"BG Север" - брой 45 (24 декември 2010 г.)

 

АРТСЕДМИЦА


 

Найден Зеленогорски пак използва филхармонията за популистки цели

 

Дебатът за преместването на музикантите прерасна в мерене на... електората

 

Вяра ЦЕНОВА

Отново Плевенската филхармония стана повод за настървени дебати по време на редовната сесия на общинския съвет във вторник. Доразвивайки ролята си на спасител, кметът Найден Зеленогорски успя за пореден път да докаже популисткото си управление и да наложи своето решение чрез мнозинството в местния парламент. Този път темата беше преместването на филхармонията от зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие" в общинската зала "Катя Попова". Оказа се, че този акт се е наложил след един разговор между кмета Найден Зеленогорски и временно изпълняващия длъжността директор на филхармонията Евлоги Илиев, в който последният помолил за помощ поради невъзможността да плаща наем. Същият заинтересован от развитието на казуса директор Евлоги Илиев не присъства на сесията, за да изложи своите аргументи, бил зает с други ангажименти (?). В публичното пространство пък бяха чути мненията на главния диригент и на музиканти, които не искат да се местят в значително по-малката зала "Катя Попова", чиято сцена не може да събере целия оркестър. Същевременно се оказа, че досегашният директор и председател на читалищното настоятелство на "Съгласие" Ивайло Атанасов е предложил филхармонията да остане в зала "Емил Димитров" без наем, а само срещу 20 тона нафта за отопление.

Предложението, което беше внесено за гласуване, без да мине за обсъждане нито в комисията по култура и вероизповедания, нито по финанси, гласеше: "Безвъзмездно предоставяне за управление на Държавната филхармония на зала "Катя Попова", считано от 1 януари 2011 г., като консумативите и разходите са за сметка на филхармонията". От БСП предложиха дебатите и решението по проблема да бъдат отложени за следващата сесия, като през това време се направи широко обсъждане с експерти доколко зала "Катя Попова" създава предпоставки за производството на качествен културен продукт, като се чуе мнението и на музикантите от симфоничния оркестър. Желязното кметско мнозинство естествено отхвърли това предложение и дебатите тръгнаха - от лични нападки към доскорошния директор Ивайло Атанасов, до прогнози за състава на бъдещия местен парламент и мерене на... електората. Естествено и по тази точка от дневния ред най-активен бе специалистът по всичко Стефан Ганев - председател на дясната група общински съветници.

По същество не стана ясно по какъв график ще се ползва залата съвместно с Духовия оркестър и Общинска хорова формация, към която през лятото бяха назначени 28 от музикантите във филхармонията, за да се запази целостта й. Кметът обаче заяви, че неговата администрация няма да получава пари за декември, за да могат тези хора да си вземат заплатите, както и готовността си още в началото на следващата година да започне ремонт на залата, за да се разшири сцената. Колко обаче ще струва този ремонт и прибавен към разходите, които трябва да плаща филхармонията при безвъзмездното ползване на общинската зала дали няма да надхвърли стойността на 20-те тона гориво за отопление в "Съгласие", никой не пресметна. Не се прие и предложението на Ивайло Атанасов музикантите да останат в зала "Емил Димитров" безплатно през януари, за да се даде време на експерти и на заинтересованите страни да обсъдят казуса и да вземат най-правилното решение.

В крайна сметка филхармонията отива в "Катя Попова", реши мнозинството. Обещанието на кмета при назначаването на 28-те музиканти да не се меси в творческия процес на филхармонията, увисна във въздуха. Колкото до целостта на института, противопоставянето на разделения по административен признак колектив вече е факт. Само с диалога с директор, който се подчинява безпрекословно на прекия си началник кмета, това няма как да не стане.

Съветници от опозицията след края на сесията в кулоарите коментираха, че е съмнителна формулировката за предоставяне на зала "Катя Попова" не за безвъзмездно ползване, а за управление. Според тях е търсена умишлено, за да може да бъде приета с обикновено мнозинство от 26 гласа, а не с квалифицирано от 34, с каквото кметът не разполага. Старейшини започват юридически консултации за сезиране на областния управител и спиране на решението.

 

 

Плевенчани получиха галерия като подарък за празниците

Ралица ПЕТРОВА

Истински подарък получиха плевенчани в навечерието на Коледните празници. Глътка свеж въздух за ценителите на изкуството е новата галерия, която отвори врати в средата на декември. Напук на кризата и на задълбочаващата се бездуховност Васко Тодоров - собственик на строителна фирма, решава твърдо, че плевенчани имат нужда именно сега от едно своеобразно духовно средище. И го прави. Арт галерия "Каратос" се намира на ул. "Васил Априлов" (срещу тунелчето до Ловно-рибарското дружество и кафе "Айсберг"). Цялата й дейност е поверена на племенника на Васко Тодоров - Николай Тодоров.

"Идеята на тази галерия не е да изкарва пари. Тя е тук, за да подобри, доколкото е възможно, културния живот на града. Плевен има нужда от нещо подобно, а и фактът, че само за седмица, откакто е отворила врати, тук влизат хора и се радват, говори много за нас", казва Николай.

Всеки ценител на изкуството сега може да види (и закупи) в уютната галерия "Каратос" картини и скулптури от известни плевенски автори. Тук посрещат творби на Кеазим Исинов, Николай Дабов, Илия Милков, Убавка Тончев и други местни художници. Специалното осветление показва в детайли и изложените икони. Най-вероятно експозицията ще просъществува в този си вид няколко месеца, а после ще бъде сменена. Тези от картините на авторите, които поради ограниченото пространство не успеят да бъдат изложени веднага, ще бъдат съхранявани, а всеки посетител при желание ще има възможност да ги разгледа.

"В началото започваме с малко неща от няколко плевенски автори.

Идеята е след време тук да се правят самостоятелни изложби, както и да излагат свои работи художници и скулптури от цялата страна, а защо не и от чужбина - ще се опитаме да осъществим връзки и извън страната. Мислили сме да правим и търгове. Тепърва ще се развиваме", обяснява Николай Тодоров. В процес на разработка е и самостоятелният сайт на галерията.

Арт галерия "Каратос" ще работи всеки ден от 10,00 до 18,00 часа, без неделя. Ако някой обаче има желание да я посети извън обявеното работно време или в неделя, ще може да го направи като позвъни на телефон 0878/856655.

 

 

Рядък превод на Сервантес притежава наш букинист

 

Ценното изданиеИнна СТЕФАНОВА

Един от най-старите екземпляри на книгата на Сервантес "Дон Кихот" е притежание на плевенчанина Дойчин Илиев. Томът от домашната библиотека на нашенеца е наследство от вещите на прадядо му. Книгата е отпечатана през 1939 година от столичното книгоиздателство "Игнатов" и съдържа 1 040 страници. Произведението на Сервантес е преведено от Димитър Симидов. За втори и последен път на българските читатели книгата е предложена без никакви съкращения и с оригиналното заглавие "Многоумният благородник дон Кихот Ламаншски". Първият пълен превод на български е видял бял свят през 1898 година и е на книгоиздателя Иван Игнатов. Книгата, която притежавам, е ценна и с това, че подобни екземпляри по мое проучване има не повече от 5 - 6 в България, каза Дойчин Илиев. Тя е образец за това как в страната ни се утвърждава традицията да се издават в пълните им преводи произведения на литературата от световен мащаб, допълва той. За съжаление, категоричен е обаче плевенчанинът, през последните десет години такива преводи все по-радко се виждат на книжния пазар - веднъж заради ограничените покупателни възможности на българите и втори път - заради желанието на издателствата за по-лесни и бързи печалби.

Двата предговора към първата и втората част на книгата са написани от световноизвестния французин испановед Пиер Мерен през 1938 година. Илиев, чието хоби е е да увеличава наследствените книги в библиотеката си с други антикварни издания, уточнява, че в творбата на Сервантес може да се види оригиналът на заглавната страница на произведението, отпечатан през 1609 година.

Издирването на редки книги е насърчаване на духовното общуване в кръга на ценителите букинисти - така плевенчанинът определя своето хоби. А онези, които мислят, че думата "букинист" е от английската "book" (книга), той коригира - това е от глаголическия знак "б", който се произнася "боуки" и е създаден преди повече от тринадесет века от св. св. Кирил и Методий.

 

 

Нови заглавия в книжарници ГРАММА"

 

"Признанието"

Джон Гришам

Невинен човек ще бъде екзекутиран за убийство. Само истинският извършител може да го спаси. И това е Травис Бойет. През 1998 г. в градчето Слоун, щата Тексас, той отвлича, изнасилва и удушава седемнайсетгодишната гимназистка Никол. Заравя я на отдалечено място и въпреки че трупът така и не е открит, за предполагаемото убийство е обвинен съученикът й Донте Дръм.

Минават девет години. Травис Бойет току-що е освободен от затвора в Канзас, където е лежал за друго престъпление. След четири дни в Тексас предстои екзекуцията на Донте. Травис страда от злокачествен мозъчен тумор и знае, че скоро ще умре. За пръв път в объркания си живот той взема правилното решение и прави признание пред един свещеник.

 

"Ежедневни напътствия от вашите ангели"

Дорийн Върчу

Започнете всеки свой ден, като с помощта на тази прекрасна книга общувате със своите ангели чрез 365-те медитации, с които тези небесни същества се обръщат направо кьм вас. Всяка страница предлага утешително и ободряващо послание, с което да поставите едно позитивно и лечебно начало на всеки нов ден. Можете да използвате книгата и като инструмент за гадаене, като зададете въпрос, който ви вълнува в момента, и отворите на произволна страница, чието послание ще ви даде насока и отговор. Напътствията в тази книга ще ви помогнат да останете в центъра на своя вътрешен покой през целия ден, да бъдете ведри и радостни.

 

 

върни се в НАЧАЛО