Брой 1                                                    

7 - 13 януари 2005 г.


 ЗАЩО ПОКАНИХМЕ ...

 

Найден Зеленогорски

 

Кметът на Плевен в момента се спряга за водач на депутатската листа на СДС за предстоящите парламентарни избори, което би означавало предсрочен вот за градоначалник. Дали той ще предпочете мекото кресло в Народното събрание или ще остане на горещия стол на първия човек в общината, оставяме на читателя да гадае от интервюто, което Найден Зеленогорски любезно даде специално за ВG Север.

 

Доволен съм и от мнозинството,

и от опозицията

 

Интервю на Емилия КАРАБУЛЕВА

 

- Г-н Зеленогорски, каква е оценката ви за работата на кмета и общинската администрация през отминалата 2004г.?

- Моята оценка е нормална, като за всяка от последните 5 години, в които сме заедно с гражданите ни. Беше трудна, но успешна година. През изминалия период стойността на имотите в Плевен достигна високи нива, вече градът е на четвърто място по този показател и цените продължават да растат. Това е най-синтетичният показател за движението на нещата в една общност. Чувствително ще бъдат надхвърлени очакванията ми за инвестициите в областта на икономиката.

През март април ще имам окончателната информация, след като бъдат обработени всички статистически и счетоводни данни, но вероятно инвестициите общо ще надхвърлят 130 млн.лв. От година на година вложенията в Плевен нарастват между 17% и 21% и това е един добър показател. Трайно се намали безработицата, няколко месеца подред тя е под 9%.

Всъщност работата на една община е много трудна и разнопосочна, не ми е лесно да преценя как се движат нещата във всички направления. Хората биха могли да го кажат.

По линия на приватизацията успяхме да привлечем 3 млн. лв. от тях 2 млн.лв. отидоха за основен и текущ ремонт на уличната мрежа, около 600 хил. лв. - за ремонт на училища и детски градини, както и за разкриване и оборудване на нови компютърни клубове в учебните заведения. Трайна е тенденцията към подобряване на инфраструктурата на общината. Поради тази причина инвеститорите проявяват по-голям интерес към Плевен.

Мисля, че 2004-та беше една добра година, преди всичко за България. Станахме членове на НАТО, направихме стъпката си към ЕС и след две години ще влезем в съюза.

- Кои са приоритетите ви за 2005 година?

- Приоритетите ми ще бъдат свързани с разширяване на публичността в действията на Плевенската община, въпреки наградата която получихме от Фондацията за реформа в местното самоуправление за най-прозрачно работеща община в България през 2004-та година. Ще продължа да прилагам в по-голяма степен дискусионната форма и участието на експерти при вземането на стратегически решения за Плевен и подобряване на бизнес климата в общината.

През март ще внеса в общинския съвет програма за насърчаване на малкия и средния бизнес. Ще положим усилия за привличане на нови инвеститори. Най-щастливото обстоятелство според мен е, че плевенчани са сигурни и вече влагат парите си в града. Ако сте забелязали, строи се не само в централната градска част, но и в жилищните квартали Дружба и Сторгозия.

През изминалата година създадохме Съвет по туризъм, в който влизат представители на всички асоциации, на неправителствени организации, на фирми в областта на туризма и на общината. Заедно разработихме стратегия за привличане на туристи, която вече е част от нормативите на Плевен след одобрението й от общинския съвет. Ще разкрием нов рекламно-информационен туристически център, ще положим усилия за подобряване на имиджа на общината и за промоцирането на това, което се случва в нея. Новостите ще бъдат включени в нашата интернет страница, там има открит обществен форум, чрез който комуникираме с гражданите на Плевен, отговаряме на техни въпроси.

Продължава работата си Съветът за икономическо развитие, това е още един спомагателен орган към местната администрация, където съм поканил известни бизнесмени. Техните предприятия са проспериращи, а се надявам със съвместни усилия да предложим добри решения за бизнеса.

За вас е новината в аванс, че през 2005 г. в Плевен ще бъдат изградени два нови хипермаркета - единият е за хранителни продукти, а другият ще предлага стоки от друга област. Компаниите вече са закупили частни терени, като преди това са направили обстойни проучвания за бизнес климата в района. Това е още едно доказателство за икономическия просперитет.

Мисля, че Плевен мина през най-тежките си години и сега вече е на добър път.

- Как ще коментирате взаимоотношенията си с политическите сили и общинския съвет - как работите заедно, каква е опозицията според вас?

- Аз съм доволен от начина, по който работим с мнозинството и с опозицията в общинския съвет. Ако на национално ниво моделът на дясно-центристко управление още скърца, то в Плевен мога да кажа, че той вече е реализиран. Защото тук в общинския съвет има едно мнозинство от 2/3 от десни и центристки формации. Всяка от тях е намерила свое легитимно представителство във властта, дали като зам.-председатели на ОбС, дали като зам.-кметове, или с представители в общинската администрация. Т.е. оказа се, че проектът дясно-център е напълно възможен, той е реализуем.

Не съм позволявал да се прегазва мнението на опозицията, лично аз съм изтеглял предложенията си или пък мнозинството като цяло го е правило, за да ги разгледаме още веднъж, за да чуем аргументите и на опозицията.

Моите наблюдения показват, че всички в Плевен, които се занимават с местна власт и с политика, преживяха през последните години развитие в положителна посока.

- Според доклада на Сметната палата в общината са допуснати редица финансови нарушения, кой е виновен според вас?

- Ние сме обжалвали наложените ни глоби и вече част от тях са паднали със съдебни решения. Така че ще изчакаме съдът да се произнесе окончателно по всички глоби и тогава ще направим коментар.

- Основното обвинение беше във връзка със заема от 5 млн.лв., отпуснат от банка Биохим за асфалтиране на улици. До нас достигна информация, че средствата не са използвани изцяло по предназначение, това вярно ли е?

- Според Сметната палата кредитът е трябвало да бъде отпуснат по Закона за обществените поръчки, а според нас е било нужно той да мине по Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Ако има два закона и те са тълкувателни, се прилага този, който е специфичен. Значи по-конкретен е ЗМСМА, където категорично е записано, че кредити се вземат с решение на общинския съвет. Ние сме направили точно това събрали сме оферти от различни банки, вкарали сме ги в комисията по финанси и бюджет, която е излязла с конкретно становище. Докладвала е на ОбС, а той е излязъл с единодушно решение коя да бъде банката кредитор на общината. Кредитът е отпуснат, реализиран, улиците са асфалтирани, хората сами могат да преценят. Всяко решение на общинския съвет се внася в областната управа и прокуратурата, то досега не е обжалвано и отменяно.

Според мен ние сме постъпили по начин, който дава шанс за повече публичност. Взели сме кредит без залог на имущество, залогът е бъдещи постъпления, а лихвите са изключително малки, няма по-ниски в страната за този период.

- Депутатите от БСП Румен Петков и Радослав Илиевски обаче обявиха публично, че ще ви дадат на прокурор. Има ли образувано производство?

- Аз смятам, че това беше политическа поръчка. Навлизаме в предизборен период. Жалко е, но е факт - продължават политическите поръчки и опитите за репресия върху местната власт. Неслучайно нещата се навързаха във верига. В един момент депутатите от БСП правят това, което се очаква от тях. Изглежда те не са имали информация, че окръжната прокуратура вече се е произнесла по този въпрос- има отказ за образуване на наказателно производство.

Аз не се притеснявам от нищо, има решение на ОбС и съм действал в рамките на закона.

- Все пак можете ли да посочите някои конкретни цифри за изразходването на парите от заема?

- Аз съм отговарял на питания на хора от левицата в общинския съвет. Можете да им изискате протокола, там има отговори от по няколко страници. Сега по памет да цитирам ще ми бъде трудно, но е ясно, че парите са изразходвани по предназначение. Реновирани са около 35 километра улична мрежа. Нямам никакви притеснения относно този кредит от 5 млн.лв., процедурата е спазена. Интересно ми е как някои хора се опитват да правят буря в чаша вода и забравят какво са оставили след себе си. Аз неслучайно казах на миналата сесия: Не обичам да гледам назад. Но ако някой ме провокира просто ще си отделя два-три месеца и вместо да гледам напред, ще се обърна назад и ще разгледам какво е било. Там има интересни неща. Само, че аз не искам да се занимавам с тях. Има си институции, които трябва да го правят.

- Предприемачи от Плевен ви обвиняват, че всички поръчки в строителството минават през 2-3 фирми, дори посочват имената на Мариян Ангелов, Цанко Банов и др. Как ще им отговорите?

- През тази година в Плевен са работили около 50 фирми. Сред тях мога да спомена Бетонекс, Стройпродукт, Комплектстрой, Ремонтстрой, Хоризонт-Иванов, Монолит, Главболгарстой и други. Защо недоволните строителни предприемачи не са дошли при мен?! Строителната камара няма никакви претенции! Организират се търгове, конкурси, едни печелят, други губят. Имало е много случаи, в които споменатите от вас предприемачи са били отстранявани, защото не са били изрядни или са предложили по-слаби оферти и са губели.

- Предстоят парламентарни избори, каква кампания очаквате?

- Аз моите избори съм си ги спечелил. Моят интерес е да си върша работата в Плевен т.е. да отговоря на доверието, което ми гласуваха гражданите. Независимо, че съм член на СДС, не съм пренебрегвал интересите и проблемите на хората с други възгледи. Аз съм кмет на целия град. Очаквам една нормална, позитивна кампания. Цяла България премина през тежък 15-годишен период, научихме се на законност, на демокрация. Тези, които водят мръсна предизборна борба, ще загубят.

- В Плевен упорито върви слухът, че ще се кандидатирате за депутат. Ако го направите, кого ще подкрепите за кметския стол?

- На този етап нямам такова желание. За мен това не е амбиция. По-голямо предизвикателство е да отговоря на очакванията на хората в Плевен. Ще направя това, което е полезно за избирателите. Знам, че много хора държат да отида в София, като се надяват да има нови кметски избори и да се представят добре. За сега ще оставя замислени моите приятели от БСП. Те имат сериозен аналитичен център, трябва да получат някои отговори оттам. Не искам да им давам отговори наготово. Преди 2-3 години слухове ме изпратиха и в Америка. Явно преча на някои хора?!

- Имате ли любимо занимание, как прекарвате свободното си време?

- За съжаление почти нямам свободно време. Може да прозвучи малко особено, но моето любимо занимание е да си върша добре работата. Обичам и да чета, да се разхождам сред природата, да спортувам.

- Вашите служебни ангажименти не ощетяват ли семейството ви?

- Ами те вече са свикнали. Сърдят ми се, че все по-рядко сме заедно и все не остава време. Не мога винаги да се прибирам с широка усмивка, защото грижите и проблемите са много. В крайна сметка те са приели моя избор да се занимавам с обществена работа и ме подкрепят, за което им благодаря!

- Какво ще обещаете на гражданите на Плевен в началото на 2005 г. и какво ще им пожелаете?

- Ще им обещая, че няма да се променям и ще продължа да правя това, за което са ме избрали. И да бъда такъв, какъвто съм, въпреки огромния товар, който е на гърба ми и напрежението. Обещавам да не се откъсвам от хората, от техните проблеми и да не налагам своето лично мнение над това на общността. Ще продължа да водя дискусия, да се вслушвам в техните съвети, критики и предложения.

Искам да пожелая на гражданите на Плевен преди всичко здраве! И нека Бог да е с нас! Моля се хората от града да са по-проспериращи и да насърчават оптимизма си. Важно е българинът повече да вярва в себе си, защото за да се случват хубавите неща, трябва много да ги искаш и да работиш за тях!