Брой 51                                                  

22 декември 2006 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Любомир Петков

 

Тази година бе първата от мандата на младия лидер на плевенските социалисти. Ръководената от него организация спечели убедително президентските избори, а той успя да се наложи като политик с ново мислене и европейска визия за развитието на общината.

 

Диалогът и консенсусът

са в основата на нашата философия

 

Любомир Петков е роден на 6 септември 1976 г. в Плевен. Завършил е езикова гимназия с немски език и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност българска филология и история. Следва международен бизнес и мениджмънт в Стопанската академия в Свищов.

Работил е като журналист в общинското радио "Плевен", в местното "Дарик радио", във вестник "BG Север".

В края на 2005 г. е избран за председател на общинския съвет на БСП в Плевен. Зам.-председател е на областното ръководство и член на висшия партиен съвет.

Семеен.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, 2006-а бе първата ви година като председател на общинския съвет на БСП в Плевен. Каква е вашата равносметка?

- Първо, смятам, че една година персонално участие в политическия процес е твърде малко време. Усилията на цялото ръководство на местната структура на БСП бяха ориентирани в няколко важни посоки. На първо място - да бъдат съхранени и развити позициите на левицата като първа политическа сила в общината. Резултатите от президентските избори в известен смисъл показаха, че тези усилия водят след себе си резултат.

На следващо място - да се гради политически и управленски потенциал, който да реализира политиката на БСП. Смятам, че тази насока на работа е най-сложната, но и най-перспективната. Не малко хора в активна и младежка възраст получиха възможност да участват пряко в нашата политическа дейност. Търсим възможности нашият младежки актив да получава качествена подготовка чрез различните форми на обучение, чрез преки ангажименти към експертните екипи в реализацията на предизборна кампания, чрез отговорности, свързани със собствени младежки инициативи. На една от тези инициативи се дължи разработването и поддържането на информационен сайт на БСП - Плевен, беше поставено началото на втората в страната младежка политическа школа, в момента наши млади членове структурират неправителствена организация, която си поставя амбициозни задачи за работа в новите условия на ЕС.

На трето, но не по важност място, наша основна цел беше БСП и левицата да намери своето място в местната власт като изразител на мнението на мнозинството плевенчани. Ние влязохме в този мандат на управление след сериозна загуба на позиции, но за относително кратък период възстановихме ролята си на първа политическа сила в общината.

- Да, но управлението на общината се реализира от син кмет и подкрепящо го солидно мнозинство...

- СДС стартира мандата със значително като числено изражение представителство, но бързо стигна до дъното на политическото доверие. Тази изменена картина на общественото доверие ни натоварва с тежка отговорност - въпреки статуквото в местната власт, което не е в наша полза, ние да отстояваме позициите на мнозинството плевенчани. Тази голяма отговорност изисква от нас да влагаме максимума от нашия експертен и политически потенциал. Управляващите са в обратната позиция, те бързо похарчиха доверието, дадено на кредит, и колкото по-неубедително звучат в обществото, толкова повече усилия влагат да прокарват свои теснопартийни и групови интереси благодарение на статуквото. Поради този нездрав стремеж на дясното ние не успяхме да убедим неговите представители в управлението, че нашите позиции не са самоцелни, а са резултат от очакванията и изискванията на широкото обществено мнение. Сигурен съм, че ако управляващите бяха достигнали по-рано до това разбиране, местната власт щеше да работи наистина в полза на плевенчани. Неразбирането обаче си остава за сметка на неразбиращия.

Ако трябва да говоря в личен план, аз бих искал да съм постигнал известен успех в една друга посока - хората да разберат, че местната политика не е влошено копие на националната, че местния политически дебат е също толкова важен, дори в много случаи по важен от националния, защото касае местни потребности. Бих искал да допринеса в промяната на общественото мнение, че политиката, и особено местната, е занимание със средно ниво на сложност и компетенция. За съжаление все още има твърде много лоши примери за това как към политическия процес се гледа аматьрски, или просто в този процес участват предимно аматьори. Европейската перспектива е съвсем различна. Тя не толерира аматьорщината, а професионализацията на хората, които имат амбицията да правят политика. Очевидно обаче на определен тип управленци е удобно да имат зад гърба си партийно верни, но политически неграмотни хора. Те лесно се управляват, но такива хора създават общото недоверие на обществото към политическата система. Този патент на СДС доведе десницата до състоянието, в което е в момента, включително и в Плевен.

- Твърдите, че десницата се възползва от статуквото, но наскоро беше направен опит да се проведе политическа дискусия по няколко важни за общината проблеми, а левите представители в централната власт не участваха в извънредната сесия. Защо?

- На първо място едва ли е необходимо да се поставя въпросът за "осигуряване” на подкрепа от държавните институции за развитието на Плевен, защото такава подкрепа винаги е имало - тук могат да бъдат дадени конкретни примери, включително и за проекти, които бяха поставени в дневния ред за обсъждане на извънредното заседание на общинския съвет. Например като канализацията в Гривица, депото за битови отпадъци. Институционалната подкрепа не е предмет на еднократни усилия, тя се гради двустранно и последователно. Последователната подкрепа за ключови проекти, касаещи Плевен, на народните представители от Коалиция за България, на областния управител, на министър Румен Петков е знак, че за тях верният подход е търсенето на съгласие при всяка стъпка от реализацията на важните за общината приоритети. Не знам обаче как местната власт разчита тези знаци. Според мен пак от позицията на силата - т. е. че държавата е длъжна да слугува на местната власт, когато тя няма капацитет, визия и решителност да се справя с местни проблеми. Държавата обаче не може да бъде нито слуга, нито арбитър. Държавата може и трябва да бъде опора за местната власт, когато има постигнато съгласие около приоритети. А от своя страна, важните за общината приоритети се формулират чрез диалог с местната общност, а не с формални обсъждания, за да бъде спазен законът, нито с показни акции с политически привкус, а чрез диалог - диалог с гражданите, в който участва и опозиция, и управляващи, диалог с политическото представителство на тези граждани, едва след това следва диалогът с държавните институции.

- А защо не се получава този диалог?

- За да бъде той ефективен, трябва да се преодолее комплексът, че всичко може да стане най-бързо и безболезнено от позицията на силата, с възможностите, които дава местната политическа конюнктура. Този подход изражда диалога, превръща го във формален акт. Няма как държавните институции след това да бъдат убедени в законосъобразността на взетите решения, когато от позицията на силата са елиминирани възможностите за взаимен контрол между управление и опозиция, пренебрегнати са възможностите за максимално широко съгласие, игнорирани са експертен и политически потенциал. Аз съм убеден, че изпълнителната и законодателната власт ще подкрепят всеки един проект, който е от полза за гражданите на Плевен. Стига тези проекти да са наистина приоритетни, да има постигнат консенсус в местната общност за тяхното решаване и да се предлагат ефективни и работещи механизми за тяхната реализация. Нещо повече, тази философия е наше колективно виждане в ръководството на БСП в Плевен, ние ще продължим да отстояваме такива взаимоотношения, защото те работят в полза на гражданите. Не ние сме политическата сила с представителство в местната власт, която трябва да се преориентира. По-скоро дясното представителство трябва да обърне внимание на своя кмет, защото не може той да гледа изненадано, когато държавата чрез Министерството на екологията се намесва там, където местната власт не е успяла. Кметът трябва да бъде най-информираният и най-търсещият, а не да се занимава с организиране на референдуми и прочее популистки маневри, когато държавата върши неговата работа.

- Като стана дума за политическо представителство в местната власт, как ще коментирате факта, че кметът Найден Зеленогорски тези дни оглави областното ръководство на СДС?

- Мисля, че законът в момента дава една хубава възможност за хората в местната власт и в частност за кметовете. Те имат възможността да покажат към какво се стремят във властта. Възможността кметовете да ръководят местни партийни структури поставя пред тях един колкото морален, толкова и управленски избор. Това е избор между възможността да употребяваш властта като политически инструмент в полза на своята партийна структура и отговорността да правиш компромиси с политическите си пристрастия в името на общия интерес. Доволен съм, че кметът на Плевен обозначи своя избор с поетия пост на председател на областния съвет на СДС. Вярвам, че плевенчани ще оценят по достойнство този избор. Единственото, което ме безспокои, е нарастналата степен на арогантност в управлението на общината, която може да има лоши последици върху цялостното развитие. Предполагам, че тази арогантност смущава дори местната стрктура на СДС, която една седмица не посмя да обяви своя вътрешнопартиен избор. Иначе политическата принадлежност на хората във властта, било то местна, било централна, не може да бъде подменена с нещо друго, тя не е натоварена задължително с отрицателен заряд. Политическата визия трябва да се откроява в изграждането на приоритетите, в мерките за тяхното изпълнение. Политическото начало обаче не трябва да бъде първото, с което трябва да бъде запомнен един управленец. Партизирането на всяко едно решение, търсенето на средства чрез местната власт да се доказва превъзходство над политическия опонент е изкривената форма. За съжаление в голяма степен в Плевен сме свидетели на такава форма на управление.

- Ролята но опозицията е да критикува управлението и да бъде негов коректив, но в същото време тя трябва да предлага и алтернативни варианти за решаване на проблемите. БСП в Плевен има ли визия за приоритетите, които трябва да следва в развитието си общината?

- Формирането на приоритети е сложен процес, който е пряко свързан с общото съгласие и ако няма съгласие, трудно е те да бъдат изведени. Пред страната и икономиката има един висш приоритет - максимално бързо адаптиране към съвременните европейски практики. Ако приоритетите за Плевен сега са изграждането на широко коментираните инфраструктурни обекти, трябва да можем да предвидим дали своевременното им реализиране ще донесе икономически ползи за града. Затова вложенията в инфраструктура се наричат инвестиция. Трябва ясно да разграничим инвестицията в бизнес инфраструктура от инвестицията в комунално-битовата структура. Когато се формира комплексно предложение, в него трябва да е отразен определен баланс, а не просто компилация, защото тя няма никакъв друг ефект, освен популистки.

- Как според вас трябва да се реализират важните инфраструктурни проекти?

- През последните месеци местната власт оставя впечатлението, че най-бързото решение във времето е най-подходящото. Тук възниква въпросът реалистична ли е тази бърза реализиция, по възможностите на общината ли е, и какви последствия може да има върху цялостното й развитие вследствие на такива инвестиции, които нямат съответното финансово обезпечение в хазната. Този подход не само не може да даде гаранции срещу бъдещи финансови проблеми, но той скъсва връзката с най-важния лост, който общините ще имат след 1 януари 2007 г. От полза за гражданите ще е да се търсят тези възможности, които ще костват по-малко средства на данъкоплатците и ще гарантират максимално голям мащаб на инвестициите. Тук обаче пак трябва да се върнем към приоритетите и къде сред тях стои за община Плевен проектната готовност за фондовете на ЕС. Защото новите възможности изискват бекграунд, изискват кадрови потенциал, успешни практики с предприсъединителните инструменти, максимално използване на възможностите за техническа подготовка на проектна документация, каквито дават сега министерствата. Ако община Плевен има тази готовност, отговорът на въпроса ”Кои са най-практичните механизми за финансиране?” е еднозначен. Ако обаче тази готовност на местната власт не е налице, най-лесно е да се каже: Има бързо решение с поемане на дълг, няма достатъчно условия в държавата да се използват структурните фондове. А това е несериозно обяснение. Какво говорят фактите - община Плевен няма нито един реализиран проект по програма ФАР, както констатира МРРБ, слаби са резултатите в работата с останалите предприсъединителни инструменти, нисък е интересът към възможностите, дадени от държавата за развитие на програми със социална насоченост. Община Плевен например беше единствената, която не заяви желание навреме да участва в проекта “Чаша топло мляко и закуска” на МТСП.

Това ниво на компетенция и липсата на потенциал вероятно тласкат кмета и местната власт към неглижиране на европейската перспектива и към някакви компенсаторни реакции, например като идеята да се замажат очите на хората с малко прясно асфалтирани улици. Разбираемо е, че опозицията няма как да е част от това.

- През новата година предстоят две предизборни кампании - за евродепутати и за местна власт. В тази връзка какви са целите на БСП?

- БСП като партия винаги е била улеснена при формулирането на целите си, защото ние винаги се стремим към първото място. Такива са и нашите основни политически задачи за следващата година. Искам да подчертая, че изборите за евродепутати и за местни органи на управление не бива да бъдат класифицирани като първостепенни и второстепенни по важност. Първите европейски избори са много важни, защото в тях трябва да се наложи едно ново ниво на политическа култура и взаимодействие в полза на националните интереси. Новите европейски избранници ще имат тежката отговорност веднъж да защитават интересите на страната в своите парламентарни групи, втори път в законодателния орган. Често ще се среща противодействие в самите групи на европарламента, които макар и изповядващи общи политически ценности - леви или десни, са съставени от представители на различни държави с различни интереси. Затова българските евродепутати трябва освен политическите сили, които представляват, да защитават и общите интереси на държавата. Затова ще е много важно тези политици да умеят да се обединяват помежду си преди всичко като национални представители, когато това е продиктувано от интереса на България.

Местните избори, разбира се, са основен въпрос за общинските структури на партиите и за нас те са ключови. Смятам, че за обществото е видимо нашето отговорно отношение към местното управление. Според мен това е и основата за нашата подготовка. Това, което ни отличава от всички останали, е, че правим своята заявка за спечелване на вота на плевенчани не заради този или онзи човек с амбиции, а на базата на управленска визия, която градим заедно с широк кръг от експерти и представители на гражданското общество. Едва накрая ще заговорим за личности. Според мен личности, които да се ангажират с реализирането на нашата управленска визия, има достатъчно в средите на левицата. Имаме и достатъчно организационен опит и конструктивизъм, за да излъчим наистина най-подготвените. Ще го направим обаче тогава, когато дневният ред на обществото го изисква. Сега на дневен ред е една важна за държавата, в това число за местните власти година, която Плевен не трябва да пропилява, и ние натам ще насочим основно своите усилия.

- Какво очаквате от 2007 година в личен план?

- Предстои ми една много специална година. Чакам с нетърпение своя наследник. Имам предвид в семейството, а не в политиката. В политиката очаквам наистина да постигнем целите си като общинска организация. Те ще ми донесат лично удовлетворение и като гражданин, и като политически представител. Тъй като аз по принцип трудно понасям загубите във всяка една област и вместо да се уча да губя, предпочитам да давам максимума от себе си, за да не стигам до поражения. В този смисъл продължавам да играя за победа.