"BG Север" - брой 45 (24 декември 2010 г.)

 

СОЦИАЛНО


 

 

Кинжали и почетни карти получиха бивши офицери

 

Асоциация "Сигурност" награди свои членове юбиляри предпразнично

 

Людмил СтояновЕмилия КАРАБУЛЕВА

Кинжали, символ на битката с престъпността в името на Отечеството, бяха връчени на петима юбиляри, бивши служители от системата на МВР и на Министерството на отбраната. Това се случи на традиционната другарска среща в сряда (след редакционното приключване на броя) в сградата на ОД на МВР, а поводът бяха предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Събитието почетоха членове на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, както и представители на Национална асоциация "Сигурност" (НАС) - клон Плевен, която е асоцииран член на съюза.

По време на другарската среща на офицерите от МВР и от МО с над 15 години трудов стаж в системата бяха раздадени почетни карти. Отличията бяха връчени по повод 100-годишнината от провъзгласяването на Независимостта на България. 78 почетни карти получиха членове на НАС - клон Плевен, както и други бивши служители, работили в структурите на МВР и на МО до настоящия момент. Призовете се раздават по линия на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

На другарската среща бе изнесена информация за отчета на НАС - клон Плевен, както и за бъдещите мероприятия. Скоро подновихме управителния съвет, променихме устава и си набелязахме акцентите в дейността за 2011 г., поясни Людмил Стоянов, председател на УС на НАС - клон Плевен. Той допълни, че НАС е приемник на бившата "Асоциация на контраразузнавачите от запаса в РБ", в момента асоциацията има 1 200 членове в София, като на територията на Плевен са 60 офицери.

"Основната дейност съгласно устава ни е насочена към социално и материално подпомагане на нашите членове, възстановяване на връзките и общуването между тях, между бившите и настоящи служители, подпомагане на органите на МВР и институциите на областно и общинско ниво. Ние работим с други неправителствени организации по въпроси за опазване на националната сигурност в борбата с престъпността, както и подобряване на обществения ред в региона", обясни Людмил Стоянов. Той допълни, че асоциацията е отворена за приемане на нови членове - бивши служители от МВР и МО, независимо в какви служби са работили. Членският състав на асоциацията в Плевен включва хора с различни професии от МВР и МО, които са били на почти всички ръководни и изпълнителски постове, с богат професионален опит по опазване на националната сигурност и в борбата с престъпността. В момента голяма част от тях работят в охранителния сектор или в звената "Сигурност" към банки и учреждения.

От името на УС на НАС - клон Плевен, неговият председател Людмил Стоянов поздрави всички членове на асоциацията и всички бивши служители офицери от МВР и МО с настъпващите Коледни и Новогодишни празници.

 

 

УМБАЛ раздаде годишни отличия

 

Университетската болница в Плевен учреди за пръв път годишни награди за постигнати високи професионални успехи. Връчването на призовете бе на 20 декември на коледно парти в хотел "Ростов". На връх Игнажден грамота за постигнати високи професионални успехи през 2010 г. получиха 13 изявени медици. От Клиника по ортопедия и травматология отличените за заслуги са доц. д-р Емил Балтов, проф. Аспарух Аспарухов и ст. м. с. Нели Иванова.

От Клиниката по анестезиология и интензивно лечение наградени са проф. Радко Радев и ст. м. с. Димитрина Боева, а от Клиниката по хематология - доц. Николай Цветанов Цветков и ст. м. с. Геновева Атанасова. Д-р Любомир Бешев и ст. м. с. Маргарита Ташкова са отличените от Отделението по съдова хирургия.

Наградата "Лекар на 2010 г." получи д-р Десислава Статева от Клиниката по очни болести. С приза "Медицинска сестра на 2010 г." бе отличена Поля Великова от Клиника по хирургична онкология. А "Акушерка на 2010 г." стана Вихра Цанева от Акушерска клиника. Призът "Санитар на 2010 г." е за Даниела Андреева от Операционен блок. "BG Север"

 

 

Директори издирват притежатели на дипломи за средно образование

 

Инна СТЕФАНОВА

Плевенски директори издирват под дърво и камък свои бивши възпитаници, които са издържали изпити и матури, но не са се явили в училището, за да си вземат дипломите за средно образование. Куриозът в школата си обясняват с факта, че учениците са по чужди страни, където работят толкова черна работа, че не им е необходим документът. Възможно е просто и да нехаят за тапията, защото от доста време са без работа, допускат още директорите. В същото време сме нападнати от точно противоположното явление - по-напористи бивши школски възпитаници да звънят през час по телефоните, за да питат дали са им готови дубликатите на дипломи, които те са изгубили. Вече имало много оплаквания за разтакаване, уточняват директори, и то не къде да е, а направо в образователното министерство. За да не им теглят излишно ушите последните вече ще поставят дата за издаване на дубликата още с постъпването на молбата - в 15 или 30-дневен срок. Така ще си спестят и допълнителното натоварване някой да им виси излишно на главите.

За да бъде сложена още една бариера пред възможността за издаване на фалшиви дипломи, плевенските директори са получили съвсем прясно министерско указание. Документите няма да се пишат, докато за тях не бъдат донесени снимки на завършилия образованието си ученик. Из шефските кабинети имало такива и те залежавали от доста време заедно със стари образци на дипломи, също без фотоси, които трябвало да бъдат незабавно унищожени. Вече ще се прави и друго - още в началото на календарната година от училищата ще тръгват приблизително изчислени цифри. В прогнозни данни ще се посочва колко абитуриенти ще стигнат до държавни и квалификационни изпити и още - колко от тях ще прескочат бариерите на първата задължителна матура по български език и литература и втората по предмет по избор. Така в училищата обратно ще пристигат пак приблизително необходимите празни дипломи и ще се налага много малко от тях в последствие да бъдат унищожени.

 

 

Улици в Плевен непроходими през зимата

 

Тесните пространства блокират инвалиди и възрастни в дълбокия сняг

 

Поля ТОМОВА

Улици в Плевен са изключително трудно проходими през зимата, а за някои от хората, които живеят там, слизането по тях е невъзможно. Малко преди един от изходите на Плевен има няколко такива улички, ако въобще могат да се нарекат така. Те са пресечки на ул. "Г. М. Димитров" и носят красиви имена - "Лайка", "Копринка"... Трудно е да се нарекат улици по простата причина, че изобщо не приличат на такива. В някои от тях е невъзможно да влезе кола, дори и когато няма сняг. Липсват тротоари, да не говорим, че настилките са или от павета, или от някакъв подобен материал. Уличките са толкова тесни и стръмни, че по-възрастните хора излизат само в краен случай. Най-тежко е обаче през зимата. "Тук като падне сняг нито кола може да влезе, нито линейка, нито полиция, да не говорим за пожарна... Ако пък падне голям сняг, просто сме блокирани, докато се стопи, защото друг вариант няма. Ние се опитваме да чистим, обаче няма къде да трупаме снега", разказват обитателите на "Копринка". От първия сняг до изпролетяването инвалидите, които живеят на уличката, са напълно блокирани. "Дори да не е през зимата, ние нашата дъщеря не можем да я свалим долу, освен да я носим на гръб. Количката й не може да се движи по нашата улица. Има един неин приятел, който я носи, докато стигнат до голямата улица, за да се качи в кола и да отиде или до болницата, или на рехабилиция. През зимата обаче дъщеря ни изобщо не може да излезе от външната порта", разказват родителите на 38-годишната Полина, скована от заболяване повече от 20 години. Хората от "Копринка" многократно са сигнализирали в кметството за проблемите си. Отговор няма. "Не само че нищо не се прави за улиците тук, ами никой не ни и отговори на жалбите и писмата в общината. Поне да се бяха загрижили и да бяха дошли да видят как се движим по тези т. нар. улици, особено през зимата", коментират хората.

Един от обитателите на улицата от четири години се опитва да продаде къщата си и да си купи малък апартамент. "Идват хора, обаче като видят улицата каква е стръмна и непроходима, се отказват. Аз съм на 76 години, краката не ме държат, утре няма да мога и хляб да отида да си купя", тревожи се Иван Стоименов. Човекът твърди, че в неговото положение са много възрастни хора, които живеят в тази част на града. Засега обаче обитателите на "Копринка" нямат помощ от институциите. "Не разбирам защо не ни се обръща внимание, като и ние сме граждани на Плевен, плащаме си данъците като всички и не искаме нищо повече от това, което ни дължи властта", смятат хората.

 

 

 Послушай лекаря

 

От студа пръстите на ръцете ми се подуват и ме болят, въпреки че още от есента слагам ръкавици. Как мога да избегна това състояние?

Надя Тодорова, 42 г.

 

Топли ръкавици облекчават болките в крайниците

 

Д-р Огнян МАТКОВ, специалист обща и съдова хирургия, консултант в клиника "Св. Параскева"

Описаните симптоми ни навеждат на мисълта, че вероятно в случая става дума за синдрома на Рейно. Характерно за това заболяване е, че най-често оплакванията се проявяват през зимата и са провокирани от студа и влагата. Затоплянето на ръцете и цялото тяло при понижаване на температурите повлиява много добре неприятните симптоми.

Болестта се разделя на първична, която е с вроден характер, и вторична, когато е следствие от друго заболяване. Синдромът на Рейно може да се предизвика от хормонален дисбаланс най-често при млади момичета. Може да е следствие от артрозна болест, изкривяване в гръбначния стълб, или заболявания, които засягат ставите от рода на ревматоидните и ревматоидноподобните. Третата причина е от групата на системните заболявания - склеродермията и лупус еритематодес - подобни на ревматизма, които обхващат всички видове съединителни тъкани и всяка една от тях може да води до горните оплаквания.

Симптомите при синдрома на Рейно са много. Най-често се появява петнисто побеляване на крайниците, зачервяване, тръпнене и подуване на пръстите понякога придружено с болки или без, като в най-тежките форми се стига до разраняване на кожата и незарастващи рани.

Лечението е предимно консервативно и включва групата на съдоразширяващите медикаменти. Освен тях могат да се предпишат такива, които стабилизират съдовата мембрана и имат противовъзпалителен ефект. Последните обаче са от порядъка на 2 000 лв.

Като помощно средство може да се прибегне до оперативно лечение. То е наложително и за пациенти с ниско кръвно налягане, които не могат да приемат съдоразширяващи медикаменти, а имат изразени оплаквания от последния стадий на заболяването. Кръвоносните съдове се инервират от два типа нервни системи - симпатикова и парасимпатикова. Симпатиковата очестява пулса на сърцето и едновременно с това свива кръвоносните съдове, а парасимпатиковата - обратно. При операцията се използва механизмът, че ако се прекъсне инервацията на единия от фоновете, поради баланса в организма другият ще действа по-добре. Т. е., ако се премахне симпатиковата инервация ще влезем в по-изразена парасимпатикова - разширени кръвоносни съдове, по-добро и по-бързо кръвообращение и по този начин ще изчезнат оплакванията на пациента. За съжаление оперативните лечения имат по-краткотраен ефект за около 3 години, но се отчитат случаи на липса на симптомите на Рейно за повече от 10 г.

 

 

Уважаеми читатели,

ако имате здравословни проблеми, "BG Север" ви дава възможност да получите безплатни съвети как да се излекувате. Въпросите си можете да задавате писмено на адреса на редакцията - гр. Плевен, ул. "Борис Шивачев" 15, ет. 2, ап. 5, вестник "BG Север"; по елекронната поща на e-mail: bg_sever@abv.bg; на редакционния телефон 064/806891. Чрез вестника ще ви отговарят доказани специалисти от плевенската клиника "Света Параскева".

Въпросите си може да задавате и на телефона на клиниката: 064/801-888

 

върни се в НАЧАЛО