договорки.

- Няма ли опасност СДС да ви използва като ракета носител?

- Не мисля. Всеки играе за себе си, когато може, ще си партнираме, времето ще покаже. Но ГЕРБ си е ГЕРБ, СДС си е СДС.

- Не се ли разсърдиха приятелите ви от СДС, след като напуснахте партията?

- Всеки има право на избор и аз го направих. Не смятам, че съм направил нещо лошо, като напуснах СДС. Останах си дясномислещ човек и с преминаването си в ГЕРБ. Не съм изневерил на принципите си.

- Как ще водите предизборната кампания в Плевен за вота за евродепутати?

- Кампанията ни ще бъде изцяло позитивна, няма да правим черен PR. ГЕРБ залага на прагматичните решения и свършената работа. Ще се опитаме да вдигнем духа на хората и да ги накараме да си повярват, че вече са равноправни граждани на Европейския съюз.

- Кои са членовете на ГЕРБ в Плевен, какви хора очаквате да гласуват за вашата партия?

- Сред нас има юристи, лекари, учители, спортисти, бизнесмени...Всички са доказани в своята област. Като имена мога да посоча адвокат Цецка Цачева, Яне Костадинов... Мисля, че за ГЕРБ ще гласуват онези граждани, които искат промяна, разочарованите от това, което става през последните години в България. В основата на нашия проект е да осигурим нормален живот в страната ни, нормални доходи и самочувствие на европейци.

- Как ще постигнете това без ясна платформа?

- Платформа има и тя ще стане ясна по време на кампанията за евроизборите.

- Доколко можете да се нагърбите с прогноза за резултата?

- Моята специалност не е социологията, но ГЕРБ е вече втора политическа сила след БСП и първа в дясното пространство. Според мен ГЕРБ има шанс за 4 - 5 места в европарламента, а защо не и повече.

- На какво друго, освен на личността на Бойко Борисов, ще разчита ГЕРБ?

- На качествата на всеки от членовете ни, на волята за промяна. Ще залагаме на срещите с хората по места. Всички кандидати за европарламента от ГЕРБ са доказани експерти, това са качествени хора, които ще помогнат на България. По време на кампанията ГЕРБ ще се опита да се срещне и разговаря с максимален брой хора в страната.

Защото тези избори са важни за България, това е шанс да привлечем нови инвестиции, средства от фондовете на ЕС. Затова е важно в европарламента да отидат хора, които знаят как се защитават проекти и как се защитават интересите на страната.

- Не се ли опасявате, че в Плевен ГЕРБ ще постигне съдбата на ДСБ например, тоест няма да излезе от анонимност?

- Не искам да коментирам която и да е друга политическа сила, особено нейното състояние. Всичко се решава от избирателите, включително и съдбата на ГЕРБ. Важното е да си свършим работата. Между ГЕРБ и партията на Иван Костов има огромна разлика - ние не водим такава консерватитивна политика като тях. Колкото до анонимността, не мисля, че има такава опасност и в скоро време хората ще разберат това.

- Какво е отношението и политиката на ГЕРБ спрямо основните политически сили в регионален план?

- Както казах, ще си партнираме с всички политически сили от центъра и дясното. При посещението си в Плевен лидерът на партията Цветан Цветанов заяви, че на местно ниво ще си сътрудничим със СДС. Изключено е партньорството ни с БСП. Истината е, че много политически сили сега се опитват да бъдат с ГЕРБ, но не мисля, че ще бъдем ракета носител за когото и да било. Ние няма да позволим на никого да ни употреби за свои цели.

- Има ли шанс ГЕРБ на местните избори?

- Според мен има голям шанс и това вероятно притеснява мнозина. ГЕРБ има всички шансове да бъде първа политическа сила и затова срещу нас се излива такава агресия.

- Какво имате предвид?

- Ами всичките тези компромати срещу Бойко Борисов, с тях се опитват да ударят по партията. Но според мен хората добре разбират защо някои политици се опитват да очернят някого. Всички виждат, че доверието в управляващите се е сринало през последните години, а подкрепата, която получава ГЕРБ, притеснява доста политически лидери.

- Смятате ли, че Бойко Борисов и Петър Стоянов могат да се съюзят?

- Мисля, че на този въпрос могат да отговорят Бойко Борисов и Петър Стоянов. Пак казвам, че политиката на ГЕРБ е сътрудничество с всички в център - дясно.

- Лесно ли се преминава от спорта в политиката - кое е общото и кое различното?

- Може би има доста общи неща. И в спорта, и в политиката оцеляват само най-добрите. Ако паднеш, трябва да имаш сили да станеш и да продължиш напред.

От спорта и от политиката съм разбрал, че победител е само един. И на двете места обаче има удари под кръста. Освен това спортът дава нещо много ценно - учи на дисциплина, воля и желание за успех. Неща, които са важни независимо с какво се занимаваш.

Спортът ми е дал и вярната преценка - да знаеш какви са ти възможностите, да не се подценяваш, но и да не допускаш самочувствието да те заслепи.

- Как си почивате?

- Сега нямам много време, но пък имам любимо място от години - спортната база в Белмекен. Обичам да поиграя футбол, баскетбол, играя с приятели и колеги от общината. Обичам и да чета, а Лъдлъм е любимият ми автор. С удоволствие се връщам и към Балзак и Флобер.

- Имате ли приятели, какво ви свързва с тях?

- В това отношение съм късметлия - имам много и добри приятели. Един от тях е Христо Марков. С него се чуваме почти всеки ден, а когато има време - се виждаме. Мога да кажа, че това е приятелство, изпитано в годините, и затова - истинско.

- Кое ви разсмива и кое ви натъжава?

- Хората, които ме познават, добре знаят, че рядко може да ме види някой тъжен. Гледам да не се поддавам на депресивни настроения и състояния. Мисля, че имам късмет в живота и съм щастлив. Натъжавам се от това, че години от живота ми минаха в търсене на онова, което други са открили преди много време.

- Мислите ли, че ние сме умна и кадърна нация или напротив?

- Мисля, че като цяло сме способни, талантливи и трудолюбиви хора. Лошото е, че като че ли години наред това липсва в управляващите. От спорта съм разбрал, че сме много способни, когато знаем за какво се борим. Много често обаче работим на празни обороти, празните приказки за мен са губене на време - вместо да се говори, по-добре е да се работи. Като че ли няма да ни е излишно повече самочувствие като нация, защото ако си повярваме ние, тогава и другите ще ни повярват.

- Коя е мисълта, която ви води?

- Има една мисъл, която ми е от спорта - Който се мъчи, той ще се пъчи. Тоест - първо човек трябва да се потруди, за да се сбъднат мечтите му.

- Има ли личност, която да е идеал за вас?

- За мен идеални хора няма, по-скоро идеал за личност е съвкупност от качества на различни хора, доказали себе си. Яне Сандански е казал - робът се бори за свобода, свободният за съвършенство. Мисля, че като свободни хора трябва да търсим съвършенството.