"BG Север" - брой 45 (24 декември 2010 г.)

 

ОБЩЕСТВО И ПОЛИТИКА   


 

Скандали разцепиха провинциалната скука в местния парламент в Плевен

 

Мнозинството в общинския съвет надяна финансова примка на гражданите

 

Лидерът на синята група Стефан Ганев (правият) рядко отстъпваше микрофона на колегите сиЕмилия КАРАБУЛЕВА

Ако трябва да характеризираме работата на общинския съвет в Плевен през изнизващата се 2010 г. с няколко думи, това са може би инерция, леност, меланхолия, изобщо добре познатото "сиво ежедневие". И тук-там местните парламентаристи ни спретваха по някой пищен скандал, който разцепваше провинциалната скука.

Годината започна, както обикновено с ежби около изработването на бюджета. Новото в случая се оказа ненормалната ситуация да бъде изпълнена бюджетната процедура в рамките на 3 седмици. Втората особеност бе икономическата криза, която намери своите проекции във финансовото състояние на общините. Третата вест дойде от страна на кмета Найден Зеленогорски - отново да бъде изтеглен голям кредит.

Всичко останало си вървеше по старому. Общинският съвет и основно опозицията си остана формална страна в процеса. Кметът на общината като пряко отговорно длъжностно лице демонстрира за пореден път твърде лежерен прочит на Наредба №10 на общинския съвет и с неизпълнението на разпоредбите в нея практически постави местния парламент в ролята на машинка за гласуване, както коментираха от опозицията.

Отново през 2010 г. комисиите в общинския съвет имитираха дейност, защото по начина, по който е организирана бюджетната процедура, те не можеха да променят почти нищо. Важно е да се Опитите на опозицията за диалог оставаха като глас в пустиня, снимки архивотбележи, че това не е случайност, а наложен стил на взаимодействие между институциите на местната власт. Така "обсъждането" на бюджета и този път бе сведено до изреждане на цифри и преразказване на съдържанието на документи, с които всички заинтересовани страни разполагат.

След скуката около приемането на местния финансов план, като доста пикантни и драматични се очертаха трусовете в плевенската организация на "Атака". На сесия на общинския съвет съветниците Красимир Златев и Мартин Николов излязоха с декларация, че се разграничават от местното ръководство в лицето на Георги Мусев и искат разрешение от Волен Сидеров да съставят паралелна организация.

След като не получиха височайша благословия за техните намерения, Златев бе изключен от партията (Мартин Николов е безпартиен, общински съветник от листата на "Атака").

Както се и очакваше, след свадата около националистите дойде предложението на кмета Найден Зеленогорски да бъде изтеглен банков заем в размер на 20 млн. лева. Целта на кредита била да се подобри техническата инфраструктура в града, а с част от средствата да се извърши съфинансиране по проекти на европейски програми. Предстои да бъде избрана банка, по 33 дейности ще се разпределят средствата от заема. Срокът за погасяване е 15 години, усвояването ще става целево, на траншове в продължение на 24 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит. Гратисният период за плащане на главницата е не по-малко от 18 месеца, което пък означава, че настоящата общинска администрация няма да поема ангажимент към тези вноски, а те директно се прехвърлят за следващи мандати. Така, след като ни разиграха театро в стил "След мен и потоп", старейшините от мнозинството гласуваха предложението на кмета. По време на дебатите на общинската сесия от ГЕРБ поискаха двете части на заема - за инфраструктурата и за съфинансирането по европейски програми, да се гласуват отделно. От "Атака" предложиха да има отделни гласувания за всички 33 позиции по кредита. И двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

И през тази година независимият съветник Ивайло Атанасов не успя да обясни на мнозинството що е то култура и има ли почва в ПлевенВ пространно изложение лидерът на БСП в местния парламент Любомир Петков обърна внимание върху това, че въпросът с кредита не е рутинен, защото става дума за много пари, които после трябва да се връщат не от общинската администрация, а от гражданите. Според него освен това не е поднесена аргументирана мотивация - защо е нужно да се вземе предложеното решение, защо трябва да бъде взето сега, при тези условия, какви са очакваните резултати и възможните последствия. На старейшините не беше предоставена актуална оценка за състоянието на общинската инфраструктура, т. е. кое налага в най-тежкия момент на икономическа криза да се влеят 20 млн. лева кредитни средства в инфраструктурата на общината. Както обикновено аргументите на опозицията не бяха чути, нещата си продължиха по старому, а на плещите на клетия плевенски данъкоплатец стовариха още 20 млн. лева. Тук обаче трябва да отворим една скоба. Според разчетите до края на 2010 г. трябваше да бъдат усвоени 6 млн. лв. от кредита, а за него в последните месеци изобщо не се говори. Не е ясно движи ли се процедурата по избор на банка и изобщо ще бъде ли теглен кредит. Една от най-сочните клюки гласи, че спирачката за вземането на банковия заем е председателят на ОбС Георг Спартански. Понеже ако Зеленогорски се яви на президентски избори, шефът на местния парламент ще трябва да е кандидат за кмет, а хич не му се искало (ако го изберат) на шията му да тежат 20 млн. борчове.

През тази година местната администрация и общинският съвет ни дадоха добър пример - как не трябва да се управлява общинска собственост. Дългата сага около "Автобусни превози" приключи парадоксално, наложи се общината да купува нещо от себе си - собствената си автогара, като бръкна в касата на чистотата. Няколко пъти общинският съвет даваше пари за "Автобусни превози" и накрая трябваше да отпусне 3 млн. лева за нещо, което до вчера е било общинска собственост. На сесия истината лъсна - оказа се, че от 2004 г. насам дружеството е целенасочено източвано, а парите на данъкоплатците са отивали в частни джобове и партийни каси. Скандалът бе огромен, от БСП изобщо не влязоха в залата при обсъждането и гласуването на абсурдното предложение. ГЕРБ също осъди недалновидната икономическа политика на местната власт, от там излезе предложението дебатите да бъдат отложени заради липсата на информация за финансовото състояние на "Автобусни превози". С гласовете на мнозинството обаче решението бе прието. Така на сметката на гражданите в Плевен бяха вписани още 3 млн. лева. Нещо повече, местният парламент откри производство по ликвидация на общинското дружество. А по-прозорливи опозиционери се запитаха - дали такава съдба няма да споходи и други общински фирми? Още неотшумели страстите около "Автобусни превози", през октомври общинският съвет бе залят от безспорно най-пикантния скандал за годината. Заловеният да шофира с 1,67 промила алкохол в кръвта активист на партия "Атака" в Плевен Илиан Беров се отърва само с пробация. Делото в Районния съд приключи със споразумение и най-лекото наказание, макар че Наказателният кодекс за подобно деяние предвижда и лишаване от свобода. За да се размине пияният атакист с решетките, основната заслуга бе на адвоката му Георг Спартански, който е председател на общинския съвет в Плевен. Съдът прие неговите аргументи за споразумение, тъй като подсъдимият признал вината си, не бил възпрепятствал органите на реда и имал чисто съдебно минало. Наказанието е шест месеца пробация - през този период Беров ще се среща два пъти седмично с пробационен служител, който трябва да го превъзпита. За същия период - 6 месеца, се отнема и свидетелството за управление на МПС, но срокът тече от 20 юли т. г., когато полицаите са го заловили да кара пиян и са му вдигнали книжката на трупчета. Това означава, че от 20 януари догодина наказаният отново ще има право да си кара мерцедеса.

Случаят бе старателно укриван няколко месеца. Ако нарушителят бе осъден на лишаване от свобода, макар и условно, той трябваше да напусне общинския съвет по силата на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Неговото място обаче щеше да заеме следващата в листата на партията на Волен Сидеров Мая Христова. Тя пък е съпруга на бившия лидер на "Атака" в Плевен Добрин Христов, който напусна групата и стана съветник от ГЕРБ. По този начин кметското мнозинство в местния парламент щеше да намалее с един глас. Именно това е накарало шефът на общинарите Георг Спартански да се заеме лично със спасяването на пияния атакист от затвора, коментираха местни политически наблюдатели. Както е известно Илиан Беров е един от най-верните послушници на кмета Найден Зеленогорски и винаги безрезервно подкрепя неговите предложения. Лоялността му бе щедро възнаградена от градоначалника - Беров зае важен пост във фирма "Тролейбусен транспорт". Скандално премина и последната за годината сесия на ОбС във вторник. За пореден път ябълката на раздора стана Плевенската филхармония, която кметът Найден Зеленогорски реши окончателно да си присвои, набутвайки я в тясната общинска зала "Катя Попова" (виж стр. 7).

Най-вероятно "вдървяването" и "бетонирането" на местния парламент с цел да "минат" някои важни решения преди местния вот догодина ще продължи и през 2011 г. Все пак идат избори, ще има нова структура на общинския съвет. Огромните тежести, които старейшините стовариха върху плевенчани, обаче остават.

 

 

върни се в НАЧАЛО