ТЕМА


 

Световната криза удари избирателно

само кмета Найден Зеленогорски

 

Доколко световната икономическа криза вече се отразява върху общините и дали тя не се използва само за извинение от страна на някои кметове за лошото финансово състояние на ръководената от тях институция, се опита да установи екипно проучване на "BG Север" в градовете, в които се разпространява вестникът. Оказва се, че единствено община Плевен оправдава финансовото си състояние със световната криза и ще прави икономии от празничната украса. В Ловеч положението се затяга, но не за сметка на гражданите, а на чиновниците - те ще бъдат с орязана 13-а заплата. В Монтана, Велико Търново и Габрово кризата все още не се е почувствала осезателно, а във Видин засега регистрират единствено спад в продажбата на общински терени.

 

Плевен

 

Градоначалникът пести от празничната украса

 

Можело да се стигне дори до затваряне на детски градини

 

Сред мерките за справяне с кризата Зеленогорски предвижда вдигане на таксите за забавачниците

Поля ТОМОВА

Община Плевен е във финансов дефицит, алармират общински съветници. Те цитират думите на кмета Найден Зеленогорски пред местния парламент, където той е заявил, че Плевен е в криза в резултат на световната.

Според председателя на общинския съвет Георг Спартански обаче към днешна дата приходната част на бюджета се изпълнява, най-вече в частта на местните налози. Главният старейшина обаче признава, че има известни затруднения с приходите от приватизация, които са доста голямо перо за хазната на общината. До момента приватизационната програма е изпълнена на около 30 процента, което пък не дава възможност общината да изпълнява докрай функциите си. Ниският резултат в изпълнение на приватизационната програма се обяснява с намалялото кредитиране от страна на банките. Имаме обекти -недвижими имоти, които около два - три пъти се предлагат, като се намаляват първоначалните оценки, но няма инвестиционен интерес, обяснява Георг Спартански. Това се отразява на приходната част на бюджета, допълва той. По думите му обаче не може да се каже, че община Плевен е във финансова криза, защото "по другите направления на бюджета имаме много голяма събираемост и ще отчетем сто и даже повече процента по приходната част". Приходите от приватизация ще се увеличат с продажбата на немалка част от общинските фирми, в които общината е инвестирала години наред, смята Спартански.

На противоположното мнение обаче са част от общинските съветници, според които общината вече е във финансова криза."Ние като съветници още в началото на годината не приехме този бюджет на дефицит, защото още тогава нашите експерти в дебатите показаха, че този бюджет ще доведе общината до финансов колапс и това се вижда една година след управлението на кмета Найден Зеленогорски", заяви общинският съветник и областен председател на ГЕРБ - Плевен, Ивелин Николов. Според него кметът е предложил и мерки за справяне със ситуацията - да се вдигнат местните данъци и такси, таксите за детските градини и ясли, дори да се стигне до затваряне на детски градини, да се правят икономии от осветлението на града и от украсата за предстоящите празници - 10 декември, Коледа и Нова година. Дали тези мерки ще дадат резултат и дали Плевен ще остане на тъмно по време на най-светлите християнски празници, предстои да видим.

 

 

Валери Ангелов, независим съветник:

 

Надутият бaлон - бюджетът, се спука

 

Мисля, че кметът Найден Зеленогорски няма никакво обективно основание да оправдава лошото финансово състояние на общината със световната икономическа криза. Ние дори не знаем какво е то. Не може да се приеме за достатъчно отговорно твърдението, че приходите на общинския бюджет към настоящия момент не са изпълнени с "няколко милиона". Още когато се приемаше бюджетът за 2008 г. беше ясно, че това е един надут балон, приходната част на който в голяма степен се формираше от продажби. Разпродаването на общинска собственост през последните десетина години закърпваше положението, но тази собственост в един момент ще свърши.

Вместо да се крие зад световната криза и предприемането на смешни мерки като спирането на част от осветлението и командировките по различни поводи, кметът Зеленогорски трябва да даде отговор на много въпроси.

Плевенската общественост трябва да знае най-после истината за състоянието и управлението на общинските фирми, за кадровата политика в тях, за политическите назначения на ненужни длъжности на активисти от управляващата местна коалиция. Същото е положението и с разкриването на зам.-кметски места, от които едва ли има нужда. Време е да се обърне внимание на функциите и на качествата на служителите от общинската администрация.

В момента вместо добър мениджмънт на общинската собственост се извършва продажба на общинските фирми. И никой не си задава въпроса: "А какво ще правим след това?".

                                                                                                                                                                                                                                                           Записа Емилия КАРАБУЛЕВА

 

 

ГАБРОВО

 

В града на Рачо Ковача по принцип са стиснати

 

Габровци ще карат с миналогодишната коледна елха

Мариана ДИМИТРОВА

Габровци по природа са пестеливи и с това си качество се славят по цял свят. По-духовитите от тях коментират, че не им трябват кризи, за да държат здраво вързани кесиите си. Сериозен поглед върху проблема обаче показва, че в града на Рачо Ковача бедствието, наречено "световна финансова криза", все още не се е усетило. Единственото, което прави впечатление, е постепенното покачване на цените на хранителните продукти.

Явно градът ще спести и от празничната украса за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. От началото на седмицата вече светнаха коледните лампички, които красяха и миналата година няколко дървета, вплетени по клоните им. Едва ли от пестеливост, а по-скоро от практичност, лампичките си стоят там още от миналата година. Габровското кметство ще спести и доста пари от коледната елха на централния градски площад. Пак от миналата година местната община си спестява парите за това и използва свободно растяща огромна ела пред Дома на културата. По нея още стоят миналогодишните лампички. Впрочем, прави впечатление, че габровският кмет не си пада по празнични разточителства, свързани с украсата на града по различни поводи, и този му маниер ще се окаже плюс за задаващата се и към нашите географски ширини финансова криза. Положителен е и фактът, че от години уличното осветление в града излиза доста икономично, тъй като са монтирани енергоспестяващи осветителни тела, а Габрово повече от десетилетие работи по въпроса за енергийната ефективност.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Старейшините харчат на поразия

 

Кремена КРУМОВА

Дали защото е предвидлива община, или си има добри финансови разчети, но местната администрация във Велико Търново още преди три години предприе действия, за да спести ток чрез енергоспестяващи осветителни тела. По проект с инвестиционен кредит кметството закупи 5 000 крушки и подмени старите с нови. Така в целия град - в общински сгради, учреждения и паркове има от пестеливите крушки. Те са дори и в по-голяма част от населените места на територията на общината.

Милион и половина лева бе размерът на кредита, който бе изплатен от намаления разход на общината за осветление. 50 000 лв. даде местната администрация, за да закупи и такива икономични осветителни тела за Южния пътен възел, който е държавна собственост.

От пролетта на тази година с кметска заповед всеки служител в администрацията е задължен да изключва компютъра си след приключване на работния ден. За половин година, макар и малко, има реализирана икономия от ток, казват от общината. Остават да работят само сървъра и няколко писита, които е нужно да са в работен режим. Друга икономия, също въведена от няколко месеца, е т. нар. правила на зеления офис или кампания "Събери хартия, спаси дърво също в общината. Отново чрез вътрешна наредба на всеки служител е вменено да събира хартията разделно. След което ненужните документи или хартии биват прибирани в хартиени кашони. Досега са събрани 3,5 тона хартия. До края на годината тоновете ще станат пет, прогнозират от местната администрация. Предадени на съответната фирма, с парите ще бъдат закупени дръвчета, които ще бъдат заседени в някои от парковете на Велико Търново. Позитивен момент е и че в условия на криза Велико Търново стана една от малкото общини, която получи повишаване на кредитния рейтинг от Българската асоциация за кредитен рейтинг (БАКР) преди седмица.

На фона на икономиите на общинската администрация, съветниците си гласуваха около 12 000 лв. от бюджета на общината, перо "Общински съвет". С парите те ще си закупят джиесеми, всеки един по 300 лв., които ще бъдат за две сим карти. Така те смятат да спестят от разговори помежду си и с местната администрация. Повечето местни парламентаристи обаче по този начин вече ще имат по три или четири мобилни телефона в джобовете си. Дали така те ще се чувстват по-ефективни в работата си, се питаха граждани, присъствали на въпросната сесия.

 

 

монтана

 

Намалява търсенето на терени

 

Момчил ИВАНОВ

За сега общината в Монтана не пести средства заради световната финансова криза. Работи се по предварително приетия и актуализиран след средата на годината бюджет и всички приходи в него са осигурени. Това заявиха чиновници от администрацията. До сега всички средства от държавния бюджет и от спечелените проекти пристигат навреме и няма проблем с финансирането на дейности.

Кризата се усеща единствено по това, че намалява търсенето на общински терени, каза кметът на Монтана Златко Живков. Той коментира, че вероятно през следващите 2 - 3 години кризата ще се усети навсякъде у нас, включително и в общините. За сега община Монтана не предвижда съкращения на служители, икономии от отопление, храна или други дейности, обявиха от администрацията.

 

 

ВИДИН

 

Борбата е за запазване на сегашните приходи

 

Теменужка ИЛИЕВА

"Ако се приеме увеличената данъчна оценка на имотите, то една част от видинчани няма да могат да платят данъците си. Те ще бъдат по-високи, а много от жителите на града ще останат без работа и доходи. Затова сме решили да свалим тези данъци на минимално възможното ниво, за да запазим сегашните си приходи", съобщи директорът на дирекция "Финанси и бюджет" на общината във Видин Милен Милчев. Разбира се, ако решение за увеличение с 50% на данъчната оценка вземе Народното събрание. След това общинският съвет трябва да приеме новата ставка за имотните данъци. Останалите местни данъци и такси са константна величина, те не се променят.

Общината във Видин регистрира за пръв път от много години насам висока събираемост на местните данъци и такси. Досега са събрани 90,5% от предвидените приходи. Редовно се превеждат и траншовете от държавния бюджет, които са заложени за 2008 година.

"Дефицит имаме само в приходите от приватизацията на общинската собственост. Не можахме да продадем предвидените имоти, каза Милчев. Причината е в забавените решения на общинския съвет. Надяваме се до края на годината да направим сделка за бившата детска ясла 2, за която съветниците са взели решение. Но и с нейната продажба планираните приходи няма да се изпълнят. Затова ще внесем в съвета искане за корекция на бюджета.

Даваме си сметка, че банките са спрели кредитирането и през следващата година едва ли ще можем да разчитаме на кредити. Засега обаче не сме спрели нито една от дейностите си - подготвяме украсата за Коледа, нормално се разплащаме за всички извършени услуги", завърши финансовият директор.

 

 

ловеч

 

Чиновниците с орязана 13-а заплата

 

Мира ГАНЧЕВА

Като икономист съм убеден, че кризата, която вече започва да се усеща в някои сектори, няма да ни подмине, заяви кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. За да бъдем готови да я посрещнем, трябва да си направим сметка на разходите - как да ги ограничим максимално, но така, че да не пречат на дейностите на общината, и да анализираме приходите, както и да търсим възможности за нови постъпления, допълни той. В тази връзка градоначалникът е наредил на ръководителите на всички дейности към общината - библиотеката, музея, кучкарника, зоопарка и радиоточката, да изготвят бизнеспланове за 2009 г. Всички директори на дирекции в администрацията пък трябва да анализират приходите и разходите и където е възможно, да намалят харчовете - за тържества, консумативи, транспорт и за някои ремонти.

Общината е поела доста ангажименти за плащания през настоящата година, които ще бъдат прехвърлени и в следващи години, припомни Казанджиев. Такива са парите за реконструкция на уличното осветление, които ще се плащат 20 години, затова този разход ще бъде заложен като първостепенен в бюджета. Други общински дългове са кредит към банка за ремонти на пътищата, безлихвен заем от Предприятието за управление дейностите по околната среда за купуване на съдове за сметосъбиране и сметосъбираща машина за селата. Що се касае до ремонтни дейности, силите на общинското ръководство ще бъдат насочени към разработване на печеливши проекти по оперативните програми, обясни кметът. По думите му икономиите няма да бъдат за сметка на населението на общината.

Бюджетните служители и тази година ще получат допълнително материално стимулиране, но 13-ата заплата няма да бъде пълна, а до 50% от брутното трудово възнаграждение. Парите обаче няма да се получават на калпак, а според работата на всеки един служител през годината, отсече Казанджиев. В момента върви атестация и чиновниците ще вземат 13-а заплата в зависимост от оценката, която получат от шефовете си.

Културният и спортният календар за догодина също се разработват в условията на задаваща се икономическа криза, допълни кметът на Ловеч. Така че през 2009 г. ще трябва да ми се търси някаква друга фамилия, а не Празников, защото празниците ще бъдат доста ограничени, полушеговито-полусериозно заключи Минчо Казанджиев.