"BG Север" - брой 45 (24 декември 2010 г.)

 

ПРЕЗ СЕДМИЦАТА


 

 

Ростов показва Светлин Русев от студентството му до днес

 

Зеленогорски и Спартански уважиха откриването на експозицията

 

Васил Антонов (вляво) и Светлин Русев по време на събитието, сн. авторътВяра ЦЕНОВА

17 творби, дело на големия художник акад. Светлин Русев, показва в специална експозиция известният плевенски бизнесмен и меценат Васил Антонов. За целта Арт залата на хотел "Ростов" е изцяло обновена. Експозицията съдържа картини от студентските години на автора и различните му творчески периоди редом с най-новите му произведения. Изложбата, която ще е постоянна, е оформена естетически според виждането на Светлин Русев.

На събитието присъстваха кметът на Плевен Найден Зеленогорски, председателят на общинския съвет Георг Спартански, политици, общественици, шефове на институции, творци, приятели.

Изложбата бе открита от проф. Ивайло Мирчев - председател на Съюза на художниците. "Похвално е поведението на един бизнесмен като Васил Антонов, който събира изкуството на Светлин отдавна. Светлин Русев не е нито директор на Националната художествена галерия, махнаха го от професор в Художествената академия, не е никакъв политически фактор и е похвално, че все пак има хора, които знаят какво означава неговото творчество и за града, и за националното достойнство", подчерта Мирчев.

"За първи път бях впечатлен от Светлин Русев през далечната 1983 г. на една национална изложба в новооткритата галерия в Монтана. Не съм вярвал, че във времето ще мога да си позволя да притежавам тези негови творби, защото не говорим само за естетика, но и за възможности. Това, което постигаме днес, е да дадем възможност и на гостите да се докоснат до неговото изкуство от най-ранния му период до сега", сподели инициаторът Васил Антонов.

В продължение на една година Арт залата на хотел "Ростов" успя да се превърне в притегателно място за почитателите на изкуството. Тук бяха организирани поредица от изложби на плевенски художници.

Въпреки че експозицията на Светлин Русев ще бъде постоянна в Арт залата на хотел "Ростов", Васил Антонов обеща да намери формата и начина и занапред да продължи да дава възможност за изява на големите съвременни български творци, немалка част от които са ученици на академика.

(Интервю със Светлин Русев четете на стр. 8)

 

 

Раздадоха наградите "Петър Ковачев"

 

След като общината си присвои идеята за конкурс на името на големия български писател, поет и журналист Петър Ковачев от читалище "Съгласие" с оправданието, че го прави национален, вече са ясни и победителите. Право за участие в него имаха младежи над 16 години, които трябваше да се представят с по една своя творба.

Участниците са били 194.

Победител в категория "Кратък разказ" е Мария Рангелова от Пловдив с разказа "Змиеядци", а поощрителните награди в тази категория са за плевенчанина Валери Тодоров с "Целувки от Ливърпул" и столичанина Любомир Николов за "Мрежата". Наградата в категория "Поезия" е присъдена на Таньо Клисуров от Стара Загора за стихотворението му "Добре, че идва ненадейно краят". Поощрения получиха Галена Воротинцева от Сливен за стихотворението "Жени варят ракия" и Александър Калчев от с. Телиш за "Икар". Наградата в категория "Есе" поделят Вержиния Ованесян от Бургас за произведението "Щастието и блаженството извеждат извън сферата на съдбата" и Маргарит Жеков от София за произведението "Екстазът".

Председател на журито е бил проф. Светлозар Игов - преподавател в катедра "Славянска филология" на Пловдивския университет "Пайсий Хилендарски" и личен приятел на Петър Ковачев. Останалите оценители са Марин Георгиев - поет, преводач и редактор, както и колегата му Димитър Коруджиев.

Във втория етап на журиране на вече отсятите творби са се включили синът на Петър Ковачев - Роберт, който е продуцент на предаването "Референдум" по БНТ, и началникът на отдел "Култура" в община Плевен Галя Маринова. "BG Север"

 

 

"Тих труд" с първо място за успешно реализиран проект

 

Грамотата е била връчена лично от министър Тотю Младенов

Плевенската фирма "Тих труд" спечели първото място в класация за най-успешно реализиран проект до 15 декември 2010 г. Класацията е на национално ниво и в надпреварата са участвали всички реализирани в страната проекти. Управителят на "Тих труд" ЕООД Георги Йотов е получил грамотата за първото място лично от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов на официална церемония в столичния хотел "Принцес". Фирмата е отличена за проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в партньорство с "Научно-технически съюзи" - Плевен. В продължение на 13 месеца почти всички работници и служители на дружеството са повишили своята професионална квалификация. Общо обучените са 75. Най-голямата част от тях - 30 души, са завършили курс по производство на облекло от текстил, 19 са се обучавали по специалността шивачество, 9 са специализирали конструиране, моделиране и технология на облеклото, 8 са преминали курс за бояджии, 9 човека са получили удостоверения за завършена ключова компетентност за базови компютърни учения и изучаване на немски език. "BG Север"

 

 

Ловци се включиха в инициатива на БАЛИЗ

 

Ловците се включиха в благотворителната акция, сн. Ралица Петрова

Плевенските ловци се включиха в благотворителната инициатива на БАЛИЗ. За разлика от миналата Коледа, когато подпомагаха възрастни самотни хора с хранителни продукти, сега решиха да зарадват деца.

В началото на декември 2010 г. плевенската организация на БАЛИЗ организира благотворителна кампания под наслов "Ангел за всеки", която имаше за цел набиране на средства за провеждане на терапии на децата и младежите с увреждания. Акцент на кампанията бяха изработените от самите деца "Ангели" от макарони с идеята, че всеки човек има свой ангел-пазител.

Плевенските ловци решиха тази година да подпомогнат благотворителната кампания на БАЛИЗ - Плевен, като закупят ангелчета и картички в навечерието на празника. Щедри бяха всички специалисти по ловно стопанство на ловно-рибарските дружества: Милен Цветанов в Плевен, Иван Спасов - Долна Митрополия, Николай Генов - Червен бряг, Георги Янков - Левски, Васко Найденов - Долни Дъбник, Ивайло Карагуйски - Кнежа. Всички те закупиха за дружествата си ангелчета и картички. Коледен подарък на своите служители направи и директорът на плевенското Горско стопанство Яни Петков. "BG Север"

 

 

Пращат ученици на стаж във фирми

50 000 ученици от Плевен и страната ще започнат стаж във фирми и предприятия от средата на 2011 година. За целта са осигурени 90 млн. лв. по програмата "Училищни и студентски практики", която ще действа до 2013 година със средства от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Целта е да се планира по-плавен преход от училищната скамейка към реалната работна среда. За допълнителен стимул за младежите просветното министерство ще осигури и стипендия с европарите, която ще покрива джобните и пътните в дните на стажа. 1,25 лв. на час е предвидената сума за един ученик стажант. В зависимост от тяхната ангажираност със стажантите са предвидени и бонуси към заплатите на професионалистите наставници, които ще водят обученията в предприятията. Допълнителните средства ще се определят и според заплатите в конкретната икономическа сфера. За учениците стажовете ще се координират от регионалните инспекторати по образованието. От европейските пари за стажове ще могат да се възползват професионални гимназии, средни общообразователни училища със специализирани паралелки за професионална квалификация и училищата по изкуствата. "BG Север"

 

 

Заболеваемостта по-висока, но все още в рамките на нормата

 

Увеличават се заболяванията, но засега все още епидемичната обстановка в Плевенска област е в нормите за сезона, отчитат от РИОКОЗ - Плевен. За периода от 6.12.10 г. до 19.12.10 г. в инспекцията са регистрирани общо 86 заболявания срещу 80 за предходните две седмици. От групата на чревните инфекции са регистрирани 9 заболявания, срещу 13 за предните две седмици. Това са 6 ентероколита - по 2 в Плевен и Кнежа, по 1 в Тръстеник и Писарово; 3 остри вирусни хепатита - 2 в Плевен и 1 в Глава.

От групата на капковите инфекции са съобщени 77 случая, срещу 67 за предходните две седмици: 68 варицели - 48 в Плевен, 12 в Белене, 3 в гр. Искър, 2 в Рупци, по 1 в Червен бряг, Пордим и Буковлък; 1 коклюш - в Плевен; 6 скарлатини - в Плевен; 2 туберкулози - в Плевен.

Заболяемостта от грип и остри респираторни забоялвания през последната седмица е 148,99%00 срещу 140,01%00 за предходната, като повишението е обичайно за сезона, коментират от инспекцията. "BG Север"

 

 

Осъдиха двама капитани за фалшиви билетчета

 

Капитан от Велико Търново е признат за виновен за това, че миналата година при условие на продължавано престъпление е ползвал подправени удостоверителни знаци, информират от плевенския военен съд. Мъжът с пагони съзнателно е ползвал фалшивите билети, се казва още в обвинителния акт. Така са му били изплатени от поделението 320 лева транспортни разходи, което е престъпление по член 276 от Наказателния кодекс. На виновния е наложена глоба в размер на 100 лева, допълват още от съда. Капитанът е осъден и на още 110 лева, които като разноски по делото трябва да плати на държавата. Фалшиви билети за превоз, но в Плевен, е ползвал и друг капитан от края на 2008 до януари 2010 година. И той е осъден да заплати глоба в размер на 100 лева. 1 345 лева са му били изплатени от поделението като транспортни разходи, което също е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. "BG Север"

 

 

Хванаха крадци на осем овце

 

Крадци на домашни животни са задържани след проведена акция в региона на Червен бряг. Тримата мъже са извършили две кражби.

При първата, в нощта на 4 срещу 5 декември, те задигнали две овце от двора на 84-годишен мъж от Койнаре.

Втората кражба станала в нощта на 16 срещу 17 декември. Мъжете пробили дупка в тухлена ограда на частна стопанска постройка в Койнаре, откъдето задигнали шест овце. Цената на животните е около 800 лв., уточняват от полицията. Полицаите установили, че крадците са трима мъже от същия град - на 19, 26 и 35 години. Всички от групата са криминално регистрирани, те са извършили престъпленията в различно съучастие. Мъжете са задържани за 24 часа в Районното управление на полицията в Червен бряг, за случая е уведомен дежурен прокурор от Районна прокуратура. Първите две откраднати животни са намерени в частен дом в село Еница, другите шест - в село Телиш, където са били продадени. Всички животни са върнати на собствениците им. "BG Север"

 

 

Заловиха затворник с наркотици

 

Лишен от свобода мъж е бил заловен с наркотици в плевенския затвор, съобщават от пресцентъра на полицията. Забраненото вещество е намерено на 20 декември при извършване на личен обиск на 32-годишния затворник от Плевен.

У него са намерени и иззети четири хартиени пакетчета с размери 2/1 см, съдържащи кафяво прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест е реагирало на хероин. По случая е уведомен районен прокурор, работата продължава разследващ полицай. "BG Север"

 

 

 

 

 

 

 

 

върни се в НАЧАЛО