Брой 28                                                   

14 - 20 юли 2006 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Проф. Григор Горчев

 

Ректорът на Медицинския университет в Плевен е известен като лекар в национален мащаб и като такъв многократно е присъствал на страниците на "BG Север". Сега обаче разговаряме с него в качеството му на председател на новоучреденото гражданско обединение за подкрепа на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат.

 

Президентът Георги Първанов се доказа като обединител на нацията

 

Проф. Григор Горчев е роден на 15 май 1956 г. във Велико Търново. Родителите му се местят в Трявна и за него той става роден град. Там завършва средното си образование. След като отбива военната си служба, през 1974 г. е приет в плевенския Висш медицински институт. Дипломира се през 1982 г. и пет месеца практикува лекарската професия в Трявна. Получава покана от катедрата по патоанатомия към ВМИ - Плевен, и работи като асистент три години. Решава, че това не е неговото призвание и се насочва към гинекологията. Взема специалност, защитава дисертация, следват специализации във водещи клиники в Европа. На 36 години се хабилитира и поема клиниката по гинекология към онкоболницата, преди да бъде избран за ректор на Медицинския университет в Плевен.

Интервю на
Поля ТОМОВА

- Проф. Горчев, какво ви мотивира да оглавите гражданското обединение "Плевен", което се ангажира с подкрепа на кандидатурата на Георги Първанов за втори президентски мандат?

- Аз съм от тези хора, които, когато правят нещо, трябва да са лично убедени в него. Редно е да имам лично за себе си гражданска позиция по отношение на политическия живот в България. Моята работа е надпартийна и аз винаги съм се стремил да работя добре както като лекар, така и в сферата на висшето образование като преподавател и ректор на Медицинския университет, без да внасям политически нюанси. Но в случая смятам, че гражданската позиция е нужна. Още повече, че лично познавам президента Георги Първанов и като имам предвид неговите лични качества, смятам, че това е най-подходящата личност за държавен глава. Аз съм впечатлен от неговата подготвеност и компетентност не само по отношение на обществените проблеми, но и в сферата на образованието и здравеопазването. Мисля, че създаването на това обединение е нещо много съществено. Първо, защото трябва да се активизира обществото за бъдещите президентски избори, които никак не са маловажни. Второ, защото президентът Първанов е един достоен човек, който съвсем спокойно може да изпълни и втори успешен мандат. Както знаете, президентът трябва да обединява нацията и смятам, че Георги Първанов го прави по един убедителен начин.

- Как президентската институция може да помогне на българското здравеопазване? Има ли държавният глава достатъчно правомощия за това?

- Вие знаете, че правомощията на президента са ограничени, но самата личност, нейният авторитет, какъвто безспорно има Георги Първанов, може да повлияе и на здравеопазваенето, и на науката. Когато държавният глава е ангажиран с дневния ред на обществото, смятам, че може да повлияе върху редица процеси. До момента президентът Първанов е доказал, че не отминава проблемите в обществено-политическия живот в страната.

- Считате ли, че по време на мандата си Георги Първанов успя дя бъде социален президент, както обеща преди пет години?

- Моето мнение е категорично "да", като наблюдавам неговите изяви и то по-специално в социалната сфера. Под негова егида всяка година се правят анализи на състоянието на здравеопазването и аз съм присъствал не един път и съм чувал неговото мнение. Трябва да ви кажа, че той е доста критичен и казва нещата такива, каквито са. Навярно си спомняте, че когато президентът беше в Плевен по повод годишнината на Медицинския университет, той изнесе едно академично слово, което беше насочено именно към социалната политика. Така че аз смятам, че той е социалният президент.

- За пръв път се ангажирате с политика, защото въпреки че това е гражданско обединение, все пак носи политическа окраска. Не се ли притеснявате за последствията, които може да има за вас този ангажимент?

- Не зная, аз съм така устроен, че когато реша нещо и съм убеден в него, го правя. Аз лично съм безпартиен, но се ангажирам по отношение на личността Първанов като президент. Не мога да мисля до какво ще ме доведе това - в негативен или в позитивен план, просто важното е да си убеден, че трябва да направиш нещо.

- В обединението са включени различни хора, повечето безпартийни, които имат едно общо нещо - те са известни личности с принос за града. По какъв начин това ще се отрази на президентската кампания според вас?

- Мисля, че това е положително и това всъщност е смисълът - да бъдат привлечени хора, които са най-вече професионалисти, уважавани и известни личности, за да могат да увлекат и останалите - всеки в своята област и среда. И по този начин да се повиши активността на изборите. Защото е важно българите да гласуват за президент, да са активни и да имат съзнанието, че правят нещо важно и съществено за страната си.

- Вашите наблюдения са, че младите хора са по-активни, отколкото средното поколение, що се отнася до избори. Как си обяснявате това?

- Младите хора днес са едно чисто поколение, което израсна в демократично общество. Те не си спомнят първите години на прехода, който беше в България, не помнят доста тъмни страници. Затова пък са информирани, знаят езици, имат контакти из целия свят. За тях бъдещето е ясно предначертано и те си знаят интереса. Няма го това, което беше при нас, например - тази нестабилност, тъй като сега политическата система е стабилна, поне аз мисля така. А когато влезем в Европейския съюз, дай Боже след няколко месеца, правилата и принципите ще бъдат съвсем ясни. Младите хора на България вече са граждани на ЕС - те ходят в чужбина, обучението е отворена система. Затова те имат ясен ангажимент - защото искат да живеят при ясни правила.

- Печеливша формула ли е президентът Георги Първанов да бъде подкрепят от такива обединения по места?

- Мисля, че да. Това е начинът, защото вече мина времето на неинтелигентните предизборни кампании, на грубото противопоставяне, на липсата на диалог. Тук не става въпрос за убеждения - леви, десни, центристки, а за личност. Смятам, че предстои интелигентна кампания и по друг начин трябва да протекат нещата. Ние не говорим за партийни структури, а за едно общество, което трябва да се обедини. Няма да развяваме знамена или пък да пълним площадите. Нещата трябва да бъдат представени по друг начин - по-ненатрапчиво, по-меко, по-убедително, защото едно натрапчиво представяне често води до обратен ефект.

- Не е ли рано за създаване на такива обединения, при положение, че все още кандидатурата на Георги Първанов не е издигната за втори мандат?

- Смятам, че даже е късно. Все пак той ще се кандидатира, остават броени месеци до изборите, няма ясна друга кандидатура - нито в дясното пространство, нито в центъра.

- А притеснява ли ви скандалът "Гоце" и как го оценявате?

- Това някак си мина покрай мен, защото аз съм много против дребните заяждания. На всеки човек може да бъде открито нещо рано или късно, дали в архивите на ДС, или нещо друго - мисля, че съвършени хора няма. Всеки човек, особено ако се занимава с политика професионално, е под заплахата да бъде окалян. Чест прави обаче на Георги Първанов, че той застана открито пред обществото и много ясно заяви позицията си. Защото има много хора, които са били някакви и нямат доблестта да го признаят. А това, че той самият каза точно какво се е случило и за какво всъщност става дума, за мен е много достойна позиция.

- Има ли Георги Първанов някакви конкретни заслуги към медицинския университет и болницата в Плевен?

- Президентът Първанов подкрепи университета в един много тежък период, тогава, когато нашето висше училище се утвърждаваше. И беше изключително важно, че една знакова фигура, каквато е държавният глава, ни посети на първата ни годишнина като университет. Така че той с присъствието си допринесе изключително за утвърждаването на авторитета на нашето висше учебно заведение. И сега се усеща вече, че Медицинският университет в Плевен е много напред. Ние създаваме още един факултет, тази година имаме огромен наплив на кандидат-студенти - над 700, никога не е било 13 човека да се борят за едно място.

- Как ще убедите колегите си и студентите си да гласуват за Георги Първанов?

- Мисля, че Георги Първанов може да разчита на лекарите. През годините на своя мандат той се доказа като президент на цялата нация, той в голяма степен е надпартийна личност. Разбира се, всеки си има своите пристрастия, но мисля, че в Георги Първанов повечето хора виждат обединител на нацията. Що се отнася до мен, аз смятам, че най-добрата агитация е личният пример - и като ръководител, и като лекар. Няма да водя кампания в университета, защото това не ми е в стила.

- Не ви ли притеснява това, че няма интрига в тази кампания, няма битка още?

- Смятам, че тепърва ще излизат играчи на сцената, независимо дали са достойни или не. Защото всеки може да се кандидатира за президент, стига само да бъде подкрепен от някакъв инициативен комитет. Въпросът е доколко ще бъде подкрепен от хората, които отиват да гласуват, доколко те му вярват.

- Как виждате работата на обединението, което е под ваше председателство?

- Мисля, че първо следва да бъде популяризирана нашата идея чрез медиите. Следва, разбира се, и някаква форма на дебат в обществото, което е най-важното и най-същественото, защото ние не само трябва да подкрепим дадена кандидатура, но и да дадем реална представа какъв човек подкрепяме и защо го правим. Според мен общественият дебат ще вдигне още повече рейтинга на президента Първанов. Организирахме се в тази структура, защото иначе всичко се размива. Вие виждате списъка и имената в него - всеки един от учредителите е личност, която може да обедини около себе си хората и така да ги убеди да имат някаква ангажираност за това, което трябва да се случи наесен.

- Какво ще поискат университетът и болницата от Георги Първанов, ако бъде преизбран за втори мандат?

- Нищо. Никой от нас не работи користно, а заради вътрешна и емоционална убеденост. Аз лично върша работа в друга насока, вниманието ми е насочено към друго място, но това обединение е друга потребност - че ти трябва да се изявиш като гражданин. Аз лекувам хората, това е моята работа, но човек не живее сам, той трябва да има отговорност пред обществото. Ние познаваме Георги Първанов като човек, знаем неговата позиция, знаем неговия авторитет. И това е друг аргумент да го подкрепим, защото една неизвестност е много по-страшна от това, което познаваш.

- Това обединение ще продължи ли да се развива и да даде основата на едно гражданско общество в Плевен, каквато е другата идея за учредяването му?

- Гражданско общество в Плевен в момента липсва и вие много добре го знаете. Нашата по-далечна цел е да формираме едно ядро, което да създаде това гражданско общество в Плевен. Президентските избори са нашата първа задача, но тя не е единствена. Те са реално политическо събитие, което предстои, но има и редица проблеми, от най-различно естество, които могат да бъдат повдигнати, а защо не и решени от гражданското общество. Разбира се, тук има местна власт, но все пак трябва да имаме позиция и най-вече ангажираност за всичко онова, което се случва или не в Плевен. Засега общественото мнение се изразява от случайни минувачи, от някое интервю и нищо повече. Докато това обединение, което ние създаваме, в което учредители са тези 26 известни личности, ще бъде регулатор, дори мотор за развитието на Плевен. Мисля, че тази цел е постижима, защото само за един ден от учредяването на обединението към нас се присъединиха много плевенчани. Хората имат нужда от развито гражданско общество, от активно участие в обществено-политическия живот на родния си град и това ми дава надеждата, че намеренията ни ще се реализират.

- В медиите има информации, че и в други градове ще бъдат създадени инициативни комитети за подкрепа на кандидатурата на Георги Първанов. Ще имате ли връзка с тях?

- Да, мисля, че можем да обединим усилията си с организации, които ще се създават и в други градове. Така ще успеем да обединим повече хора, да си сверим часовниците, ако щете, да координираме усилията си.

- Как ще намерите време и за този ангажимент - вие сте доста зает човек?

- Не крия, че имам доста ангажименти. Сега колегите ми искат да ме предложат да ръководя секцията по акушерство и гинекология към Лекарския съюз. Това означава, че ще отговарям за акушер-гинеколозите в България и за всички въпроси и проблеми в тази сфера. Важното е обаче човек да подреди своите приоритети. За мен на първо място е моята пряка работа по отношение на лечението на пациентите. На второ място е работата във висшето училище. И вече като се имат предвид тези две неща, идват допълнителните и човек може да ги постигне с добра дисциплина. Никой не може и не трябва да бъде изолиран от обществото. Все пак ние живеем в обществото - то много ни дава, но и ние трябва да дадем. Иначе става много егоистично.