"BG Север" - брой 45 (24 декември 2010 г.)

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ


 

Смисълът на Рождество Христово

 

Коледа символизира началото, което носи светлина

 

В разгара на приготовленията за Рождество Христово хората украсяват домовете си. Звучат празнични, коледни песни; магазините са пълни с препускащи хора, обхванати от подаръчната еуфория. И така ще продължи до тържествената Новогодишна вечер, когато ще откъснем последния ден от тазгодишния календар и ще започнем Новата година.

В модерния ХХI век век хората отбелязват празника Рождество по най-различни начини, всеки според своите разбирания. Вярващите християни ще прочетат части от житието на Исус Христос, ще кажат молитва и ще запалят свещ в църквата. Други ще спазят традиционните обичаи - с питката с паричката, 12 постни ястия и коледарските песни. За децата най-важни, както винаги, ще бъдат подаръците.

Сигурно някои си мислят: много шум за нищо. Но зад цялата суматоха се крие дълбокият смисъл на празника Рождество Христово.

Преди 2 000 години в малкото градче Витлеем се случва чудно събитие - на бял свят се ражда Богомладенецът, Синът Божи - Исус Христос. Идвайки на земята, Той не е посрещнат с почести и фанфари. Той даже не е имал люлка, нито залъгалка, като всички бебета, не е имал и свой дом - ражда се извън града, в пещера и е бил положен в яслите, където хранят животните.

Първите гости на божествения Младенец не били царе и велможи, а прости пастири, на които Бог съобщил за раждането на Христос. "И рече им Ангелът: не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли". (Лука 2, 10-12)

Пастирите първи побързали да се поклонят на новородения Спасител. В това време с дарове за Царя на света пристигнали влъхви от изтока (влъхвите са древни мъдреци). Те знаели, че скоро на земята трябва да дойде Царят на света, а чудодейна звезда им показала пътя към Йерусалим.

Влъхвите донесли на Младенеца дарове: злато, тамян и смирна, които имали дълбок смисъл: златото като подарък за цар, тамянът - като подарък за Бог, а смирната - като подарък за човек, който ще умре (в онези времена мъртвите били помазвани със смирна).

Така разказва библейската история. Внезапно и изведнъж преди 2 000 години на нашата земя се ражда Самият Бог, за да се намеси в живота на човечеството и със своето появяване да преобърне хода на световната история. По същия начин Христос се ражда отново и отново в душите ни, като преобразява целия ни живот, за да станем от невярващи - вярващи, от грешни - праведни. Където и да празнувате този светъл празник, важното е едно - Рождество е ден, който символизира Началото, който носи светлина; ден, в който трябва да се замислим за своя живот и да си дадем обещание да станем по-добри. Рождество Христово е празник на светлината и на всепобеждаващата любов към всички хора.

 

 

Пожелания

 

* В една зимна, студена, безлюдна нощ вървeли по пътя трима странника. Някъде далеч видели светлинка. Скоро стигнали до една къща и почукали на вратата. Отворил им стопанинът и попитал: кои сте вие? "Здравето, любовта и богатството. Пуснете ни да пренощуваме", отговорили те. "Съжалявам, но у нас има само едно свободно място. Ще отида да се посъветвам със семейството кого от вас да пусна", казал стопанинът. Болната майка помолила: хайде да пуснем Здравето. Дъщерята предложила да пуснат Любовта, а жената - Богатството. Докато те спорили, странните пътници изчезнали.

Нека през Новата година в къщите ни да има място за Здравето, Любовта и Богатството!

 

* Ако бъдем хора, вместо победители; ако бъдем честни, вместо безразлични; ако сме толкова сърдечни, колкото интелигентни; ако притежаваме толкова обич, колкото и съмнения; ако бъдем щастливи, вместо прави - то може би сме добри християни. А ако сме такива поне в един единствен ден, този на Коледа, може би така ще се заредим, че по инерция ще продължим цяла година. Затова Коледа ни е нужна, повече от всеки друг ден в годината - за да изкараме най-доброто от себе си и да пробваме да го задържим. А това е напълно възможно, защото... по Коледа се случват чудеса.

 

* Ако запиша пожеланието си с ноти, ангелите ще го изпеят с прекрасен глас! И нека тази божествена мелодия от щастие и радост да се лее през цялата година в твоя дом! Честито рождество Христово!

 

* Нека се научим да прощаваме,

нека бавно остаряваме,

нека повече да се обичаме,

на себе си да приличаме.

Нека бъдем по-добри

не само в такива дни!

Весела Коледа и

щастива Нова година!

 

 

Tрадиции

 

Какво показва денят 25.XII

 

* Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. "Топла Коледа - нездрава година", казва народът ни и се надява на дълбок сняг и ясни студени дни.

* Ако има скреж по дърветата, ще има изобилие.

* Ако небето е звездно, грахът ще има добра реколта.

* Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най-сполучлива ще е за властници, войводи и управници.

* Ако Коледа е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта - дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. Да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие.

* Ако Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта - суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.

* Ако Коледа е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото - ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.

* Ако Коледа е в петък, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето - в изобилие. Князете ще ги хвалят, войниците ще се радват.

* Ако Коледа е в събота, през зимата ще трупа много сняг. Пролетта ще е ветровита, лятото - с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще се разболяват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия - пожари, земетръси. Възрастните хора да внимават за здравето си.

* Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото - сухо, а есента - ветровита. Войниците ще се радват, управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие. Да се пазят младите.

 

 

Послание до родителите от Добрия старец

 

Мили родители,

Може брадата и мустаците ми да са от памук, но няма друг вълшебник на света, когото децата да очакват с такова нетърпение, като мен.

Да, аз имам големи финансови възможности, но ви забранявам да купувате прекалено скъпи неща от мое име. Детето за нищо на света няма да разбере защо така съм го обидил: на приятеля му съм подарил количка с дистанционно управление, а на него - анцуг.

Знам за икономическата ситуация в страната, но забранявам да обяснявате на малчуганите, че ще получат подарък от мен, когато на мама и татко им изплатят заплатите. Не свързвайте вашите трудности с моите вълшебства.

Да, разбирам, че да се купи или ушие маскараден костюм е проблем, но все пак помнете: нека детето бъде единственият Пинокио или Фея, но не един от двадесетте заека.

Аз живея в гората и всяка красавица елхичка ми е много скъпа, но ако вашето дете няма още седем години, купете истинска елха или борче - ароматът им цял живот ще му напомня за най-щастливите мигове на детството. А ученикът вече ще се съгласи с вас, че природата трябва да се пази и с радост ще украси изкуственото дръвче.

Да, аз съм стар и мога да объркам номерата на къщи, блокове и апартаменти. Може вие да изпращате писмата до мен, но не да ги цензурирате или надзиравате, а само за да може поръчките на децата да бъдат изпълнени съвсем точно.

Аз влизам във вашите къщи през комина или през прозореца, но ви нареждам през мразовитите нощи да проверявате дали прозорците са затворени. Малчуганите често нарочно ги отварят. Но аз все пак съм вълшебник и знам как да вляза.

Да, чувал съм за суетата във вашия живот, но ви нареждам да се готвите по всички правила за най-светлото, най-семейното тържество.

Нека има елха, подаръци, сладки и кравайчета в коледната нощ.

 

 

върни се в НАЧАЛО