АТРАКЦИИ


 

ПЛЕВЕН

 

Кльощав Дядо Коледа и зъзнещ

коминочистач са хитът на сезона

 

Съпруги купуват еленови рога за подарък на половинките си

 

Снимка за спомен и за късмет предлага тандемът веселяци пред театъраМая ПАСКОВА

Тази година на Плевен като че ли не му е много празнично, установи разходка по главните улици в града. Сложеното ефектно осветление от миналата година по стълбовете и сега блесна тържествено, заедно с елхата пред общината. Но настроението от посрещането на европейската 2007 г. някак си е помръкнало. Няма я втората елха, която миналата година грейна пред театъра. Базарът в центъра също е забранен за първи път. И сега на някои им липсва, а други са доволни, че няма, минавайки оттам, край ушите им да се лее компилация между Азис и "Свята нощ". Нито пък, докато избират парфюм за коледен подарък от някоя сергия, ароматът му да се смесва със съседните кебапчета. Пиратките също са забранени (както винаги по празниците), но по традиция мургави мобилни търговци ги предлагат в неограничени количества на случайни минувачи. Тези, които предпочитат повече помпозност, пък си осигуряват истинска празнична заря. Това удоволствие е малко по-скъпо и 12 броя римски свещи могат да се купят за около 2,50 лв. в големите супермаркети. За по-пищно светлинно зрелище с фойерверки мераклиите трябва да се бръкнат с повече от десетачка. Тези, които не разчитат някой друг да им създава уют, сами закачват мигащи лампички по прозорците и терасите си. Дядо Коледа алпинист често може да се види провесен от нечии по-висок балкон.

Още на сергиите някои се закичват със закачливото украшениеЗа това пък от сергиите пред и вътре в театъра може да си купи почти всичко за празниците. Младежи и други далеч преминали тази възраст, но с характерното приповдигнато настроение за това време от годината, още тук се окичват с актуалните еленови рога (подобрен вариант с озвучаване с коледна песничка). Закачливи съпруги пък ги купуват за подарък на мъжете си, но задължително и само ако последните са с чувство за хумор, предвид асоциациите на разклоненото украшение. Шапките на джуджета и женският им вариант с плитчици са предпочитан коледен аксесоар на тийнейджъри и сервитьорки.

Коледни венци по витрините напомнят за празникаНа входа на театъра, полюшван от декемврийския вятър и често в неестествено положение, ще го посрещне надуваем Дядо Коледа. Съвсем живи, но вкоченени от студ, няколко метра по-встрани престъпват от крак на крак съвсем истински Дядо Коледа и коминочистач. Всеки минувач е приканван да ги пипне за късмет през новата година и по желание да се снима с тях. Бонус е услугата да се извърши с техния професионален цифров апарат. "Хората все бързат, почти никой не се спира. Пък ние искаме да им създадем настроение и радост. Те някоя стотинка да дадат да пием по чай или кафе. И ние сме хора, а е студено. Но не искат да дават. Гледат да ни снимат и си отиват. Всяка година кметът се спира при нас, но сега още не е минавал", разказва словоохотливият коминочистач, който твърди, че с колегата си са доктори, но всяка година излизат преоблечени на центъра заради настроението. А че Дядо Коледа не е с червени ботуши, а с маратонки, се надяват да остане незабелязано.

В крак със съвременния ритъм на живот вече се появиха и обяви за посещение на Дядо Коледа по домовете. Но посочения телефон ни информират, че срещу 50 лв. добрият старец носи предварително предоставения му подарък в уговорения ден и час. Посещението трае между 15 минути и половин час, през което време малчуганът има възможност да си поговори с важния гост, да му задава въпроси и сам да отговаря, както и да изпее любима песничка или да каже стихче, за да го зарадва. Темите също се уточняват предварително.

Вече отшумява и модата на традиционните писма до Белобрадия. Няколко електронни адреса в Интернет дават възможност на малките пакостници, а защо не и на родителите с фантазия и неугасващи детски мечти, да пишат веднага на Дядо Коледа и да споделят с него своите желания. Оставяйки адрес за обратна връзка с по-възрастен член на семейството в някои от сайтовете има администратори, които препращат писмото до родителя. Така че вече статистиката с изпратените желания до Лапландия почти губи смисъл.

 

 

ВИДИН

 

Пощаджии влизат в кожата на Белобрадия старец

 

Тина ИЛОВА

Колкото и да е странно, но чеховите герои още са живи. Момчето от неговия разказ, което написа писмо с адрес "На село, за дядо", живее някъде във Видин. То, а и още негови връстници, са написали писма с адрес - Лапландия, за дядо Коледа и са ги пуснали в жълтите пощенски кутии.

Не можем да ги доставим, но ще отговорим на всяко дете, което е пуснало плик с този адрес, каза Веско Сладунов, шеф на "Пощенска инфраструктура" във видинското поделение на пощите. Той обаче скри какво ще съдържа отговорът на пощаджиите, приели доброволно да изиграят ролята на добрия старец. Подаръци няма да има, но пожелания за здраве, радост, щастие и късмети ще получат тези, които сами са изпратили писма до Дядо Коледа.

 

 

ловеЧ

 

Тийнейджъри отсега кътат пари за Нова година

 

Мира ГАНЧЕВА

Само срещу 6 лв. лично Дядо Коледа ще поднесе на детето ви подарък в избрания от вас ден. Белобрадият старец вече десетина години през декември е в Ловеч и неизменно радва най-малките жители на града. В началото на дейността си той можеше да бъде открит и ангажиран във фоайето на бившия магазин "Валентина", сега в ерата на мобилните комуникации ползва и GSM.

Дядо Коледа е желан гост почти във всяка къща, в която има малчуган на възраст докъм 5 - 6 годинки. Щом е за радостта на децата, парите не се свидят дори и на по-скромните финансово семейства.

Защото Дядо Коледа освен че поднася подаръка, задължително остава на раздумка с детето, пита го дали е слушало през годината, дали е помагало вкъщи и т. н. Нерядко старецът от Лапландия дори започва да си играе заедно с невръстното домакинче със станалата му вече любима играчка.

На неизменния детски въпрос "Къде е еленчето?" (по-любознателните знаят и името му и питат "Къде е Рудолф?") Дядо Коледа обяснява, че го е оставил да пасе тревичка, защото се е уморило от дъ-ъ-ългия път. Така посещението на най-очаквания гост продължава не по-малко от половин час. До следващата къща. (P. S.: Дори и на репортера на "BG Север" Дядо Коледа отказа да разкрие истинското си име).

Друга не по-малко обичана от малчуганите атракция е традиционната "Коледна въртележка", която се организира най-вече за учениците от начален курс.

Това е своеобразна детска дискотека с много томболи и изненади, провеждана в един от големите ловешки ресторанти - за да побере наплива от неуморими деца. На родителите тя също струва 6 лв., в които се включват хамбургер, торта и натурален сок.

Тийнейджърите, разбира се, не вярват в Дядо Коледа, нито пък се вълнуват от някакви си там въртележки. За тях по-големият купон е навръх Нова година, за който още отпреди месец те кътат парички. Повечето вече са се снабдили или си имат от минали години шапчици на Дядоколедовци и Снежанки, сега вече набират арсенала от бомбички, пиратки, ракети и тем подобни пиротехнически материали.

 

 

ГАБРОВО

 

Приказен град радва малчугани

 

Коледното градче сега е любимо място, в което родители правят снимки за спомен на децата сиМариана ДИМИТРОВА

Дядо и ряпа, пепеляшка, джуджетата на Снежанка, елените на дядо Коледа сякаш излязоха от приказките си, за да радват габровските малчугани. Колоритни макети на приказни герои бяха подредени в градинката пред ГУМ в Габрово и така бе оформен станалият вече традиция Детски коледен град. Атракцията радва малки и големи и създава празнично настроение в града на Рачо Ковача. Коледното градче сега е любимо място, в което родители правят снимки за спомен на децата си.

Навръх Коледа, на 25 декември, габровските малчугани ги очаква още една изненада. Пред празничната елха на централния градски площад деца и родители ще посрещнат заедно раздаващият подаръци белобрад старец.

По традиция и тази година ще бъде изпратена с празнични илюминации на градския площад, а новата ще бъде посрещната с чаша вино в ръка от кмета и предпочелите да отбележат на открито новата 2008 г.

За тези пък, които са решили вместо да се полюбуват на градските фойерверки да си останат у дома, също биха могли да си направят свой светлинен спектакъл в двора на къщата си или на балкона в апартамента си. В специализиран ловен магазин в Габрово, който единствен е лицензиран в региона за употреба на пиротехника, има голямо разнообразие от всякакви изделия, подходящи в празничната нощ. Най-търсени били фойерверките, а тази година хит били т. нар. пиробатерии.

Предлагат се в различна големина. Кутията с пиробатериите се поставя на равно място, запалва се фитилът и започва цяла програма със заря. Римските свещи също са доста атрактивни. Те се закрепят някъде и се изстрелват последователно по няколко фойерверки с различни цветове. Продават се и цели комплекти ракети с различна заря - във вид на водопади, хризантеми, божури. А има и такива с т. нар. крекер ефект, при които пращят и пукат светлинки.

 

 

Велико Търново

 

От 15 до 30 лв. струва Беловласия

 

Елха, обърната надолу, украсена с коледни светлинки и играчки от Шотландия, кутия с писма до Дядо Коледа и още много атракции очакват клиентите в мaгазин ДжамбалаяКремена КРУМОВА

Да напишеш писмо на Дядо Коледа или да си поръчаш посещение по домовете на Добрия старец днес е много лесно, особено когато има кой да го организира. За най-малките Дядо Коледа винаги е бил нещо вълшебно, така че щом е за доставяне на радост, фирмите са готови с всякакви предложения. "Шантъв мъгъзин - Джамбалая във Велико Търново, който организира детски партита, по празниците също ще предложи коледни изненади. Белобрадия старец ще носи подаръци за 30 лв. на посочен адрес от малчуганите в писмо, в което описват какво си пожелават да получат. Програмата на Дядо Коледа предвижда след това да "изпита" малугана дали е слушкал през годината и да го накара да му изрецитира стихче или да му изпее песничка.

Повечето от пеещите, играещите и свирещи играчки, които предлага шопа са оригинални от Америка. Тази година в магазина се предлагат и уникални играчки за коледната елха от Шотландия с форма на ангелче с пухче, голяма топка в златен цвят, цветна камбанка или като връх за коледно дърво големи, красиви феи с пищни, бални рокли. Традиционните фойерверки, конфети и светещи пръчици също се търсят много в магазина, чиито клиенти са всякакви хора, обичащи забавленията и щуротията и купонясват по нетрадиционния начин.

Добрият старец ще ходи и по адреси срещу 15 лв. Тази услуга пък я предлага туристическият информационен център "Царевград Търнов, пред който също има поставена коледна поща с пожелания. Традицията е от пет години и продължава да се радва на интерес. Друг интересен начин за доставяне на радост за празниците е голяма торта от сладкарница "Доналд", направена по атрактивен начин - с апликация с коледен сюжет отгоре от вафлена кора, покрита с желатин. Така всеки би потънал в "приказката от сладкото изкушение и в същото време ще похапне от някой герой - я Дядо Коледа, я джудже.

С коледен концерт за пиано, флейта и цигулка, както и с изпълненията на медните гласчета на формация "Пеещи камбанки, младежкият дом в града ще отбележи празниците. А какво е Нова година без елха. Живите дръвчета по пазара във Велико Търново се търгуват от 10 до 60 лв. в зависимост от големината. Попремръзнали продавачи масово приканват забързаните граждани да си купят коледно дръвче,защото какво е Коледа без елха. И какво е детски смях и плам в очите без Дядо Коледа.