"BG Север" - брой 45 (24 декември 2010 г.)

ШАРЕНО


 

Театър, танц и свежа мода под ретро звуците на 60-те

 

Дебютанти и утвърдени дизайнери на сцената в ДКТ "Иван Радоев"

 

Вяра ЦЕНОВА

Дванайсет български дизайнери от столицата и от Плевен показаха най-новите си колекции в поредното 49-о издание на "Парад на модата". Неизневерявайки на утвърдения си вече стил, авторът на идеята, постановката, режисурата и хореографията Георги Ангелов предложи на зрителите истински празник за сетивата. 40-те манекени, заедно с четирима танцьори от клуб по спортни танци "Дъга" и младите изпълнители Борис Иванакиев, Преслава Пеева, Исабел Иванома и Емилия Узунова, с финес и грациозност показаха тоалетите на дизайнерите под звуците на ретро музиката на 60-те и 70-те години на миналия век. Впечатлението за феерия и театрален спектакъл, както и внушението за космичен сън, се допълваше от светлинните ефекти на шоу спектакъла.

Дизайнерски център "Ариес Уникат" с дизайнер Светла Димитрова от София този път изненада плевенската публика с официални вечерни рокли, авангардни и подходящи за коктейли и партита в тон с наближаващите празници. Друг столичен представител - Димитър Кръстев, по традиция показа новата си колекция с етномотиви от Балканите. Петя Димитрова и Теодора Кьосева дадоха предложенията си за модно облекло на младежката аудитория. С много аплодисменти бяха посрещнати дебютантите в тазгодишното издание на парада - модна къща "Стрийт Райдер" от София с дизайнери Силвия Стоянова и Жени Михайлова, които облякоха манекените с авангардни тоалети, подходящи за улицата и ежедневието. Деница Павлинова и Светослава Дончева защитиха местния моден бизнес с нови интересни колекции за есента и зимата. В тон с настроението на целия спектакъл беше дебютът на плевенчанката Деси Костадинова с колекцията "Феерия", която се представи с ръчно рисувани шалове от шифон и коприна. Фирма "Фешън Ленд" от София пък предложи актуални облекла за децата и тийнейджърите. Аксесоарите в ревюто бяха дело на Ирина Кожухарова, а манекенките бяха гримирани от Гери Петкова.

 

 

Помощни средства

 

Вибратор от кибер кожа е най-новият хит в сексшопа

 

Стефана МИХАЙЛОВА

Цяло боди, сутиен с бикини, прашки или боксерки, корсет с жартиери и високи чорапи - това са само част от моделите бельо, които предлага плевенският сексшоп. Прозрачните и мрежести материи, дантела, тюл, ликра са абсолютните фаворити за изработката на този тип облекла, а червеното и черното са лидерите по цветове. Коледа е, идва и новата година, значи времето е подходящо да превърнем рутинното ежедневие в прятно и еротично забавление. Сигурно затова през последните седмица - две бельото най-много се харчи в плевенския сексшоп, разкрива продавачката - младо и усмихнато момиче. Купуват най-вече мъже, категорична е тя, а с покупката щели да зарадват жените си - съпруги или приятелки. Не се интересували от цените, а най-вече от моделите и аксесоарите към тях - връзки и кръстосани ленти, бродерии и панделки, като окото им най-вече привличали провокативните корсети с жартиери - всичко в черно. Бельото е първото, което обличате и последното, което сваляте, обяснил веднъж един от клиентите на магазина. Ето защо от него зависело с какво настроение ще започнете и свършите деня, обяснил той избора на покупката си. Магазинът предлага модели тип "прислужница" или "полицайка", както и тип "гангстерка", но високата сексуална температура се поддържа и от разнообразието на вибратори, които са също са от най-търсената стока. Хит са тези от кибер кожа - напълно нов материал, който не се различавал от човешката плът. Моделите по-често са по един, а артикулите над 1 000, разкрива още продавачката, която уточнява, че жени, както и хора от село по изключение влизат в магазина. Чести купувачи били троянчани и ловчанлии, сигурно защото се чувстват по-анонимни в Плевен, а и защото в градовете им такива магазини няма. Купувачите са на възраст между 35 и 50 години, вратата на сексшопа често прекрачвали и тийнейджъри. Последните обаче си взимали ушички и рогца, както и ръкавици - допълнение към забавлението им за поредния купон.

Сексмагазините все повече отстъпват пред анонимността, предлагана от Мрежата, твърдят запознати. Интернет е удобно място за пазаруване на "тайни неща", а и не се налага да се изчервяваме пред продавачката за неприличните си покупки.

 

 НАПУШЕНИ МИСЛИ

 

Дух празничен - дух Коледен или дух търговски

 

Стефан КРЪСТЕВ (Cefules)

Проучвания вестят, че всеки трети българин пести от храна. А информацията излиза в разгара на коледната суетня. Улиците са шарени като лайфстайл списание, дизайнът на интернет страниците е празнично панаирджийски, по-захаросано е из блоговете и форумите от сладкарница, а на сладкарница поне в усмивките докарват предаванията си повечето от телевизионните водещи. Не правят изключение дори новинарските предавания, всъщност те са си черешката на сладоледената торта. Нищо, че не ни пестят и не могат да ни спестят някоя и друга истина - като тази за убитите ни сънародници в Португалия, или че цената на парното намалена, ама уж - ще плащаме с около двеста лева повече. Търговският дух е доминиращ и твърде силният му вкус ни помага да не почувстваме горчилката, полепнала по душата и под езиците ни. Търговският дух, който твърде услужливият ни език е набедил за "коледен". В цялата му истерия пригласяме на една толкова еднотипна музикална тема, че напомня мантра. Носим се в монотонния й ритъм, дишаме учестено в имитация на развълнувано, за да сме в него. Искаме да купуваме и да подаряваме, искаме да ни подаряват и да се чувстваме обичани. Искаме да празнуваме и да се престорим на щастливи, искаме да сме щастливи и малко по-свободни и истински да празнуваме. Искаме да повярваме, че светът е толкова добър, че да няма нужда от подобрение. Малко студ, какво пък толкова, клошарите са друга приказка. Бог се е родил, продават го в МОЛ-а, в магазините за дрънкулки, в оправданието ни да развържем кесиите си, ако може и душите си. Добри християни сме, трябва само повече да харчим. Това върти света, а така и повелява празникът. "Погледнете птиците небесни, които ни сеят, ни жънат, а Отец Наш не ги е оставил гладни... Дори Соломон в цялата си слава не е бил облечен, както горските кремове". Времето на кулинарните предавания и на романтиката на стари комедии. И като стана въпрос за кулинарни предавания, хубави манджи забърка правителството през изтеклата година. Ни Ути, ни Звезди могат да се похвалят с нещо подобно. А в новата комедия ще виждаме романтика, когато поостарее. Истината е, че в цялата тази лудница и бутафория на празник, дори човек, несклонен на празнична и следпразнична депресии, нищо чудно да изпадне в такава. Защото е на светлинни години външната изява на настроението от истинското такова. Защото именно тази външна изява като че ли ни вмята, че сме длъжни да бъдем "празнично щастливи" по този електриков начин и не ни оставя възможност сами да почувстваме онзи далеч по-тих и по-истински коледен дух. Защото, ако не се украсим с празната усмивка на пазарното щастие, започваме да изглеждаме виновни и пред самите себе си, че не сме направили нищо, за да е по-различно.

Има ли съмнение как се чувства пред витрината всеки трети българин, който пести дори от храната си?

 

върни се в НАЧАЛО