Брой 10                                                   

10 - 16 март 2006 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Златко Живков

 

Градоначалникът на Монтана управлява общината втори мандат. За седемте години на своето кметуване той успя да увеличи два пъти местния бюджет, видимо да подобри инфраструктурата, да привлече инвестиции. Много е важно кметът да има амбиция и да живее с проблемите на хората, заявява Златко Живков специално за читателите на "BG Север".

 

Хората искат от

кмета промени в

живота им сега и веднага

 

Кметът на Монтана Златко Живков е на 46 години. Завършил е история във Великотърновския университет, като студент е бил футболист в местния "Етър". След завършването на образованието си се връща в родния град и работи като учител, директор на училище и началник на регионалния инспекторат на образователното министерство. През есента на 1999 година става кмет на града, през 2003-та печели втори мандат. Избран е от колегите си за член на управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България. Живков е участник в българската делегация в Комитета на регионите в Брюксел. Женен е, има две деца.

 

Интервю на
Момчил ИВАНОВ

- Г-н Живков, вие сте кмет вече близо седем години. Кое е най-важното нещо, което научихте за управлението на общината през това време?

- Най-важното за един кмет е да знае, че хората искат той да поеме ясни ангажименти за техните проблеми, и то сега и веднага. И да намери решенията, които те чакат. Това е общественият договор на кмета с избирателите. Който колега не е готов за очакванията на хората, то той няма да бере добри плодове. Второто много важно нещо е да се среща редовно с хората, да не се самозабрави и да се отдели от тях. Той е длъжен да познава животът им отблизо, да знае настроенията, очакванията им. И да е готов да помогне на всеки в труден момент.

- А може ли кметът със своите правомощия да реши проблемите на хората?

- Когато човек е мотивиран да работи, обича мястото, където живее заедно с близките си, то той трябва да намира решения. Един колега от шопския край казва по този повод "нема начин да нема начин". Звучи простовато, но е вярно. Това е и мой девиз. Много е важно кметът да има амбиция и желание за работа, да живее с проблемите на общината и на всеки един жител в нея.

- Някои от вашите колеги казват, че само амбицията и желанието на кмета не е достатъчно - трябват и повече правомощия на местната власт...

- И сега правомощията не са малко. Не винаги обаче финансите на общините са достатъчни, за да се решат всички проблеми.

- Далече ли е България от финансовата децентрализация, за която толкова много се говори през последните години?

- Да, наистина много се говори за децентрализация на властта, но тя си остава на думи. Ако говорим за политическа и административна децентрализация, то такава има и се провежда от 1991 година насам. По отношение на финансовата децентрализация обаче до сега е направено твърде малко. Причината е, че централната власт не е склонна да се раздели с правомощията си в тази сфера. Практика от последните години е централната власт да се разделя с отговорностите си за сметка на местната власт, но не и с правата си.

- Вие сте член на комисия към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която се занимава с изработване на стратегия за финансова децентрализация и програма за реализирането й. Оптимист ли сте, че ще се стигне до действителни стъпки в тази посока?

- Умерен оптимист съм. Надежда ми дава това, че председател на комисията е министър Асен Гагаузов, който е бивш кмет на Сливен и познава добре проблемите на общините. В комисията са включени представители на различни министерства и ведомства, на неправителствени организации и малко кметове. Надявам се до един месец да изработим стратегията.

България е подписала Европейската харта за местно самоуправление, предстои ни членство в Европейския съюз. Няма как да избягаме от темата за финансовата децентрализация.

- Какво означава спечелването на втори мандат за един кмет и за партията, която го е подкрепила? Вие спечелихте втория си мандат с подкрепата на широка дясна коалиция, в основата на която беше вашата партия СДС.

- Подкрепа на един кмет за два мандата е много сериозно нещо. Това означава, че политиката, която води този кмет, е в интерес на общността. Успехът на кмета е успех и на партиите, които го подкрепят. А иначе мога само да кажа, че всеки един човек и всяка една партия имат авторитета, който заслужават.

- Като кмет на областен град се срещате с много и различни хора, коя е най-заплетената и куриозна ситуация, в която сте попадал?

- Местната власт е по-близо до хората от централната и те са свикнали да търсят кмета за всякакви проблеми, включително и лични. Искали са от мен съдействие за какво ли не - да сдобрявам разделени съпрузи, да копая тунел под язовир "Огоста", където според местен жител имало златно находище и т. н. Спомням си случая, при който 22-годишен младеж от Монтана се бе качил на покрива на недовършения 10-етажен хирургически блок в града с намерение да скочи. Момчето искаше да се срещне с кмета. Нямаше как, качих се, разговаряхме на покрива около час и го убедих да слезе. Оказа се, че младият човек е отчаян от живота и бедността си. Общината съдейства да му намерим работа, дадохме му тухли и строителни материали да си ремонтира къщата, подпомогнахме го и с дребна сума пари.

- Лесно ли се работи с общински съвет, в който има представители на много разнородни партии, както е в Монтана?

- Съставът на общинския съвет е пъстър - 10 съветници от Широка дясна коалиция, 9 от БСП, 6 от НДСВ, 8 от по-малки партии и местни коалиции. Председател е представителят на НДСВ Ксения Йотова. Въпреки това повечето решения се вземат с голямо мнозинство. Съветниците спорят, коментират, но накрая обикновено се стига до консенсус. Не мисля, че пъстрият състав на общинския съвет е пречка за работата на общинската администрация.

- Актуална напоследък стана темата за кметската партия, лансирана от Йордан Лечков и Бойко Борисов. Нужна ли е според вас тази партия на кметовете и на страната?

- Мисля, че темата за кметската партия се пуска в публичното пространство за опипване на общественото мнение. Наскоро бях на заседание на управителния съвет на Националното сдружение на общините в република България и никой от колегите не говореше за това. И Лечков, и Борисов ме познават, но не са ме търсили за т. нар. "кметска партия".

Не мисля, че ако участвам в кметска партия възможностите ми за работа и правомощията ми ще се увеличат. В момента ние, кметовете, имаме достатъчно много работа и при желание можем да я свършим и без кметска партия. Пред мен това не стои като възможност.

- Какво успяхте да направите за Монтана до сега?

- Когато преди седем години спечелих изборите, аз влязох в община, която беше нарушила връзката си с хората и бе загубила тяхното доверие. Заварих бюджетен дефицит от 2,8 милиона лева, стачки и митинги пред прозорците на кабинета ми, остаряла инфраструктура. През първия мандат заедно с екипа ми възстановихме диалога и доверието на хората. Успяхме да изплатим всички дългове за заплати, отопление, стипендии и др. Наложихме едно нормално финансово състояние, предприехме подобряване на условията за живот - водоснабдявания в две села, ремонт на улици, на уличното осветление, изграждане на детски площадки, пенсионерски клубове, църкви и т. н. Със свършеното излязохме пред хората за втория мандат.

Първите две години от втория ми мандат са по-успешни, защото нямаме тези проблеми, които заварих при встъпването си в длъжност през 1999-а. 2004 и 2005 година бяха много силни за общината. Увеличи се делът на капиталните вложения, заделихме повече пари за образование, култура, спорт, социални дейности. За пръв път селата от общината получиха повече пари за техни си нужди. Ще дам само няколко примера - от 204 улици в Монтана преди 2000 година бяха ремонтирани частично две. Към момента вече е направен основен ремонт на 60 улици - смяна на водопроводните тръби, полагане на тръби за газ, преасфалтиране, тротоарни настилки, маркировка. От 1 200 осветителните тела в града вече са увеличени на 6 400. Въведена е нова система на сметосъбиране, закупени са нови контейнери, изграден е нов мост над река Огоста, ремонтиран е градският стадион, изградена е най-модерната в България площадка за скейтборд. През тази година бе пуснато в експлоатация и модерно европейско сметище, което е най-голямата инвестиция в региона за последните 15 години.

За 7 години бюджетът на Монтана се удвои - от 9 млн. лева през 1999 година до 18 млн. лева за 2006-та. Общината е с най-висок икономически потенциал и с най-висок процент на собствени приходи на глава от населението от общо 32 общини в трите области на Северозападна България. Монтана кандидатства с много проекти по програми и печели финансиране от различни източници.

- Какъв е размерът на чуждите инвестиции в града?

- В Монтана има чужди инвестиции, макар че не прилича на строителна площадка както Банско и курортите по морето. През последните три години завърши строителството на регионалното депо за твърди битови отпадъци, в което бяха вложени над 9 милиона лева, 7 милиона лева инвестира търговската верига "БИЛА", която откри своя хипермаркет в града. Терен за хипермаркет закупи и немската верига "Кауфланд", а също и чуждестранна шивашка фирма, която ще открие много работни места. Предстои да започне строителство на пречиствателна станция за отпадни води за 23 милиона лева по проект на известна европейска програма.

- Известен сте с доброто си отношение към хората на културата. На какво се дължи то?

- Като историк аз се причислявам към тази част от обществото, която се грижи за атмосферата и духа на един град. Затова проблемите на културата не са ми чужди. Ние увеличихме неколкократно парите, които се отделят за драматичния театър, за общинското радио, за библиотеката. Гордея се с нашите художествени състави от деца и младежи, които прославят града по света. За такива неща не щадя пари. Общината дори дава пари и за издаване на книги от местни автори. Лично аз редовно се срещам с журналистите от града.

Общината има разработена добра система за отличаване с почетни награди на заслужилите за нейното развитие личности. Обявяваме ги на празника на града Свети дух и на 24 май - денят на славянската писменост и култура. Монтана е един от малкото градове, който чества два празника - Свети дух и 2 декември, когато Фердинанд е издал указ за обявяването на село Кутловица за град. Т. е. не забравяме и рождената дата на града.

- Помагате и на църквата за ремонт на храмове...

- Отделяме пари и за ремонти на храмовете. В Долна Вереница, в Сумер и в още много села дарихме средства за ремонтите. В тези селища до неотдавна не е имало служби. Само в две още не са направени ремонти на храмовете.

Искам да кажа, че преди две години общината отдели близо 20 000 лв. за изграждане на паметник на Васил Левски в Монтана. Даренията от хората не стигнаха и ние дадохме пари за монумента. Предстои ни изграждане и на паметник на нашия именит писател земляк Йордан Радичков. Вече сме определили мястото за него, комисия работи по обявяването на художествен конкурс.

- Какво предстои да се направи? Ще ви стигне ли този мандат или ще търсите трети?

- Монтана има динамично настояще. Надявам се условията на живот да се подобрят още и да има повече възможности за хората да живеят и работят в града. През тази година предстои да започне реализацията на проект за изграждане на градска пречиствателна станция за 23 милиона лева, да довършим подходите към новия мост над река Огоста, да направим основен ремонт на 15 улици, да променим облика на стария гробищен парк в централната част на града, да завършим един жилищен блок и т. н. След реализацията на третата година от втория ми мандат ще реша дали да искам трети.