Брой 41                                                  

13 - 19 октомври 2006 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Васил Антонов

 

Народният представител е председател на областния предизборен щаб на Георги Първанов в Плевен. Депутатът е сигурен, че президентът ще спечели убедително изборите, както и че правителството и парламентът ще изкарат докрай мандата си.

 

Георги Първанов никога не се крие зад малките правомощия

 

Васил Миланов Антонов е роден на 1 януари 1956 г. в Михайловград, сега Монтана. Там завършва икономически техникум, след това се дипломира в Икономическия институт във Варна със специалност икономика на търговията. От 1981 до 1985 г. работи в общинския съвет в Михайловград, от 1985 до 1986 г. в окръжния съвет в Плевен. Бил е зам.-директор на "Обществено хранене", изпълнителен директор на фирма "Тибор", икономически управител на Медицинския университет в Плевен. От 1993 до 1996 г. е зам.-управител на Ловешка област. Подава оставка заради несъгласие с икономическата политика на правителството на Жан Виденов и оттогава е в частния бизнес.

Миналата година е избран за народен представител с плевенската листа на Коалиция за България. Председател е на областния съвет на БСП.

Баща на трима сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Антонов, като председател на областния предизборен щаб на Георги Първанов, как оценявате кампанията до сега?

- Кампанията, която провежда в Плевенско щабът на Георги Първанов, е преди всичко позитивна. Общо в областта са изградени 13 граждански обединения и нициативни комитети, в които влизат едни от най-достойните хора от региона. Работим активно, влизаме във всички населени места, в градските квартали, в домовете на избирателите. Търсим връзка с всички социални и професионални общности, които очертават облика на града и на областта.

Център на кампанията естествено бяха гостуванията на президента Георги Първанов и на вицепрезидента Ангел Марин. Продължават и посещенията на министри. В тази връзка не може да не споменем гостуването на Асен Гагаузов, който тук съобщи две изключително важни за региона новини - че Плевен ще бъде център на икономическа зона и че магистрала "Хемус" ще се строи на 15 км от областния град. Очакваме до края на кампанията евентуално гостуване на Румен Овчаров и вземане на решението за изграждането на АЕЦ "Белене". Тук бяха Румен Петков, Петър Мутафчиев, Емилия Масларова.

Активизира се и строителството на фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле, очакваме до края на семтември догодина той да бъде завършен. Всичко това става с решителната подкрепа на всички институции, включително и на президенството.

За нас най-важното е посланията ни да стигнат до всички избиратели. Удовлетворени сме, че и президентът, и вицепрезидентът отделиха голяма част от времето си - по един цял ден. Георги Първанов посети три от общините, Ангел Марин - пет. Така че за година - година и половина двамата са посетили по конкретни поводи и с цел решаването на различни задачи всичките 11 общини в областта. Така че кампанията, която провеждаме, е изключително проблемна и конкретна.

- Върху какво акцентира левицата в Плевенско?

- Работим за мобилизиране на нашите симпатизанти и активизиране на цялото население. Акцентираме върху самата личност на Георги Първанов и отношението му към региона. В този аспект кандидатурата на Първанов е несравнима с другите кандидати, през първия си петгодишен мандат той успя да разкрие всичките си качества. Първо обедини нацията, а това се изрази и в обединение на институциите. Той е първият президент, през чийто мандат се отбелязва икономически ръст, през първите години по-малък, но тази година се очаква ръст от 6 процента. При управлението на тройната коалиция за 9-те месеца на 2006-а преките чуждестранни инвестиции в икономиката са над 1,7 млрд. лв. и неминуемо ще се увеличат до края на годината.

Най-важната задача на политическата класа през тези 17 години - влизането на България в ЕС, е реализирана с изключително големия, забележим принос на президента през последните години.

Трябва да отбележим и това, че приоритетите, с които ние, плевенските депутати от управляващото мнозинство се ангажирахме преди парламентарните избори, в голяма степен вече са реализирани и до края на мандата на Народното събрание ще бъдат финализирани. Искам още веднъж да подчертая - всичко това става и с активното съдействие на президентството. Така че логично очакваме висок резултат за Георги Първанов в областта.

И още нещо - за разлика от местните поддръжници на други кандидатски двойки, ние не се стремим да изявим себе си, а да изтъкнем качествата и достиженията на президента Георги Първанов. Защото някои от застъпниците на останалите кандидати използват тези избори преди всичко да изявят себе си и да трупат дивиденти, и то чрез инсперирането на дребнави скандали. Сега научавам, че кметът на Плевен навремето бил правил подписки в подкрепа на идеята за магистралата. Едва ли е необходимо да го напомня, защото точно правителството на неговата политическа сила пренебрегваше по всякакъв начин Плевен. Пък и едно е да имаш добри намерения, а съвсем друго да можеш да ги реализираш. За това се иска потенциал - и политически, и управленски.

- Кои са най-важните послания, които държите непременно да бъдат чути от избирателите?

- Логото на кампанията "Георги Първанов - президентът на всички български граждани" е посланието, което трябва да бъде осъзнато от всеки избирател, то е достатъчно показателно за свършеното от държавния глава.

- Всички наблюдатели оценяват кампанията като вяла. Очаквате ли до 22 октомври тя да се "оживи"?

- За нас кампанията не е вяла, тъй като Георги Първанов няма нужда тепърва да се появява пред хората и да се запознава с тях и те с него, да дава обещания. Той достатъчно е направил през тези пет години и избирателите добре знаят това.

Ако като цяло е вяла кампанията, причината е в другите кандидати. Но нас донякъде ни притеснява синдромът, че предварително обществото възприема настоящия президент като единствен кандидат. Наша основна задача е чрез обществените комитети и чрез партийните структури да покажем не само че президентът ще бъде преизбран, но за нас има значение да бъде преизбран с по-висок резултат.

- Георги Първанов според всички социолози има съкрушителна преднина, какво може да се случи, за да бъде стопена разликата между него и основните му опоненти?

- Ако трябва да отговоря с една дума - нищо. Не виждам какво би могло да преобърне кампанията и би доближило някой от другите кандидати до лидера. Георги Първанов е последователен и ще бъде безусловно избран. Имайки предвид стила на всички останали кандидати, единственият минус на кампанията е окарикатуряването й чрез техните послания. Но това може да доведе само до увеличаване на разликата между Първанов и другите.

- Ваденето на компромати може ли да повлияе върху хода на изборите?

- Ваденето на компромати може да повлияе отрицателно върху резултатите на тези, които ги използват. Достатъчно е да припомним предните президентски избори и какво стана тогава с Петър Стоянов.

- В Плевенска област ще бъде ли изпълнена програмата максимум - над 50 % за Първанов при избирателна активност също над 50 на сто?

- Нашата основна задача е президентът Георги Първанов да бъде преизбран. Макар че ще направим всичко възможно, в момента сме активизирали всички структури и стремежът ни е да догоним тези резултати.

- Ако все пак се стигне до балотаж, кого от потенциалните опоненти бихте предпочели - Волен Сидеров, Неделчо Беронов или Георги Марков?

- Ако говорим за Волен Сидеров и Георги Марков, и двамата излизат с абсолютно популистки лозунги и неприложима политика. А пък Неделчо Беронов доказа, че не може да бъде обединител на дясното, резултатите на всички социологически агенции показват, че десните избиратели са силно разколебани. Кой ще бъде втори, си е техен проблем - на Сидеров, Беронов и Марков. За нас няма значение кой ще бъде втори, не вярваме, че някой от тях може да бъде сериозен, достоен опонент на Първанов.

- Президентът в хода на кампанията направи посещения в Плевен, Червен бряг, Долни Дъбник, по време на наводненията бе в Никопол, лично се срещна с много хора. Според вас тази активност ще се отрази ли на електоралната подкрепа за него в областта?

- Тук бих добавил и гостуването на вицепрезидента Ангел Марин. Категорично това ще допринесе за повишаване на активността и за подобряване на резултатите, защото ние видяхме и се уверихме при преките контакти в големия емоционален заряд на избирателите и положителното възприемане на кандидатите, и то не само от левите гласоподаватели. Съпричастността, човещината, достъпността са все качества, които се харесват от обикновените хора. Те са убедени, че посланието на Първанов от 2001 г. "Защото съм на ваша страна" е реално подплътено с конкретни действия. Хората виждат и социалната политика на държавния глава, материализирана с върнатите законопроекти, с отношението му към здравеопазването и здравното осигуряване, към хората с увреждания, към пенсионерите, към различните съсловия.

- В региона има доста компактни маси от етнически турци и роми. Те достатъчно мотивирани ли са да гласуват, как смятате да ги активирате?

- Една голяма част от тях са и наши (на БСП) избиратели и отново очакваме да проявят своята активност. А от друга страна очакваме кампанията, която провеждат и другите коалиционни и извънкоалиционни партии, подкрепящи Георги Първанов, също да доведе до добър резултат.

- Като народен представител от Коалиция за България вие сте активен участник в бурните събития през лятото на 2005 г., когато се формираше правителството. Наистина ли Георги Първанов е "архитектът" на този кабинет, как се развиха нещата тогава?

- Първо, президентът е активен участник от гледна точка на това, че той връчва мандата, това е негово задължение по Конституция. Самото развитие на България през последната година доказва, че това е един правилен политически ход. До голяма степен и приетите закони трасираха пътя на България към Европа, тяхното изпълнение доведе до широка обществена подкрепа за правителството и тройната коалиция. Ако трябва да се върнем една година назад, виждаме, че нямаше друго възможно политическо решение. Наред с това трябва да се сподели, че не само на тези три партии бе предложено участие в кабинета, бе предложено и на други парламентарни партии и бе воден диалог с тях, но не се достигна до тяхно решение. Причината не е в нас. Най-важната цел - приемането ни в ЕС, доказва, че формирането на това правителство е било оправдано.

- Ако в действителност президентът е "бащата" на тройната коалиция, това за него плюс ли е или минус?

- Той можеше да се скрие зад липсата на правомощия, но никога не го е правил, винаги е имал активна позиция във важните моменти в полза на обществото. Георги Първанов никога не е бягал от тежки и отговорни решения.

- Гласоподавателите от Плевенска област могат ли да разчитат на конкретно съдействие от страна на Георги Първанов за решаването на техни проблеми?

- Той в Плевен постави няколко изключително важни въпроса. Например, че бъдещето на Плевен и на страната зависи от развитието на ключови приоритети като образованието, като развитието на икономиката. Първанов е показал своето отношение към Медицинския университет при решаването на проблемите по акредитацията му, броя на студентите. Присъствието на президента на Първия конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова говори за едно ласкаво отношение към културата на Плевен и Плевенска област. Неговото съдействие при решаването им получиха и конкретни проблеми на икономиката в региона.

Гражданите на Плевенска област могат да разчитат и на политиката, която провежда управляващото мнозинство за реализирането на приоритетите, в това число и със законодателството, което е изцяло насочено към защита на интересите на голямата част от обществото.

- Като човек от "кухнята" на управляващото мнозинство, как смятате - Първанов ще получи ли подкрепа и от НДСВ (ДПС вече има политическо решение, но партията на Симеон не призовава своя електорат да гласува за един или друг кандидат)?

- Ние не разчитаме толкова на подкрепата на партии и партийни лидери, колкото на отделния избирател, на различните социални слоеве на обществото. Призоваваме гражданите да подходят отговорно към тези избори и да гласуват активно, като европейци.

- След приемането ни в ЕС на 1 януари 2007-а се очакват нови финансови тежести за гражданите. Това може ли да доведе до свалянето на кабинета и до предсрочни парламентарни избори?

- Вярвам, че ако черпим от опита на другите новоприети страни в ЕС, можем да се поучим както от всичко положително, така и от допуснатите от тях грешки и пропуски, за да усвоим по-голяма част от европейските фондове. Няма опасност правителството да падне, коалицията е стабилна и съм сигурен, че този мандат ще бъде изкаран докрай. Още повече, че кабинетът през последните години никога не е бил така добре балансиран, както е сега, не си затваря очите за своите грешки, а веднага коригира политиката си по секторните министерства. Убеден съм, че финансовите тежести няма да бъдат повече, отколкото предимствата, които ще черпим от ЕС.

Въпреки някои вътрешни затруднения, парламентарната коалиция е стабилна, по определени, знакови за държавата въпроси винаги е постигала споразумение. По отношение на законодателните инициативи Народното събрание работи стабилно, няма прекъсвания, на каквито сме ставали свидетели поради липса на законопроекти. Нов момент в работата на парламента е и това, че въпреки натоварения график голяма част от законопроектите намират място и в медиите и се обсъждат в обществото.