Брой 34                                                   

25 - 31 август 2006 г.


 

 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

проф. Анелия Мингова

Председателката на ПГ на НДСВ е един от най-изявените юристи в Народното събрание. Тя бе любезна да направи за читателите анализ на едногодишното управление на тройната коалиция и да отговори на въпросите във връзка с горещата тема за царските имоти.

 

Тройната коалиция

работи добре и има бъдеще

 

Проф. Анелия Мингова е родена в Плевен. Средното си образование е завършила в математическа гимназия "Гео Милев" в родния си град. През 1980 година завършва право в Юридическия факултет на СУ "Кл. Охридски". От 1986 г. е асистент, а от 1987 г. получава титлата доцент по гражданско-процесуално право. Доктор по право, професор по граждански процес. Специализирала е в института "Макс Планк" в Германия.

Два мандата е народен представител - в 39-о и 40-о Народно събрание. Председател е на ПГ на НДСВ. В предишния парламент е била председател на Комисията по правни въпроси.

Проф. Мингова заедно с Константин Пенчев, сега председател на ВАС, внесе последните корекции в Наказателно-процесуалния кодекс. Тя е един от вносителите на Закона за защита срещу домашното насилие. Продължава да чете лекции в СУ "Климент Охридски".

Интервю на
Емилия КАРАБУЛЕВА

- Г-жо Мингова, каква е оценката ви за едногодишното управление на тройната коалиция?

- Изминалата една година показа правилното решение, което НДСВ взе след много дебати да участва в управлението. Това всъщност беше и реалният вот на българския избирател, който гласува на последните парламентарни избори. Какво се случва след година - отново ще повторя моето убеждение - НДСВ надмогна партийните си страсти и постави над всичко бъдещето на страната.

След последното заседание на лидерите Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и водещите политици на трите сили, беше приета декларация. Единодушно се обединихме около становището: "Трябва да стане пределно ясно, че ако България не бе формирала правителство през август 2005 г., днес тя щеше да се е разделила с европейската си перспектива". Коалицията има бъдеще и очаквам тя да съществува най-малко до края на мандата.

В декларациите на ОДС и ДСБ по повод навършването на година от избирането на правителството личи партийно противопоставяне и опозиционен тон, характерен особено сега, преди президентските избори. Не съм очарована от това, което чух от парламентарната трибуна. Надявах се, че политическите оценки на опозицията ще бъдат доминирани от националните интереси. Отнасям се достатъчно критично към това, което предстои да бъде свършено, но и то също беше отразено в декларацията на лидерите на трите партии от коалицията. Присъединявам се към това, което предстои да се свърши в сферите, които са особено чувствителни с оглед очакванията на обществото, например в сферата на здравеопазването. За образованието мисля, че стъпките разкриват оптимизъм и можем да се надяваме, че до края на мандата ще се случат и други добри неща.

Със самото си включване в коалицията оценяваме положително необходимостта от нейното създаване и от продължаването й и след 1 януари 2007 г. Оптимистично сме настроени към работата на коалицията, въпреки че всяка от партиите в нея има своите бележки, несъгласия по конкретни законопроекти или стъпки, но в рамките на такава безпрецедентна коалиция, това е неизбежно.

- Как си взаимодействат парламентарните групи на тройната коалиция - кои са положителните моменти и къде има разминаване в позициите?

- Мнозинството в парламента е безпрецедентно в политическата история на страната. Общите цели, които сме си поставили, не отстраняват различния политически облик и стремеж към идентификация на всяка от формациите. НДСВ е либерална политическа сила, която още в началото на мандата заяви, че ще бъде коректив и ще държи на позициите, които наложи през последните четири години на своето управление. Ние няма да отстъпим от основните принципи, които сме отстоявали - правото на свободна инициатива, развитие на малкия и среден бизнес, стимулиране на предприемаческия дух, намаляване на социалните помощи за сметка на разкриване на работни места, особено внимание към младите хора и тяхната реализация, възможността за достоен живот и увеличаване доходите на възрастните хора. За да се подобри работата на парламента, всеки вторник ръководствата на трите парламентарни групи от управляващото мнозинство провеждат съвместни заседания, чиято цел е да се уточни дневният ред и темпото на работа по приемане на законите . Инициативата е много добра, тъй като улеснява добрия диалог.

- Не се ли оказа въпросът с царските имоти ябълка на раздора - мнението ви като юрист, а също и от морална гледна точка?

- НДСВ винаги е имало ясна и последователна позиция по този въпрос - правото на частна собственост е свещено и неприкосновено и е прогласено в Конституцията. Симеон Сакскобургготски е български гражданин и има еднакви права с всеки гражданин на Република България. За съжаление проблемът напусна юридическото пространство и влезе в политическа упротреба за популистки и тяснопартийни интереси.

Всеки трезвомислещ човек, а българите сме такива, не може да не осъзнава, че с навлизането си в политиката Симеон Сакскобургготски наложи друг, съвременен модел на политическо поведение. То е коренно различно от кресливата риторика, типична за прехода и двуполюсния модел. Обяснимо е защо партиите, за които именно двуполюсният модел е естествена среда за собственото им оцеляване (крайно ляво и крайно дясно), не биха му простили опита да издигне принципите на политически диалог и търсене на консенсус за постигане на националните интереси в кредо на политическите лидери и партии.

- След като сагата в парламента приключи благоприятно за лидера на НДСВ, мислите ли, че това ще рефлектира положително върху атмосферата в тройната коалиция?

- Въпреки някои внушения и говорене, т. нар. "царски имоти" не са били ябълка на раздора. Направиха се опити да се представят нещата като договорка, но забележете - в парламентарната комисия обстойно са разгледани всички случаи, и то с докумeнти. Съвсем логична беше и приетата от Народното събрание констатация, че възстановяването на имотите, отнети със Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I Борис III и на техните наследници от 1947 г., е станало на основание Решение на Конституционния съд /РКС/12/ 1998 г. по конституционно дело № 13/1998г. Действията по деактуване на имотите са извършени на основание на това решение и не са били атакувани като незаконосъобразни.

- Кои от аргументите на опозицията при гласуването на доклада за царските имоти ви се сториха най-несъстоятелни? Изобщо, ако можете да направите една дисекция на спора в парламента.

- Споровете продължиха повече от 5 часа и не искам да коментирам всички думи, които чух от парламентарната трибуна. Някои бяха не само проява на лош вкус, но и откровени неистини. Грозно е, когато политика се прави от всяко нещо...

В качеството ми на юрист най-абсурдната теза, която чух, е, че прякото действие на Решение 12 от 1998 г. на Конституционния съд не включва възстановителния ефект относно правото на собственост на одържавените през 1947 г. със специален закон имоти. Безспорно е, че с обявяването за противоконституционен на Закона за обявяване държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници от 1947 г., се отменя както самият закон като законодателен акт, така и неговото действие - одържавяването на царските имоти. А това означава, че с влизане в сила на Решение 12/1998 на КС, тези имоти са престанали да бъдат държавна собственост. Ако приемем, че няма възстановително действие, ще излезе, че тези имоти в момента са ничия собственост, което от правна гледна точка е несъстоятелно. Приетата констатация в Народното събрание напълно отразява компетенцията на парламента като институция.

- Как си взаимодейства вашата парламентарна група с правителството, има ли реален парламентарен контрол?

- ПГ на НДСВ държи на коректност в диалога с министрите и това се доказва от досегашната ни работа. На заседания на групата, преди окончателно приемане на законите, сме канили министри от кабинета - Румен Петков, Емел Етем, Румен Овчаров. По време на парламентарен контрол са отправени над 20 питания и въпроси от народни представители от различни региони на НДСВ. Често те са подсказани и от постоянните срещи с нашите избиратели. Разчитаме на мнението на хората, защото така можем да бъдем най-полезни и да оправдаем доверието им. Тук бих искала да подчертая, че най-сериозната работа на депутата е в комисиите и това за съжаление остава скрито за избирателя.

- Какви са очакванията ви за датата 1 януари 2007 г.? Ще се наложат ли предпазни клаузи и какви могат да бъдат те?

- Обнадеждена съм от срещите, които имам с еврокомисари. Наскоро при посещението си в България зам.-председателят на ЕК и комисар по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини даде положителна оценка за действията на институциите и това не беше само негово лично мнение. Той изрази становище, че евентуални предпазни клаузи не са най-подходящото средство за стимулиране на страната да продължи усилията в критичините области на доклада от май, още повече, че процесът не приключва на 1 януари 2007 г. с приемането на България в Европейския съюз.

- Какво ще се случи с тройната коалиция след тази дата?

- Вече отбелязах, че до края на мандата ни очаква много работа, за да се осъществи пълната програма на правителството. Един успех или неуспех се отразява на всяка политическа формация, аз отново ще повторя, че НДСВ е лоялен партньор и това се доказва от успешната работа на минстрите в кабинета, излъчени от НДСВ. Чудеса за една година не могат да се очакват, важни са решимостта и волята да се работи по европейски стандарти, за които всички говорим и приемаме. Нали всеки от нас иска децата ни да живеят по-добре, да има повече спокойствие в страната, да направим общия си дом по-спретнат, по-чист, по-уютен.

- Следващите дни са от особено значение, защото предстои четвърта промяна на Конституцията. Ще успеете ли във времето до следващия решителен доклад на ЕК?

- Не се страхуваме да кажем, че е важно да разсеем съмненията, които се породиха в европейските ни партньори за независимостта на съдебната власт. Необходимо е да обединим усилията си, за да разсеем спекулациите, че ние всъщност ще се опитаме да направим поправка на третата промяна. Не, ние ще се опитаме със следващи стъпки да направим промени, които да стабилизират позицията на независимост на съдебната власт. НДСВ ще положи усилия при бъдещи промени на Конституцията в нея да бъде "закрепен следващият етап на финансова децентрализация на общините". Според нас е необходима и публична дискусия с участието на структурите на гражданското общество.

За НДСВ по отношение на политическите приоритети няма нищо по-важно от това на 1 януари 2007 г. България да стане член на ЕС. Следващите дни в пленарна зала според партията ще бъдат показател за способността на политическите сили да уважават националния интерес и да работят за постигането на тази цел.

Народното събрание ще насочи усилията си към основните законодателни приоритети, част от които са посочени и в плана за действие на МС, но трябва да си даде сметка, че трябва да изиграе съществена роля в качеството си и на активен и ефективен парламентарен контрол. Комплексът мерки в плана за действие на Министерския съвет не е затворена система, а предполага взаимодействие между органите на законодателната и изпълнителната власт, институциите и гражданското общество, между политическите сили от управляващото мнозинство и опозицията и между цялото общество и европейските ни партньори.

НДСВ призова депутатите към максимален прагматизъм, концентрация и мобилизация и да поставят националните интереси над всичко. Неизменно е правото на опозицията да е коректив на управляващите, но нека всички в тези дни бъдем целенасочени и последователни, за да не се превърнем всички ние в "коректив" на българските интереси. Нека не забравяме, че присъединяването на България към ЕС от 1 януари 2007 г. ще бъде успех не само на управляващото мнозинство, а на всички партии и най-вече за всички български граждани.

- НДСВ ще излезе ли със собствен кандидат за президент?

- Политическата обстановка се мени с всеки изминат ден. Въпрос на време е и политическата оценка на партия НДСВ за участие в президентските избори. Нашето желание е да участваме по най-достойния начин. Как - това ще реши политическият съвет.

- Как името на Бойко Борисов би могло да се впише в президентската надпревара?

- Това е въпрос, който зависи от личното решение на ген. Борисов. Не бих си позволила да коментирам от негово име. Безспорен факт са качествата му на човек, който умее да печели висок рейтинг чрез действията си.

- При толкова ангажименти, остава ли ви свободно време, как го прекарвате?

- Като председател на ПГ на НДСВ свободното ми време е доста ограничено. През последните години особен стимул за мен са и срещите с младите хора, на които преподавам. В тези часове се връщам към себе си, обичам да ги гледам в очите, да говоря с тях - те ме зареждат с положителна енергия... Почти всеки понеделник имам срещи с избиратели от региона. Много ми тежи, когато хората търсят моята помощ, а аз не съм в състояние да отговоря на очакванията. Нека не се сърдят и обиждат, понякога проблемите се решават по-бавно. Искам обаче да ги уверя, че няма нито един случай, на който да не съм обърнала внимание.

Иначе в малкото свободни часове слушам музика, чета книги...

- А има ли кой да продължи семейната традиция в областта на правото?

- Удовлетворена съм от факта, че синът ми Асен ще продължи традицията на семейството ни. Правото му допада и аз съм много горда с него, обнадеждена съм, че е направил правилния избор за себе си.

- Какъв е движещият ви мотив в работата, в живота?

- Винаги се стремя да гледам хората в очите, а това означава и отговорност към тях. Не е скромно да говоря за всичко, което върша, ще излезе като хвалба. Времето отсява стойностните неща, усилията ми са насочени към основната цел на НДСВ и това правителство - да станем пълноправни членове на европейското семейство след броени месеци - тогава преодолените трудности ще са приятен спомен. Защото всичко в името на доброто на нашите деца има смисъл. Дано негативизмът на българина, понякога пресилен, е стимул към по-добра работа. Време е да показваме и доброто и да има повече добри новини, защото често сме по-критични към себе си, отколкото самите европейци към нас. Но кой знае - това може да е за добро!