ТЕМА


Наглите дървени бракониери

 

Плевен

 

Зачестява саморазправата с лесничеите

 

Днешните нарушители най-често са самите собственици на имоти

Ралица ПЕТРОВА

Зачестяват случаите на саморазправа с горските служители, бракониери все по-често си позволяват да размахват юмруци или да сипят заплахи срещу лесничеите, заяви за "BG Север" Яни Петков, отговорник по лова и охраната на дивеча в Държавно лесничейство - Плевен. Последният екшън се разиграл само преди седмици. В с. Одърне бил задържан москвич с ремарке, специално пригодено за транспортиране на дърва. По време на акцията шофьорът на возилото си позволил да удари горски служител. Материалите по случая са предоставени в прокуратурата.

Само със заплахи се отървал горският на същото село в друг инцидент. Работници от плевенската фирма "Светлина ин" набедили местния стражар в изнудване и го заплашили със саморазправа. Това станало обаче след като тяхната фирма била спипана от горските в едно от най-крупните нарушения в последно време. На дружеството било предоставено ползване от Държавния горски фонд. Работниците се опитали да превозят маркирана дървесина, но без необходимия документ. "Тези 10 кубика, които са "тръгнали" без превозен билет, няма да бъдат платени и този камион е 100-процентова печалба, ако бъде реализиран. Защото ако се издаде документ, трябва да се внесе и съответна сума пари", обяснява Яни Петков.

В последно време обаче основни системни нарушители не са циганите, а самите собственици, които на територията на Държавно лесничейство - Плевен, владеят 80% от горите, коментират от бранша. Най-често не се спазват границите от хора, които са взели едно позволително, а пускат резачки и в съседни гори. Подобен случай този месец е засечен отново в с. Одърне. Местен човек се сдобил с документ да сече на определена територия, горските после установили, че мераклията за дърва далеч не се задоволил да събаря дънери само в границите на собствения си имот, а овършал наоколо. Ремаркето на трактора му било пълно с немаркирана дървесина, в момента превозното средство и конфискуваните кубици отлежават в двора на Горското.

Въпреки че изискване на Закона за горите е собствениците, които секат в свой имот, след това да залесяват, никой досега не е проявил интерес към подобен вид дейност, казва още Яни Петков. Единствената санкция, която може да се наложи на недобросъвестните притежатели, е да получат акт. Повечето обаче предпочитат наказанието от 50 - 100 лв. срещу сумата от 5 000 лв., с която трябва да се бръкнат за закупуване на фиданки.

През тази година досега са издадени близо 4 000 позволителни за сеч, което е твърде много, коментират специалисти. Бум да се секат дърва в собствени гори се наблюдава през последните една - две години.

В резултат на това се намаляват циганските набези и все по-малко са конфискуваните каруци. Дори в селища, известни с традиционните си мургави бракониери, нещата вече се уреждат по друг начин. След изрязването на огромните дънери от самите собственици, за препитаващите се от незаконна търговия с дърва роми оставал единствено кастрежът и в повечето случаи срещу сумата от 2 - 3 лв., броена кеш на притежателя на гората, те правели по един - два курса. След което пласирали клонките на двойно по-ниска от търговската цена - 20 лв. за кубик.

От началото на годината до сега са съставени 711 акта за констатирани нарушения, 709 са издадените наказателни постановления на обща стойност 335 746 лв. Най-голям брой от актовете са за незаконно транспортиране - 242, и сеч без позволително - 208. Отнети са 1 274 кубика дърва, 61 бр. инструменти - триони, брадви, 6 бр. моторни резачки и 58 превозни средства.

 

 

монтана

 

Конфискациите не спират безчинствата

 

Момчил ИВАНОВ

От началото на годината Държавното лесничейство в Монтана е конфискувало в горите около областния град два товарни автомобила, 8 леки коли, над 100 каруци и множество моторни резачки на бракониери. Съставени са стотици актове, повечето от които на едни и същи хора. Въпреки това набезите в горите не спират, обясниха от лесничейството

Най-често обект на бракониерската сеч е местността Палековото, която се намира западно от Монтана в района след вилната зона. Там нощем се чува вой на резачка, отекват удари с брадва. През 2 - 3 вечери горските стражари правят акции на това място, конфискуват се каруци, резачки, брадви, автомобили. На следващата акция обаче се оказва, че пак има бракониери, които повалят без разрешение държавни и частни гори.

Много дръзки са набезите на бракониерите и край село Благово в района на язовир "Чернила". Там гората също е оредяла и просечена безредно. Дървената мафия прекарва плячката нощно време към Монтана, понякога стават засечки, но голямото количество минава.

През миналата година лесничей от Монтана бе посечен от бракониери с брадва в гората край града. Имаше голям риск ръката на пострадалия държавен служител да бъде ампутирана, наложиха се три операции за спасяването й. Извършителят на нападението - ром от Монтана, с няколко акта за бракониерска сеч, се размина с условна присъда

 

 

ВРАЦА

 

Незаконната сеч вече взема жертви.

 

Немалка част от крадците са криминално проявени

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

На 5 ноември в землището на врачанското село Осен е прострелян 28-годишният Богдан Петров от с. Девене. Инцидентът станал след като собственикът на гората, 71 -годишният Иван Колев, заварил младежа да сече и да товари отсечените дървета в каруца. Между двамата възникнал скандал, при който мъжът прострелял Петров в областта на корема с незаконно притежавана самоделна ловна пушка. Пострадалият е опериран спешно във врачанската болница, но няколко часа след това починал.

От областна дирекция "Полиция" във Враца съобщиха, че при обиска в дома на 71-годишния мъж е намерена и иззета самоделна ловна пушка, пригодена за стрелба с ловни патрони 12-и калибър. Той е бил задържан в РПУ - Враца, за 24 часа, заедно с още двама мъже от с. Осен, присъствали на скандала. По случая е образувано досъдебно производство.

Магистрати споделиха, че по обвинението за убийството на младежа за Колев ще има смекчаващи вината обстоятелства, тъй като от една страна има посегателство върху частна собственост, а от друга - той е бил в позиция на самоотбрана. По-голямото обвинение ще бъде за незаконно притежаване на оръжие. В Девене Колев се ползвал с името на кротък човек. Той е вдовец, единият от синовете му починал на абитуриентския си бал, другият е на гурбет в чужбина. Имал единствено богатство - няколкото декара гора, от която се снабдявал с дърва за огрев.

От началото на годината до края на октомври Държавно лесничейство - Враца, е отнело от бракониери в полза на държавата 610 куб. м дърва, пет моторни триона, 32 превозни средства - бусове и пикапи, много коне и магарета, съобщи директорът на лесничейството инж. Иван Михайлов. Наложени са глоби за над 23 000 лв., с което лесничейството е изпълнило заложените за годината приходи. Отделно от разрешителни за дърводобив и сеч са постъпили над 490 000 лв.

От ОД "Полиция" съобщиха, че са работили тази година по 18 сигнала за незаконна сеч. По 10 от тях разследването е приключило, по останалите работата продължава. Установено е, че са нанесени щети на държавата за близо 11 000 лв. Най-значимото обсебване е на територията на община Враца, където са отсечени 203 куб. м дърва за огрев, щетата е за 7 000 лв.

По-тревожното е, че в незаконната сеч участват освен роми и социално слаби и немалко криминално проявени, които при акция на държавните лесничеи и полицията оказват съпротива. На 7 ноември вечерта служители на РПУ - Роман, съвместно с горски стражари, спрели за проверка товарен автомобил "Ифа", собственост на ЕАД "Фуражи " - гр. Правец, управляван от неправоспособен водач. При проверката е установено, че камионът превозва 5,5 куб. м дърва за огрев без надлежните документи, показващи произхода им, и без контролна горска марка. В автомобила са пътували и двама криминално проявени мъже от Роман, които са оказали съпротива на полицаите. Товарният автомобил е оставен в двора на РПУ - Роман, до изясняване на собствеността му, а дървата са конфискувани, уточниха от ОД "Полиция".

Още по-арогантно е било поведението на трима мъже от Бяла Слатина, задържани на 14 ноември вечерта, по време на кражба на дърва за огрев в землището на с. Бъркачево. При задържането им те оказали сериозна съпротива, което наложило използването на физическа сила и помощни средства. При проверката е установено, че и тримата са криминално проявени. Те са били задържани в РПУ - Б. Слатина, за 24 часа. Срещу тях е образувано досъдебно производство. Полицията е конфискувала дървата и две каруци с конски впряг. Отнетото се стопанисва от лесничейството до организиране на търг за разпродажба от Агенцията за държавни вземания.

Според новите промени в Наказателния кодекс лица, които добиват дърва без необходимото за това разрешение, или извън оказаните граници, могат да бъдат лишени от свобода до 6 години. Глобата е от 1 000 до 20 000 лв. За укриване или транспортиране на незаконно придобити дърва виновните могат да бъдат наказани с лишаване от свобода до 8 години и с глоба от 5 до 15 хил. лв.

 

 

ГАБРОВО

 

Набезите са ежедневие, унищожени са цели масиви

 

Мариана ДИМИТРОВА

Набезите на незаконни дървосекачи в Габровско са доста, стана ясно от шефа на Държавното лесничейство в града на Рачо Ковача Петко Димитров. Причината е, че регионът е дърводобивен. Най-често нарушителите били залавяни по пътищата, когато изнасяли дървесината с камиони. Заради наглостта на бракониерите в Габровския край има унищожени цели горски масиви. Ако успеят натоварените камиони да се промушат през пазещите лесничеи, дървата се продават, вдигнал е ръце началникът на лесничейството. Траперите не се спирали през цялата година. И не ставало дума само за няколко дървета, колкото са нужни за отоплението на едно семейство, а за цели гори.

Най-големите мародерства били през есента, когато пазарът на дървесината е най-силен. Обикновено горските стражари вардят заедно с полиция. Спират камиона и ако документите не са редовни, изсечените дървета се конфискуват и се закарват в двора на лесничейството. В последствие се налагат актове и наказателни постановления, глоби.

 

 

ловеч

 

Над 1 000 акта за десет месеца

 

Мира ГАНЧЕВА

1 064 акта за нарушения по Закона за горите са съставили от началото на годината до края на октомври служителите на Регионалното управление на горите (РУГ) - Ловеч, което обхваща териториите на Ловешка и Плевенска област. Това съобщи за "BG Север" Цветан Петков, специалист по охраната на горите в РУГ. Наказателните постановления са 1 010. Глобите са за над 360 хил. лв. За същия период на миналата година актовете са 870, а наказателните постановления - 852. "Първенец" по нарушения е Държавно лесничейство - Плевен, с 633 акта, следвано от Луковит (121) и Никопол (110).

Бракониерите са прибрали незаконно около 200 кубика строителна дървесина и над 4 000 кубика дърва. Най-много са кражбите на дърва за огрев за продажба. Много малък процент са кражбите от бедни хора, които секат, за да се стоплят вкъщи, обясни Петков. Секат поголовно ромите, които после продават една каруца дърва (около един кубик) за 25 лв. Цената е почти двойно по-ниска, тъй като масово кубик дърва се търгува за 42 лв. Вече почти ги няма кражбите с камиони от 90-те години, когато с резачки се режеше през нощта, товареше се и се продаваше веднага, каза горският служител. Сега схемата е друга. Наема се сечище законно и покрай него се секат съседните масиви - частни или държавни. Това е престъпление, тъй като с измененията в Наказателния кодекс от октомври т. г. абсолютно всички деяния по Закона за горите са криминализирани. И след дознанието прокуратурата решава дали да образува дело, или нарушителят да бъде наказан по Административно-процесуалния кодекс.

Крадената стока се пласира сравнително лесно, тъй като дървата за огрев се маркират на 30%, поясни Цветан Петков. Най-често краденото се омесва със законно придобитата дървесина и така почти не се забелязва.

По селата пък се извършват и доста документни измами. Находчиви обирджии намират хора, предимно възрастни, които имат по 4 - 5 имота и решават да дадат единия за сеч. Покрай него обаче горят и другите. Как става това? За ползването на имота в местното кметство се подписва договор, придружен с пълномощно. Тези договори са типови, написани на машина, с празно място за имената и номерата на имотите. Целта на "фирмаджията" е да пипне документите на възрастния човек, за да види номерата на имотите. И когато на ръка се впише номерът на имота, той дописва и останалите.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Новият НК стряска апашите

 

Коронният номер за "доносчик" остава пастирът с джиесема

 

Кремена КРУМОВА

Най-честите нарушения на горските бракониери на територията на Регионалното управление на горите (РУГ) - Велико Търново, са за транспорт на незаконно придобита дървесина. За ромите возилата са каруци, а българите товарят с микробуси и други закрити коли. Често срещано явление е притежаването на документ за сеч на 5 кубика дърва, а се режат и се товарят още пет, казват от местното управление по горите. Нарушенията са както в Държавния горски фонд, така и в частния.

Според новия Наказателен кодекс почти всички деяния, които са нарушения по Закона за горите, вече са престъпления: сечене, транспортиране, добиване, разпореждане, съхраняване. Затова я няма тази масовост, както по рано - по 15 - 16 каруци, натоварени с крадени дърва, казват специалистите. И обясняват: всички актове се изпращат до прокуратурата за образуване на дознание. Ако прокуратурата откаже да образува съдебно производство и го върне за административно, местното управление по горите го обжалва. Първият иззет кон с дървата и сечивата е от с. Върбовка, община Павликени - няколко дни след новите наредби. Ромът е заловен. Подлежи на административно производство за незаконен транспорт на дърва.

Тъй като дознателите пристигат вече на местопрестъплението, проверяващите от Горското нямат същите проблеми както преди. "Така не се стига до ексцесии между горски стражари и нарушители. Само ромите с каруците правят повече бели. Няма един българин с каруца. Но за сметка на това има с бусчета или други коли. В с. Хотница например водач на бус возил хляб до населеното място и да не се връща празен решил да си натовари дърва. В резултат на добрата работа на подвижната горска стража, той е заловен", обясняват от РУГ.

Коронният номер обаче оставал пастирът с джиесема, който уж обикаля да си търси животните по горите, а в същото време дебне да види дали няма проверяващи и сигнализира на нарушителите, отбелязват още от РУГ.

В Павликенския край пък масово се краде с москвичи без номера, без форма. Случай на съпротива е имало в с. Стамболово. По време на проверка заедно със звеното към Националното управление на горите се стигнало до конфликт, когато нарушителят не се е подчинил на контролните органи и се е наложило да се вика и полиция. Няма случай на задържани жени, но има два случая на нарушения от непълнолетни в с. Куцина и град Дряново. Те насекли дървата, наредили ги, но не успели да ги пренесат до вкъщи. Съгласно закона от РУГ викат родителите, съставят им акт и изземват и задържат стоката.

От началото на годината до сега на територията на РУГ - Велико Търново, която обхваща и Габровска област, са съставени 683 акта. Най-много са те по Закона за горите - 604. 622 са издадените наказателни постановления. 64 288 лв. са начислените глоби, 21 324 лв. са обезщетенията, а за 9 837 лв. са имуществените санкции. По констатирани нарушения са отсечени 203 куб. м строителна дървесина и 1 319 куб. м дърва, като в полза на държавата са отнети съответно 29 кубика от дървесината и 458 кубика дърва. Иззети са и 57 броя сечива, 11 моторни триона и 98 превозни средства.