Брой 39                                                  

29 септември - 5 октомври 2006 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Георги Марков

 

Кандидатът за президент на партия "Ред, законност и справедливост" при посещението си в Плевен преди няколко дни изрази симпатиите си към града и бе любезен да сподели визията си за предстоящата кампания, за играчите в нея, както и да открои акцентите на своята програма. Той отговори и на въпросите защо бе опорочена синята идея и от кого, как ще влезем в Европа и какво ни очаква след това.

 

Отивам на балотаж

с Георги Първанов

 

Георги Марков е роден на 20 март 1950 г. в София.

Преди 10 ноември 1989 г. е бил юрист-консулт на Столична община, адвокат, асистент по административно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и главен секретар на списание "Държава и право".

Безпартиен.

През 1990 г. е избран мажоритарно за депутат на СДС във Великото народно събрание от столицата. Един от активните оратори на сините митинги и в основата на победата на СДС на 13 октомври 1991 г. Член на законодателната комисия във ВНС и в следващия парламент. Автор и съавтор на реституционни закони.

През 1994 г. е назначен от тогавашния президент д-р Желю Желев за конституционен съдия. След изтичане на мандата му през 2003 г. става автор на вестник "24 часа".

Председател на УС на ПФК "Левски" от 2000 г. Член на Българския олимпийски комитет.

На 11 декември оглавява новоучредената партия "Ред, законност и справедливост".

Женен, с една дъщеря.

Интервю на
Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-н Марков, вече открихте официално своята предизборна кампания в Плевен. Ще ни обясните ли кои са акцентите от вашата програма, на какво залагате?

- В моята програма има три основни акцента. Първият е радикалната конституционна реформа, която аз предлагам като кандидат за държавен глава. Това е конституционното правомощие на президента да прави предложения, внасяйки законопроект за промени в основния закон. Аз считам, че българският конституционен модел се провали, за тези 17 години демокрация два пъти беше тълкувана нашата Конституция. Това само по себе си е факт. По-лошото обаче е, че като обществен продукт тя не успя да осъществи основното - институциите да гарантират живота, здравето и спокойствието на гражданите. Истината е, че българските родители се притесняват докато децата им не се приберат по домовете си.

Предлагам тази радикална конституционна реформа, защото 17 години са достатъчно време да се види дали е била ефективна Конституцията. Естествено, не бива да се мисли, че искам нов основен закон. Защото много от текстовете, които съществуват сега, свързани с правата на гражданите, равенството им, правото на свободно пътуване, свободата на словото, разделението на властите и неприкосновеността на частната собственост, ще си останат.

Аз предлагам радикална реформа на съдебната власт, свързана с мястото на прокуратурата, с начина на избор на Висшия съдебен съвет, драстично увеличаване на президентските правомощия по пътя на законодателна инициатива и на свикване на референдум.

Второто важно нещо е, че аз поемам ангажимент да сезирам Конституционния съд срещу решението на парламента за закриване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй". Първо, то е политически неприемливо за България, тъй като вместо да поевтинее, токът ще поскъпне и вместо да изнасяме, вече ще внасяме електроенергия. Това решение нарушава няколко текста от Конституцията.

Третият акцент в програмата ми е, че аз предлагам ново, служебно правителство, което ще назнача, като отменя указите на Георги Първанов. Защото той даде възможност да се яви на поправителен един бламиран премиер, което нашата Конституция не позволява.

- Защо атакувате правителството, нали то е легитимно?

- То е легитимно, защото никой не е отменил указите. Опозицията се въздържа да атакува указа пред Конституционния съд, въпреки че написах искане и Надежда Михайлова го подписа. Иван Костов и Петър Стоянов отказаха, беше ги страх да не би да се иде на избори и да не влязат в парламента. КС може да отмени един закон или един указ, но няма пречка самото Народно събрание също да отмени закона, ако вижда, че е противоконституционен, както и президентът да коригира указа.

Значи, българската Конституция не позволява министър-председател, който при първото завъртане на рулетката е бламиран, той няма право втори път да предлага състав на Министерски съвет. В нашия случай, при третото завъртане можеше да бъде даден мандатът пак на социалист, но на друг човек.

- Но мнозина от опонентите ви твърдят, че правителството работи добре. Как, все пак, то издържа във времето?

- Правителството не падна, защото няма опозиция. Продължавам да твърдя, че България се управлява от подменен вот и се нарушава Конституцията. Ако ме изберат за президент, аз ще възложа мандат на една от другите парламентарни групи, казах, че това ще е ОДС. Ако тя не го състави или ми го върне, ще разпусна парламента и ще назнача служебно правителство. Разбира се, ще поема отговорността за това.

Аз искам вота на българските избиратели, не искам да ги лъжа. Казвам - ако ме изберете, ще направя това. Това за мен не е предизборно хрумване, а политическа позиция, която защитавам от август миналата година.

- Вие се обявихте за разширяване на президентските правомощия. В какво по-точно се изразява това?

- Да, предлагам чувствително увеличаване на правомощията на държавния глава. Така би било демократично, защото той е пряко избран и трябва да има правомощия, които да отговарят на ранга му. Необходимо е държавният глава да има законодателна инициатива. Когато се решават въпроси, свързани с бъдещето на България, той да има право да насрочва референдум. Президентът трябва да има конституционно задължение например да не приема закони, гласувани с чужди карти.

Държавният глава да може да разпуска общинските съвети по места, когато са взели решения против интересите на хората. Ако сега действаха подобни правомощия, то в София имаше поне две причини за разпускане на общинския съвет. Едната беше заради кризата с боклука, а другата - ограбването на столичани с кражбите в "Топлофикация".

- А как виждате настоящите промени, които се извършват в Конституцията? Какво е професионалното ви мнение като дългогодишен конституционен съдия?

- От една година говоря - недейте, в името на законността, да променяте Конституцията неконституционно. Създава се впечатление, че в държавата всеки може да си прави каквото поиска. Ще ви дам един пример със спорта. В закона пише, че трябва министър да го управлява, а те решиха да бъде агенция. Така самите институции, хората, облечени във власт, дават лош пример на обикновените хора по отношение на незачитането на закона.

Според мен суетенето около промяната на Конституцията е поредната мимикрия да покажем на ЕС, че нещо правим.

- Твърдите, че лъжем Европейския съюз…

- Да. Казвам, че България не е готова да влезе в Общността. Първо, в държавата има невероятна престъпност и корупция, с която не сме се справили. Второ - ние нямаме организация за контрол на фондовете на ЕС. Тук става въпрос за огромни суми, които никой не следи как се изразходват. Отвсякъде сме без ред, законност и справедливост.

- Но все пак ще ни приемат, макар и с някои условия. Това не е ли добър знак, че сме работили упорито?

- Мисля, че ще ни приемат авансово. Хубаво е, че влизаме поради политически и геополитически съображения на Запада - за да не се развие тук краен евроскептицизъм, просто са ни качили на каруцата. Но ние тепърва трябва да се доказваме, а не да считаме, че влизането от 1 януари ще ни реши проблемите. Защото се видя, че в една Унгария, в която има 20 млн. туристи, където има развито производство, се стигна до крах, независимо от пълноправното членство в ЕС.

Едно е да ни харесват западните политици, еврокомисарите, но според мен това не е верният критерий. Нас трябва да ни харесват народите на западните държави. Около 60 % от германците и французите обаче не ни искат в ЕС, обществата там са разделени по отношение на притока на нови емигранти.

- Преди малко заявихте публично, че очаквате на балотажа на президентските избори да се срещнете с Георги Първанов. Откъде идва тази ваша увереност?

- Аз съм сигурен, че Георги Първанов ще отиде на балотаж. Той е лидерът в ляво, подкрепен от 100-годишна партия, ще му дадат вота си и разочарованите комунисти. ДПС обаче му носи негативи, защото даде мандат на етническа партия при възможни други варианти. Той ще загуби доста гласове, които ще се разпределят в полза на Волен Сидеров и ген. Любен Петров.

В дясно аз ще съм на балотажа, просто защото хората ме познават и съм по-популярен. И сега, ако попитате 100 души от улицата, ще видите, че те няма да подкрепят Неделчо Беронов. Изобщо тази кандидатура в дясно е подарък за Първанов от Г- 8, просто те работеха за БСП. Защото издигат един човек, който е прекалено стар, за да му правя анализи. За мен той е безпомощен, за 17 години не взе позиция по нито един проблем и си остана анонимен. Българската демокрация не е 17 мига, всеки трябваше да си каже мнението в този продължителен и напрегнат период. Аз неговата позиция не съм я чул.

- Все пак, какво доведе до краха на СДС? Процеси на разцепление наблюдаваме дори сега по време на президентската кампания, с излъчването на Неделчо Беронов, който едва ли се покрива с представата за силна кандидатура в дясно.

- За мен крахът дойде от междуличностните конфликти. Голямото намразване между някогашните партньори внесе непоносимост в отношенията им. Оттам настъпи разцепление на три, а после бяха бити поединично. Финалът беше крахът на синя София. Сега аз съм обнадежден, защото столицата е с население над 1,5 млн. души и съм сигурен, че с малки изключения седесарите ще ме подкрепят. Смятам, че доста по-успешно мога да стигна до сърцата на младите от Неделчо Беронов и съм го показал с поведението си през последните 17 години.

- Как приемате подкрепата на кандидатурата си за президент от "Новото време"? Съществува ли някакво задкулисно споразумение - това е най-голямата партия, останала извън парламента, с много изискан предизборен мениджмънт?

- Подкрепата им е чест за мен, както и за партията "Ред, законност и справедливост". В последния ден преди началото на кампанията лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков обяви, че те ще застанат зад мен. Такова е решението на политическия съвет на партията, което оповестихме на съвместен брифинг. За мен това не е изненада, защото през всичките тези години бяхме заедно с Кошлуков по площадите, на митингите, борихме се за обединение в дясното пространство. И то докато други хора не си показаха носовете навън, но после се облагодетелстваха.

От "Новото време" виждат в мен човек, който има смелостта и свободата да разчупи статуквото, да се противопостави на настоящия политически модел. Все пак това са млади хора и аз се радвам, че съм ги спечелил.

- Какво ви дава самочувствие и кураж да участвате в президентската надпревара?

- Това, което ми дава кураж да се явя пред десния и десноцентристкия избирател, защото там съм насочил своите усилия, е да докажа, че аз съм автентичният седесар. Добре припознат съм и не съм участвал в разрушаването на синята идея и най-важното - в краденето и разграбването на България.

- С какви хора вдясно ще работите в бъдеще, след като сте толкова разочарован от разцеплението? Ако спечелите, с кого ще съставите правителство?

- Правителство ще правя само с хора, които не участваха в разстрела на СДС. Някои от тях дори направиха за смях пред народа президентската институция. Няма да допусна да участват гладни и алчни посредственици, които окрадоха страната и сега се натискат отново да приберат своето.

- На всички е известно, че сте заклет левскар, член сте и на клубното ръководство. Как оценявате присъствието на отбора в Шампионската лига?

- Това беше отдавнашна мечта за "Левски". Сега, макар че губим от отбори като "Барселона" (интервюто е взето преди мача с "Челси" - б. р.), то самото ни присъствие по европейските терени е успех, натрупваме опит и самочувствие. Защото спортът може да изиграе ролята на обединяващ фактор - помислете си само колко българи без оглед на политическа принадлежност стоят зад "Левски" и го подкрепят. В този смисъл дори изпреварихме интеграцията на страната ни в Европа.

- Пред плевенските журналисти заявихте, че обичате града ни. Откъде идва тази привързаност?

- Обичам Плевен, защото плевенчанин изпя песента "Моя страна, моя България". Надявам се, че и тук хората, които имат десни и десноцентристки убеждения, ще ме подкрепят на изборите.

- А как изглежда човекът Георги Марков извън политиката? Разкажете ни за семейството си, как си почивате, имате ли хоби?

- Съпругата ми е завършила българска филология, тя е най-добрият преводач от унгарски, сега работи в нашето посолство в Будапеща. Дъщеря ми завърши история на изкуството в Будапеща, където е родена. Сътрудник е в Българския културен център в унгарската столица, владее перфектно три езика.

Всеки ден се опитвам да намеря време за да поплувам, нямам кола, обичам да ходя пеша. Посещавам кина и рокконцерти, но тук рядко идват популярни състави, затова когато съм в Будапеща не пропускам да послушам любимата си музика.

Хобито ми е да ходя по футболни мачове и да слушам на живо рок музика. Имал съм шанса, като унгарски зет, да гледам изпълненията на "Куин", Пол Маккартни, "Роулинг Стоунс", Том Джоунс и Елтън Джон. Няколко пъти съм посещавал и ралитата на "Формула 1" в Будапеща.

- Коя е любимата ви мисъл или мото?

- "Сит на гладен вяра няма" е любимата ми поговорка, чиито автор е недостижимият Радой Ралин.