ТЕМА


 

 

Коледа идва с по-малко блясък

 

Хората все още разглеждат по рехавите сергии

Дни преди празниците и почивните дни във всички областни градове на Северна България, в които се разпространява "BG Север", вече греят украсените със светлини и играчки елхи. Въпреки това обаче не навсякъде настроението е празнично. На повечето места разликата в сравнение с миналата година е поразяваща - коледните базари или все още пустеят, или са спретнати само от няколко сергии. По улиците е празно, хората предимно гледат изложеното, а малкото търговци се молят на Бога оборотът им да скочи преди Коледа.

Има и градове като Велико Търново и Враца, където са хвърлени луди пари за украса по улиците, само и само бляскавите светлини да повдигнат празничното настроение.

В много градове тази година дори съдържателите на магазини са по-пестеливи в украсата. Те твърдят, че очакванията от по-слаби продажби влияят и на мерака за бляскави витрини. Най-много коледното настроение като че ли се усеща в "левчетата", където наред с традиционната стока, бълва и от шарении за празниците.

 

 

Плевен

 

Базарите в града още пустеят

 

Уникални сурвачки, венчета и кошнички правят за чужбина нашенки

 

Валя Станчева от 10 години е в бизнеса с коледна украса Баба Лили сама изработва сурвачките си 

Емилия КАРАБУЛЕВА

По коледните сергии в Плевен дни преди празниците цари затишие. Тук-там се мяркат клиенти, които любопитно оглеждат изложените украси и отминават. Рехаво е присъствието на търговците по главната улица в града, липсва традиционният коледен базар в театъра "Иван Радоев". За там трябвало да се платят между 8 и 10 хил. лв. - сума непосилна за собствениците на разпиляните наоколо сергии.

Иначе за кутийка с площ половин метър на два търговците са се изръсили с 50 лева, базарът е открит на 11 декември и продължава до края на годината. Очакванията ни са да има клиенти поне няколко дни преди Коледа, в момента виждате, че хората само оглеждат стоката, коментират търговците. Лиляна Петрова, която от доста години мръзне край сергия в центъра на Плевен, се оплака, че в някои дни е оставала без стотинка оборот. Заради празниците на града тази година базарът е започнал с няколко дни закъснение, а мнозина от редовните търговци са се отказали да въртят бизнес. Както заради кризата, така и заради липсата на условия и слабото потребителско търсене на коледна стока.

Повечето търговци не са вдигнали цените с очакването да приберат приличен оборот. По сергиите се предлага нов асортимент от кичила за елха и украси за дома. Има интерес към светещите гирлянди, които се продават от 4 до 20 лв. Изкуствените елхи вървят от 2 до 25 лв., в зависимост от големината, най-малките играчки се харчат по 30 ст., а най-големите достигат до 3 лв. Атракция на пазара през тази година са светлинните изображения на популярни библейски мотиви - Исус, Богородица, Тайната вечеря и др. Пеещи и подскачащи снежни човеци за 25 лв. радват малчуганите от плътно наредените сергии. Най-големият оживяващ дядо Коледа се продава срещу 65 лв., търсене има и на светещите маркучи от 10 метра по 25 лв. Нова стока са и прозрачните топки с гирлянди, които вървят по левче за брой. Тази година търговията е по-вяла, трудна, хората имат желание да зарадват дома си, но повечето от тях нямат финансова възможност, обясни Иван Борисов, търговец на светещи украси.

Нетрадиционни сурвачки, в цветовете на българското знаме, изработва сама леля Лили. Нейната сергия пред театъра в Плевен е една от най-посещаваните. Срещу 2,50 лв. клиентите си купуват сурвачки с национални символи, за да ги изпратят на родственици и приятели в странство. Леля Лили работи и по поръчка, само за последните дни е изработила 25 сурвачки, които ще заминат за Франция и Австрия. "Когато наближат празниците при мен идват българи и чужденци, купуват по няколко броя, искат да зарадват семействата си. Разказват на децата си за типичните символи на нашенската Коледа. Така по някакъв начин и България присъства дори в най-отдалечените краища на света", разказва леля Лили.

От 10 години сувенирни сурвачки, венчета и кошнички с украси изработва Валя Станчева. "Влагам цялото си сърце в това, което правя. Доставя ми огромно удоволствие да радвам хората, работя с любов и предлагам изработеното с любов", с усмивка споделя атрактивната плевенчанка. В свободното си време рови в Интернет, посещава големите магазини за сувенири, за да търси идеи за коледните символи. Сама извива изсъхналите лозови пръчки, после притуря прежда или естествена вълна, за да сътвори уникалните си сурвачки. Кошничките пък украсява с гирлянди, шишарки, листа или пък с плодчета от кипариси. Възхитени от творчеството й, хората си поръчват директно на щанда уникално венче, сурвачка или кошничка. Докато изпият едно кафе, коледният символ е готов, а щастливият му собственик го отнася у дома за радост на най-близките си.

 

 

ловеч

 

Градоначалник отмени традиционен коктейл

 

Мира ГАНЧЕВА

Кметът на Троян Минко Акимов отмени традиционния коледен коктейл за елита на града и общината в навечерието на светлия християнски празник заради кризата. Градоначалникът преценил, че не бива по време на криза да прави подобни разточителства.

В областния център Ловеч пък ресторантите се пукат по шевовете от коледни банкети, показа репортерска проверка на "BG Север". Кувертите, които с изключително скромно меню започват от 25 лв., не притесняват хората. Народът вероятно е на максимата днес да сме добре, пък утре да става каквото ще, обясняват си ситуацията ресторантьори. И не крият очакванията си за много повече клиентела по празниците, отколкото предишни години.

Иначе коледно настроение по улиците може да се усети единствено привечер и нощем, и то защото го създава украсата по големите сгради в центъра на Ловеч. Коледният базар тази година е почти три пъти по-малък в сравнение с миналата. Учудващо има само един щанд, на който се продават новогодишни украшения. Само една е и сергията, предлагаща играчки за децата. Преобладават дрехите, шаловете и ръкавиците. Вероятно от събота ще пристигнат още търговци, предполагат организаторите на базара от "Общински пазари" ЕАД.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

70 хиляди лева и греяно вино за настроение по празниците

 

В къщичката на дядо Коледа децата остават писмата си с желания

Кремена КРУМОВА

Близо 170 нови светещи коледни украси за над 20 000 лв. са поставени във Велико Търново тази година. Така старата столица се превърна в бляскава феерия от цветове и стана приятно място за изкарване на празниците. Още 48 000 лв. ще даде общината за тържествата по повод Коледа и Нова година, които организира. Още на 5 декември кметът на старата столица официално запали коледната украса. Програмата "Велико Търново в очакване на Коледа" започна тогава и ще приключи на 30 декември. На 31-и общината допълнително ще съобщи какви изненади очакват гостите и жителите на града в Новогодишната нощ. В първия ден от празничната програма, бе тържествено открит и Коледният базар, който включва 35 къщички. В тях се продават коледни украси и играчки. В пространството около паметника "Майка България" вече работи детско влакче. В къщичката на Дядо Коледа неговите помощници - джуджета приемат коледните писма на децата и ще изпълняват желания. Всяка събота в голямата зала на общината се поставят и детски пиеси на театър "Весел". Всяка вечер на откритата сцена пред местната администрация известни певци и танцьори забавляват публиката. Сред тях са Любо, ексвокал на група "Те", Николина Чакърдъкова, Поли Паскова, Борис Дали и Валя, оркестър "Канарите", актьорът Виктор Калев и много други местни състави. Двама гайдари от с. Гела ще изпълнят на Игнажден автентичен фолклор. В големите хотели в града пък са поканени Нели Рангелова, Драго Чая, Румънеци и Енчев. Атракция по европейски и тази година е греяното вино, което се предлага пред общината.

За разлика от областния град Велико Търново, кметовете на по-малките общини в региона не разполагат с достатъчно средства за хубава коледна украса. Това са Полски Тръмбеш, Стражица, Златарица, Павликени и Сухиндол. Максималната сума, която местните администрации са успели да отделят от общинския бюджет, е около 2 500 лв. 7 000 лв. успя да задели от бюджета си пък община Свищов. Коледна елха и пеещ Дядо Коледа посреща всеки във фоайето на местната администрация. Друг жест към свищовлии за поредна година е, че кметът Станислав Благов изпрати до тях 5 000 картички с коледно-новогодишен поздрав.

 

 

 ВРАЦА

 

Снежни човечета и принцеси се усмихват от витрините

 

С танци и милосърдие очакват Нова година в Козлодуй и Мездра

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Петнайсетметрова елха с красиви панделки и коледни пакети пред община Враца ще осветява нощите до Коледа и Нова година. 10-те хиляди лампички и червената коледна звезда на върха светнаха, когато в небето грейнаха с фойерверки. На шоуто дойде малко преждевременно самият Дядо Коледа и обеща много подаръци на послушните и ученолюбиви малчугани.

За пръв път тази година отрано целият град светна празнично. Светлинни гирлянди в синьо и жълто греят по централните улици, а 56 фигурални пана осветяват цялото трасе на тролейбусната линия от ж. к. "Дъбника" до ж. к. "Младост". Само новите светлинни украси са за над 22 000 лв., съобщи кметът Тотю Младенов. В празничната украса на града се включиха десетки фирми, сред които "Холсим - България", ВРЗ "Вола", ЕТ "Микс", ОББ, "Диск ГТ", "Кантек", ЕТ "Валентино", "Суми трейдинг груп".

Празнично настроение ще шества по врачанските улици навръх Бъдни вечер и Коледа. На 24 декември коледарски групи ще тръгнат от читалище "Развитие" до площад "Македония", където ще има голям Коледен концерт. В него ще участват танцовите състави "Радост", "Хемус", "Вратица", театрална група "Темп", ученици от СОУ "Отец Паисий" и "Васил Кънчов", както и градският духов оркестър. На Бъдни вечер заедно с коледарите в празничното шествие ще се включи и Дядо Коледа, който два дни ще раздава подаръци и лакомства на най-малките. Във всички почивни дни от 24 до 31 декември централната градска част ще бъде озвучена с коледни и новогодишни песни.

Празничното настроение се подсилва и от приказно украсените витрини. Снежни човечета, дядо Коледа, принцеси и снежинки, посипани по стъклата привличат вниманието на врачани. И не само те - коледни промоции обещават намаления от 20 до 50 процента. Съвсем по европейски търговците привличат клиентите си с красива украса и възможност за по-евтини покупки. Все по-често се срещат млади и стари с големи красиво опаковани подаръци. Малчуганите пък като истински джуджета обикалят щандовете, претоварени с пеещи и танцуващи играчки, за да си изберат най-любимата.

Козлодуй също запали коледни светлини, като тържеството беше съпътствано от младежко огнено шоу. Кулминацията на празника бе появата на Дядо Коледа и неговите помощници, които раздадоха лакомства на всички деца. Атракцията тази година е "Работилницата на Дядо Коледа". Срещу вход от 1 лев децата могат да оцветяват коледни фигурки и да опаковат подаръци с помощта на джуджетата. Събраните средства ще се използват благотворително за децата на община Козлодуй.

Празничните дни включват още детско коледно утро за децата с намалена възможност за социална адаптация под мотото "Искам да посрещна Дядо Коледа с приятели", общоградско тържество с конкурс за традиционни ястия и дегустация на домашни вина, посещения в домовете за възрастни в общината, както и заря, шампанско и хора в новогодишната нощ.

Малко нестандартно ръководството на държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) реши да зарадва хората в трета възраст като обяви конкурс за танци по време на коледния бал за пенсионери. В денсинг надпреварата участваха 10 двойки. Тошка Василева и Ангел Кашев впечатлиха компетентното жури с майсторството си и заслужиха първата награда в конкурса. Изпълнителният директор на предприятието Борис Пеков връчи и една извънредна награда за ентусиазъм и специално отношение към танца, присъдена на семейство Балиеви. Близо 80 души откликнаха на поканата да се включат в гала-вечерта. Всички танцували двойки получиха поощрителни награди и коледни подаръци.

Коледна дървена къщичка с надпис "Добрият самарянин", с оградка, пейки и масичка на площада в Мездра привлича гражданите да се отбият и постоплят с безплатен чай или кафе, гарнирани с бисквитка. Посрещат ги християните от местната евангелистка църква, които символично запалиха и коледен огън пред къщичката. Най-чести гости тук са пенсионерите, децата и ромите от града. Ротари клуб в Мездра също зарадва малчуганите като подари на 10 детски градини и училища, както и на детското отделение в общинската болница двуметрови коледни елхи и украса за тях.

 

 

монтана

 

Пак наредиха сергии в младежкия дом

 

 Момчил ИВАНОВ

За 13-а поредна година в младежкия дом в Монтана е подреден коледен базар. За разлика от други години той е по-малък като площ и сергиите са по-малко. Предлагат се предимно детски играчки, украшения за елха, дрехи, шапки. Цените са равни или по-високи, отколкото на същите стоки в другите магазини. Търговците обясняват скъпотията с наема в младежкия дом. В първите дни след подреждането на базара оборотът не е много голям, макар че продажби все пак има.

В останалите магазини в Монтана не липсва коледна украса, но продажбите са по-малко размер, отколкото през миналата година.