Брой 14                                                  

6 - 12 април 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Чавдар Велинов

 

Поводът за интервюто е предстоящият 10-годишен юбилей на международното изложение "Партнерс Експо", което се провежда в Плевен. Заедно с Лъчезар Табаков те създадоха Експото и положиха огромни усилия да направят града притегателен център за бизнеса. Като общински съветник от "Коалиция за България - лява алтернатива за Плевен" Велинов бе любезен да сподели и впечатленията си от работата на местния парламент.

 

“Партнерс Експо” превърна Плевен в панаирен център

 

Чавдар Велинов е роден на 18 юли 1946 г. в с. Долни Вадин. Завършил е средното си образование в Шумен, в техникума по механотехника "Хр. Ботев", специалност "Двигатели с вътрешно горене". Висше образование получава във ВИМЕС - Русе, специалност "Инженерство и механизация на селското стопанство", а после следва във философския факултет на Софийския университет. След дипломирането си 3 години работи в Дружеството за разпространение на научни знания "Георги Кирков" като председател на плевенската организация, после в отдел "Пропаганда и агитация" към ОбК на БКП. Бил е управител на "Кинефикация" - Плевен, по-късно става директор на първия социалистически вестник в града "Социалист днес".

През 1997 г. заедно с Лъчезар Табаков учредяват "Партнерс Експо", което възниква като дружество съвместно с местната структура на Българската търговско-промишлена палата, Стопанска камара, художествена галерия "Илия Бешков", Браншовата бизнес-камара и община Плевен. Първото изложение на "Партнерс Експо" се провежда през март 1998 г.

Чавдар Велинов е зам.-председател на ОбС на БСП в Плевен и общински съветник.

Има три деца - двама синове и една дъщеря.

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-н Велинов, навършват се 10 години от създаването на "Партнерс Експо", на което вие сте учредител заедно с Лъчезар Табаков. Каква равносметка си правите, когато анализирате добрите неща и проблемите покрай изложението?

- Първото изложение беше организирано през март 1998 г. в ХГ "Илия Бешков". Изборът на мястото бе направен след едно много внимателно оглеждане на вариантите, защото едно изложение трябва да даде възможност за експониране на стоките и за представяне на изложителите по най-добрия начин. Целта е да се постигне оня въздействащ и рекламен ефект, който има всяко изложение.

След дълги обиколки из Плевен, заедно с Лъчезар Табаков се спряхме на художествената галерия не само заради уникалната й архитектура, но и заради възможностите да изпълни точно тези функции - да се експонират качествата на изложените стоки, машини и съоръжения, технологии, обзавеждане и др.

- Не се ли появиха вече нови възможности за сграда на Експото?

- Аз знам, че се говори доста напоследък дали не е възможно да се премести изложението в друга зала. Посочва се сградата на "Балканстрой". Според мен това е практически невъзможно да се случи. Не само защото сградата не разполага с нужната площ, но има и много други съображения, които биха навредили на качеството на изложението.

- А към какво точно бяха насочени усилията ви през изминалите 10 години, какви цели си поставихте с "Партнерс Експо"?

- Ние имахме едно основно усилие - да направим така, че изложението да бъде полезно на бизнеса, на фирмите, които започваха тогава своето производство. Заложихме на идеята за създаване на подходящ бизнес климат, защото за нас беше ясно, че големите промени няма да се произведат автоматично, а единствено чрез усилията на предприемчивите българи. Срещнахме съдействие от страна на Браншовата бизнес-камара, БТПП и местната власт. Неслучайно на двете изложения годишно те са съорганизатори. Едното е специализирано в областта на строителството и технологиите, а другото е посветено на автомобилостроенето, на популярния вече в цялата страна плевенски автосалон. Не можем да подминем и най-крупния форум на пчеларите, който организира Експото. А това е много перспективен и проспериращ бизнес, който има в България вековни традиции. Но нашето усилие беше насочено към това тъкмо Плевен да бъде мястото, да стане столицата на пчеларството в страната. И още нещо - да станем витрина, където хората да се убедят в качеството на меда от нашия регион.

В крайна сметка нашите амбиции бяха да помогнем на Плевен да се утвърди като един достоен панаирен център в страната. С предстоящия избор на Плевен за център на икономическа зона сме оптимисти за бъдещето на "Партнерс Експо".

- Но все пак бяхте обвинени от страна на местната власт, че изложението нарушава характера и значението на ХГ "Илия Бешков". Как ще коментирате подобни изявления?

- Това не е най-добрият начин да се защити същността и функциите на тази галерия. Има други начини, за които трябва да помисли стопанинът й. Защото през тези 10 години под формата на наем, на дарения и на други форми на подпомагане ние сме внесли в общинския бюджет над 200 хил. лв. Извършихме частични ремонти на повече от 60 кв. м на мраморния под на галерията още преди да са почнали изложенията. Освен това, след всяко поредно издание на Експото там, където има нарушена цялост на стена, на под, ние го отремонтираме в срок до една седмица.

Данните на социологическите агенции, които правят изследвания на всяко изложение, показват, че в Плевен пристигат допълнително по няколко хиляди гости от страната и чужбина. Например за последното пчеларско Експо дойдоха над 3 хил. човека, в това число и от Македония, Гърция, Сърбия, Украйна, Турция, Франция, имаше представители от Финландия и др. държави. Тези хора нощуват в плевенски хотели, харчат пари в търговските обекти и заведенията. Затова спокойно мога да кажа, че ние работим в посока на усилията на местната власт и на областната управа за налагането на Плевен като туристическа дестинация.

- По време на всяко издание на "Партнерс Експо" вие организирате изложби, развивате и социална дейност. В какви области се изявявате като дарители?

- Ако през тези 10 години сме ползвали ХГ "Илия Бешков" 28 пъти, то там сме организирали 42 художествени изложби, предимно на плевенски автори. Оказали сме съдействие, закупили сме част от картините, като сме подпомогнали финансово творците от нашия град. Любимци са ни талантливите деца от школа "Колорит" на Майя Ананиева, откупували сме техни картини, предоставяли сме им материали и помощни средства. Изобщо давали сме финансова възможност на децата да се чувстват творци, осигуряваме и наградите от различни конкурси. На Петото международно пчеларско изложение направихме детски конкурс в цялата област на тема: "Пчеларството и меда". Искахме да провокираме най-малките граждани, защото малцина от тях знаят, че в България се произвежда най-качественият мед в Европа, а същевременно тук потребяваме най-малки количества в сравнение с другите държави. В този смисъл, изключителна е помощта на Областния пчеларски съюз в Плевен, както и на националните браншови сдружения на пчеларите, които награждават малчуганите с килограми мед и ги приучават да консумират сладката стока, както те, така и техните семейства.

Не случайно през 2002 г. бяхме удостоени с грамота от община Плевен за най-успешно представяне на фирма с обществена значимост.

- В крайна сметка, успяхте ли да наложите Плевен като един от панаирните центрове в страната?

- Това бе главната ни амбиция през годините - да превърнем Плевен в панаирен град в национален мащаб. С тези четири международни изложения годишно, с участието си в учредената преди няколко години Българска асоциация на панаирните организатори сме създали авторитета на Плевен, където е възможен панаирния бизнес. И ако Пловдив е столица на панаирния бизнес в България, заедно със София, Добрич, Варна, Бургас, а отскоро и Стара Загора, то ние искаме да лансираме нашия град като панаирен център в национален мащаб.

- А какви позитиви за вашата идея донесе членството ни в ЕС?

- В този смисъл по линия на трансграничното сътрудничество, заедно с Асоциацията на крайдунавските общини, с която ние имаме инициативи за организиране на изложения в областта Олд, вече работим съвместно. Очакваме съдействието и на по-малките общини Долна Митрополия, Белене, Оряхово и др., които също имат интерес от развитието на панаирния бизнес.

Мисля, че възможностите и перспективите след приемането ни в ЕС са великолепни, практически неограничени. Ако Плевен има подходяща изложбена зала, то няма пречки да се утвърди като панаирен център на Северозападен икономически район.

Така въпреки негативната оценка, която председателят на общинския съвет в града Георг Спартански даде за изложението, аз мисля, че то се развива с всяка изминала година.

- Какво стана с проекта за изграждане на база на "Партнерс Експо" на мястото на спортната зала в началото на Кайлъка, която бе оставена за саморазрушаване?

- През последните три години ние направихме необходимите постъпки за изграждане на панаирния център на мястото на спортната зала. С компетентната, професионална помощ на арх. Кочков негов екип е изчислил, че за дострояването на тази зала в този мега вид са необходими над 17 млн. евро. А това е огромна сума за инвестиции, която е трудно да бъде възстановена в необходимия, изискуемия от всеки инвеститор срок. А той е в границите от 8 до 10 години.

Освен това, за съжаление, прилежащата площ, където сега се строи един от магазините на веригата "Кауфланд", затруднява реализацията на нашия проект. Този магазин се е лепнал за площта на спортната зала, аз не знам дали в законовите изисквания има такава възможност.

Към нашия проект за панаирен център и многофункционална спортна зала са проявили интерес вече трима инвеститори. Никой не е обяснил защо след заявения първоначален интерес после тихомълком се отдръпват. Но една от вероятните причини е огромният обем на спортната зала, а другата се крие в непремерената близост с "Кауфланд".

Все пак има положителни индикации, че на базата на публично-частното партньорство вероятно до края на тази пролет ние ще намерим инвеститори. За да се построи панаирния център и най-накрая Плевенският панаир да намери своя дом.

- Какво още ви връзва ръцете, какви проблеми срещнахте през годините и в настоящия момент?

- Ние си обичаме града и правим всичко възможно, за да го наложим като важен панаирен център. Все още обаче динамиката на развитие на Плевен изостава от темповете в национален мащаб. Какво имам предвид - все още не сме достатъчно изявен притегателен център за бизнеса, за да може той тук да се установи, да инвестира, изобщо да погледне приоритетно на Плевен. Безспорно доста по-забележима е динамиката в градове като Варна, Бургас, Стара Загора и бизнесът се насочва натам.

Друг съществен проблем е, че по силата на промяна на закона за всяко отделно изложение ние участваме в конкурс за отдаване под наем на площите на галерия "Илия Бешков". И това става месец - два преди насрочената дата за откриване. Дори на последната сесия общинските съветници, които гласуваха с "да", надделяха само с четири гласа. Е, как тогава да се чувстваме сигурни и спокойни, за да работим? Затова предложихме в края на годината да се утвърди програмата за следващата.

- Като общински съветник от "Коалиция за България - лява алтернатива за Плевен" как оценявате работата на общинския съвет през този мандат?

- Според мен през този мандат общинският съвет работи изключително градивно. Все пак това е политически орган, да се постигне консенсус по определени въпроси и да се гласува за перспективните не е лесна работа. Нужни са усилия, както от мнозинството, така и от нас като опозиция. Мисля, че имаме добри постижения в тази посока. Всяко гласуване "за" или "против" ние като група сме аргументирали пред гражданите на общината, пред цялата социална общност и на самите сесии. Стремежът на нашата група е да насочваме, да подтикваме кмета Найден Зеленогорски към внасяне на такива предложения и към вземане на такива решения, които определено да динамизират социалния живот в общината. Защото такава е същността на политиката ни като партия. Твърде често тези наши предложения и решения са били използвани, за да се прави пиар кампания на местната власт. Но аз мисля, че гражданите на Плевен и на общината оценяват по същество принципната ни позиция, нашата воля да създаваме условия за достоен живот.

- А има ли конфликт, напрежение между мнозинството и опозицията в местния парламент? Поне такова впечатление се създава по време на сесиите.

- Напрежението не е толкова по отношение на целите, колкото при избора на средствата, на методите за постигане на тези цели. Стремим се тези средства и цели да не са чисто пропагандни, а да водят до реални резултати. Когато мнозинството се съобразява с опозицията и допълва своите проекти и предложения, това е само в полза на гражданите, на обществото. Защото добре е да намалиш с 20 ст картата за градски транспорт на възрастните хора, на учениците. Но още по-хубаво би било, ако предвидиш данъчната тежест, с която облагаш бащите на тези ученици и синовете на тези пенсионери. Например нашето предложение да се намали таксата за битови отпадъци заради повишените данъчни оценки не беше прието от мнозинството и това не работи в полза на гражданите. Нито създава добър образ на управляващите пред обществото.

- Помагаше ли на "Партнерс Експо" през годините местната власт?

- През последните 7 години кметът Найден Зеленогорски е оценявал по достойнство нашето изложение. По замисъл, произтичащ от целите на Експото, кметът на град Плевен е и негов патрон. Започнахме с патронажа на тогавашния градоначалник Румен Петков, а вече 7 години Найден Зеленогорски е, така да се каже, традиционен патрон. Този факт, струва ми се, е доказателство, че той оценява високо достойнствата на плевенското изложение. Непонятна за мен обаче е позицията на председателя на общинския съвет Георг Спартански. Той разглежда галерията като институция. Но аз пак ще кажа - не като отрича изложението ще защити най-добре функциите на галерията. Напротив. Аз мисля, че той го разбира и позицията му няма да е за дълго така крайна.

Трудността идва и от повишаването на наемните цени на галерията, с над 150%, което е една непосилна цена както за нас, така и за фирмите. А това се отразява отрицателно върху участието, върху успешното набиране на известни фирми. Представили сме нужните документи в общината за преодоляване на тази некоректност. Надяваме се увеличението на цената да не надхвърли 40%, което би било поносимо.

- Разкажете нещо за семейството си.

- Искам да споделя, че моят баща Йордан Божилов от 1950 г. до смъртта си отдаде целия си живот за изграждането на Плевен. Част от крупните промишлени предприятия са построени от него. Това обяснява моята пристрастност към развитието и динамиката на Плевен. От баща си съм наследил и голямата си любов към нашия град.

- Как прекарвате свободното си време?

- Не разполагам с много свободно време. Онова, което имам, предпочитам да го поделя със семейството си. Често пътувам, посещавам родните забележителности заедно с малкия си син.

- Имате ли мото, любима мисъл, която ви спасява в трудни моменти?

- Да. Бъди постоянен и верен на себе си.