Брой 46                                                  

17 - 23 ноември 2006 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Венцислав Върбанов

 

На последния 37-и редовен конгрес на БЗНС - НС той бе избран за главен секретар на партията, чийто председател стана Анастасия Мозер. Плевенският депутат сподели пред "BG Север" подробности около конгреса, равносметката си за отминалите президентски избори и очакванията за местния вот догодина.

 

Няма да се молим на Иван Костов

 

Венцислав Върбанов е роден на 16 април 1962 г. в Долни Дъбник. Средното си образование завършва в своя роден град. След това записва във Висшия институт по зооинженерство и ветеринарна медицина, сега Тракийски университет, специалност зооинженер. Член е на БЗНС - НС от 1989 г. През 1990 г. става председател на местната организация в Долни Дъбник. Година по-късно е избран за кмет на общината. Презибран е през 1995 г., през 1997 г. става народен представител, а след това и министър на земеделието, като на този пост е до 2001 г.

Зам.-председател е на парламентарната комисия по земеделие и гори в 39-ото и 40-ото Народно събрание. Има две специализации в САЩ - "Публична администрация" и "Маркетинг и мениджмънт в земеделието".

Семеен с един син.

Интервю на Ралица
ПЕТРОВА

- Г-н Върбанов, защо се стигна до два ръководни поста в БЗНС - НС?

- БЗНС е имало председател до убийството на Александър Стамболийски и тогава съратниците му са преценили, че никой не е на неговото ниво и са сменили устава - който и да е лидер на новата организация, ще бъде главен секретар. Сега се връщаме именно към тези традиции. Променихме устава и за да отговорим на изискванията на новия Закон за политическите партии (ЗПП). Въвеждането на поста председател пък отговаря на европейската практика. В повечето европейски партии има председател, който е лидер на организацията, и главен секретар, който се занимава с вътрешно-политическия живот. И освен с новата програма, с която целим да отговорим на предизвикателствата след приемане на страната ни в Европейския съюз, самата структура вече също се хармонизира с европейските практики.

- Единствено хармонизирането с европейските практики ли наложи новия пост? Говори се, че той е създаден специално за Анастасия Мозер...

- Мнения може да има всякакви, но е факт, че Анастасия Мозер е безспорният лидер на нашата политическа организация. Смятам, че за тези 16 - 17 години в политиката тя не е имала грешни политически стъпки. Още повече, че е един безспорен авторитет в чужбина, особено в структурите на Европейската народна партия, тя е председателка на секцията на жените. И мисля, че се получи много добре нейното избиране за председател на конгреса.

С нововъведението се дава тежест и на главния секретар, който ще се занимава специално със структурирането на политическата организация и с вътрешно-политическия живот. Защото в крайна сметка силата на една партия се измерва с нейното представяне на избори. А колкото по-добре е структурирана тя, толкова по-реален е шансът да се представи по-добре на избори.

Мисля, че делегатите се спряха на мен, защото имам възможности и сили, познавам много добре структурите, преминал съм през най-ниското стъпало - член на местна земеделска дружба (МЗД), председател на МЗД и т. н. Имам доста опит с работата си в структурите и вярвам, че с помощта и на останалите колеги от централното ръководство можем за кратък период от време, а именно до средата на следващата година, да изградим структурите си и да се представим достойно на изборите за местно самоуправление.

- Преди време в публичното пространство се тиражираха някои противоречия между вас и Анастасия Мозер. Как ще работите с нея?

- Не е имало никакви противоречия между нас. Единствено, когато колегите, които се отцепиха, не е тайна, дойдоха при мен и ми предложиха да застанат всички зад мен и аз да поема партията. Но това не стана и досега винаги съм доказвал своята лоялност и смятам, че нищо не може да се постигне по един некоректен начин. Когато имаш някаква позиция, е добре да я кажеш директно. И ако имаш някакви претенции и се явиш на избори, вече резултатите да бъдат приети, независимо какви са те. Това е демократичният подход и отговорното поведение.

- БЗНС на Георги Пинчев са сезирали прокуратурата, че вашата партия продължава "да носи буквите", което е в разрез със Закона за политическите партии. Обсъждате ли този въпрос?

- Изобщо не ми се иска да коментирам поведението на колегите. ЗПП се спазва и не знам точно какви са им претенциите. Много е важно да се четат внимателно законите. Абревиатурата не е същата, още повече внесли сме документи в съда и чакаме той да се произнесе. Засега сме БЗНС - НС, защото по актуално състояние сме такива. Няма нова регистрация.

- Как разчитате отсъствието за пореден път от ваш конгрес на Георги Пинчев?

- Винаги, когато Георги Пинчев ни е канил на конгресите си, ние сме ходели. Той не дойде на нашия през май и сега. Изборът е негов. За последния път той си имаше обективни причини, с които се извини - съпругата му е тежко болна. Но можеше да изпрати поне някой от заместниците си. Ние сме протегнали ръка, но тя няма да седи дълго във въздуха. Очакваме техния конгрес в края на месеца, на който да вземат някакви решения. Ако си мисли обаче, че това, че държи регистрацията на четири букви, ще го направи по-силен - жестоко се лъже. Практиката у нас показва, че не регистрацията прави партията. Защото ако на база регистрация имаше политически живот, в България щеше да има 250 - 260 политически организации. А виждате, че в парламента са 7 - 8.

- Каква заявка даде Бойко Борисов с това, че уважи с присъствието си 37-ия конгрес на БЗНС - НС?

- Той много недвусмислено засвидетелства едно уважение, което смятам, че сме си заслужили. Ние имаме много добра комуникация в столичния общински съвет. Бяхме първата политическа организация, която декларира, че няма да отваря политически чадър над представителите си в управлението на софийските фирми. Първи настояхме да бъдат отсранени уличените в злоупотреби директори на фирмите "Озеленяване" и "Софийски пазари". Подкрепихме го с декларация на управителния съвет в борбата му с корупцията в общинските фирми и в желанието му да се справи с някои от дълго отлаганите проблеми на столицата. Имахме и близки позиции по отношение на отминалите вече президентски избори. Смятам, че и той, и ние сме дали заявка за дългосрочно сътрудничество. Тази добра комуникация се подкрепя и от колегите ни от Европейската народна партия.

-Нееднократно столичният кмет е декларирал целта си - парламентарните избори. Не мислите ли, че присъствието му на конгреса е стъпка именно в тази посока?

- До парламентарните избори все пак има доста време и има доста неща, които би трябвало да се направят, но не виждам нищо лошо да се работи в тази посока. Всъщност на Бойко Борисов корените му са земеделски. Неговият дядо е безследно изчезнал веднага след 9 септември, бил е жертва на репресивния апарат именно като николапетковист. Може би и тези корени помагат за добрата комуникация. В крайна сметка това е бъдещето. Трябва да се води диалог с всички. Не случайно едно от решенията на конгреса е за засилване на диалога с всички партии в център-дясното пространство. Трябва обаче да се направи един откровен анализ за последните няколко години, да отчетем грешките, които всички сме направили, и да се опитаме да вървим напред.

- Ще търсите ли оттук-нататък по-сериозен диалог със СДС и ДСБ, след като водихте неуспешни преговори за общ кандидат-президент?

- Ние винаги сме водили откровен диалог, но за наше голямо съжаление последните преговори за общ кандидат-президент не приключиха добре, защото диалогът не беше искрен. От ВМРО бяха предложили проф. Сергей Игнатов, ректор на Нов български университет, но никой не погледна сериозно на това. Дори кандидатурата не беше обсъдена. А съм сигурен, че проф. Игнатов щеше да има по-добри резултати от Неделчо Беронов. УС номинира и г-жа Мозер, но партньорите се отнесоха с голямо пренебрежение и към това предложение, то дори не бе обсъдено. Това бе капката, която преля чашата на търпението, и понеже аз водех преговорите от наша страна, се оттеглих. След това не подкрепихме и кандидата, който много искахме да бъде общ, но не стана. И на всички беше ясно, че това не е общият кандидат на десницата. Явно, че формулата е била не да се спечелят изборите, а нещо друго.

- Виждате ли в лицето на Бойко Борисов обединител на дясното пространство, в което БЗНС - НС да играе една от водещите роли?

- Бойко Борисов определено има енергия, силна позиция и много голяма обществена поддръжка. Нека да видим как точно ще изглежда партията му, как ще бъде структурирана, каква ще бъде програмата, кои ще са хората, които ще застанат зад него. Знаете, че вакуум в пространството не може да има много дълго време, така че той ще бъде запълнен. Да, ние дадохме вече заявка и едно от решенията на конгреса е именно в тази посока - да инициираме общи действия за консолидацията на център-десните политически сили и обществени организации. Ние ще работим в тази посока. Виждате, че доста колеги и от СДС, и от ДСБ също забелязват, че само с преговори в тази посока може да се постигнат някакви резултати.

- Откъде според вас се взеха тези 600 000 гласа, които подкрепиха Волен Сидеров на президентските избори?

- Това е протестният вот. Горе-долу са същите гласове, които веднъж ги вземаше Жорж Ганчев, сега - Волен Сидеров. Голяма част от тези хора са неудовлетворени от целия преход - едни са загубили работата си и са на прага на бедността, други пък са много анти ДПС. Профилът им е много различен. Но все пак това е един сериозен резултат и би трябвало да ни накара да се замислим, защото за мен ще бъде голяма грешка, ако се правим, че нищо не забелязваме и не се направи един много сериозен анализ от всички политически партии.

- Защо се стигна до там една новосформирана партия като "Атака" да излъчи свой кандидат, който дори да стигне до балотаж, за разлика от една партия с традиции като БЗНС - НС?

- Грешката е изцяло в нашето поведение по време на преговорите за кадидат-президент. Ако те бяха искрени и всички, които учатсваха в тях, бяха водени от идеята да се търси печелившата формула, резултатите щяха да бъдат други. Имаше доста по-печеливши кандидати от Неделчо Беронов, който беше просто употребен и на всички това е ясно. Явно, че беше употребен, за да не се спечелят тези избори. Сигурен съм, че по-добри резултати щеше да има и Димитър Абаджиев, и Веселин Методиев, и проф. Сергей Игнатов. Не искам да коментирам нашата номинация, защото смятам, че и кандидатурата на Мозер беше достойна и би трябвало, ако се води някакъв диалог, поне да бъде обсъдена наравно с другите. Но то реално обсъждане на канидатури нямаше, защото беше наложена позицията на ДСБ по доста некоректен начин.

- Как тогава очаквате да си партнирате с ДСБ?

- За най-голямо съжаление ДСБ постоянно се капсулира. Това, че ние протягаме ръка за диалог към всички, не означава, че ще тръгнем да се молим на някого. Ние си имаме нашия път и е факт, че сме били коректни с партньорите си, ако трябва да се върнем назад в последните две години от управлението на ОДС. Парламентарното мнозинство се крепеше на парламентарната група на БЗНС - НС.

- Виждате ли обединение в дясно, в което Костов не участва?

- Засега те сами се изолират. Всички останали проявяват желание за комуникация и затова всичко е възможно. Не изключвам абсолютно нищо. Тепърва предстоят форумите и на други партии и ще видим те какви решения ще вземат и какви позиции ще отчетат. Но факт е, че такава катастрофална загуба не е имало в най-новата история. И да се върна на Волен Сидеров - от нашата грешка се получи неговият резултат.

Една голяма част от хората изобщо не отидоха да гласуват. Не припознаха своя кандидат, което е заплаха и ние като политици не трябва да допускаме. Обикновено толкова много негласуващи има в страните, в които всичко е наред или поне относително нещата са подредени. Докато ние си имаме своите проблеми и една такава апатия на обществото никак не е добра.

- Ясни ли са вече позициите на БЗНС - НС по отношение на местните избори? Самостоятелни кандидатури ли ще издигате или ще се обединявате в коалиции?

- Едно от решенията на конгреса е, че на предстоящите избори можем да се коалираме с политическите организации от център-дясното пространство, като не допускаме коалиция само с БСП. Имаме претенции, че сме демократична организация и най-вероятно централното ръководство ще вземе решение, с което ще даде правомощия на ръководствата по места да преценят с кого да се коалират и в кое населено място как да участват. Защото, за разлика от нас, които на централно ниво не си комуникираме много добре, по места хората работят заедно. И на всички е ясно, че на тази база могат да се излъчат добри кандидати. Ние имаме сериозно присъствие в органите за местно самоуправление. Целта ни конкретно в Плевен е да бъдем втора политическа сила. Имаме структурите, подходящите хора. Има и много хора, които не искат да поемат такава отговорност и да се кандидатират, макар и да си дават сметка, че са избираеми. Но до изборите имаме достатъчно време, смятам, че можем да се подготвим. Тепърва ще инициираме по-обстойни разговори за това коя ще е най-добрата формула за явяване на избори. Може би за общински съветници ще имаме самостоятелна листа.

- Да разбирам ли, че на места не е изключена коалиция БЗНС - НС - "Атака"?

- Ако някъде на места, където имаме наши кметове, които работят добре и представители на "Атака" искат да ги подкрепят, не бихме отказали. В общинските съвети "Атака" няма свои представители, но на много места техни симпатизанти работят добре и подкрепят наши кметове.

- Това би ви дистанцирало до известна степен от ГЕРБ?

- Не става въпрос за коалиране с "Атака" на ниво ръководство. Но ако в някое село нашият кандидат бъде подкрепен от тази партия, не виждам причини ние да откажем. В крайна сметка трябва да се интегрираме взаимно.

- Как предвиждате да активизирате електората си за местните избори догодина? В Плевенско част от членовете и симпатизантите ви така да се каже "проспаха" вота за народни представители?

- Нa парламентарните избори смятам, че се получи един добър резултат за нас. Винаги може да е по-добре. За местните избори много по-лесно се прави мобилизация по простата причина, че в крайна сметка самите граждани разбират, че става въпрос за избор на хора, които ще ги управляват през следващите години и те пряко ще берат плодовете на техните решения. По принцип в по-малките населени места активността е по-голяма, така че за нас това няма да е проблем. Разбира се всичко зависи и от това какви кандидати ще излъчим, каква кампания ще водим. От следващата година ще има и нови предизвикателства - ще има възможности за кандидатстване и за получаване на средства от структурните фондове за подобряване на инфраструктурата, особено що се касае за селата и селските райони, където сме много силни и бихме били по-атрактивни от други политически организации.

- Претендирате да сте първата партия с програма, изготвена за влизането на България в ЕС. Един от акцентите в нея е да информирате дребните земеделски производители за възможностите за усвояване на средства от фондовете. Не трябваше ли това да стане досега и няма ли след 1 януари 2007 г. да е малко късно?

- Ние и досега сме правили такива срещи, но психиката на българина е такава, че обикновено всичко прави в последния момент. И когато му се говори за някои неща, той изобщо не поглежда с необходимата сериозност. Наистина е късничко, но по-добре късно, отколкото никога. Тази работа трябваше да я свърши държавната администрация. Щеше да бъде много по-ефектно, ако представител на министерството подава тази информация. Защото когато ние им обясняваме тези неща, голяма част от хората си казват: тези са депутати и това им е работата. Затова сменяме тактиката - сваляме информация в низовите структури и нека те на техния си език да си я обяснят.