Брой 6                                                    

11 - 17 февруари 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Александър Филипов

 

Плевенският депутат от НДСВ наскоро създаде нова политическа формация - коалиция "Единство". Тя включва десет партии с преобладаващо ромско участие, но е отворена и за други етноси. Не е тайна, че Филипов е приближен на премиера Симеон Сакскобургготски и поназнайва неща от кухнята. Причината да го поканим за интервю е не само да дискутираме ромските проблеми, но и да научим подробности около кризата във властта.

 

Министър ром - защо не

 

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

 

- Г-н Филипов, какво представлява новосъздадената ромска коалиция "Единство", какви цели си поставя?

- Коалиция "Единство" беше създадена още през декември. Ние решихме да я представим официално на 28 януари. Целта й е съвместно участие на парламентарните избори тази година. Коалицията включва 10 партии, сред които "Свободна България" с председател Ангел Рашков - той е доста популярен сред ромите, син на известния Цар Киро. Партия за социални и демократични промени пък се оглавява от Златко Младенов, който бе шеф на ромската организация "Купате", действаща на територията на Софийска община. Знаете, там проблемите са много, но той успешно ги решава. Същият е вицепрезидент на световната ромска организация "ИРО".

Следващата партия, която участва в коалиция "Единство", е Национално движение за интеграция и развитие с председател Васил Русев, доказан ромски интелектуалец.

Национално движение за социална политика е четвъртата поред структура, представлявана от мен. Искам да уточня, че коалиция "Единство" действително е с преобладаващо ромско участие, но в нея влизат още евреи, арменци, власи, каракачани, копанари, има и българи. В момента се борим да привлечем и две турски партии.

Искаме международните наблюдатели, европейската общност да признаят България за демократична държава, в която има етническа толерантност. Да се види, че малцинствата имат реална възможност да участват в политическия живот на страната.

- Имате ли програма, какво реално ще предложите на избирателите?

- Основно ще работим за приобщаването на България към европейското семейство. Коалиция "Единство" заема място в центъра на политическия спектър, като ще водим диалог с център-дясно и център-ляво, както и с другите центристки формации. Ще се противопоставим на политики, които са основани на пренебрежение към верската, към етническата и към религиозната принадлежност на човека. Няма да "мелим" със субекти, в чиято платформа е заложена расова нетърпимост към другите участници в обществено-политическия живот на страната.

Във вътрешно-политически план "Единство" ще работи за стартиране на децентрализацията във всички аспекти - финансов, административен и стопански. Изборът на кадри, както и решенията да бъдат вземани отдолу нагоре, ще настояваме от коалицията. Ще водим борба против субективизма.

Сред икономическите ни приоритети ще бъде създаването и развитието на средна класа, защото в момента обществото ни е разделено на много бедни и малък процент богати хора. Най-вече ще работим за интересите на българските граждани, които се намират под средното жизнено ниво - за бездомните, за безработните, за хората с оскъдни доходи. Ще водим борба за превръщането им в икономически независима, стабилна, социална единица. В този смисъл ще предложим законопроекти, които да защитават правата на работещия човек.

Социалното осигуряване и пенсиите ще бъдат наблюдавани от наши представители, там имаме идеи за попълване на фондовете и постигане на по-високи нива в бъдеще.

Здравеопазването и образованието ще бъдат също приоритетни области в работата на "Единство".

- Какво ви изкуши да станете политик?

- Предлагаха ми да работя още по времето на премиерския мандат на Жан Виденов, после и за правителството на Иван Костов, но не знам защо не се чувствах достатъчно убеден, че трябва да вляза в политиката. Имах предложения от Евгени Бакърджиев да бъда поставен на избираеми места в листите за Враца и Монтана, но тогава имах добър, успешен бизнес.

Едва когато Симеон Сакскобургготски ме покани за участие в листите си дадох сметка, че мога да бъда полезен, да защитя интересите на пренебрегвания дотогава ромски народ. Сигурно малко хора знаят, че мен лично премиерът ме покани, той държеше на ромско присъствие в парламента. Симеон е човек, който малко говори, но много работи. Аз възприех тези негови норми, още в началото на нашия мандат разбрах, че това е една тактика, един подход, една формулировка, според мен тя се разви успешно.

Аз възприех този негов модел на поведение, т.е. да не давам козове на опонентите си с излишни приказки и започнах да отстоявам политическите си виждания по такъв начин. Много е лесно когато човек вече е свършил нещо да обясни как точно го е направил.

В политиката трябва да имаш морал, да знаеш, че си на светло, че си обект на обществено внимание и да даваш пример на хората с поведението си. Аз съм депутат от три години и половина, но нямам магазини или кафе-сладкарници.

Обратно на някои други депутати, преди да вляза в политиката, аз имах бизнес в моето село Ясен.

- Вярно ли е, че идеята за основаването на коалиция "Единство" е на премиера?

- Не, идеята не е негова. Това е реализация на мой замисъл. Симеон Сакскобургготски не забранява на своите депутати да имат свой начин на мислене, свой кръгозор и собствено развитие. За жалост това не се получава в другите политически партии. Там, ако някой от депутатите започне да мисли не като своя лидер, когато се отклонява, мнението му не се зачита. Напротив, веднага бива вкарван в "правия път", а това по-късно води до отрицателна деформация както за отделната личност, така и за самата партия.

Коалицията я създадохме заедно с Цар Киро, който е доста известен борец за защита правата на ромите. На предишните избори неговата партия завоюва 200 места за общински съветници, сега те влизат в актива на коалицията. Имаме и повече от 200 служители в кметствата, което в чист вид си е увеличаване на влиянието на ромската общност по места.

Очаквам на избори 2005 да прескочим летвата от 4% и да стъпим в парламента, което ще бъде положителна стъпка в посока на интеграцията и ще улесни присъединяването ни към европейската общност.

- Обвиняват ви, че "Единство" е само предизборна коалиция, която цели да отнеме гласове на други политически сили. Поставяте ли си за цел да работите сериозно в бъдеще, какви ще бъдат приоритетите ви?

- Да, основната ни цел е да участваме успешно на избори 2005, оттам нататък да отидем на вота през 2009 г., като през това време коалицията трябва да разшири своите възможности, да участва реално в политическия живот на страната. Стремежът ни е не само да участваме в парламента, а да заемем места в комисиите. Може да прозвучи твърде амбициозно, но ние, представителите на "Единство", сме си поставили за задача да участваме реално във властта, т. е. в някоя бъдеща следизборна коалиция.

- Да не би да твърдите, че в обозримо бъдеще ще имаме министър ром?

- Защо не. В България има условия за това. Но нека първо да работим, а когато има резултати, ще говорим.

- Как гледат на подобни амбиции представителите на другите ромски организации?

- Например Цветелин Кънчев вече обяви, че коалиция "Единство" цели едно депутатско място. Може би, ако това е амбиция на г-н Кънчев, дано този път да се сбъдне. Защото предния път той имаше такава възможност, но вместо в парламента, отиде в затвора.

Аз спечелих не просто депутатско място, а уважение от колегите ми, както и от хората, с които работя. Целта ми не е властта на всяка цена, а да помогна на ромите в борбата им за равноправие, за да се ускори процесът на интеграция на малцинствата в България.

В нашата коалиция приемаме хора, които имат позитив в политиката и в своето собствено име. Те трябва да са качествени, а не компроментирани. Защото ние сме млада и чиста формация.

- Кого ще помете "ромското цунами", както вече нарекохте обединението на партиите?

- Всички онези, които нямат сериозно отношение към ромското общество. Всички онези, които маргинализираха ромите, както и тези, които ги спекулираха и провокираха досега със своите вотове. Например от 1994 г. до 2001 г. не са събирани финансовите задължения на ромите за вода, ток и парно в големите градове. На неуките хора се обещавало, че ако дадат вота си в определена посока, тези сметки ще им бъдат опростени. Досега с лихвите са натрупани милионни суми. Това е престъпление спрямо ромския народ.

Едва напоследък проблемите се решават, защото с мои колеги депутати назначихме роми инкасатори, разсрочихме задълженията им.

Странно, но е факт, че точно когато започнахме да работим за участие на ромите във властта, те се оказаха големи длъжници. Хората по места са били излъгани, нека сега сами да преценят на кого трябва да вярват.

Дори електромерите бяха качени на 50 м височина, за да не крадат ромите ток. Това ни създава лоша визия пред Европа, представете си какво си мислят чужденците, като им се обяснява причината за вдигнатите нависоко табла.

Според мен това е начин за връщане на нацията назад, точно чрез нарушаване на човешките права.

Друг пример пък за вандалско отношение към собствеността, извършено по време на управлението на Иван Костов, беше опожаряването на горите. Нещо повече, този акт едва ли не се възприемаше като държавна политика. Представете си - унищожението на едно дърво се представя на нацията като нещо нормално. Тогава много ромски семейства пострадаха, кой остана без работа, дори имаше човешки жертви. Ето, срещу такива хора ще застанем на следващите избори.

- Споменахте, че ще привлечете и турски партии в коалицията. Как гледа ДПС на подобно развитие на етническите процеси в България, не давате ли повод за ревност на Ахмед Доган?

- Засега няма видими индикации за тяхно отрицателно отношение. Въпреки категоричната наша заявка за реално участие във властта ние не целим да изместваме никой. Според мен Доган е политик от висока класа, ерудирана личност, той ще си има своето място в българския парламент.

Аз смятам, че лидерът на ДПС само може да се радва от появата на политическата сцена на друг водач с малцинствен произход. Може би в бъдеще ще можем да работим заедно, а Доган да разчита на нас, като политик от по-висока класа.

Имахме някои разногласия в миналото относно етническия модел и начините му на приложение, но сериозен конфликт никога не е имало. Мисля, че във време на демокрация, каквото безспорно е дошло в България, има място за всички под слънцето.

- Мислите ли, че с присъединяването на България към ЕС условията на живот ще се подобрят за бедните слоеве на населението?

- С влизането в ЕС през 2007 г. средната заплата ще стане 500 евро, а цените според мен няма накъде повече да растат, защото те са изравнени с европейските. Ето, дори борбата за интеграция на малцинствата, която минава през създаването и на политически структури, е част от пътя към подобряване на икономическия статус на тези хора.

- Ако приоритетите ви са в областта на образованието и здравеопазването, то как ще коментирате провалите в тези две сфери?

- Образователната ни система трябва да е съобразена с нормалния, естествен път на развитие на всеки отделен човек. Не може да се спори безконечно дали ще има изпити за децата в първи клас или пък матури. Изписаха се цели тонове хартия за обяснения какво и по какъв начин да бъде направено. А истината е проста - все още се работи на парче. Докато един министър встъпи в длъжност и се запознае с работата, току виж го сменили. Каквито и идеи и добри намерения да има, за краткото време не може да ги реализира, обаче за да отчете дейност, се напъва да прави промени.

Според мен трябва да се работи последователно върху предварително разработена стратегия. Защото здравето и образованието на нацията са капитал, липсата на който може да ни затрие.

- Какъв е проблемът на управляващата партия НДСВ, защо се стигна до кризата във властта?

- Още с идването си на власт през 2001 г. Симеон Сакскобургготски нямаше екип, с който да работи. Просто му се даде възможност да създаде правителство. Значи той би приел хора, подадени му от някого. Имаше читави хора, но част от тях не успяха да оцелеят.

В образователното и културното министерство бяха извършени злоупотреби за милиони, което взе главата на един зам.-министър. Последният бе разкрил далавери за огромни суми и даде виновните на прокурор. Те обаче се обединиха и го отстраниха.

Това е схема, която работи на много места. Страдат читавите хора, а не корумпираните.

Според мен първо трябва икономическите институции да се задвижат, за да повлекат след себе си образованието и културата. Защото със задвижването на програмите, за да станат изпълними, трябват средства.

- Но кризата ескалира с продажбата на "Булгартабак". Не трябваше ли министър Шулева да си подаде оставката след провала на сделката? Още повече, че проблемите около тютюневия бранш имат отношение към етническия мир в България.

- За мен лично Лидия Шулева е добър министър. Но тя страда от липсата на сериозен и компетентен екип. Получи се така, че хората, подготвили сделката с посочените вече негативи, останаха в сянка. В крайна сметка обаче тя носи отговорността за действията на екипа си. Защото може да си гениален актьор в една пиеса, но ако нямаш добри партньори, резултатът за зрителите е отрицателен.

- Какво ще се случи оттук нататък - ето, парламентарният шеф Огнян Герджиков бе отстранен, опозицията иска оставката на кабинета?

- Всички видяхме, че Огнян Герджиков си отиде с достойнство. Той е човек с перфектна кариера, него ще го поканят навсякъде. С Герджиков опозицията си направи тренировка дали ще може да свали кабинета. Но те не си дават сметка, че политическата аритметика не е в тяхна полза.

Аз мисля, че въпреки всичко от загубата на Герджиков НДСВ ще извлече голям позитив. При нас в групата има няколко човека, които смятат по-добре от другите, затова ще подредят нещата в полза на кабинета.

А после ще си върнем Герджиков.

- Съществува ли обединена опозиция според вас?

- Опозицията е разнородна по своята идейна същност. Тези партии нямат основа, фундамент, върху който да се обединят. Спойката на принципа да си против някого не е трайна. Въпреки кризата във властта, аз мисля, че правителството ще изкара мандата си.