ТЕМА


 

Последиците от стачката

 

Плевен

 

Претупват учебния материал

 

Съкращават обобщенията и упражненията, "плодовете" ще се берат догодина

 

След като принудително не бяха в класните стаи, сега учениците ще наваксват пропуснатотоПретупването на учебния материал ще бъде една от последиците от учителската стачка, установи "BG Север". От Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Плевен информират, че обобщената заявка как точно ще се компенсира пропуснатото е предадена в министерството и се очаква одобрението на министър Даниел Вълчев. Основното, около което са се обединили учителите от Плевенска област, е компенсациите да се правят чрез съкращаване на упражнения, преговори и обобщения, което означава преструктуриране на учебния материал. Няма да се учи в събота и няма да се взима от ваканциите, категорични са от РИО. От междусрочната ваканция може да се спести един ден.

Намаляването на упражненията и обобщенията обаче ще повлияят на качеството на учебния процес, категорични са и учители, и ученици. Според единайсетокласниците едно от най-важните неща са обобщителните уроци. "Сега се препуска по учебния материал, взимат се само нови неща, без да имаме възможност да ги "смелим". Това, че учителите ще могат да си предадат материала, не означава, че е най-доброто за нас", категорични са учениците.

Част от учителите, които не са стачкували, няма нужда да спестяват от упражнения, тъй като уроците им вървят по план. Тук обаче възниква друг проблем - от клас с 20 деца по време на стачката са посещавали един или друг час най-много пет или десет. Останалите ще трябва да наваксват сами. Оказва се, че по време на стачката учителите, които са работили, са писали и отсъствия, което е абсурдно. Те обаче няма да се взимат предвид, категорични са директорите.

Бързото препускане по материала ще даде своите горчиви плодове през следващата учебна година, когато изведнъж се окаже, че нищо от претупания материал не е влязло в главите на децата. Тогава ще се окаже също, че най-потърпевшите от стачката са учениците. И техните родители, които ще трябва да плащат грешни пари на същите тези стачкуващи заради ниски доходи учители.

Преструктуриране на учебното съдържание готвят в началните училища в Плевен, които стачкуваха, показа репортерска проверка. Използване на часовете за задължително избираема подготовка (ЗИП) за усвояване на редовния учебен материал, е залегнало като предложение за наваксване в начален курс. "По ЗИП ние надграждаме знанията на децата, но не пречи някои от тези часове да се използват за преподаване на нов материал", коментира директорката на НУ "Христо Ботев" Атанаска Николова.

Не така стоят нещата обаче в гимназиалния курс, където учениците по-трудно ще се справят със сложния и обемист материал. Вариантите за наваксване са пропускане на входящото ниво, допълнителни часове, както и по-сериозни занимания в домашни условия. "Всяко училище трябва да има виждане, готов план за попълване на пропуските. Да се вземе подобно решение е логично, защото директорите и преподавателските състави имат реална представа за възможностите на учениците, както и за актуализиране на учебните планове", е най-популярното мнение в школата след стачката.

Преструктуриране на учебния материал се гласува на учителски съвети и в професионалните гимназии. В ПГ по лозарство и винарство е направено проучване в учителския колектив, според което по-голяма част от преподавателите смятат, че материалът може да бъде взет и без да се съкращават междусрочната и великденската ваканции, информира директорката Бисерка Илиева. Някои теми е възможно да бъдат обединени, като се вземат само извадки от тях, така че децата да не бъдат нито прекалено натоварени, нито ощетени, смятат педагозите там.

В НУИ "Панайот Пипков" също ще има преструктуриране на учебния материал, макар че поради спецификата на обучението нещата стоят по-различно, каза директорката Жечка Димитрова. Вероятно ще бъдат взети и 6 дни от ваканциите, за да може децата да влязат в ритъм. Педагогическият съвет решава на местно ниво как ще ще се организира материалът. Не е за пренебрегване и фактът, че въпреки продължилите повече от месец учителски протести, тук децата не са преставали да се упражняват. Всеки ден след 16,30 часа преподавателите по специалните предмети безвъзмездно и по собствено желание са работели с учениците.

Най-притеснени от последствията от протеста са дванадесетокласниците. Мнозина от тях вече са започнали подготовката си за матурите, за кандидатстудентските изпити. "На нас няма да ни помогнат много всякакви възможности за наваксване, ние и без това трябва да залягаме не само над редовния учебен материал. Аз разчитам на собствения си план, а той предвижда допълнителни часове за подготовка у дома", споделя Валентин Симеонов, бъдещ абитуриент от Гимназията с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ).

Дано само ние не се окажем като буферна зона между възможности и желания, между нереформираното образование и хората, които са заети в тази сфера и които волю-неволю се издържат от нея, са опасенията на Моника Атанасова от Математическата гимназия в Плевен. Екип на "BG Север"

 

 

ГАБРОВО

 

Удължават първия срок

 

Докато стачкуваха, габровските учители едва ли мислеха как учениците им ще наваксат пропуснатия материалМариана ДИМИТРОВА

До края на миналата седмица бе крайният срок, в който директорите на училища в Габрово с решение на педагогическите си съвети трябваше да предложат варианти, с които да бъде компенсиран пропуснатия по време на ефективната учителска стачка учебен материал. Предложенията бяха изпратени в Регионалния инспекторат по образованието (РИО), откъдето те бяха обобщени и изпратени в образователното министерство.

От РИО са направили разпределение според това кое училище колко дни е стачкувало и затова всяко учебно заведение само е давало предложения. Причината е, че някои габровски училища стачкуваха ефективно по една седмица, други и по повече. Според началника на РИО Ангелина Дъбнишка три седмици неучебен процес всъщност са рисковата граница за възможност за преструктуриране на учебното съдържание. Оттам нататък вече трябвало да се посегне на свободните дни за сметка на ваканцията на учениците. Всичко това обаче трябвало да решат педагогическите съвети, тъй като в крайна сметка те са стачкували и отговорността била тяхна. Колкото до цялостната организация отговорност носел директорът на съответното училище. Инспекторатът щял само да одобри предложенията със съгласието на министъра на образованието. Дъбнишка уточни, че в училищата, където учителите са стачкували три и повече седмици, ще се подготвя ново годишно разпределение на материала, като се предвиди удължаване на първия срок за сметка на пролетната ваканция.

В Габрово имаше училища, в които ефективно протестираха почти цели преподавателски колективи, с изключение на двама - трима учители. Такъв пример бе престижната Национална Априловска гимназия, в която не стачкуваха единствено преподавателите по физическо и на училищния хор. На учениците им се налагаше само заради тези два часа да ходят на училище. Родители и подрастващи недоумяваха защо така е решил учителският колектив, но обясненията на директорката на гимназията Анна Маринова бяха, че макар и символично, учениците трябва да бъдат ангажирани с нещо в училище.

 

 

ВРАЦА

 

Наказват преподаватели, които вземат по два урока

 

Цветана ЕВГЕНИЕВА

Изоставането от учебния план заради ефективната стачка на учителите може да бъде компенсирано по три начина: удължаване на първия срок, преструктуриране на учебния материал и вземане на дни от ваканциите. Според началника на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Враца Галина Евденова кой от трите начина ще бъде използван, зависи от броя на дните, през които в училищата във Врачанско е имало ефективни стачни действия, както и от броя на учителите, участвали в тях. Там, където стачката е продължила не повече от 15 дни, ще се пристъпи само към преструктуриране на материала. В училищата, където стачните действия са продължили повече от 15 дни и са участвали над 50% от преподавателите, ще се наложи и намаляване на ваканциите, обясни Евденова.

Предложението на врачанския инспекторат е за премахване на междусрочната ваканция и вземане на всички дни от пролетната. Допълнително се предвижда и удължаване на първия срок до 8 февруари 2008 г. Това предложение е съгласувано с представители на трите учителски синдиката и с директорите на училищата, каза още Галина Евденова. То е представено в Министерството на образованието и науката (МОН) и се очаква дали ще бъде одобрено или ще се препоръча друга схема за компенсиране.

В РИО - Враца, е обсъждано да бъдат налагани наказания на учители, които преподават по два - три урока наведнъж или дават за вкъщи голямо домашно. Директори, които разрешават претоварване на учениците, също ще отнасят наказания.

Според дванадесетокласничката Ива Венелинова в цялата тази учителско-протестна сага и последиците от нея никой не споменава и не взема мнението на учениците. Уж всички мислят за българския ученик, всичко правят за него и в негово име, а на практика въобще не им пука за него, твърди тя.

 

 

ВИДИН

 

Протестът нямало да попречи на учениците

 

Теменужка ИЛИЕВА

Учителската стачка, в която преподавателите от ПМГ "Екзарх Антим I" във Видин се включиха от първия до последния ден, няма да повлияе на усвояването на знанията на учениците, обяви зам.-директорката Боряна Владимирова. Учителите са опитни преподаватели, те знаят как да преструктурират материала, че да бъде усвоен от всички. Учениците са с подчертано големи възможности и имат потенциал да наваксват пропуснатото. Всеки учител сам ще решава, задължителни мерки няма да бъдат приемани.

Заместник-шефката на елитното видинско училище се обяви и за провеждане на матурите. В дипломата на учениците трябва да има оценка от държавни зрелостни изпити. Досега за такава се е приемала средната аритметична от оценките през годините, което не е редно. Но преди да се проведат матурите, с родителите и учениците трябва да се води разяснителна работа, да се приемат и популяризират критериите за оценка на зрелостните изпити.

 

 

монтана

 

Родителите най-много изпатиха

 

Момчил ИВАНОВ

Родителите най-много изпатиха от учителската стачка, заяви баба на внуче в детска градина. Тя поясни, че синът й и снаха й живеят в София и през цялото време на стачката внучето стояло при нея. "Младите са на работа в столицата, никой не им дава отпуска, за да гледат детето. Дадоха го на мен, а и аз работя. До обед дядото го водеше с него на работа, а след обяд аз гледам да изляза нелегално от работа, за да съм с него. Измъчихме се месец и половина. В София детската градина затворена, там като обявят стачка и си отиват по домовете. При нас няма стачка, почти няма и учител в Монтана, който да не е доволен на заплата от 650 лв.", коментира монтанчанката. Жената поясни, че била съгласна с учителската стачка в началото, тъй като наистина заплатите на преподавателите са много ниски, но после станала против, защото прекалили с исканията - на кой днес парите му стигат, но всеки търси допълнителна работа, странични доходи, бори се и преживява. "Ако всеки почне да иска 700 лв. заплата, то хлябът ще стане 10 лв. В края на стачката вече стана ясно, че някой я дирижира и тя умишлено се поддържа докато приключат изборите", заключава бабата.

В Монтана учителите бяха съгласни да се подпише споразумение още седмица преди другите. В областния град нямаше постоянна стачка, стъпаловидно стачкуваха по две училища на ден. Протестът приключи две седмици преди края му в национален мащаб. В Берковица и Лом стачкуваха по пет училища, в които ще се учи по-интензивно. Почти няма да се налага съкращаване на зимната ваканция, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието.

 

 

ловеЧ

 

Режат ваканции и екскурзии

 

Мира ГАНЧЕВА

Междусрочната ваканция от 1 до 4 февруари 2008 г. ще отпадне, а пролетната ще е с два дни по-малка. Това е предложението на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в Ловеч за компенсиране на пропуснатото учебно съдържание в училищата със стачни действия повече от 15 учебни дни, съобщи началникът на РИО Райко Райков.

Началните учители вече са преструктурирали своите уроци, като промяната е заверена от директорите на съответното школо. При малките не се предвижда изпускане на теми от учебното съдържание. За сметка на това отпадат часове за затвърждаване на знанията и формиране на умения, както и за обобщаването им. Сходни по съдържание и трудност теми се обединяват. Заради стачката децата губят и предвидените за екскурзия от три до пет дни.

В среден и горен курс учителите ще преструктурират материала за сметка на часовете за преговор, обобщение, упражнение, писмени работи и тестове. Където е възможно, ще се преподават по няколко урока наведнъж. Където пропуснатите учебни часове са повече от шест, даскалите трябва да изготвят нови календарни разпределения, след като се консултират с експертите от просветния инспекторат. Училищни и спортни празници, екскурзии и състезания ще се провеждат в почивните дни - събота и неделя.

В подготвителните класове на профилираните гимназии (езикова и природоматематическа) учениците ще наваксат пропуснатото в задължителните часове за самоподготовка следобед.

Всеобщо мнение на родители в Ловеч е, че децата им много трудно ще изкарат тази учебна година. Възрастните се надяват на известно снизхождение от страна на учителите, които също са и родители и виждат колко са натоварени и собствените им деца. Четвъртокласникът в СОУ "Тодор Кирков" Ивайло Петров например се жалва, че по математика им дали за домашно седем урока, които са преговор от трети клас. По-големите ученици пък си мислят, че ще ги изпитват по-малко. Защото всички те изпадат в ужас, като си спомнят, че честа практика е цял един учебен час да бъде отделен само за устен изпит пред черната дъска. А сега, след като даскалите са принудени енергично да предадат материала, ще поставят оценки на двама - трима ученика в първите петнайсетина минути на часа.

 

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 

Помагат на седмокласници

доброволно в събота и неделя

 

Кремена КРУМОВА

"До Нова година няма да се стегнат учениците. Просто тази стачка продължи прекалено много време", жалва се родител на десетокласник. Според него детето му ще се справи с учебния материал, но ако е бил XII клас той нямало да се съгласи да се изгуби месец и половина. Семействата на малчуганите от I до III клас се оказаха най-щастливи, че вече децата им са в класните стаи. "Съгласен съм с учителите и тяхната стачка, но само аз си знам какво ми беше докато се грижа по цял ден за моя внук, който тази година е второкласник. Просто не ме питайте как се справих, оплаква се и дядо, който се пошегува, че уж е на работа, ама и той бил в стачка, заради учителската.

Всички директори на школа от Великотърновска област вече са подали до директора на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в старата столица график, с който описват преструктурирането на учебния процес. Нашите учители са достатъчно големи професионалисти, за да се справят с преподаване на изтървания материал и да се навакса, без да бъдат увеличени часовете или ангажиране през почивните дни, сподели директорът на ОУ "Бачо Киро Николов. "Основната ни грижа са седмокласниците. Те трябва да се подготвят по-добре по математика и български език. Някой колеги са изявили желание да организират курсове и да ги обучават на доброволни начала и събота и неделя, за да им помогнат в приема след VII клас", допълва той.

Областният председател на синдиката на учителите към КНСБ във В. Търново Мария Георгиева сподели, че според нея е възможно да има и големи съкращения в отрасъла. "Запазваме стачна готовност, защото в предложеното споразумение на практика няма гаранции за обещаното увеличение. Ще излезем отново на улицата, ако не бъдат изпълнени нашите искания, заяви и Малина Тонова, председател на Областния стачен комитет в старата столица.