ТЕМА


 

Ще ни изненада ли зимата?

 

Плевен

 

Проблем са тежкотоварните

необорудвани автомобили

 

От "Пътна полиция" предупреждават водачите да проверят изправността на колите си

 

От КАТ и " Пътна полиция" предупреждават, че моторните превозни средства трябва да са технически изправни и пригодени за движение в зимни условияМая ПАСКОВА

Създадена е организация и опорните пунктове са оборудвани с необходимата пътна техника, зачислени са шофьори и дежурни, раздадени са средства за комуникация - мобилни телефони, стационарни телефони и радиотелефони, пунктовете са снабдени с пясък и сол, съобщиха от областната управа в Плевен след приключилата проверка във връзка с готовността за работа при зимни условия. 102 машини са на постоянно оперативно дежурство в 16 опорни пункта в областта. Още 100 са в готовност да се придвижат до критични точки при повикване, осигурени са и два тежки роторни снегорина. По-голяма част от техниката е съвсем нова, модерна и с възможности за гъвкаво маневриране. От предвидените за този сезон 7 000 кубика пясък са осигурени 6 100, а от предвидените 1 900 т сол - 1 700 т, като при нужда не би трябвало да има проблем с доставката на останалото количество.

Фирмите, които ще почистват Плевен, са определени след проведена обществена поръчка за възлагане на дейностите. "Инжстрой" ЕООД ще поддържа централната градска част и ж. к. "Сторгозия", за "Девети квартал" и ж. к. "Мара Денчева" ще се грижи "Чистота" ООД, а за ж. к. "Дружба" - "Шеле България" ЕООД. Общинското дружество "Инжстрой" ще поддържа и четвъртокласната пътна мрежа на територията на общината след спечелена отделна обществена поръчка. Напълно съм удовлетворен от положените усилия за качествена подготовка за работа в зимни условия от страна на фирмата изпълнител "Пътинженеринг", заяви шефът на Областно пътно управление - Плевен, инж. Любомир Станчев. Както всяка година е подготвен оперативен план за работа през зимата. В него са разчетени силите и средствата, които са необходими, за да се води ефективна дейност по осигуряване проходимостта на пътищата при зимни условия. Икономически не е оправдано и не е възможно навсякъде едновременно да се постигне пълно почистване на пътната настилка, подчерта той. Съгласно инструкцията за зимно поддържане на републиканските пътища те са степенувани според стопанското им значение. В Плевен от първа степен е пътят Плевен - Ловеч, Кнежа - Плевен, Бяла - Плевен - София. Около 2 часа е необходимото време от тях да се премахне напълно снега и да се отстрани зимната хлъзгавост. Когато има виелици и сложни метеорологични условия обаче тази схема не може да се приложи. За аварийни ситуации са предвидени обходни пътища и обозначаване на местата, където автомобилите трябва да изчакат почистването. Най-големи проблеми създават тежкотоварните автомобили, които не са подходящо оборудвани за зимни условия, блокират движението и възпрепятстват разчистването, подчерта Любомир Станчев.

От КАТ и "Пътна полиция" предупредиха, че собствениците на моторни превозни средства трябва да проверят изправността и техническото състояние на автомобилите си, тъй като и при много добра подготовка за почистване на пътищата през зимата може да се стигне до инциденти при лоша поддръжка на автомобилите и несъобразено окомплектоване със зимни гуми и други приспособления за движение в зимни условия.

 

 

ВРАЦА

 

Първият сняг затрупа централната улица

 

Снегът счупи десетки клони и заледи електропроводниците в градаЦветана АТАНАСОВА

Първият сняг, който зарадва врачани в понеделник сутринта, вгорчи настроението им през деня. Защото въпреки опитите да се чистят улиците, те потънаха в киша. Натежалият по короните на дърветата сняг счупи десетки клони и затрупа централната пешеходна улица в града. Скъсан кабел на ул. "Зорница" до Езиковата гимназия остана да лежи на пътя и тротоара часове наред, въпреки че живеещите там сигнализирали на всички възможни телефони. Хората се притеснили, защото не били сигурни дали по проводника не тече ток. Наложило се семейство да дежури и да предупреждава връщащите се от училище деца, за да предотврати нещастен случай. На ул. "Морава" огромно дърво се счупи и стовари върху лек автомобил Рено, като смачка предния му капак и пукна предното стъкло. Няма пострадали, но рязането на черницата, садена преди десетилетия, със специализирана техника на БКС отнело няколко часа, като в това време токът бил изключен.

Надвесените заснежени и заледени клони над жиците създадоха проблеми и на тролейбусния транспорт. Управителят на дружеството Славчо Тодоров съобщи, че две коли непрекъснато минавали през всички линии, за да се избегне замръзването им и да се осигури проходимост за тролеите.

Въпреки 15-сантиметровата снежна покривка в града управителят на БКС Стефан Чокойски не се разпореди да се опесъчaват улиците, защото температурата не била паднала под нулата и нямало опасност от заледявания. Според него всички пътища в града и четвъртокласната пътна мрежа са били почистени и проходими. Това е станало с 19 машини, като с приоритет се поддържали основните пътни артерии и подходите към болницата и институциите. Специализирана техника е чистила и пътищата към селата Косталево, Челопек, Згориград, Веслец и квартал "Бистрец". Пешеходните зони в града се поддържат от 30 работници на общинското дружество. Освен че са ринали ръчно снега, те са имали за задача да чистят попадалите от мокрия сняг клони по централната пешеходна улица, каза Чокойски. Нито един обаче от попитаните от репортер на "BG Север" врачани не изрази задоволително мнение от почистването на улиците и тротоарите. Все пак управителят на БКС увери, че има в наличност достатъчно количество инертни материали за обезопасяване на улиците. Дружеството разполага на склад с 400 т сол и 300 т луга, които ще стигнат до Нова година, ако снеговалежите продължат.

 

 

ВИДИН

 

Губернаторът каза какво да се прави

 

Теменужка ИЛИЕВА

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов издаде заповед за подготовката на общините за работа и живот през зимата. В нея той задължава кметовете да набележат мерки, с които да осигурят нормална обстановка в студа и снега. Те трябва да чистят снега в селищата, по пътищата и улиците. Тяхна грижа остават общинските шосета. За първокласните, второкласните и третокласните ще се грижи областното пътно управление.

В областта с предимство ще бъдат почиствани и поддържани за движение пътищата към София и към ГКПП "Ферибота", Кула и Брегово. "ВиК", "Електроразпределение" трябва да сформират аварийните си екипи, за да бъдат отстранявани повреди по водопроводите и далекопроводите. Заповедта се отнася и до областната служба "Полиция", която трябва да има готовност да спира тежките камиони от движение, за да не се задръстват зимните пътища. На Регионалния център по здравеопазване се възлага задачата да организира превоза до болниците на родилки и пациенти на хемодиализа.

Кметовете на общини веднага реагираха на заповедта. Градоначалникът на Видин инж. Румен Видов обяви, че техниката за почистване на града от снега е готова за работа в зимни условия и че общината ще чисти не само общинските пътища, но и улиците в селата на общината. Управникът на Белоградчик Емил Цанков обеща, че зимата няма да ги изненада. Взети са всички мерки за нормално движение и снабдяване на населението с ток, вода и хранителни продукти. 80 души, назначени по социална програма за заетост, ще чистят от снега улиците на туристическия град и пътеките до скалите.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Немската Е.ОН ще създава

главоболия, смятат кметове

 

Кремена КРУМОВА

С 1 800 т пясък и 200 т сол разполага общинският отдел "Техническа инфраструктура във Велико Търново за зимата. За поддържане на пътищата на общината в автопарка има 11 снегопочистващи машини, 6 пясъкоразпръсквача и един автомобил с висока проходимост. Тази година необходимите инертни матерали са доставени в началото на зимния сезон и са достатъчни на този етап като количество, констатираха от фирмата по поддържане. Всички машини са в изправност, преминали са технически проби и са заредени с гориво. Близо 100 км е общата дължина на пътните участъци в общината, които ще бъдат почиствани. Колите на градския транспорт във В. Търново също са в изправност, казаха от "Пътнически превози АД в града. Парното отопление в автобусите и тролеите е на добро ниво. Колите са заредени с антифриз, а на определените места има пясък с примеси за опесъчаване. В общи линии и другите девет общини в региона също са подготвени за зимния сезон. Проблем обаче остава неадекватното поведение на Енергото - немската фирма Е.ОН, смятат повечето от кметовете в региона. При повреда или кризисна ситуация градоначалниците се опасяват, че едва ли Енергото ще се справи с проблема. Така например село в община Полски Тръмбеш три часа е било без електрозахранване в почивен ден. Бил им подаден само един телефон за връзка с Е.ОН при повреди и той е във Варна. Никой от електричарите не е искал да поеме отговорност и са чакани разпореждания от 300 км, негодуваха кметовете. Това стана ясно на Областния съвет по сигурност и управление при кризи в областната управа. Бе разяснено още, че в 10-те общини в областта са доставени необходимите количества пясък и сол за зимата, но в някои от кантоните на пътноподдържащите фирми няма никаква техника. Във В. Търново е въведено денонощно дежурство. Забранено е разкопаването на улици и тротоари, ежедневно се следи състоянието на строителните обекти. Детските градини и учебните заведения са снабдени с необходимите материали. В община Елена например пътната мрежа е почистена от храсти и дори са оформени места за подслон за закъсали при буря.

Някои от невралгичните участъци в областта - Павел - Совата и Емен - Вишовград ще останат и тази година трудно проходими. Всяко година проблемите са почти едни и същи. Оказа се, че от миналата зима Пътно поддържане - Павликени и Пътно поддържане - В. Търново имат да получават пари от държавата. Това от своя страна бави разплащанията и създава проблеми с осигуряването на техника.

 

 

ловеЧ

 

Експериментално чистят

с нова магическа луга

 

Машините на "Еко" са в готовност, чакат първия по-голям снягМира ГАНЧЕВА

Тази година за пръв път ловешката общинска фирма "Еко", която се занимава със снегопочистването в града, ще въведе нов химикал за чистене основно на централната градска част. Технологията се експериментира за пръв път в Европа. Това съобщи за "BG Север" управителят на фирмата Красимир Бочевски. Химикалът се нарича Magic Salt - магическа луга, и се внася от САЩ. Там се използва предимно в Северните щати и в Канада - където има най-много сняг и където е най-студено. У нас ще се приложи експериментално тази зима в Ловеч, Русе и Плевен. Ако сме доволни, от догодина ще чистим по този начин целия град, обясни Бочевски. Химикалът е екологично чист, има по-дълготраен ефект, респективно с по-малък разход на единица площ. Той се смесва с каменна сол и разходът й пада с 30 до 50%. Работната температура на магическата луга е до минус 37 градуса, докато на солта и обикновената луга е до минус 10. След третиране с този химикал снегът и ледът не се спояват и не се получава т. нар. черен лед, уточни шефът на фирма "Еко". Магическата луга е напълно антикорозионна и не оставя видими следи, разгражда се по естествен път и е безопасна за хората. Преди да решат да използват щатския химикал, нашите специалисти направили опити и установили, че почистването само с каменна сол на улица с дължина 1 км и широчина 8 м им струва 16 лв., с магнезиев хлорид и каменна сол - 36,80 лв, а със сол и магическа луга - 21 лв. "Еко" има в наличност 3 тона от химикала, което количество е достатъчно за централната градска част при нормални зимни условия. До миналата година пешеходната зона не се третираше с препарати, тъй като целостта на плочите беше застрашена, припомни Бочевски. Служителите на "Еко" къртеха образувалия се лед с примитивни средства, най-често ръчни гребла.

За работа при зимни условия в готовност са три снегорина, автомобил с дъска, пригоден за разпръскване на луга, автомобил-ръсач на инертни материали и челен товарач. Магическата луга ще бъде разпръсквана с фрезата за сняг, която от две години насам почиства пешеходната зона. На склад фирмата има 150 т сол и 70 т луга. С почистването на снега ще са заети около 50 човека, които ще бъдат и на повикване. Според обществената поръчка за миналата година (тъй като за този сезон тя предстои през декември) фирмата се задължава да чисти улици с обща дължина 630 км и 600 дка обществени площи. С химически препарати трябва да бъдат обработени около 175 км улици и 60 дка площи.

Най-голям проблем при снегопочистването създават трафикът и паркираните по пътя автомобили.

 

 

ГАБРОВО

 

Общините готови, ама да не вали

 

Полицаи въдворяват ред по пътя към прохода ШипкаМариана ДИМИТРОВА

И четирите общини в Габровска област - Габрово, Дряново, Трявна и Севлиево, са готови за зимата. Всяка от тях е съставила подробен план за всички дейности по снегопочистването, сключила е договори с фирми за поддържане на пътищата. На теория всичко уж е готово, а де факто съвсем друго се получава при обилни снеговалежи. Оказва се, че зимното поддържане на Габрово, донякъде и на Дряново, зависи най-вече от положението с прохода "Шипка" и преминаващите тирове. Специалисти са изчислили, че нощем през прохода преминават около 100 тира, а денем 6 пъти повече.

Според директора на Областно пътно управление в Габрово Стойчо Иванов проходът не е подходящ за преминаване при зимни условия, техническите му параметри са предпоставка за чести аварии на тировете. По трасето има поне 30 криви, с радиус под 30, някъде и под 17 метра. Затова два тира с ремаркета не могат да се разминат и се налага да се изчакват. Когато е заледено, единият обикновено не може повече да потегли и се получават задръствания. Иначе пътните служби работят много добре, има нужната техника, материали, но точно се справят с една авария и възниква нова, обясни шефът на Областното пътно управление. Според него проблем за автомобилите зимата е и голямата надморска височина на прохода - над 1 200 м.

Най-добрият вариант е, както обикновено досега през зимата, трафикът на тировете да бъде пренасочен през "Прохода на републиката". Знае се вече, че фонд "Републиканска пътна инфраструктура" е обещала това да стане след 15 декември. Има обаче доста съмнения дали ще успеят дотогава да пригодят пътя през "Хаинбоаз" за движение.

Освен обещанието, че след 15 декември до края на март 2008 г. трафикът през прохода "Шипка" ще бъде спрян и пренасочен през "Хаинбоаз", оттам са дали дума до 10 дни проходът "Хаинбоаз" да бъде приведен в готовност и да се използва като аварийно трасе. При тежки метеорологични условия движението на тировете през "Шипка" ще бъде пропускано еднопосочно - само в посока юг - север, е другото уверение на фонда.

По изрично настояване на габровския кмет е поет ангажимент на входните артерии на страната в кратки срокове да бъдат поставени табели, информиращи водачите, че движението през "Шипка" e затруднено и е препоръчително да избягват този маршрут. От фонд "Републиканска пътна инфраструктура" са заявили, че не е възможно тоталното пренасочване на тировия трафик по друго трасе и на този етап проходът "Шипка" не може изцяло да бъде освободен от натоварването. Според зам.-областния управител Николай Григоров, ако започнат снеговалежи преди да има възможност движението през прохода "Шипка" да стане еднопосочно, ще се създаде отново кризисна ситуация, независимо от техниката и достатъчното гориво на снегопочистващите фирми.