Брой 7                                                  

16 - 22 февруари 2007 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Димитър Горов

БСП е на власт в община Ловеч вече трети мандат. Успешно ли е управлението на сегашния кметски екип, кой ще е кандидатът за тазгодишните местни избори и кои са препъникамъните пред столетницата, коментира нейният лидер в града на люляците.

Жените в политиката са по-отговорни

Димитър Горов е роден на 1 септември 1971 г. в Ловеч. По образование е икономист със специалност "Счетоводство и контрол", завършил е СА "Д. А. Ценов" в Свищов. Директор на "Информационно обслужване" АД - клон Ловеч. От 2000 г. до 2004 г. е бил председател на Българска социалистическа младеж в Ловеч, а от ноември 2005 г. е лидер на БСП в общината. Общински съветник в местния парламент.

Интервю на Мира ГАНЧЕВА

- Г-н Горов, наближават кметските избори. Кога БСП ще обяви своята кандидатура в Ловеч?

- Трябва да отбележим, че БСП има по-важни ангажименти в момента. От една страна, сега формираме бюджета на общината и всички общински съветници вземат дейно участие при изготвянето му, защото той е най-важното за нашия град в най-близък план. Второто по-важно нещо е един друг много голям изпит, пред който ще се изправят всички политически формации - изборите за европарламент. Така че ще вървим поетапно и след като мине вотът за евродепутати, тогава ще обсъждаме кой и как ще ни представя на местните избори. Затова към днешна дата въпросът с тях не стои пред БСП на дневен ред. Имаме успял кмет, имаме община, която явно върви нагоре, и това ще бъде базата, от която ще се тръгне.

- Ще излезе ли номинация от БСП в Ловеч за евродепутат?

- Доколкото имам информация, в момента се изготвят точните критерии, по които социалистическата партия ще направи своите предложения. Мисля, че вече са спуснати инструкциите. Ще направим обсъждане и ако имаме хора, които да отговарят на критериите на висшия партиен съвет, може да предложим кандидатури. Наясно сме със спецификата на този нов вид народни представители, които ще са в европарламента - владеенето на повече чужди езици и рутина в дипломацията са задължителни. Не всеки може да е представител на България в Брюксел, където правилата са други. Ако намерим сред нас хора, които са достойни да се справят с тази задача, е възможно да направим номинация.

- Все пак вие като председател на общинската организация на БСП не може да нямате свои виждания.

- Да, имам своите виждания. Нормално е всеки един човек, председател или не на някоя политическа формация, да има такива. Но нали не очаквате от мен (като някои представители на други политически формации, в които явно няма равноправие или пък има "умни" лидери, които еднолично определят кой ще е в листата, или пък някой да излезе и да посочи "Този човек ще слушате!", да не стигаме до другата крайност "Атака") да пренебрегна демократичните органи в БСП - областен и общински съвет. А ако от Ловеч излезе предложение, първо медиите ще научат. Иначе аз самият никога не бих прескочил легитимните органи на партията. Всяко едно предложение, за каквото и да било, се обсъжда, затова смея да твърдя, че в момента БСП е най-демократичната партия в България.

- Чу се едно предложение медиците ни в Либия да станат водачи на листите за евродепутати. Какво е вашето мнение?

- Не бих коментирал това, защото съм председател само на общинската организация на БСП. Има си правила в политиката, които не бих пренебрегнал. Но бих подкрепил всяко едно решение, което се вземе от висшия партиен съвет. Колкото до самите медици, аз съм твърдо убеден, че тяхната присъда е несправедлива. Следя отблизо, доколкото ми позволяват позициите, това, което се случва с тях. След изказването на сина на Кадафи мисля, че ситуацията се подобрява.

- Вече станаха ясни намеренията на БСП да прати повече жени в Брюксел. Как гледате на това да има равенство между мъжете и жените и как оценявате присъствието на нежния пол в политиката изобщо?

- По отношение на жените в политиката БСП има абсолютно еднозначно виждане. Дори на последния конгрес на партията ние взехме решение половината от делегираните представители във висшия съвет на БСП да са жени. Същото решение се взе и по отношение на младите хора под 35 години. По този начин ние отваряме ръководството на партията не само към жените, но и към младежите, които по-трудно пробиват в политическите среди. Аз самият все още мога да се квалифицирам като млад човек и знам за какво става въпрос. Знам как се минава през иглените уши за оценка на всеки един. Така че бих подкрепил навлизането на повече жени и млади хора в политиката и в кръга на шегата, често казвам на съпартийците си, че предпочитам да работя с жени, защото те са по-отговорни.

- Коя е политическата личност, от която вие лично се възхищавате и която ви води?

- Не мога да квалифицирам най-добрия политик, но мисля, че президентът Георги Първанов би могъл да е пример за човек, който съумя да бъде и обединител на нацията, и надпартийна личност. Защото въпреки че беше председател на БСП, той показа, че не се влияе от политическите си пристрастия. Виждам, че стъпките му в началото на втория му мандат са в същата посока. Аз самият опитвам (доколко успявам, хората ще кажат) освен да бъда председател на БСП и да гледам по-широко на нещата и да не се ограничавам само в рамките на мирогледа, който се създава от партията ни. Така че президентът Първанов би могъл да бъде модел за подражание, а и последните избори показаха, че хората го харесват и го подкрепят.

- Миналата година към общинския съвет на БСП беше създаден консултативен съвет от кметове на села и кметски наместници. Как работи той и какво свърши?

- Този съвет работи в няколко посоки. Първата е организация на самата работа на кметовете и кметските наместници, доколкото това е във възможностите на орган, изграден към общинския съвет на партията, а не към общината. Самият аз чувствам подкрепата му, защото като общински съветник при вземането на някои решения се нуждая от повече информация. Изказвайки едно или друго становище в местния парламент, съм опитвал да взимам мнението на някой кмет, когато в частност въпросите касаят населените места в общината. На второ място, със съдействието на консултативния съвет кметовете и кметските наместници взеха много дейно участие при формирането бюджета на общината за 2007 г., чието гледане на сесия предстои. След няколко дни имам отново среща с представителите за други техни виждания по отношение на бюджета. Защото трябва да формираме бюджет, който да бъде еднакво добър и за града, и за селата в общината.

- Освен бюджета какви са другите приоритети на този консултативен съвет?

- Основно да задава политиката на БСП спрямо населените места - и към сметосъбирането, и към уличното осветление, и ремонта на улиците и т. н. Аз държа, когато формираме дадени позиции и ги налагаме в един или друг държавен орган, решенията да бъдат вземани на базата на консултации с тези, които са засегнати. В случая става въпрос за управлението на селата. Кметовете и кметските наместници най-добре познават тази специфика.

- Пак миналата година обявихте, че ще бъде създаден консултативен съвет и от представителите на малкия и средния бизнес?

- Още не сме го изградили. Имахме желанието това да се случи миналата година, но го забавихме във времето. Искаме да съберем повече хора - представители и на "старите" фирми, и на тези, които сега тръгват. Консултативният съвет няма да бъде от "червени" бизнесмени, а ще бъде точно като кметския съвет, само че от хора в бизнеса, които да формират политиката на БСП. Ще подпомага и дребния и средния бизнес.

- Предстои промяна в наредбата на общинския съвет за символите и наградите на община Ловеч. Предвижда се да бъдат включени "Бизнесмен на годината" и "Инвеститор на годината". Ще подкрепите ли промяната?

- Аз вече го направих на заседанието на икономическата комисия в общинския съвет, на която съм член. За пръв път към кмета на общината има изграден абсолютно легитимен икономически съвет, чийто председател е изпълнителният директор на "Спарки Елтос" Николай Кълбов. Това е един публичен орган и е ясно кой какво предлага. Тази инициатива дойде и от самия съвет към кмета.

- Местните избори, приоритетни или не за БСП в момента, чукат на вратата. Кажете кой е най-големият ви опонент в Ловеч?

- Не мисля, че трябва политиката на която и да било партия да се формира по отношение на нейните опоненти. За мен е важно какво прави БСП, какво прави общинската администрация на кмета, избран с нашата листа. Нека гражданите преценят кой е по-добрият.

- Ловеч вече трети мандат се управлява от кмет, излъчен от БСП. Вие самият определихте управлението на Минчо Казанджиев като успешно. Може ли да се очаква, че той ще е кандидатът ви и за следващия мандат?

- БСП продължава да бъде партията, която не си номинира кандидатите далеч преди изборите. Пак казвам, нека минат изборите за европарламент и тогава ще говорим за местните. Минчо Казанджиев и неговата администрация са един успял екип, така че от това ще тръгнат стартовите им позиции. Но кой ще бъде кандидатът на социалистическата партия за градоначалник на Ловеч, ще стане ясно във времето, когато се издигат всички кандидати на БСП.

- Местната структура на ДСБ обяви, че техният кандидат ще стане известен на общността през юни. Как ще отговорите вие?

- Като една малка партия ДСБ има нужда да се доказва в по-дълъг период от време. Второ, те не са участвали в преброяване на местни избори, а само на парламентарни и президентски. И в последните резултатът беше плачевен. За една политическа формация, която претендира да бъде водач на дясното, да не може да стигне до втори тур...… Така че - да, ако искат нещо да постигнат сега, трябва да започнат подготовката си далеч преди останалите.

- "Атака" се закани да спечели местните избори тази година в Ловеч, тъй като била само на 2% след БСП. Как ще коментирате това изявление на лидера Кирил Гумнеров?

- С Киро сме приятели, мисля. Но не знам какви данни са гледали те, направо се обърках в момента. Защото на президентските избори по-малко от 30 - 40% разлика не съм виждал в Ловешка община. На първия тур те имаха 18% срещу 42% на Георги Първанов. Кога са били на 2% след нас?!… Киро е по принцип човек, здраво стъпил на земята, но, не знам, може да се е объркал. Колкото до апетитите им за управление на общината, няма лошо. В края на краищата всяка една политическа формация участва в изборите, за да печели. Но до момента те не са показали с нищо, че знаят как да управляват. Досега все съм чувал как не трябва и къде са грешките. "Атака" не са изтъкнали никаква алтернатива за управление на общината или на държавата.

- Предстоят промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация като избираем кмет в малките населени места, например, и редица други. Вие подкрепяте ли ги?

- Ловешката партийна организация нееднократно е заявявала позицията си, че е за избираем кмет в населени места над 100 жители. Моето твърдо убеждение е, че трябва да се даде право на хората сами да избират управника си. Защото истината е, че кметовете в селата на практика са всичко - и пъдари, и доктори, ако щете, и горски. И най-добре е на този пост да е човек, който е пряко избран от своите съселяни. Но пък в едно село като Дъбрава, където има 39 жители, не е нормално да се правят избори. А ако има втори тур, не мисля, че са оправдани разходите да се избира кмет в такова малко населено място, където работата е чисто чиновническа. А колкото до промените в закона, мога да стигна още по-далеч. Мисля, че трябва да се промени броят на общинските съветници в посока надолу, за да може хората, които представляват избирателите, да бъдат по-компетентни и по-квалифицирани. В момента обаче не мога да се ангажирам с конкретна цифра.

- Време ли е вече да се въведе мажоритарният вот при избора на общински съветници?

- Доколкото имам информация, някаква степен на мажоритарен вот се обсъжда и за предстоящите избори за евродепутати. Така че нека да видим дали ще работи. Много се експлоатира тезата за мажоритарния елемент. Доскоро бях член на Българската социалистическа младеж (БСМ) (поради "пенсионна" възраст излязох от редиците й) и съм водил доста дискусии на тази тема. По принцип много добре звучи да се включи в изборния процес мажоритарният елемент. Сигурен съм обаче, че това няма да доведе до големи промени. Но нека да изчакаме и тогава ще коментирам.

- Сам казахте, че поради "пенсионна" възраст сте излезли от БСМ, но все още сте млад човек. Остава ли ви време за забавления и какво е хобито ви?

- Хм, забавления.… Напоследък май не ми остава много време. Обичам да си ходя на село. Имам трайни насаждения, с които се занимавам. Дръвчетата имат нужда от пръскане, рязане, окопаване и т. н., а пък и позволяват да се гледат от града, защото домати от града се не гледат. Това е в общи линии хобито ми. Иначе обичам да се разхождам и в ловешките паркове "Стратеш" и "Баш-бунар". Имам много приятели, с които се събираме често и се веселим. Обичам да ходя и на дискотека, но почти ми е невъзможно, защото не мога да наваксам със съня и на другия ден съм изморен, а ангажиментите ми не позволяват това.

- Вие сте един от най-желаните ергени в Ловеч. Свободно ли е сърцето ви?

- Не знаех, че съм един от най-желаните ергени. Как ще е свободно сърцето ми (смее се), партията е на първо място. Ботев е казал, че после Родината най-много обича жена си. В другия смисъл, да - сърцето ми е свободно. На този етап нямам ангажименти към някоя дама.