Брой 37                                                   

15 - 21 септември 2006 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Румен Петков

 

В качеството си на зам.-председател на БСП той обикаля общините в Плевенско и се среща с гражданите и актива на столетницата, акцентирйки върху необходимостта от пълна мобилизация на левия електорат. Въпреки натоварения си график, министърът отдели време специално за читателите на "BG Север".

 

Георги Първанов

сложи край на сблъсъците

между институциите

 

Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Завършил е МГ "Гео Милев" в родния си град, висше образование в Пловдивския университет със специалност математика и икономика в Свищов.

Бил е председател на ОбС на БСП и кмет на Плевенска община. От 1999 г. работи на "Поизитано" 20 в столицата. Депутат в 39-ото и 40-ото НС. От август 2005 г. е министър на вътрешните работи.

Женен, с двама сина.

Интервю на Иван ДАЧЕВ

- Г-н Петков, от къде предпочитате да започнем разговора - от оценките и доклада на ЕК за напредъка на България в борбата с организираната престъпност и корупцията, или от ежедневните проблеми на МВР и неговите служители, които остават встрани от светлините на медийните прожектори?

- Това са два неразделни въпроса, но главното е, че ръководството на министерството предприе една радикална, генерална промяна на нормативната уредба - промяна, която през последните десетилетия няма аналог. Имам предвид на първо място Закона за МВР, НПК. Става въпрос за кадровото развитие, за начина на назначаване на служителите, въвеждането на конкурсното начало. Т. е. това показва една много сериозна промяна като цяло в организацията на работата и успоредно с това изисква изключително натоварване, огромно напрежение за личния състав. Считам, че вече са налице резултати, които лично аз оценявам като солидни. Тези резултати имат своите параметри и в борбата с корупцията, и в борбата с организираната престъпност, прането на пари. И нещо, което винаги съм подчертавал като изключително важно - т. нар. битова ежедневна престъпност, която рефлектира върху най-широки слоеве от нашето население.

- Финансовото, материално-техническото и кадровото обезпечаване на МВР според вас достатъчно ли е, какво още може да се желае и да се очаква в тази посока?

- Категорично не! И ще дам един пример, който си струва да бъде показан на българското общество. Наскоро открихме новото районно полицейско управление в Асеновград. Само дни след като служителите бяха преместени от старата сграда, тя буквално се срути. Там дори имаше бълхи! Казвам реалностите такива, каквито са - те болят, те са грозни, но те са истина и на обществото трябва да се казва истината. Същевременно искам да подчертая, че за тази година направихме огромни крачки в модернизацията на вътрешното министерство. За пръв път мотивирахме българско правителство да се положи основата на системата за видеонаблюдение и резултатите са впечатляващи. Практически престъпността, която принадлежи на територията за видеонаблюдение, е сведена до минимум, да не кажа до нула. В този периметър са заловени и върнати над 100 откраднати автомобила. Мисля, че повече аргументи не са необходими. При доста скромния бюджет на министерството сме закупили 120 нови автомобила за оперативния състав - подчертавам, за оперативния. Много съм доволен, че съумяхме с изключителното съдействие на МРРБ и лично на министър Асен Гагаузов и неговия заместник Минчо Михалевски да спечелим проект по програма ФАР и да закупим 40 нови противопожарни автомобила, защото мисля, че през последните две години разбрахме какво означава защита на населението от бедствията и авариите. Това е една много голяма крачка в посока на модернизацията. Тези елементи, които посочвам, далеч не изчерпват модернизацията на министерството, защото изключително много беше направено в "Гранична полиция" и там измеренията са и в сферата на антикорупционната политика, и по отношение на приходите в републиканския бюджет. Модернизацията няма алтернатива и ако ние искаме, ако обществото иска от нас да бъдем европейска полиция, това означава да работим по европейски стандарти, в т. ч. и с европейско оборудване.

- А как оценявате професионалната подготовка на личния състав, най-вече на редовите сержанти, които са и най-близо до хората?

- Мен ме удовлетворява оценката, която дадоха експертите на ЕК. Там определението е високоподготвен професионален състав, отговарящ на европейските практики и критерии. Но независимо от това преди няколко дни на националното съвещание на ръководния сътав на МВР поставих задача пред ген. Румен Марков, ректор на академията на министерството, пред главния секретар на МВР ген. Илия Илиев, пред Бойко Коцев, ресорен зам.-министър за академията за оценка на дисциплините, нуждата от тях, качеството на преподаването и какво липсва в подготовката на полицая от гледна точка на ежедневната му работа. Считам, че системата на обучение трябва да бъде много сериозно осмислена и реформирана така, че да удовлетворява професионалните потребности на полицая от гледна точка на неговото ежедневие.

- Многократно сте заявявал, че стоите зад своите служители и ги подкрепяте в тяхната дейност. Не се ли притеснявате, че тези ваши изказвания могат да бъдат разбрани погрешно и да дадат прекалено голямо самочувствие на полицаите, което да премине в насилие? Считате ли, че редовият сержант на улицата например има достатъчно професионални, психологически и интелектуални качества, за да прецени къде точно е "ръбът на закона" и от къде започва грубата полицейщина?

- Както винаги, медалът има две страни. Този, който не е разбрал ясно посланието ми, стига до прокурор или напуска МВР. Но нека си зададем въпроса за обстановката, в която работи полицаят. Как се чувства служителят на реда, който знае, че вчера колегата му е нападнат от някакви гамени, които се чувстват безнаказани, че е ударен от престъпник - защото посегателство върху полицай може да извърши само престъпник. Обществото има ли еднаква нетърпимост към нарушенията, които правят полицаите, и към насилието, което се осъществява върху тях? Медиите имат ли еднакъв подход в двата случая? Не съм убеден, че е точно така и затова казах на съвещанието на всички ръководители на служби - национални и регионални, че във всички случаи, в които се докаже, че полицаят е оклеветен, клеветникът трябва да бъде даден на съд.

- Разследваните за злоупотреби и корупция висши чиновници - шефовете на ТЕЦ, на БЧК, на КАТ, шумно твърдят пред медиите и обществото, че са невинни. Ако наистина срещу тях има сериозни доказателства, както пък вие твърдите, какво им дава този кураж? Дали самочувствието им не се гради на многото пари, които са натрупали, и дали не са уверени, че ще успеят да се откупят и в крайна сметка да се окажат невинни?

- Аз мисля, че случаят с "Топлофикация" е достатъчно показателен. Аз няма да коментирам техните престъпления, коментарът според мен ще се съдържа в становището на прокуратурата. Но аз считам, че ние сме си свършили работата добре. Бих разширил вашия въпрос с две внушения, които се правят през последните месеци. Едното е, че всички тези разкрития се правят заради нашите партньори от ЕС, другото внушение е, че това са корупционни скандали. Истината е, че това е осъзната, методично провеждана антикорупционна политика. И тя е в резултат на искането, на усещането, на желанието на българския гражданин за справедливост. Тази година съм уволнил 43-ма служители на МВР за корупция, 42-ма от тях съм дал на прокуратурата и към други 94 съм приложил административни мерки. Това идва да покаже, че в МВР има нулева толерантност към корупцията. Случаите, за които вие говорите, доказват, че в държавата се реализира съзнателно антикорупционна политика, която няма алтернатива.

- Вие вероятно разполагате с повече информация от тази, която излиза в българските и чуждите медии за шансовете ни и възможните условия за членство. Повече ще се радваме ли или повече ще сме унили след 26 септември, когато бъде огласен докладът на ЕК?

- Има варианти - те са коментирани многократно пред нашата общественост. Първи вариант е предпазна клауза. Той се драматизира, аз съм изпадал в умиление, когато гледам опозиционни политици, които с настървение питат ключови фактори в ЕК не дали ще наложат предпазна клауза, а каква точно ще бъде тя. И понякога ми се струва, че стенограми от подобни срещи трябва да бъдат извадени и показани на обществото, за да се разбере, че има български политици, които копнеят България да не бъде приета или да бъде приета под условие в ЕС, което е откровена антинародна и антибългарска политика. Въпреки това считам, че ще се намери едно балансирано решение, което на първо място е полезно за България. За мен обаче е важно гаранциите за българското общество и за европейските партньори да бъдат обвързани с механизъм, който ще формализира подкрепата на ЕС за по-нататъшното развитие на България, на българските институции и на българското общество, т. е. ще имаме конкретни проекти, по които ще работим с нашите европейски партньори, и тези проекти ще бъдат достатъчно съдържателни и финансово обезпечени. За мен това ще бъде едно много силно решение, отговарящо изцяло на интересите на българското общество и ако го постигнем, ще бъде един изключителен успех, бих казал с много по-голяма тежест и сила от нормалното европейско членство, защото тогава ние ще разберем не само, че сме оценени, но и че усилията, които полагаме през последните години, се подкрепят, в това число и финансово.

- Как ще се отрази приемането на България в ЕС върху борбата с организираната престъпност и корупцията у нас? МВР ще получи ли от Общността конкретна помощ, ще се усетят ли някакви "революционни" промени и постижения?

- Категорично да. Още първата година трябва да реализираме мащабен проект "Шенген секюрити - сигурност на външната граница", който възлиза на над 120 млн. евро. В последния ни разговор с комисар Франко Фратини обсъдихме една идея, която е преди всичко оценка за България - да реализираме у нас мащабен център, който да осигури сигурността на черноморската граница на ЕС. Трябва да споделя съвсем откровено, че съм горд с нашите гранични полицаи. Радвам се, че са оценени резултатите, които са постигнали, тъй че влизането в ЕС ще даде друго звучене на министерството, в това число и от гледна точка на модернизацията. Това ще ни даде възможност да приключим с модернизацията на външната граница, в т. ч. с наблюдение от въздуха, с 24-часово наблюдение на зелената граница и т. н. Това са много сериозни проекти и ние активно работим по тях.

- В качеството ви на зам.-председател на БСП - какво ви дава основание да си поставите такава висока цел за президентските избори - победа на Георги Първанов още на първия тур?

- Аз мисля, че на първо място са естеството на работа, характерът и политиката, която води президентът. Има четири неща, които трябва да бъдат казани, чути и разбрани. Първо - балансирана външна политика, която върна България с цялата й тежест и авторитет в региона. Не бива да забравяме, че през последните четири години България три пъти беше домакин на неформални събирания на държавните глави от Югоизточна Европа. Установихме много стабилни и балансирани отношения с всички съседи. Президентът има сериозна тежест сред европейските си колеги, проведе срещи с всички тях, и то резултатни в интерес на България, а не самоцелни и показни. Гарантира отношенията ни с ЕС, със САЩ и Русия. Второ - това е най-мобилният и активен държавен глава. Той отива в една община с еднакъв хъс и решимост и когато има събор, и когато има наводнение. Той иска да решава конкретни въпроси, но и иска да бъде съпричастен към щастието на отделния човек и на населеното място като цяло, на обществото и на държавата. Трето - в качеството си на държавен глава всъщност той сложи основите на възстановяването на доверието в държавността. Неговата активна политика, същевременно достатъчно деликатна и балансирана, позволи да се преодолеят сблъсъците между институциите. Спомняме си в миналото, че в перманентни сблъсъци бяха президентът с правителството поради политически различия от вътрешно-партийно естество, правителството с Народното събрание, НС с президента. Това доведе до срив на доверието на хората в институциите, девалвация на държавата и държавността. Мисля, че президентът Първанов постави основите, новото начало на възраждането на българските институции, на възстановяването на доверието на хората. Това е дълъг процес и резултатът, който търсим, няма да дойде утре, но мисля, че трябва да бъде отчетена неговата воля и последователност, в т. ч. и лични жертви, които направи. И не на последно място, той показа, че силата на държавния глава е в ясното формулиране на конкретните проблеми и казването им без колебание. Това разбира се далеч не винаги се харесва на всички, но мисля, че основното му достойнство е, че той през целия си мандат беше на страната на отделния човек, на гражданите и на обществото. Но на първо място - на страната на държавата и на държавността.

- БСП успя ли да преглътне формулата за издигане на кандидатурата "инициативен комитет"?

- БСП постъпи изключително мъдро, като не поиска държавният глава да се върне в тясната партийна орбита. Напротив, заяви своята подкрепа за убедителния и силен президент Георги Първанов. Мисля, че това беше разумното, мъдрото, солидното решение.

- Притесняват ли ви другите кандидати, които се целят в левия електорат - Любен Петров и Волен Сидеров?

- Не. Любен Петров постъпи крайно непочтено, в това число си позволява доста груби лъжи - какво му е било отношението към НАТО, към АЕЦ "Козлодуй". Могат да се видят разпечатките от гласуванията му по тези въпроси. Некоректността, непочтеността и лъжата по мое дълбоко убеждение трябва да бъдат доказани днес и веднага, за да не създаваме впечатления у хората, които лъжат, че могат да го правят безнаказано.

- А Волен Сидеров?

- Винаги съм казвал, че медицинските ми познания са прекалено слаби.

- Покрай многобройните ви ангажименти в МВР остава ли ви време да "надниквате" в щаба на Георги Първанов? Кои ще бъдат основните ви козове и методи на работа в кампанията?

- Считам, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин имат и достатъчно опит, и достатъчно солиден предизборен щаб, за да е нужно някой да "надниква". Друг е въпросът, че аз съм дълбоко убеден, че необходимият на българските граждани, на обществото и на държавата избор е точно Георги Първанов и имам достатъчно сериозни лични мотиви да работя с цялата си енергия, без това да пречи на работата ми като вътрешен министър и без да я накърнява с каквото и да е. Защото съм убеден, че това е граждански избор, а това е право на всеки български гражданин, в т. ч. и на председателя на Конституционния съд.

- Президентските избори могат ли да повлияят върху стабилността на управляващото мнозинство и на правителството, възможни ли са предсрочни избори?

- И трите партии в коалицията показаха висока политическа култура, неочаквана за България степен на диалогичност и готовност да правят нужните компромиси в интерес на българското общество. Така че не считам, че такава хипотеза днес е актуална за страната.